(12.30 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Stále mluvíte o kampani za 42 milionů korun. To je rámcová smlouva, pokud se nepletu, do roku 2052 pro všechny vládní instituce, nikoliv pro Ministerstvo vnitra k případné mediální kampani. Rámcová smlouva! Rámcová smlouva není zaplacena. Proto vám říkám, že ta kampaň, o které vy namítáte, že je zbytečná, stála 15 milionů korun. A pokud někde dáváte strategické informace ve společnosti, kde 37 % lidí nekonzumuje žádné informace, podle výzkumu relevantních sociologů, z žádných zpravodajských serverů, a vy těm lidem dáváte konzervativní cestou, třeba i nástěnek nebo nějakých vývěsných ploch ve vlacích, na nádražích, informace, kde si mohou zažádat o příspěvek na bydlení, jakým způsobem si mohou zažádat o nějakou konkrétní dávku, je to informace, která nemá logo žádné politické strany, nemá žádný obličej politika a poskytujete tam jenom osvědčenou informaci, ověřenou informaci, která může směřovat k občanům, kteří neumějí konzumovat informace odjinud. No, tak je to přece něco, co ten stát má.

Mnohokrát nevím, co se po nás chce. Často se říká, vláda špatně komunikuje, poté se říká, vláda si dělá vlastní kampaň. Já nevím, co je na dělání, co je na tom za vlastní kampaň, pokud lidem dáme na plakátovací plochu informaci o tom, kde si mohou zažádat například o příspěvek na bydlení ve chvíli, kdy to bylo velmi aktuální. Nemáte tam žádnou jinou informaci v té kampani, která byla financována z těchto patnácti milionů. Znovu opakuju, bavím se o té kampani Ministerstva vnitra. Nenajdete jediné logo politické strany, jediný obličej politika. Najdete tam vždycky jenom krátké textové informace s relevantním odkazem, kde si občan může zažádat třeba o nějakou konkrétní pomoc. To je legitimní, strategická, cílená, mířená komunikace státu vůči lidem, kteří si ty informace neumí sami nějakou, třeba online cestou obstarat. A já tohle považuju za něco, co naopak stát dělat má, a pokud vy tohle považujete za vyhozené peníze, ne 42 milionů, ale 15 milionů, já tedy nikoliv. A naopak si myslím, že je to něco, co by se dělat mělo.

Pokud se bavíme ještě o dalších možnostech financování, třeba je schválená - a opět to v rozpočtu nenajdete, protože tam budu dávat věci, které jsou jisté - ale je schválen strategický dokument rozvoje Letecké služby Policie České republiky, kde samozřejmě hodláme na tom participovat i ve spolupráci s armádou a chceme, aby finanční prostředky, které jsou určeny do výdajů na obranu, byly využitelné i v rezortu Ministerstva vnitra. Na tom samozřejmě pracujeme a dohoda s paní ministryní Černochovou je v tomhle velmi kolegiální a jednoduchá. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, přeji dobrý den. Vystřídali jsme se při řízení schůze.

Mám tady poznámku, že s náhradní kartou 15 hlasuje pan ministr Rakušan.

Máme tady čtyři faktické poznámky, nejprve paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se pan poslanec Lang. Paní poslankyně, vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dovolila bych si reagovat na vystoupení pana ministra vnitra.

Tak, pane ministře, vezmu si návrh rozpočtu na rok 2024. Určitě jsme oba chodili do školy, a jestliže mám v návrhu rozpočtu na rok 2024, že policie měla v roce 2023 v návrhu cca 51 miliard a v návrhu na rok 2024 má 50 660 000 000, tak je to minus 570 milionů. Výdaje ohledně Hasičského záchranného sboru: rok 2023 - 14 820 000 000 a návrh na rok 2024 - 13 720 000 000, takže minus 1,1 miliardy.

To znamená, že do vnitřní bezpečnosti a do policie nebo respektive policistům a hasičům půjde méně finančních prostředků. Teď jste tady hovořil o tom, že vodní záchranná služba tam má 10 milionů, ale vy máte v návrhu v rámci dotačních programů, že 3,5 milionu se vezme na podporu akceschopnosti Vodní záchranné služby a dalších neziskových organizací, které se zabývají požární ochranou, integrovaným záchranným systémem, krizovým řízením nebo ochranou obyvatelstva, takže berete tam finanční prostředky.

V žádném případě s vámi nebudu souhlasit, že slučování obvodních oddělení je správně. Prosím vás, běžte za těmi policisty, nechoďte za policejním prezidentem, běžte přímo za těmi policisty, oni vám to řeknou, oni mi to všichni říkají. Je to prostě špatný krok. A v současné situaci, v současné bezpečnostní situaci musíme udělat to, aby policisté byli co nejblíže lidem.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou pan poslanec Lang a připraví se pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Já bych chtěl reagovat také na pana ministra - přesně to, co říkala moje předřečnice. Prosím vás, jestliže máte nějakou aglomeraci, kde bydlí 2 500 nebo 2 000 lidí a je tam napsáno: V případě, že se vám něco stane, volejte 158, tak si myslím, že to je špatně. Lidi platí daně a měly by tam být ty obvody zachované. Tam, kde ty obvody byly a dochází k tomu slučování právně (právě?) proto, že nemáme ty policisty, že nejsme schopni jako stát ty lidi dostatečně zaplatit - není to atraktivní, lidi nám odcházejí, protože buď jsou demotivovaní, nebo prostě nejsme schopni na pracovním trhu zabojovat naproti armádě a proti jiným organizacím, který mladé lidi, kterých je už dneska nedostatek, a málokdo prostě chce, splní vůbec ty podmínky, aby k policii vstoupil.

Já si nepřeju , abych jako občan, který má někde barák, abych se tam klepal hrůzou, pořizoval jsem si psa nebo zbraň a měl jsem tam napsáno na zrušeném obvodním oddělení, na které byli léta lidi zvyklí, volejte 158 a přijede tam někdo odvedle. Přesně souhlasím, jak říká kolegyně, vám to nikdo neřekne do očí. Ten krajský ředitel to neřekne ani vám na žádné poradě. Prostě on se snaží vytvořit ty podmínky a snaží se to nějak udělat, ale je to špatně z hlediska bezpečnosti.

Další věci: ti občanští zaměstnanci, když je budete převádět do policejních tabulek, už to jednou tady bylo před mnoha lety - policista je dražší, občanský zaměstnanec je levnější. Vy to nechápete, že když převedete 362 (1360?) lidí, jak je ta jedna pětina z těch 9 500, do tabulek policejních, tak z něj uděláte nějakého poručíka, ten člověk prostě bude brát nějaké funkční..., bude brát nějaké další věci a bude dražší, než bude stát ten občanský zaměstnanec, takže prostě bude to stát peníze navíc, které můžeme věnovat někam jinam.

Pak jste tady říkal, že za nás jste zdědili 47 000, pardon, 46 164 policistů. Já nevím, kde jste to vzal. Máte tady napsáno, že 4 742 rozpočtových je nekrytých míst, to už chápu, že předtím se ty peníze používaly a sanovaly se z toho nějaké odměny. Já tedy umím počítat. Takže jestliže 47 104 minus 4 742 je 41 422. Na 41 422 máte prostředky. Říkáte, že nemáte ani 40 000 policistů, tak to mi tam taky v tom nesedí. Jo, takže to jsou prostě věci, o kterých se tady (Předsedající: Čas, pane poslanče.) můžeme bavit donekonečna.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě s faktickou poznámkou pan poslanec Mašek a připraví se pan poslanec Ryba. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Navážu na kolegu Langa, který to tady vychrlil strašně rychle, ale skutečně vymlouvat se na to, že v tabulce nám zbylo po předchozí vládě 46 000 policistů, přitom jsme se na výborech opakovaně bavili o tom, že máme velký problém získat aspoň 40 000, a k těm 46 (tisícům) se nikdy nemůžeme dostat, tak prostě to volá po opravení té tabulky a po tom, abychom mluvili v reálných číslech, čili 40 000 policistů. Abychom se na to číslo dostali, my nedokážeme přijmout ty policisty, ty mladé, zdravé, odolné, kteří by přišli z terénu a měli jsme je na dalších dvacet pět let, ale začínáme převlékat administrativní pracovníky, sekretářky a podobně do uniformy, abychom splnili cíl snížit počet občanských zaměstnanců. No, to mně přijde přímo nedůstojné a podrýváme tím schopnost Policie České republiky a její výkon činnosti. Souvisí to samozřejmě i s tím snižováním počtu základen těch policistů nebo míst, ze kterých oni operují. A říci, pane ministře, že snížení počtu služeben přinese více policistů v terénu, to je úplný protimluv. Prostě já bych řekl, že snížení počtu služeben přinese to, abychom vůbec nějaké policisty v terénu měli, a s tím krokem uniformování těch lidí, kteří nemohou sloužit nebo dělat výkon služby, prostě to je cesta do pekel.

Takže poslední, co bych k tomu ještě řekl, a zopakuju tu číslovku, abych byl přesnější: když jsem si to přepočítal, policista v příštím roce bude mít asi minus 900 korun na výplatě, to je ten výsledek absolutně, a hasič zhruba minus 1 500. To je to poselství, které jim vysíláme, pokud s tím neuděláme nějaký administrativní kotrmelec v přepočtu na těch 46 000, že je rozpustíme na míň lidí. Ale prostě mně to přijde pro ty policisty nedůstojné a skutečně to hrozí snížením (Předsedající: Čas.) vnitřní bezpečnosti v České republice.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Ryba s faktickou poznámkou a připraví se pan ministr Rakušan. Prosím.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Děkuji za slovo. Já chci také reagovat na pana ministra. Pane ministře, pravda je, že investice jak u dobrovolných, tak profesionálních hasičů měly obrovské nedostatky, téměř neexistovaly spoustu let. Proto jsme byli velice rádi, když předchozí vláda do dobrovolných hasičů dala zhruba 400 milionů korun. Chci být objektivní, a proto máte pravdu. Ano, vy jste v loňském roce taktéž 400 milionů korun navýšili, čímž si myslím, že o investicích u dobrovolných hasičů v této chvíli nechci hovořit.

Co se týká provozních výdajů, je to podstatně složitější, protože ty byly nebo jsou dlouhodobě na 100 milionech korun. A jedná se, abyste měli představu, co to je, jedná se o náhrady za výjezdy, náhrady za držení pohotovosti dobrovolných hasičů, za opravy a podobně. Tam při tom růstu inflace, který je, je těch 100 milionů opravdu napnutých. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP