(13.30 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Jinak bych nezdržoval a dal prostor i dalším kolegům. My se potom poradíme v rámci hnutí ANO, pokusíme se připravit případné nějaké naše pozměňovací návrhy, které jsem tady částečně nastínil. A neříkám, že nepodpoříme lex Ukrajina VI, protože jsou tam věci, po kterých jsme volali, zejména z hlediska evidence, z hlediska nějakých zpřísnění dalších věcí, ale opravdu si musíme říct, že musíme vyvažovat už na lékařských vahách, musíme nejenom tedy pomáhat bezbřeze celému světu - celý svět nespasíme - ale musíme taky pomáhat našim občanům. Nesmíme zapomínat na naše občany, kdy my teď v poslední době, fakt mi to připadá, že na naše občany moc nehledíme, že hledíme všude možně, nejenom ne na naše lidi. A i když naši lidé tedy to ještě snesou, jak jsem říkal, protože neustále dostávají naloženo na záda různými daněmi a podobně, a platí se to z prostředků českých daňových poplatníků, tak bychom to měli mít pořádně ošetřeno. Když budeme někomu pomáhat, tak ano - já velice rád pomůžu každému, kdo si o pomoc řekne, kdo si pomoc zaslouží, ale nesmí to být zneužíváno, jak samozřejmě v tom obrovském množství příchozích nějaké procento tam taky zneužíváno je.

Děkuju za pozornost. Děkuju, že jste to vydrželi, že jste mě vyslechli, byť tedy ten hluk tady byl, pane místopředsedo, velký. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji panu poslanci. Všechny srdečně zdravím, vystřídali jsme se při řízení schůze. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Michal Zuna.

Ještě načtu dvě omluvy, co dorazily. Omlouvá se pan poslanec Josef Kott od 13.15 hodin z pracovních důvodů a Patrik Nacher od 13.15 hodin z rodinných důvodů.

A nyní, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo, paní předsedající. Chci vystoupit a navázat na projev pana kolegy. Mě v uvozovkách zaujala ta část, kdy on dává určité doporučení Ministerstvu vnitra, aby dočasnou ochranu vlastně udělovalo na základě nějaké filtrace, nějaké selekce podle místa bydliště těch, kteří o dočasnou ochranu usilují. Vy vlastně říkáte, že občané státu, kteří jsou ve válečném stavu, nemají nárok na dočasnou ochranu jenom proto, že bydlí na nějakém určitém místě v té dané zemi, že pokud nebydlí na frontové linii nebo v té již obsazené části, že by neměli mít nárok na dočasnou ochranu. Mně to přijde naprosto nedůstojné, nepřípustné. V momentě, kdy na celém území Ukrajiny dopadají desítky raket denně, a je jedno, jestli je to Poltavská oblast, Chersonská oblast, jestli je to Kyjev nebo jestli je to Lvov, tak vy říkáte, že tito lidé, kteří žijí v těchto místech, nemají nárok na dočasnou ochranu, protože jejich pravděpodobnost, že jim raketa projde střechou, zabije je s celou rodinou, je menší než u lidí, kteří žijí přímo na frontové linii. Pro mě je to nedůstojné. Nevím, jak se vám s tímto cynickým přístupem žije, ale já si to neumím připustit.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou reaguje pan poslanec Hubert Lang. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Já nevím, jestli mě pan kolega poslouchal nebo neposlouchal. Já jsem tady říkal, že asi před rokem a půl do podobné situace, jak vy říkáte teď, jste se snažili natlačit pana kolegu Brázdila. Já jenom říkám, že jestliže v lex Ukrajina VI jsou zakomponovány dobrovolné návraty a v důvodové zprávě se hovoří o tom, já vám to můžu ještě v další dvouminutovce znovu přečíst, jestli byste mě poslouchal... Prosím vás, nedávejte mi nálepku! Nedávejte mi nálepku, že jsem nějaký člověk, který nemá cítění ve smyslu toho, že když nějaký jeden stát je napadený druhým státem, že tam někam nemůže ta raketa dopadnout, jo? Já jenom říkám, že jestliže vy už dneska připouštíte oficiálně, že můžou být asistované návraty, tak asistované návraty budou tedy pravděpodobně do nějakých oblastí Ukrajiny, které tím konfliktem budou zasaženy méně.

Mně se taky nežije dobře s tím, že někde tady v Evropě probíhá válečný konflikt. Mně se nežije dobře s tím, co se teď stalo v Gaze, že tady relativně se možná budou lidé v Evropě bát jít do tramvaje nebo do nějakého kulturního střediska, aby tam nebyl nějaký fundamentalista, neřekl Alláhu akbar a nevyhodil tam půlku kina do vzduchu. Prosím vás, nenálepkujte mě! Vy jste to nepochopil pravděpodobně. Já jenom říkám, že když tedy jsou možné asistované návraty... Anebo to tam dejme pryč, dejme z té šestky prostě to céčko pryč nebo déčko z toho § 1, ještě neumožňujme tedy asistované návraty do země zmítané válkou. Ale já vám říkám, že prosím vás, ten válečný konflikt je zamrzlý. Ten tam může být deset let. A nechte si to, že já jsem nějaký asociál, který nemá vůbec žádné cítění. To tady vůbec nezaznělo. Už to dostal pan Brázdil, potom veřejnoprávní ČT z něj udělala pomalu úplně člověka vyvrhela, když mu tam pan redaktor říkal: Vy nevíte, že ta raketa může spadnout kamkoliv? To já vím taky, že ta raketa může spadnout kamkoliv, že letí, mají balistické rakety Putin, které letí až do Ameriky. (Předsedající: Čas.) To mě nemusíte poučovat, pane kolego!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas, prosím. A nyní vystoupí paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, sněmovní tisk, takzvaná lex Ukrajina VI - mě trochu mrzí, včera jsem to říkala i předsedovi poslaneckého klubu ODS Markovi Bendovi, že si myslím, že ten tisk si, pane ministře, určitě zaslouží projednání na půdě Poslanecké sněmovny. Jsem přesvědčena o tom, že včera mohlo dojít k dohodě, že měl mít přednost před sněmovním tiskem v rámci druhého čtení, bohužel se tak nestalo. A jsem prostě přesvědčena o tom, že takovýto tisk má tady na půdě Poslanecké sněmovny být projednán, mají být zodpovězeny otázky, a opravdu se mi nelíbí v uvozovkách ten přístup a ten tlak, aby poslanci k tomu neměli prostor vystoupit. Tak to bych chtěla říct na úvod.

Zároveň bych chtěla říct, že vy jste tady včera, když jste vystupoval se svojí předkládací zprávou, tak jste řekl, že musíte přenést do naší legislativy to evropské nařízení. Já bych vás chtěla moc poprosit, jestli by bylo možné, protože když se koukám i do toho sněmovního tisku, tak je zde vidět, jestli to tedy bylo to nařízení v rámci toho asistovaného dobrovolného návratu, protože prodloužení statusu dočasné ochrany už děláme podruhé. A nejsem si vědoma toho, a možná to říkám špatně, že jsme v minulém roce, pokud jsme to tady dělali, že jsme to dělali na základě nějakého rozhodnutí. Ale myslím si, že jste přinesl tento sněmovní tisk, že dojde k tomu prodloužení o ten jeden rok.

Již jsem avizovala, že my určitě podpoříme tento sněmovní tisk, chceme o něm hovořit, jsme připraveni popřípadě dát nějaké pozměňovací návrhy. My samozřejmě kritizujeme některé věci a poukazujeme na to neustále, že jsme přesvědčeni o tom, že se nedaří ten integrační a adaptační proces. Vy ho už nemáte na starosti. Vy jste to přendal na... nebo respektive, zřekl jste se pozice národního koordinátora. Dnes to má na starosti Klára Šimáčková Laurenčíková, vládní zmocněnkyně pro lidská práva, která je zároveň i náměstkyní vašeho ministra pro evropské záležitosti. Já jsem přesvědčena o tom, že toto by měl mít právě na starosti konkrétně ministr, měl by tam být k tomu v uvozovkách nějaký kapitán. A jak tak hovořím a mám možnost hovořit s hejtmany, jasně říkají pořád: Není žádný plán a ten integrační a adaptační proces se nám nedaří. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP