(13.20 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Potom víme, že samozřejmě i ti řidiči, logicky v tom množství, se dopouštějí nějakých přestupkových jednání po republice. Máme zase na to nějaké dotazy, že se těžko identifikoval ten řidič, vlastně kdo by ho měl řešit a podobně. Toto by to éčko, což si myslím, že určitě podpoříme, by to mělo odstranit. Můžou tam být nějaké škody logicky, dopravní nehody a podobně. Když se vám něco takového stane, vím, že je tam nějaká ta Asociace pojistitelů, která to na sebe přebírala. Pakliže by ti lidé tady zůstávali v nějakém delším režimu, měli by tady ta svoje vozidla, měli by si to prostě pojistit sami a měli by si nést zodpovědnost za svoje jednání a chování. Samozřejmě jsou slušní lidé tady, ale máme i případy, že ti lidé to zneužívají, takže rozhodně tedy je to tam dobře doplněno.

Ve své podstatě potom se hovoří o dočasné ochraně, zřízení ve věci dočasné ochrany, k žádosti o udělení dočasné ochrany, a jak jsem říkal, v těch jednotlivých paragrafech, protože ten zákon, už ten lex Ukrajina I je prostě nějak postavený základně, a jestliže to tedy prodlužuje o ten rok, tak je tam celá řada dat, která logicky musíme změnit, aby vlastně to mohlo dále pokračovat, takže je tady spousta dob platnosti, které se vlastně prodlužují do toho deadline dalšího, což je 31. březen 2025.

Já bych chtěl tady možná vyvolat takovou diskusi, protože já jsem se několikrát pana ministra vnitra ptal, jak budeme pokračovat dál ve své podstatě. Ten konflikt tam může být nějakým způsobem utlumen, nebo se z toho může stát prostě vleklý konflikt, a máme tady nějakou skupinu osob, která sem přicestovala nestandardním způsobem, protože normálně se sem dostanete na základě cizineckého zákona, případně azylového zákona jako klasický žadatel o azyl, když se projednává ta vaše žádost, a pak třeba nemusí být úspěšná, takže byste měl potom vycestovat, a vlastně tito lidé se tady objevili. A je prokázáno, že když někdo na tom území nějakou delší dobu setrvává, říká se kolem jednoho roku, tak potom třeba dvě třetiny těch lidí tady zůstane. Dneska z té skupiny osob, kterým jsme poskytli tu pomoc v rámci toho konfliktu, přibližně asi 20 % odcestovalo plus minus, víc jak 300 000 lidí tady setrvává a je dost velká pravděpodobnost, že nám tady zůstanou. Jestli potom už budou připraveny nějaké mechanismy, o kterých bychom se tady měli začít bavit, jestli ty lidi převedeme tedy do nějaké formy dlouhodobých pobytů, uznáme jim nějaké ty roky, které tady strávili v rámci lex Ukrajina. Takže já jenom na příkladu. Může to být slušná rodina, paní třeba s dvěma dětmi, i s manželem, oba pracují, děti chodí do školy, jsou tady dva roky, projeví zájem, že by chtěli... (V sále je silný hluk.) Já zase neslyším, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, ale teď identifikuji nepořádek z obou stran politického spektra, i vašich kolegů, takže poprosím jak na pravé části ten hlouček, aby se pokud možno rozpustil a šel diskutovat do předsálí, v levé části sálu o to rovněž poprosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, já nevím, jestli tady jde přidat nějak zvuk, já už neumím víc mluvit a celkem není mi také úplně dobře, takže se omlouvám, možná, že mě neslyšíte nebo...

Tak, kde jsem to skončil? Skončil jsem u toho, že vlastně může to být ta rodina. Říkal jsem matka, dvě děti třeba školního věku, otec, pracují, odvádí, chovají se slušně, prostě je to všechno v pohodě a budou tady chtít zůstat. Teď jim skončí nějakou formou lex Ukrajina, ať to bude šestka nebo sedmička nebo osmička, ti lidé projeví zájem, že by tady chtěli zůstat, jestli jim bude uznán ten čas, který tady strávili v rámci těch lexů, třeba do dlouhodobého pobytu, bude jim něco takového nabídnuto? Musíme se o tom pobavit, protože klasicky cizinecký zákon hovoří o tom, že ti lidé by měli správně, což tedy asi je docela iluzorní, by měli odcestovat na Ukrajinu, tam si dojít na zastupitelský úřad, požádat si o nějakou formu pobytu, dokladovat ubytování, dokladovat práci, dokladovat další věci, a potom na rozhodnutí našeho úřadu v zahraničí by mělo být, jestli tedy mohou sem znovu přicestovat a tady s námi žít.

Víme, že prostě lidi potřebujeme. Jsou to lidé často, kteří opravdu jsou slušní. Já sám bydlím na malé vesnici, kde tam máme několik ukrajinských rodin, ale ještě z doby dávno před vypuknutím konfliktu, a ti lidé se tam absolutně začlenili, pracují tam, jejich děti už mají vysoké školy a nevidím tam v tom vůbec žádný problém. Možná menší problém než nějaký muslim, který vám nepodá ruku a bude tady čerpat sociální dávky nebo v západní Evropě a vůbec se nebude chtít ani integrovat do naší společnosti. To mi tady zatím chybí. Já vím, že musíme reagovat rychle, že to není vůbec jednoduché. Také nevyčítám Ministerstvu vnitra ani panu ministrovi, že by se nesnažil, byť tedy ta snaha musela být často podpořena z naší strany nějakou kritikou, a že ta situace není úplně jednoduchá. Rád bych tedy slyšel případně nějakou informaci, jak s těmito lidmi, kteří projeví zájem, že by tady s námi po ukončení konfliktu chtěli zůstat na našem území, jestli se o tom hovoří.

V té souvislosti, protože zase je tam nějaká povinnost pro Ukrajince se registrovat - já jsem několikrát interpeloval pana ministra, třeba včera na to vůbec nedošlo, také jsem to měl připravené - máme odbory azylové migrační politiky, kde toto probíhá, máme ta KACPU, některé jsou zavřená, jsou tam poníženy ty počty lidí, jestli prostě Ministerstvo vnitra počítá s tím, že tam vlastně může enormně vzrůst nápor stávajících pracovníků, protože nemáme jen příchozí Ukrajince. Na území České republiky je více jak 1 milion cizinců, kteří jsou tady po různých formách pobytů - krátkodobé pobyty, potom dlouhodobé pobyty, trvalé pobyty, různá azylová řízení, a je toho opravdu hodně, kteří ti lidé na těch odborech azylové a migrační politiky musí zvládat. Není jich tolik. Prostě v době předchozí se tam utlumovaly tabulky, protože nebyl takový tlak, a najednou se ukázalo, že když vyvstane takováhle krizová situace, tak ti lidé byli třeba nelogicky propouštěni nebo odcházeli, nebyli nabíráni noví pracovníci a dneska nám ti lidé chybí. Takže tam bych se chtěl zeptat i pana ministra, jestli se s tím počítá, minimálně aby se zachovaly ty počty pracovníků, protože dneska víme, že třeba se hovoří i u policie o snižování počtu občanských zaměstnanců, nenavyšování asi počtu policistů nad nějaký stav, protože státní rozpočet máte poměrně napjatý. Ty asistované návraty - tam bych se také chtěl zeptat, nějak mi to z toho nevyplývá. Ono se tam hovoří obecně, že asistované návraty zajišťuje Ministerstvo vnitra. Jestli to bude opravdu zajišťovat Ministerstvo vnitra svými pracovníky, nebo jestli to bude zajišťovat nějaká nezisková organizace, která prostě k tomu bude mít nějaký... Já nevím, kdo by to mohl být. To bych se chtěl také zeptat.

A zase si říkám, no do prčic, ty asistované návraty. Dneska víte, že v rámci víza dočasné ochrany byly otázky vznášeny ze strany občanů, a já bych to tady chtěl i tady vysvětlit, že ti Ukrajinci, kteří tady měli vízum dočasné ochrany, byli třeba zranitelné, byly to matky, děti, tak v létě jezdily na dovolenou na Ukrajinu. A spousta lidí se nás ptalo, jak je možné, že maminka, která má dvě děti, sem prchla, tady pobírá nějaké dávky, ne třeba malé úplně, v létě odjede na dovolenou na Ukrajinu a potom se vrací zpátky. Takže ona tam dokázala dojet sama a bez asistovaného návratu, jo? Tady bych chtěl říct, že samozřejmě ten lex Ukrajina toto umožňuje, my nemůžeme vlastně ty lidi tady držet, nemůžeme jim zakazovat v době, kdy mají ten lex Ukrajina, vycestovat, podívat se tam na majetek dejme tomu a zařídit si tam nějaké věci, navštívit příbuzné. Pro naše občany, kteří to třeba sledují, tento instrument tam je, je to zákonné, a nemůžete se divit, byť třeba někdo se divil, proč do místa bojů nebo do místa války odjíždí matka s malými dětmi v létě na dovolenou a pak se zase vrací zpátky, tady potom ten předpis dál hovoří klasicky o evidencích o ubytování. Já tady mám vždycky vyznačeno to, co je tam nově.

Kvituji, že tam vlastně dochází i na základě naší nějaké dohody nebo interakce vzájemné, že další věci tam budou zpřísňovány, abychom se dostali do nějakého standardního stavu. Ten konflikt už tam nějakou dobu trvá. Já se osobně domnívám, že lidé, kteří... Pakliže by se ten konflikt nerozhořel dál, že by třeba ruské jednotky výrazně postoupily k nějakým dalším větším městům a podobně, že ti lidé, kteří měli ten strach v počátku, což je logické, a odešli, tak už odešli. Bylo to víc jak 4 miliony Ukrajinců. Obrovské množství těch lidí se už zase vrátilo zpátky. Tak je otázka - zase bych se chtěl zeptat třeba pana ministra vnitra, jestli mají nějaké predikce, protože určitě to musí sledovat. (V sále je opět silný hluk.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já vás přeruším a poprosím znovu kolegy, aby se - teď vaši kolegové v levé části sálu - prosím, aby se ztišili, popřípadě přenesli své rozhovory mimo sál.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Jestli tedy máme nějakou představu aspoň, jestli třeba před tou stávající zimou, kdy opět je tam narušovaná infrastruktura, elektrárny, já nevím, prostě bombardují tam určité věci, že, tak jestli prostě přijde nějaká další vlna, protože my ve své podstatě - to jsem vždycky kritizoval, my jsme samozřejmě na počet obyvatel - naše Česká republika je relativně malá země - přijali v rámci naší pomoci obrovské množství Ukrajinců, prakticky nejvíce z Evropy v přepočtu na počet obyvatel, a je tam nějaký deadline toho příjmu. Neměli bychom se pomalu začít tedy zamýšlet nad tím, že opravdu už nejsme nafukovací, že máme jenom nějaké omezené kapacity, že naše možnosti...? Jak vidno, tady prostě přijímáme různé úsporné balíčky, konsolidační balíčky, máme rozpočet, který není nafukovací - neměli bychom říci prostě Evropě: Už dost? To je moje jenom taková další otázka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP