(16.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení času přesně a nyní prosím pana poslance Zborovského, který bude interpelovat pana ministra Hladíka.

 

Poslanec Miroslav Zborovský: Děkuji za slovo. Já bych se chtěl pana ministra Hladíka zeptat na to, jaký je aktuálně zájem o Novou zelenou úsporám, myslím hlavně Oprav dům po babičce, ale i další dotační tituly.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, krásné, dobré odpoledne. Ministerstvo životního prostředí spustilo v rámci Nové zelené úsporám, která je nejúspěšnějším dotačním titulem v oblasti pomoci rodinným a bytovým domům se zateplováním, úspory energií, celkem šest takových podprogramů v rámci Nové zelené úsporám, v oblasti bytových domů to je od 19. 9., v oblasti rodinných domů pak od 26. září, přičemž Nová zelená úsporám Light směřující k seniorům a k nízkopříjmovým nikdy nebyla pozastavena. Celkově za to trvání několika týdnů pro oblast bytových domů přišlo 112 žádostí pro oblast bytových domů družstev nebo společenství vlastníků jednotek, dále pro takzvané bytovky standard, tedy vlastněné fyzickou nebo právnickou osobou, přišlo 133 žádostí a obce nebo města poslala 10 žádostí. U fyzických osob pro standardní Novou zelenou úsporám to bylo 5 029 žádostí a Oprav dům po babičce 126 žádostí, tedy celkově přišlo za tu dobu několika týdnů celkem 5 410 žádostí, z nichž 2 176 jsme již vyřídili a tam, kde je platba dopředu, tedy Oprav dům po babičce a bytovky v oblasti obcí nebo SVJ a družstev, jsme také již vyplatili. Průměrná doba, kdy je reagováno na žádost elektronicky, zkontrolováno, vyplaceno elektronicky, se dnes drží na úrovni řádu jednotek dnů.

Pro pořádek připomenu, že v Nové zelené úsporám Light směřující k seniorům, k nízkopříjmovým, od ledna letošního roku bylo požádáno a vyplacena podpora celkem pro 43 000 domácností.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane ministře. Je zájem o doplňující dotaz? Není. V tom případě poprosím paní poslankyni Lenku Knechtovou, aby interpelovala pana ministra Válka. Máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dobré odpoledne. Vážený pane ministře, v Česku dosud chyběla studie, která by poskytovala ucelenější obraz o duševním zdraví dětí. Odborníci z Národního ústavu duševního zdraví ve spolupráci s Českou školní inspekcí proto nyní provedli aktuální pilotní Národní program duševního zdraví žáků na základních školách v České republice. Výsledky projektu, který nemá ve střední a východní Evropě obdoby, jsou přímo alarmující a vyžadují řadu opatření zejména na úrovni prevence, 40 % vykazuje známky střední a těžké deprese, 30 % úzkosti. Téma duševního zdraví je u nás stále aktuální - méně pacientů v psychiatrických nemocnicích a více podpory, aby lidé zvládali duševní onemocnění v běžném životě, tak se dá shrnout záměr a reformy psychiatrické péče a péče o duševní zdraví v České republice. V roce 2017 se na modernizaci tohoto systému podařilo získat peníze z Evropské unie a z evropských dotací a podle zástupců pacientů se ale reforma péče o duševní zdraví zastavila. Já se tedy ptám proč, vážený pane ministře. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně, a poprosím pana vicepremiéra o reakci. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já mnohokrát děkuji za ten dotaz. Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, vážená paní poslankyně, prostřednictvím pana předsedajícího, reforma se nezastavila, máte pravděpodobně chybné informace, dál pokračuje scházení se Národní rady pro duševní zdraví, pouze jsem koordinací byl pověřen já jako vicepremiér a ministr zdravotnictví, a ne pan premiér. Pravidelně se u mě scházejí zástupci pacientských organizací, odborné společnosti klinických psychologů, zástupci jednotlivých ministerstev a pokračuje dál reforma tak, jak byl ten dlouhodobý plán. Teď se reforma soustředí na rozvoj akutní psychiatrické péče pro dospělé, na podporu odborníků v oblasti dětské a - chtěl bych zdůraznit - dorostové psychologie, a tady bych to chtěl oddělit, protože to, co musí výbor psychiatrické společnosti nachystat a dotáhnout do konce hodně rychle, je koncepce dorostové psychiatrické péče. My se bavíme o dětech, ale bavíme se o mladistvých zhruba od 13 do 17 let, kteří potřebují trošičku jiný typ oddělení i pokojů, než děti řekněme do šesti, do sedmi let, kde je často musí být doprovod rodičů, a tak dále.

Zavádíme jednotný přístup k péči o pacienty s nařízeným ochranným léčením, protože ochranné léčení nebylo doposud v reformě řešeno, to teď reforma nově řeší. Rozvoj systému péče o člověka v krizi v regionech - také zatím nebylo řešeno, teď se na to reforma zaměřuje, jak to bylo v tom dlouhodobém plánu.

Zapojování lidí se zkušenostmi s duševním onemocněním a neformálně pečujících do systému takzvaných peerů, peer pracovníků, spolupráce s krajskými platformami a podpora ve zvyšování kvality služeb - to je další cíl, na kterém pracuje především Ministerstvo práce a sociálních věcí, protože to jejich postavení, protože nejsou zdravotničtí pracovníci, musí být řešeno ve spolupráci s dalšími rezorty.

To, co je zásadní problém, je, že dlouhodobě byla snižována vlastně rezidenční místa pro lékaře, kteří si tyto obory vybrali, protože nebyla definována jasná pozice adiktologů, klinických psychologů a psychologů, kteří nejsou klinickými psychology, a přesto absolvovali filozofickou fakultu. Bezesporu vznikala řada poradenských ambulancí, které využívaly toho, a to je i stanovisko výboru, odborné společnosti, které využívaly jakési mezery na trhu. Tady je potřeba si říct, že v roce 2017 nebylo jediné rezidenční místo pro dětského psychiatra, v roce 2018 nebylo jediné rezidenční místo pro dětského psychiatra, v roce 2019 jich bylo 5, ale obsadila se 4. V roce 2020 jich bylo 5, 2021 - 5, 2023 pak 10. A tady je potřeba si říci, že vychovávání dětských psychiatrů, tak jako v každém jiném oboru medicíny, trvá zhruba čtyři až pět let, čtyři a půl roku, délka vzdělávacího programu se liší. To znamená, plody té výchovy nemůžeme čekat dřív než za toto období.

Já jsem požádal výbor psychiatrické společnosti, a samozřejmě cíleně i profesora Kašpárka, který je navíc mým poradcem, aby mi nachystali analýzu, které obory musíme především podpořit cestou rezidenčních míst. Současně jsem ho požádal, aby zvážili řekněme úpravu vzdělávacích programů tak, aby například školitele dětských psychiatrů mohli dělat i psychiatři, kteří nemají specializaci z dětské psychiatrie. Abych to vysvětlil, v České republice je v současné době, a ano, je to alarmující číslo, 152 atestovaných dětských psychiatrů, a z těchto 152 jenom část je schopna a ochotna dělat školitele nebo jsou na akreditovaných pracovištích. Představme si, že by opravdu došlo ke zrušení Psychiatrické léčebny v Opařanech, jak bylo plánováno, a tím bychom přišli o zařízení, kde je několik dětských psychiatrů, kteří jsou schopni dělat školitele a školit nové lékaře, a třeba opařanská léčebna je zrovna jedno z těch zařízení, kam v letošním roce nastoupili noví rezidenti v oboru dětská psychiatrie.

My tedy budeme muset výrazně navýšit počet lékařů, kteří budou financováni na rezidenčních místech především v oboru dětská psychiatrie. To za prvé. Za druhé, a to už se podařilo, budeme muset sjednotit pravidla pro ty profese, které se chtějí věnovat psychologické podpoře pacientů - používám nepřesný termín, ale použil jsem ho, tak, aby splňovaly určité nepodkročitelné normy, to se stalo a je potřeba poděkovat předsedovi Společnosti klinických psychologů, který se o to zasadil a nastavil pravidla této profese, aby měla nějaké ohraničení, nemohl ji dělat kdokoliv. Za třetí, budeme muset jasně stanovit roli adiktologů, klinických psychologů a tak dále, a potom se budeme muset vyrovnat s tím, že léčebny musí být součástí zdravotnických zařízení, a tam ten krok, který jsem udělal v Kroměříži, když jsem propojil tuto léčebnu s Fakultní nemocnicí Olomouc, je ten krok tím správným směrem. Ale souhlasím, situace je velmi vážná. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP