(11.30 hodin)
(pokračuje Martin Baxa)

Co se týká evropských peněz, moje ministerstvo je úspěšně čerpá. Chceme tam mít k dispozici nějakou základní částku, která umožní kofinancování evropských projektů. Byť už se to současné dotační období velmi úspěšně rozvíjí, i my jsme na to připraveni. V současné době úspěšně naplňujeme projekty, které byly zahájeny v minulém volebním období. Chci to takto zdůraznit. Jedná se o akce typu rekonstrukce IROP Karlštejn, Telč a tak dále z minulého volebního období. Chystáme projekty, které budou podány nově a kde chceme, aby měly příležitost být financovány a tak vlastně naplněny.

Ještě předtím, než se dostanu k filmovým pobídkám jako poslední části reakce na vaše vystoupení, zmíním to, že jsem v pravidelném kontaktu s jednotlivými oborovými asociacemi. Minulý týden jsem měl velké jednání se zástupci Asociace nezávislých divadel, která je hlavním reprezentantem toho nezřizovaného kulturního sektoru. Ujistil jsem je o tomto svém úsilí, které má směřovat k tomu, aby nebylo omezeno dotační řízení právě v oblasti kulturních aktivit. Oni velmi houževnatě bojují za svůj sektor. Je to naprosto správné a mohl jsem jim říci zprávu, která je pozitivní.

Jsem samozřejmě v jednání, má to tak být v rámci tripartity i bipartity - pan prezident Dokoupil použil tento neologismus, bipartity - s odboráři v kulturní oblasti. Je pravda, že výše tarifních platů - teď nemluvím o zvyšování tarifních platů na rok 2024, kdy je vládní shoda, že se tarifní platy zvyšovat nebudou, ale mluvím o nějakém dlouhodobém hodnocení zejména vysokoškolsky vzdělaných pracovníků v oblasti kultury - určitě prostor k nějaké další diskusi nad výší platových tabulek je. Tak to jenom ještě ohledně těch aktérů.

Poslední věc, filmové pobídky. Zde se jedná o podporu, která vlastně prochází napříč volebními obdobími. Nicméně jsem zdědil po nástupu do funkce systém filmových pobídek zastavený, zavřený. 3. ledna musela ředitelka Státního fondu kinematografie uzavřít pobídky, protože byly vyčerpány, nebyly v nich žádné peníze. Během roku 2022 jsme vedli intenzivní jednání s panem ministrem Stanjurou a s filmovými profesionály z Asociace producentů v audiovizi, která vyústila v bezprecedentní dohodu, kdy ještě během roku 2022 byl rozpočet na filmové pobídky navýšen o téměř 600 milionů korun a ve schváleném rozpočtu na letošní rok je částka 1,4 miliardy korun, téměř dvojnásobek toho, kolik bylo v minulém volebním období. Ano, v návrhu rozpočtu na příští rok je škrt 200 milionů korun, který ale chceme kompenzovat využitím 200 milionů korun z Národního plánu obnovy. Co je ale důležité, že vlastně systém filmových pobídek v současné době stejně nefunguje. Jak sami říkají filmoví profesionálové, jsme tady v absurdní situaci, kdy nám v rámci střední Evropy - a to nejsou moje slova, ale slova lidí z té branže - jde vlastně nejvíc peněz na filmové pobídky, ale nečerpají se vůbec, protože stávající podoba zákona, který upravuje filmové pobídky, to fakticky neumožňuje.

Jsem velice rád, že i paní poslankyně Pokorná Jermanová vyslyšela mou prosbu a je jedním ze spolusignatářů poslaneckého návrhu zákona, který má ten systém odblokovat. Vláda už jej odsouhlasila. Brzy uplyne lhůta, odkdy je možné ji ve Sněmovně projednávat, a budu hledat podporu předsedů poslaneckých klubů k tomu, aby byl ten návrh podle § 90 schválen a mohlo tak dojít k rychlému uvolnění celého toho systému.

Podtrženo, sečteno: ano, kultura čelí v současné době obtížné situaci, ale věřím tomu, že návrh rozpočtu Ministerstva kultury na rok 2024 určitě neznamená to, že by se situace nějakým zásadním způsobem ztěžovala. Jak jsem tady v těch jednotlivých částech zdůraznil, jedná se o návrh proporční, který samozřejmě reaguje na konsolidační úsilí vlády, ale současně ukazuje, že kultura určitě není popelkou v rámci priorit vlády premiéra Petra Fialy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane ministře. Máme zde dvě faktické poznámky. Jako první paní poslankyně Mračková Vildumetzová, poté paní poslankyně Pokorná Jermanová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, já bych si dovolila reagovat faktickou poznámkou, protože pan ministr kultury tady ve svém úvodním projevu nebo reakci reagoval, že Moravskoslezský kraj, potažmo město Ostrava, dostane na koncertní sál 600 milionů korun. Já bych se z tohoto místa chtěla zeptat, kolik finančních prostředků na koncertní sál obdržel v rámci Císařských lázní kraj Karlovarský? On to ví, 400 milionů korun dostal na rekonstrukci a opravu Císařských lázní, když ve vládě byla Alena Schillerová a Andrej Babiš. Na tento koncertní sál, o kterém hovoříte, že je výjimečný v České republice, tato vláda nedala ani korunu. Považuji to za neskutečně nefér, protože Karlovarský kraj nemá takové daňové příjmy jako ostatní kraje, protože se dostávají na počet obyvatel. Teď vidíme, že minulý týden tam byl v rámci konference Lepší Česko pan premiér, možná že jste tam byl i vy a pan ministr financí. Jsem strašně ráda, že Císařské lázně žijí, ale velmi mi vadí... Chtěla bych se zeptat, vy jste tady řekl, že jste na Ministerstvu kultury vypsali dotační program a v rámci toho dotačního programu Ostrava získala těch 600 milionů korun. Můžete mi odpovědět, jestli se přihlásil do toho dotačního programu Karlovarský kraj, potažmo jeho vedení? Kdyby se přihlásili, měli by šanci získat finanční prostředky na koncertní sál v Císařských lázních? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Jako první s faktickou paní poslankyně Pokorná Jermanová, poté se s faktickou hlásí pan ministr.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji za slovo. Já budu velmi rychle reagovat na pana ministra Baxu. Pane ministře, historická exkurze do minulosti vám nepomůže. Jste dva roky ve vládě a vaším úkolem je vládnout a starat se o kulturu a z mého pohledu se vám to finančně tedy příliš nedaří. Myslím, že používat neustále odkazy na minulou vládu už je mimo mísu a už to v podstatě nikoho nebaví ani to nefunguje.

Teď k těm konkrétním věcem. Určitě je chvályhodné, že podpoříte výstavbu nového koncertního sálu v Ostravě, ale já se vás zeptám, kdy tedy bude rekonstruovaná Nová scéna Národního divadla, která má platné stavební povolení, které vyprší, a pak dojde k tomu, že Nová scéna se zavře, protože je v absolutně nevyhovujícím stavu? Já se vás chci zeptat, kdy tedy dojde k realizaci rekonstrukce věznice v Uherském Hradišti, zda vůbec někdy dojde k rekonstrukci Veletržního paláce? Jak to bude s depozitářem Národní galerie? Jak to vůbec bude s akvizičním fondem, jestli budete financovat dál, nebo nebudete? To jsou konkrétní věci.

Když to shrnu, v letošním roce máte do rozpočtu minus 1,9 miliardy. Pokud k tomu započteme i zvýšené náhrady církvím, tak je to minus 2,3 miliardy, protože těch 400 milionů, o které se navyšuje vlastně díky vypořádání s církvemi inflační doložka, to jsou peníze, které jdou z rozpočtu kultury a mohly v té kultuře být zrovna v oblasti podpory živé kultury, kde vy škrtáte. Z tohoto důvodu jsem se vás ptala, zda jste ochoten vůbec mluvit o tom - jako jsme valorizovali jiné inflační doložky - valorizovat i tuto inflační položku. Ne ji vzít, ale nastavit ji reálným dobám, protože příští rok ten zásek do rozpočtu Ministerstva kultury bude ještě mnohem větší. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Reagovat chce pan ministr, poté pan poslanec Brož. Prosím, máte slovo, pane ministře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP