(10.20 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

Přistoupíme tedy k další interpelaci. Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Aleny Schillerové ve věci institutu paušální daně. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 503. Paní předsedkyně Schillerová přítomna je, zahajuji tedy rozpravu k této interpelaci. Připomínám, že pan premiér je omluven. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vzhledem k tomu, že pan premiér, jak všichni vidíme, není přítomen, navrhuji přerušit rozpravu k této své interpelaci do jeho přítomnosti. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Přivolávám tedy kolegyně a kolegy z předsálí, protože budeme hlasovat o návrhu, který právě zazněl.

 

Připomenu, že se jedná o přerušení interpelace do přítomnosti pana premiéra Petra Fialy.

Zahajuji hlasování o tomto přerušení. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 31, přihlášeno 116 přítomných, pro 92, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Proto přerušuji projednávání této interpelace do přítomnosti pana premiéra Petra Fialy.

Přistoupíme tedy k další interpelaci, kterou je odpověď na interpelaci poslance Martina Kolovratníka od ministra dopravy Martina Kupky ve věci Snaha o úspory na nesprávném místě? Prapodivné okolnosti okolo rušení certifikace leteckých pozemních zařízení a činnosti oprávněných subjektů v České republice. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 525.

Pan poslanec vidím, že je přítomen, můžeme tedy interpelaci zahájit a já zahajuji rovnou rozpravu, do níž vidím, že se pan poslanec přihlásil. Prosím, máte slovo. (Hluk v sále.)

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Já bych stejně jako v předchozím bodu po předběžné dohodě poprosil o přerušení této interpelace, abychom se na ni s panem ministrem mohli tady sejít. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vás tady bohužel špatně slyším kvůli hluku v sále.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Prosím o přerušení i této interpelace. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A teď jde o to, do kdy, jestli do přítomnosti ministra, nebo obecně do příštích interpelací podobně.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Do přítomnosti pana ministra. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za upřesnění.

 

Budeme hlasovat o přerušení interpelace na pana ministra Martina Kupku do přítomnosti pana ministra.

Zahajuji hlasování o přerušení této interpelace. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 32, je přihlášeno 117 přítomných, pro 91, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Přerušuji projednávání této interpelace do přítomnosti pana ministra.

Nyní tedy přistoupíme k další. Ministr životního prostředí Petr Hladík odpověděl na interpelaci poslankyně Bereniky Peštové ve věci automatických třídicích linek na odpad. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 526. Paní poslankyně není přítomna, pokud se rozhlížím, není na svém místě, nemůžeme tedy interpelaci projednávat a interpelace propadá.

Následuje interpelace na ministra kultury Martina Baxu, který odpověděl na interpelaci poslankyně Jaroslavy Pokorné Jermanové ve věci přípravy legislativy upravující status umělce. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 527.

Paní poslankyně přítomna je, tudíž můžeme tuto interpelaci projednat, a zahajuji rozpravu, do níž vidím, že má zájem se právě paní poslankyně přihlásit. Prosím, máte tedy slovo. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji, paní předsedkyně, dobré dopoledne vám všem. Já bych chtěla požádat vzhledem k tomu, že pan ministr Baxa je omluven z dopoledního jednání, o přerušení projednávání této interpelace do doby přítomnosti ministra kultury. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji i za jasnou specifikaci požadavku, který budeme rovnou hlasovat.

 

Připomenu, že hlasujeme přerušení této interpelace do přítomnosti ministra kultury Martina Baxy.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro přerušení? Kdo je proti?

Hlasování číslo 33, přihlášeno 118 poslankyň a poslanců, pro 88, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Přerušuji projednávání této interpelace do přítomnosti pana ministra Baxy.

Nyní se dostáváme k interpelaci na místopředsedu vlády a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, který odpověděl na interpelaci poslance Marka Nováka ve věci zákazu kratomu. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 529. Pana poslance zde vidím, je přítomen, můžeme projednávat tuto interpelaci, a já tedy zahájím rozpravu. Pan poslanec v ní chce vystoupit. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. A vzhledem k tomu, že pan ministr není přítomen, žádám o přerušení tohoto bodu do přítomnosti pana ministra Válka. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za specifikaci požadavku.

 

Nyní tedy přistoupíme k hlasování o přerušení interpelace do přítomnosti pana ministra Válka.

Zahajuji hlasování o přerušení. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 34, přihlášeno 120 přítomných, pro 91, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že přerušuji tuto interpelaci do přítomnosti pana ministra Vlastimila Válka.

Bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula odpověděl na interpelaci poslance Ivana Adamce ve věci směny pozemků GRANITA Lomy, s. r. o. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 533. Nevidím pana poslance Adamce - domnívám se, že není přítomen, nevidím ho v sále nikde, takže interpelace propadá pro nepřítomnost interpelujícího poslance.

Dostáváme se tedy k další interpelaci, a tou je interpelace na ministra pro místní rozvoj a místopředsedy vlády pro digitalizaci Ivana Bartoše, ten je přítomen. Ten odpověděl na interpelaci poslance Lubomíra Brože ve věci změny zákona o zadávání veřejných zakázek. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 541.

Pan poslanec přítomen je, tudíž zahajuji rozpravu a vidím, že se do ní právě pan poslanec jako první hlásí. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji za slovo. Vážené poslankyně, vážení páni poslanci, možná si vzpomenete, před několika měsíci proběhla médii kauza neodborných oprav památek. Týkalo se to v médiích zejména Clam-Gallasova paláce v Praze, což je jeden z nejlépe dochovaných šlechtických paláců na světě. Přesto byly některé jeho nástěnné malby po rekonstrukci přirovnávány k výzdobě pizzerie. Mnoho historiků průběh této rekonstrukce kritizovalo, ale problém se netýká jen Clam-Gallasova paláce, ale neodborné rekonstrukce památek nejsou výjimkou, sám jsem se na městské části setkal s touto problematikou konkrétně.

Důvod je mimo jiné samozřejmě v zákonu o zadávání veřejných zakázek, podle něhož je restaurování považováno za subdodávku zhotovitele stavebních prací. Investor, tedy například Hlavní město Praha, tak v takovém případě není sám objednavatelem restaurátorských prací podléhajících památkovému dozoru, ale řeší je právě subdodávkou. A já jsem se ve své interpelaci proto ptal, proč Ministerstvo pro místní rozvoj nechce změnit zákon o veřejných zakázkách, aby těmto případům předešlo, případně zda o této změně neuvažuje. (Hluk v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Omlouvám se, pane poslanče. Jenom vás poprosím, kolegyně a kolegové, přesuňte své rozhovory do předsálí a udržme tady hladinu hluku, která je přijatelná pro vystupujícího. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Lubomír Brož: V odpovědi na interpelaci mi bylo odpovězeno, že řešením není změna zákona, ale jeho správné používání. Ta odpověď byla poměrně obsáhlá s určitými metodickými doporučeními, za to děkuji. Ministerstvo prý k tomu dále připravuje metodiku, kdy nabídla spolupráci Ministerstvu kultury při přípravě této metodiky. To je určitě krok správným směrem, ale bude to těžko vymahatelné právně a v době její přípravy mohou probíhat i další neodborné rekonstrukce, nehledě na to, že je to stále na straně toho zadavatele, jak on se rozhodne - a nechci samozřejmě někomu podsouvat nějaké zlé úmysly, ale pro každého nemusí být ochrana našeho kulturního, historického dědění a správná restaurace památek priorita. A tady se jedná nejen o ty velké věci, jako jsem jmenoval Clam-Gallase, ale může se jednat o malou sošku někde třeba nebo obraz v kapličce na návsi a podobné věci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP