(16.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane ministře. Je zájem ještě o doplňující dotaz.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji za odpověď. Nicméně k těm odděleným toaletám jsem nedostala úplně jasnou a uspokojivou odpověď, jenom v tom smyslu, že to budete tedy dále diskutovat. Nicméně já se chci zeptat, pane ministře, a předpokládám, že nemůžu dostat jinak než kladnou odpověď, jestli jste si vědom zkušeností, které z těch společných toalet jsou. Konkrétně v anglosaských zemích, ve Velké Británii, kde od toho ustupují. Je to skryté místo pro sexuální násilí, obtěžování, šikanu. Jednotlivé kabinky jsou často sdílené dole i nahoře, to znamená, že je to prostor pro sledování, pro případnou kyberšikanu. Jsou tam problémy s tím - a to už se dneska ví - že děvčata odmítají chodit na toalety v době, kdy menstruují, omezují pití, má to psychické problémy, zůstávají doma. To znamená, že ty zkušenosti už jsou natolik jednoznačné, jestli je otázka, že musíme tímto způsobem rušit naše zavedené a osvědčené tradice? A nevím - předpokládám, že jste v kontaktu asi s běžnými učiteli a rodiči, ale tam je obrovská nevole proti tomu. Já jsem se ptala různých mých známých - učitelů, protože jedna z mých kvalifikací je také pedagog, a oni opravdu se toho bojí, protože vědí, co ty dívky zažívají. A vy jako lékař to víte nepochybně také. To znamená, přikláníte se více k tomu, že v té vyhlášce ty oddělené toalety budou, nebo nebudou? Budeme ustupovat nebinárnímu pohlaví, tak jak to zdůvodňuje Ministerstvo školství, anebo zůstanou oddělené pro bezpečnost a ochranu našich dívek? Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Ještě jednou děkuji, pane předsedající. Pokud by bylo dost času, mohli bychom pak argumentovat daty z anglosaských zemí na jedné straně, ze skandinávských zemí na druhé straně a mohli bychom mít jednotlivé země Evropské unie, kde jsou ty závěry rozdílné. A vzpomeňme si na společné toalety, které byly už před řadou let v některých německých regionech. To tak je.

Ale já naprosto souhlasím s tím, co říkáte. Já tady musím jaksi smeknout před tím, jak děláte práci opoziční poslankyně, korektně, ale přitom důsledně, a je to správné a chápu, že chci po vás téměř nemožné, abyste mně věřila. (S úsměvem.) Ale když zkusíme pominout, že jsme koalice a opozice, tak prostě fakt nepodepíšu nic, s čím nebudu vnitřně srovnaný. A opravdu v této zemi neexistuje jedna jediná osoba kromě mé maminky a manželky, která by mě dokázala k čemukoliv donutit, a zcela raritně je to moje dcera, a pak už nikdo. A já nejsem v tomto případě přesvědčený o tom, že text této vyhlášky je dokonalý, a není síla, která by mě donutila, abych se rozhodl jinak než podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Fakt mi věřte.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane ministře. A nyní prosím paní poslankyni Lenku Dražilovou, která bude interpelovat pana vicepremiéra Jurečku. Jenom podotýkám, že pan vicepremiér je řádně omluven.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Děkuji. Já mám interpelaci, jak bylo řečeno, na pana ministra Jurečku ve věci zaměstnávání osob zdravotně znevýhodněných.

Dostala se ke mně informace, že Ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci přípravy novely zákona o zaměstnanosti uvažuje o zrušení podpory osobám se zdravotním znevýhodněním podle § 78. V tomto paragrafu je popsáno, že existuje nějaký chráněný trh práce, který tvoří zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají více jak 50 % osob se zdravotním postižením z celkového počtu všech zaměstnanců, a s těmito zaměstnavateli se uzavírá takzvaná dohoda o uznání zaměstnavatele. Na základě ní, velmi zjednodušeně řečeno, dostávají zaměstnavatelé příspěvek na podporu zaměstnávání těchto osob, a nyní se uvažuje o zrušení podpory zaměstnávání těchto osob na chráněném trhu práce a ministerstvo počítá s jejich uplatněním na volném trhu práce.

Já jsem si vědoma nutnosti úspor ve státním rozpočtu, a dokonce i toho, že tento institut je někdy zneužíván. Na druhou stranu je ale potřebné přistupovat k této problematice velmi, ale opravdu velmi citlivě s vědomím, že uplatnění na volném trhu práce těchto osob je značně problematické. Často se u nich jedná o handicapy s kombinací několika diagnóz a ty jim způsobují opravdu vážné překážky na trhu práce. Zrušení této podpory bude mít negativní dopad na některé zaměstnavatele, ale především, jak jsem řekla, na zaměstnance. Bez té podpory se ocitnou na úřadech práce, přičemž musím říct, že celkový náklad na zdravotně znevýhodněného je maximálně 72 000 ročně a naopak na nezaměstnaného 320 000 korun ročně.

Já bych se chtěla pana ministra zeptat, protože jsem slyšela, že na jednání výboru pro osoby zdravotně postižené bylo sděleno, že jsou nachystána nějaká další opatření, tak jaká opatření to jsou? (Předsedající: Já vás musím...) A protože zde není, tak poprosím o zaslání (Předsedající: ... přerušit, ať jsme spravedliví.) Ano - přehledu těchto opatření. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. (Předsedající se odmlčel.) Není zájem? (Nápověda z pléna.) On tady vlastně není, já jsem si to teď uvědomil. Jak tady mám monitor... Hradec Králové. Rozumím. V tom případě poprosím paní poslankyni Bělohlávkovou, která bude interpelovat pana ministra Výborného.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane ministře, dnes v noci jste se vrátil ze zahraniční mise po střední Asii, kde jste navštívil Uzbekistán a Kazachstán. Vím, že je poměrně brzy, ale přesto bych se ráda zeptala na první hodnocení této zahraniční cesty, na to, jakým způsobem a zda byly zapojeny i podnikatelské subjekty, a potom také na to, zda zkrácení této zahraniční cesty o jeden den hodnotíte neutrálně, negativně nebo pozitivně, protože samozřejmě i z pohledu naší republiky ten dřívější návrat byl vnímán různě, i když si myslím, že převážně pozitivně s ohledem na velice tragickou situaci v Izraeli i na naše občany, kteří tam zůstali nedobrovolně uvězněni. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana ministra Výborného. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážená paní poslankyně, kolegyně, kolegové, děkuji za tento dotaz. Skutečně jsem v minulých dnech absolvoval svoji první v pozici ministra zemědělství zahraniční podnikatelskou misi, a to v oblasti právě agrární a potravinářské. Kdybych měl v rychlosti skutečně shrnout první závěry, mohu a musím tady jasně zdůraznit a podtrhnout, že se opravdu nejednalo o žádný výlet. Dámy a pánové, čísla jsou tato: my jsme za tři dny stihli navštívit dva státy, čtyři regiony, Akmolskou oblast, Astanu, Turkistán a potom Republiku Uzbekistán. Zahájili jsme, respektive zúčastnili jsme se čtyř byznys fór, to znamená, podnikatelských konferencí, kde mě doprovázející podnikatelé měli možnost navázat své obchodní styky a spolupráci se svými partnery. A aby ta čísla byla úplná, během těch tří podnikatelských jednání se naše firmy a společnosti potkaly s víc jak 450 potenciálními partnery Republiky Kazachstán a Republiky Uzbekistán. Celé té mise se kromě mne jako ministra zemědělství a mého úzkého týmu účastnilo víc jak čtyřicet českých agrárních a potravinářských firem a společností. Řada z nich už má své obchodní aktivity v této oblasti střední Asie. Je tam obrovský potenciál, to mohu tedy říct jako jasný závěr, v obou dvou státech, jak v Kazachstánu, tak v Uzbekistánu je obrovský potenciál pro rozvoj zahraničního obchodu našich společností. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP