(15.00 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Takže současnou náladu ve společnosti vnímáme, nestavíme se k ní zády a pracujeme na tom, abychom zlepšili náladu, zlepšili perspektivu naší země, starali se o její lepší budoucnost. Já jsem o tom mluvil nedávno na konferenci Česko na křižovatce, kdy jsem představil určitou vizi, kam by se měla Česká republika rozvíjet. Mluvil jsem o tom také nedávno na strojírenském veletrhu, kde, jak se ukázalo, se ty představy, kam máme směřovat a co máme dělat, setkávají s poměrně širokou podporou a vytváří se tu určitý společenský konsenzus.

Chtěl bych připomenout, že naše vláda kromě řešení krizí udělala i řadu kroků, které skutečně reálně zlepší život lidí a odstraňují problémy a nevýhody, které tady Česká republika si z minulosti přinesla. Zmíním pár: dopravní infrastruktura, rozjeli jsme a urychlili jsme klíčové dopravní stavby. Příklady mohu uvést: spuštění dostavby posledního úseku D1 u Přerova, vyřešení problémů urychlení dálničního obchvatu D3 u Českých Budějovic. Příští rok otevřeme 114 km, rekordních 114 km nových dálnic a budeme mít také rekordní rozestavěnost. A je to i díky tomu, že prioritou pro nás jsou investice, investice do dopravní infrastruktury, a řešíme to i v dobách, které nejsou pro rozpočet zrovna příznivé. Dálniční síť by díky tomu měla být konečně hotova, do deseti let celá dálniční síť v České republice bude dokončena.

Výrazně jsme pokročili v zajišťování energetické infrastruktury. Převzali jsme zemi, kdy energetika byla nezabezpečena, nežili jsme v bezpečném prostředí, neměli jsme dostatečný vliv na energetickou infrastrukturu. Spustili jsme dlouho odkládaný tendr na dostavbu Dukovan, který teď přichází do další fáze. Získali jsme zpátky pod kontrolu státu plynovou infrastrukturu. Vzpomeňme si, jak jsme se tady bavili o tom: nebude plyn, nejsme schopni, lidi zmrznou, firmy zkrachují - nic z toho se nestalo. Nově máme pod kontrolou celý řetězec od terminálu na zkapalněný plyn, přes páteřní sítě plynovodů až po zásobníky a tato strategická změna nám umožní i další kroky, mnohem flexibilnější a jednodušší investice do posilování sítě, a toto je důležitá věc pro dobrou budoucnost České republiky. Slyšíme to, po čem volají zaměstnavatelé, po čem volají podnikatelé, nedostatek pracovních sil, i když tu nově pracuje 120 000 Ukrajinců, a zvládli jsme skvěle uprchlickou vlnu, tak otevíráme trh dalším. O 20 000 kvalifikovaných pracovníků v příštím roce přibude českým zaměstnavatelům a chceme, aby i zákoník práce byl mnohem flexibilnější než dosud. Posilujeme bezpečnost, a tak bych mohl pokračovat dál (Předsedající: Čas.), ale nemám už na to časový prostor.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, pan poslanec má doplňující otázku, budete tedy moci pokračovat ve vaší odpovědi. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Děkuji. Děkuji za odpověď, pane premiére. Skutečnost, že občané vaší vládě nedůvěřují, potvrzují i zveřejněná data z provedených výzkumů. Za vládní nepopularitou je hlavně nespokojenost s ekonomickou situací, kdy občany například trápí devalvace jejich životních úspor. Stále více občanů je odkázáno na různé sociální dávky. Nyní ještě na občany chystáte další zátěž na jejich peněženky opatřeními, které jsou obsažena v daňovém balíčku. Z toho vyplývá i moje doplňující otázka: Nepřehodnotíte ještě některé vaše návrhy obsažené v daňovém balíčku, které negativně cílí hlavně na naše slušné a pracující občany? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Na vaši otázku dostanete odpověď od pana premiéra. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Nepřehodnotíme to, co jsme navrhli v konsolidačním balíčku, protože ta opatření jsou rozumná, a hlavně jsou vyvážená tak, aby tam, kde musíme udělat opatření, které zvyšuje třeba příjmy státu, a saháme do daní, tak abychom chránili zvláště nízkopříjmové skupiny a také abychom rozložili tu zátěž na všechny skupiny obyvatel.

Já bych tady jenom připomenul, že konsolidační balíček bude mít do budoucna velmi pozitivní efekt i na životní úroveň našich lidí, protože kdybychom ho neudělali, tak bychom nesnížili deficity v příštích letech, příští rok 94 miliard, v roce 2025 150 miliard korun, a jenom bychom zvyšovali dluh a zvyšovali bychom ty prostředky, které se doslova vyhodí oknem, protože každý rok dáváme jenom na obsluhu dluhu - 95 miliard v příštím roce - a nemůžeme je použít pro zlepšování života našich lidí. Takže konsolidační balíček je odpovědný. Také bych chtěl připomenout, že jsme v loňském roce snížili celkovou daňovou zátěž o 30 miliard korun a v příštím roce ji zhruba o 31 miliard korun zvýšíme, takže ten výsledek bude neutrální.

A pokud jde o nízkopříjmové skupiny obyvatel, o kterých tady mluvíte, tak bych chtěl připomenout, že se pozitivně projeví naše úprava daně z přidané hodnoty, kde občané nezaplatí více, a kde jsme například klíčovou položku potraviny dali do té nejnižší sazby. A jsou zde už i veřejné přísliby a prohlášení prodejců potravin, že se to pozitivně projeví na cenách potravin. Tam už teď se pozitivně projevuje tlak, který vláda vyvinula na zemědělce, potravináře, obchodní řetězce, a ceny potravin klesají, ale i díky tomu, že tady snižujeme DPH. Ten vliv příští rok bude ještě významnější.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čas. Děkuji, pane premiére. Ještě než dám slovo dalšímu interpelujícímu, mám zde jedno sdělení - pan ministr Marek Výborný ruší svoji omluvu - a zároveň tu mám jednu další omluvu: omlouvá se Oldřich Černý od 14.30 z pracovních důvodů.

A nyní uděluji slovo panu poslanci Ferancovi, který byl vylosován jako pátý v pořadí, a připraví se pan poslanec Kukla. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane premiére, já se budu věnovat, jak je to nazvané Přemístění armády (správně ambasády) do Jeruzaléma. Od soboty ráno jsme svědky teroristických útoků v Izraeli, a já dokonce říkám, že účelem, cílem Hamásu je genocida židovského národa. To se asi shodneme v tomto. Sněmovna na to nějakým způsobem reagovala, přijali jsme usnesení a jsem rád, že jednomyslně. Velmi kvituji, jak jste se vyjádřil k otázce přesunu ambasády, že je to žádoucí hlavně v této době, nicméně váš ministr zahraničí už tak nesdílí toto nadšení. Podmínil to nějakými podmínkami, říkal, že tam jsou překážky a tak dále a tak dále. Já bych se ale, protože je to rozhodnutí vlády, agendu určujete vy, tak já jsem se vás chtěl zeptat, jestli hodlá vláda se v blízké budoucnosti zabývat otázkou přesunu. A já chápu, že to není o tom, že to má strašnou symboliku, to není, že musíme hned teď přemístit, ale myslím, že je důležité to rozhodnutí, vlastně ten signál. Takže opakuji otázku, jestli se bude vláda v nejbližší budoucnosti zabývat přesunem ambasády do Jeruzaléma? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji a nyní vám odpoví na vaši otázku, na vaši interpelaci pan předseda vlády Petr Fiala. Máte slovo, pane premiére, prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, atmosféra v Poslanecké sněmovně je taková hodně vypjatá v poslední době a někdy ty útoky jsou i za hranou toho, co bych já považoval za normální, a ta atmosféra je fakt i někdy velmi osobní, takže se může stát, že to, co teď řeknu, bude chápáno ironicky, ale já to myslím úplně vážně. Já si opravdu cením toho konsenzu, který tady byl dosažen, cením si toho, že politické strany napříč politickým spektrem mají jednoznačný postoj na to, kdo je oběť, kdo je viník, a že tak silně stojíme za Státem Izrael, a myslím si, že to je dobrá tradice české politiky. Je tady ještě jeden moment, který myslím stojí za to připomenout, že někdy pod tíhou těch strašných záběrů a toho, co se teď aktuálně odehrává v Izraeli, se v té veřejné debatě trošku vytrácí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP