(16.50 hodin)
(pokračuje Marek Výborný)

Je potřeba také zdůraznit to, že té mise se zúčastnili zástupci akademické sféry, konkrétně prorektor Jihočeské univerzity z Českých Budějovic a zástupci Fakulty rybářství a ochrany vod. I oni tam měli své partnery. Bilaterálního jednání s ministrem zemědělství republiky Uzbekistán se zúčastnil také prorektor univerzity v Taškentu. Ty vztahy i na té úrovni rozvoje vědy a vědecké spolupráce jsou úzké, protože řada studentů Uzbekistánu či Kazachstánu studuje tady u nás v České republice na Zemědělské univerzitě v Praze, případně i na dalších univerzitách.

Zároveň bych chtěl tady představit i některé konkrétní výsledky, protože těch více jak čtyřicet firem, které byly zastoupeny v celé delegaci, reprezentovalo jak sektor agrární, tak sektor potravinářský. Konkrétně jsme měli s sebou zástupce firem, které vyvážejí osivo, stejně tak plemenný či genetický materiál skotu. O to je velký zájem a tyto státy patří k našim předním partnerům v rámci zahraničního obchodu právě s plemennými býky, případně s genetickým materiálem čili s býčím spermatem. Tady u toho musím zmínit jeden naprosto konkrétní výsledek. Několik let nyní byl zablokován obchod mezi Českou republikou a republikou Uzbekistán právě proto, že uzbecká strana nám odmítala vydat veterinární certifikáty pro to, abychom mohli do Uzbekistánu vyvážet jak ten genetický materiál čili býčí sperma, tak také potom násadová vejce. V obou dvou komoditách patříme k evropské špičce a díky mému osobnímu jednání s ministrem zemědělství republiky Uzbekistán a ředitelem jejich veterinární správy se toto podařilo a my jsme včera obdrželi po jednání podepsané certifikáty. Konkrétní výsledek byl ten, že již na místě byly podepsány kontrakty na dodávku více jak 12 milionů násadových vajec do Uzbekistánu v hodnotě asi 3,5 milionu eur.

Stejně tak byly podepsány kontrakty během podnikatelských jednání v obou dvou státech, pokud jde například o dodávku osiva. Velkým tématem byly právě dodávky plemenných býků. Dále z oblasti potravinářství zmíním účast společnosti Rudolf Jelínek či v oblasti zemědělských strojů, kde jsme měli celou řadu společností, které také získaly své partnery v oblasti střední Asie.

Mohu tedy na závěr konstatovat, že ta mise měla velký význam, velký smysl. Ten potenciál je tam obrovský. Jenom pro vaši představu, například v Kazachstánu v tuto chvíli do tří let chtějí vybudovat jenom v Akmolské oblasti, čili v tom kraji, kde jsem jednal s panem Akimem, což je místní hejtman, 700 farem, dostali na to peníze od centrální vlády, čili ten potenciál pro dodávky právě z oblasti agrárního strojírenství je obrovský. Takže tolik velmi stručně, a paní poslankyně, já vám předám bulletin, abyste se mohla seznámit s firmami, které tam byly. (Přesedající: Také prosím, váš čas.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Táži se, jestli je ještě zájem o doplňující dotaz? Není. V tom případě poprosím pana poslance Metnara, který bude interpelovat paní ministryni Černochovou. Dívám se, abych někoho nepřehlédl, ale není zde.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Já bych se chtěl vážené paní ministryně zeptat na jednu věc, a to na plán rekonstrukce budovy Ministerstva obrany označenou písmenem A. Vím, že Ministerstvo obrany připravuje kompletní rekonstrukci objektu označeného MO-A na náměstí Svobody v Praze 6 - Dejvicích. V materiálu, o kterém byla dne 19. 7. letošního roku informována vláda, stojí, že celkové výdaje na rekonstrukci tohoto objektu jsou kalkulovány na 5,85 miliard korun. S ohledem na spekulace k této věci, které se objevily v médiích, a fakt, že následně skončil ředitel Agentury hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany, chci paní ministryni požádat o poskytnutí informací k harmonogramu rekonstrukce včetně plánu výdajů, ze kterého vycházel materiál na jednání vlády, jak jsem zmínil, toho 19. 7. 2023. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že paní ministryně není přítomna, poprosím dalšího z řádně přihlášených, který je na seznamu, a to je pan poslanec Radek Koten, který bude interpelovat pana vicepremiéra Rakušana.

 

Poslanec Radek Koten: Dobrý den. Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych se velice rád dozvěděl některé informace, které momentálně jsou buď ve veřejném, nebo neveřejném prostoru. My tady vnímáme ten konflikt, který vznikl na Blízkém východě, tedy Izrael byl napaden teroristickou skupinou a probíhá tam ozbrojený konflikt, poměrně brutální, musím říct. Ve světle těchto okolností jsme se také dozvěděli z Evropské unie, že Palestina je financovaná a bude dále financovaná. Co tedy s těmi penězi z Evropské unie dělá, to se můžeme jenom domnívat, ale vysoce pravděpodobně za ty peníze vyzbrojuje ty militantní skupiny.

Já jsem se před malou chvíli dozvěděl, že Palestinci, kteří žijí tady v České republice, svolávají nějakou demonstraci na Václavské náměstí. Já to samozřejmě vnímám jako ohrožení bezpečnosti tady v České republice. Velice rád bych se zeptal, jaká jsou tedy připravena bezpečnostní opatření v České republice, nebo zda si myslíte, pane ministře, že bude demonstrace těchto radikálů tady v České republice povolena? Myslím si, že ty skupiny, které by ji mohly svolat, jsou skupiny, které potlačují ta práva a jsou označovány za teroristy, alespoň v Izraeli, tak by mě zajímalo, jakým způsobem se k tomu postaví Policie České republiky, a popřípadě tedy, jakým způsobem jsme schopni ochránit občany v České republice před takovýmito skupinami? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana vicepremiéra. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Pane poslanče, dámy a pánové, nejdříve asi odpověď na tu první část otázky, která se týkala evropské úrovně, jak jsem pochopil, financování, které poskytuje Evropská unie. Sice beru, že tohle je spíše otázkou na českou diplomacii než na ministra vnitra, ale chápu, že jakožto místopředseda vlády bych vám měl být schopen poskytnout i na tuto část vaší otázky odpověď.

Chtěl bych upozornit na to, že samozřejmě neexistuje nic takového jako financování terorismu z fondů Evropské unie. Pravděpodobně máte na mysli pomoc, která je poskytována Evropskou unií skrze Evropskou komisi palestinské samosprávě a palestinské populaci. Zde je jistě důležité nesměšovat dohromady členy teroristické skupiny Hamás, kde se shodneme, že se jedná o organizaci, která prostě předvedla obludný teroristický čin, stejně jako islámský džihád, s běžnou palestinskou populací, která obývá oblasti Západního břehu Jordánu a Pásma Gazy, ke kterým finanční podpora primárně směřuje. Samozřejmě ale že Evropská komise i v téhle chvíli zareagovala z mého pohledu adekvátně, a to tím, že tuto finanční podporu v této chvíli podrobí takové revizi, aby bylo zcela vyvráceno a vyloučeno, že skutečně žádné takové prostředky neputují a nemohou putovat na jakoukoliv formu podpory terorismu. Už nyní existuje celá řada kontrolních mechanismů, které jsou uplatňovány v dané věci. Tyto kontrolní mechanismy budou ještě zpřísněny a projdou prověřováním. Evropská komise zároveň oznámila, že přezkoumá, zda je vzhledem k aktuální situaci v daném místě nutné ty programy nějakým způsobem upravit, nějaký ukončit, nějaký naopak přizpůsobit současné situaci. Rozhodně jako Česká republika podporujeme, aby ta revize byla důkladná, aby byla pořádná a aby nebyl stín pochybnosti toho, že ty peníze končí jinde než u běžných lidí, kteří se tam opravdu mnohdy ocitají v těžkých humanitárních podmínkách. Ale ano, máte pravdu, v této chvíli je to ve velkém stínu toho, čeho se Hamás vůči státu Izrael dopustil, jak drastické metody používal, a skutečně si myslím, že taková revize musí být rychlá a důkladná. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP