(15.10 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Izrael je klíčem k tomu, aby byl na Blízkém východě mír a pokoj, bezpečnost Izraele jako jediné plně demokratické země na Blízkém východě je naprosto zásadní. Izrael mnohokrát prokázal, že chce mírové soužití se svými arabskými sousedy. Tam, kde to bylo možné, uzavřel dohody, těch příkladů je celá řada. A já se obávám, že to, co se děje teď, má jeden z cílů zabránit další významné dohodě s arabskou zemí a poškodit mírový proces. To je jedna rovina.

Druhá rovina, která je taky dlouhodobá. My víme, že Blízký východ je určitý neuralgický bod geopoliticky ve světovém dění, podobně neuralgickým bodem je tradičně Krym a Ukrajina, ale tady je to bod, z kterého vzniká celá řada konfliktů, které mají dopad na stabilitu Evropy a celého světa, proto je ta situace tak nebezpečná, a nemusíme to ani domýšlet do důsledků, nechci strašit, ale vliv na ceny ropy, nelegální migrace, další a další věci, to jsou faktory, které tady musíme mít na paměti. A proto je důležité plně podporovat Izrael a také hájit právo Izraele, aby se bránil, protože jestli jste vystaveni permanentním teroristickým útokům strany, která vůbec neuznává vaši existenci, tak prostě nemáte jinou možnost než silou, odhodláním zajistit svoji bezpečnost a vůbec to, abyste mohli existovat. Takže opravdu děkuji za to, že tady je takováto podpora.

Pokud jde přímo o otázku ambasády v Jeruzalémě, já se k tomu vyjadřuji opakovaně, i když jsem byl opoziční poslanec, podepsal jsem stanovisko poslanců a jsem přesvědčen, že se má ambasáda přesunout, dlouhodobě si to myslím. Je ale důležité, aby se zvolil správný okamžik. A když já říkám: přesuňme ambasádu v Jeruzalémě, tak o tom smýšlím podobně jako vy, to nejde udělat ze dne na den. Ono by to teoreticky šlo, my už máme kancelář, působí tam úředník velvyslanectví, mohli bychom přišroubovat cedulku, ale tak se to v mezinárodní politice nedělá, musí se to připravit. Já si ale myslím, že je potřeba o tom mluvit, že je potřeba o tom říct, že to myslíme vážně, proto jsem to taky veřejně řekl, protože Izrael v této chvíli potřebuje i morální podporu, i symbolické kroky. A jsem přesvědčen, že stát má právo si říct, co bude jeho hlavní město. Prostě není možné, aby tady přišel někdo ze zahraničí a říkal nám: Vy byste měli mít hlavní město Brno a jedině tam budeme mít ambasádu. Tak já bych třeba nad tím přemýšlel, ale řekl bych si: Když jsme si vybrali Prahu, tak to prostě musí být Praha, vy budete mít velvyslanectví v Praze. Tak to prostě má být, takže já o tom uvažuji i z tohoto hlediska velmi jednoduše.

My nemáme spor s panem ministrem Lipavským. Pan ministr Lipavský spíš zdůrazňuje ty rizikové kroky, já spíš zdůrazňuji symbolicko-morálně politický aspekt rychlého řešení. Bude o tom diskutovat vládní koalice, budeme to mít na agendě a já se budu snažit, abychom zahájili ty kroky co nejrychleji. Myslím si, že se musí zohlednit i ta bezpečnostní rizika a rizika pro naše diplomaty, to všechno je jasné. Nesmíme nikoho překvapit, musíme na to připravit naše spojence, to je taky jasné. Na druhé straně si nemyslím, že bychom museli postupovat v konsenzu se všemi státy Evropské unie, protože to jsme nikdy v otázce Izraele neměli, a myslím, že naše politika se ukazuje jako správná.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane premiére, za dodržení času, a táži se pana poslance, zda má zájem o doplňující otázku? Má zájem. Prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji. Se vším, co jste říkal, pane premiére, souhlasím. Teď jde jenom o to, ta slova trošku se snažit proměnit v činy, a proto jsem se ptal, jestli se v blízké budoucnosti hodlá vláda k tomu vyjádřit. Já chápu, že to je proces, a jestli byste mohl definovat tu budoucnost, jestli to jsou dny, týdny, měsíce, jenom ať mám nějakou představu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Na vaši otázku odpoví pan premiér. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Ono to samozřejmě není jednoduché. Kdyby to bylo jednoduché, tak už to třeba udělal bývalý premiér, protože tehdy tady byla i velmi silná podpora minulého prezidenta, který na to vyvíjel i jakýsi tlak. Já myslím, že musíme zohlednit všechny ty aspekty včetně bezpečnostního, ale myslím si, že teď ta situace je taková, že bychom to prostě měli urychlit právě proto, abychom Izrael jednoznačně, jednoznačně podpořili. Víte, že v diplomatických a mezinárodních vztazích čas je veličina, která se ne úplně snadno odhaduje, ale kdybych měl skutečně odpovědět na vaši otázku co nejpřesněji, tak bych řekl, že je to věc, která se dá řešit v řádu měsíců - ne let, ale taky týdnů. V řádu měsíců si myslím, že bychom to řešení mohli najít. Oni jsou samozřejmě optimálnější a rychlejší varianty, třeba že by se k takovému kroku odhodlalo více zemí najednou, a pak je varianta individuálního postupu, který je potřeba opravdu dobře připravit. V ideálním světě bych si třeba dovedl představit, že takové přesunutí ambasády bude i reakcí třeba na další mírovou smlouvu Izraele s nějakou arabskou zemí a tak, ale nežijeme v ideálním světě. Naopak, ta situace se extrémním způsobem zdramatizovala, a to dokonce tak, že ani nevíme, jak vážné ty důsledky vůbec budou, a proto si myslím, že alespoň se pokusit o tento symbolický krok je správná cesta. Takže v řádu měsíců bychom to mohli dovést do úspěšného výsledku.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane premiére. A nyní se svou interpelací vystoupí pan poslanec Martin Kukla, který byl vylosován jako šestý v pořadí, a připraví se pan poslanec Tomáš Kohoutek. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane premiére, kolegyně, kolegové, já tady budu vystupovat na téma antibiotik. Je mi poměrně trapně, řešil jsem to tady s vámi minule, ale ta situace se neřeší. Já tady většinou vystupuju k problémům lidí, kteří za mnou přijdou do regionální kanceláře, a to tady pak s vámi řeším. Víte, já jsem ten dotaz na antibiotika minule směřoval na vás a teď jsem se dotazoval přímo v ústavní neboli nemocniční lékárně u nás na Vysočině, ve městě, které má 23 000 obyvatel. Dotazoval jsem se tento týden v úterý a bylo mi řečeno: Dostali jsme 40 krabiček antibiotik na celý region a příští závoz bude za 14 dní. Já se vás chci zeptat, jak mají ti praktičtí lékaři ordinovat? Co mají nemocným předepisovat? Vy říkáte, že antibiotika budou, já se vás ptám, kdy budou? Kolik budou stát?

Tento problém léků se netýká jenom antibiotik. Já jsem byl v lékárně, užívám také léky, a nestačil jsem se divit, když mi bylo řečeno: Tyto léky nemáme. On problém zdravotnictví obecně je velký problém, v tuto chvíli nejsou pediatři, nejsou zubaři. V tuto chvíli se snaží pětikoalice všem sloužícím lékařům předepsat přesčasové hodiny navíc a další. Já vám dám dobrou radu, pane premiére. Škrtat peníze do zdravotnictví, to je cesta do pekel. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Na vaši interpelaci odpoví pan premiér Petr Fiala. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, ale vy sám v té interpelaci jste zmínil věci, kde peníze nehrají roli, tam to není ten největší problém. Ten problém přece spočívá v úplně něčem jiném. Nedostatek léků pociťuje v různých podobách řada zemí. My jsme se na poslední Evropské radě ve španělské Granadě na neformálním jednání bavili o nutnosti zajistit strategickou nezávislost Evropy a mimo jiné jedno z témat byly právě léky, protože to zdaleka není jenom problém České republiky. Musíme tu dělat kroky - a Ministerstvo zdravotnictví a vláda je dělají - které povedou k tomu, že dlouhodobě bude léků dostatek a že se ty problémy nebudou opakovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP