(12.40 hodin)
(pokračuje Drahoslav Ryba)

Ale co je úplně nejhorší u těch dobrovolných hasičů, je právě to, co je minimální částka v tom rozpočtu, a to jsou finanční prostředky pro nestátní, neziskové organizace, jak říkáte, protože tam z toho dobrovolní hasiči mají zhruba 350 000 členů v České republice. A řeknu to otevřeně, na platy, na tu organizaci jejich bylo dáváno dlouhodobě zhruba 30 milionů korun. Dneska to kleslo o 10 milionů korun. Je to marginálie, ale těch 20 milionů korun je problematické pro ně, že se to doplní někdy v průběhu roku, protože oni s nimi uzavírají dohody, a ty dohody nemůžou uzavřít na měsíc, pak za dva měsíce, notabene když chceme schválit, že ty dohody budou moct uzavírat se jenom na nějakou krátkou dobu, takže pro ně je to opravdu velmi fatální. Navštívili mě, jednali jsme o tom a já jsem jim slíbil, že za to budu bojovat. Ať už to bude navýšeno, anebo kdyby nakrásně, a to je ta poslední varianta, se to převedlo, že koupíme o jednu cisternu méně, ale dáme jim tyto prostředky.

Co se týká Hasičského záchranného sboru, tam jsem už o tom hovořil, že tedy ty prostředky na provozní výdaje jsou hodně napnuté, a pokud s nimi dofinancujeme platy, tak se toho fakt obávám (Předsedající: Čas.), jak to dopadne. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan ministr Rakušan, připraví se paní poslankyně Oulehlová. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji. Já jsem doufal, že budu na konci a že už budu reagovat, protože za chvilku mi začíná ještě jiná pracovní povinnost. Nicméně několik rychlých reakcí.

Pane kolego Mašku, prostřednictvím předsedající, máme tady 1 590 nových policistů od 2. 1. do 1. 10. 2023, 738 odchodů. Od 2. 9. do 1. 10. 2023 251 nových policistů, 85 odchodů. To nejsou žádní převlečení úředníci, to jsou noví policisté, většina z nich mladí lidé. Tak neříkejme, že se nedaří náborová kampaň a že jenom převlékáme úředníky. A pokud z toho, a ještě jednou se poslouchejme, jedna pětina - to je, myslím, matematicky docela jasně určené číslo - těch, kteří do teď byli jako občanští zaměstnanci, splní kvalifikační předpoklady, tak i pro pana kolegu Langa, tak jsou to lidé, které chceme. Ano, my šetříme na občanských zaměstnancích. Zcela otevřeně říkám, že snižujeme jejich počet. Zároveň jsme ale v době, kdy všichni tady v sále říkáme, že je žádoucí nabírat nové policisty. Bereme mladé policisty, a pokud vezmeme někoho, kdo se osvědčil, do služebního poměru, ne 100 %, aby nás to stálo osvědčené lidi, tak na té taktice není vůbec nic špatného.

Další poznámka, to je asi maximum, co stihnu - slučování služeben není rušení služeben. Ta služebna tam, pane kolego Mašku, zůstává, až na to, že má jedno velení, nejsou to dvě obvodní oddělení, ale jedno obvodní oddělení, takže ti policisté fakticky v té vesnici, městě, na ulici jsou a o bezpečnost té vesnice či města se starají. Nešiřme bludy.

A poslední věc. Já jsem tady jasně řekl, že policisté i hasiči budou mít v příštím roce stejné platy. Jako jsem jim loni slíbil o 10 % více, teď říkám, stejné platy. A to, že to bude vyžadovat samozřejmě vnitřní přesuny a práci s rozpočtem, to ano.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Oulehlová a připraví se pan poslanec Lang. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Pane ministře, že se nestydíte říct, že tady někdo šíří bludy. Bludy šíříte vy. Něco vám řeknu. Já jsem bohužel z kraje, kde je ta vaše slavná reorganizace. Máme celkem 1 440 policistů a nám jich chybí 300. Tak kdo tady šíří bludy? 300 na našem kraji! A řeknu vám ještě něco. To vaše slučování, které vy považujete za vlajkovou loď, kdy tady prezentujete vlastně tři kraje, které sloučily, a je to výborné - je to hrozné. Na dopravce nám chybí 50 % policistů, nemá kdo vyšetřovat nehody. Pane ministře, já vás moc prosím, aby ta vaše vlajková loď se pod vaším vedením nestala Titanikem policie.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je připraven pan poslanec Lang a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Pane ministře, vy jste tady hovořil o těch platech. Uvědomujete si, prosím vás, že v naší zemi došlo k největšímu propadu reálných mezd v rámci celé OECD? Jak tady říkáte o tom, že zůstanou zachované nějaké platy policistů? Vždyť ti policisté - přece máme nějakou inflaci. Jestliže vy jim příští rok vůbec nic nepřidáte, jak jste tady opakoval několikrát, ten člověk si nemůže přivydělat, může si dělat akorát nějakou překladatelskou činnost. Když půjde něco dělat načerno, někdo mu na to přijde, tak ho vyhodí na minutu. Ten člověk se rozhodl, že bude pracovat pro stát, a my prostě o ty lidi se musíme nějakým způsobem postarat.

Já jsem to, opakuji to tady tisíckrát, sám jsem to zažil za pravicových vlád, dvanáct nebo třináct let zpátky. Jestliže máte Má dáti - Dal, máte nějaký rozpočet, až se stane, že vám refinancují hypotéku, z čeho to ten policista proboha má zaplatit? A když tady o tom hovoříte, že máte nějaký příslib evropských peněz, proč jste tam rovnou ty peníze nedal? A potom tedy ty peníze, jestliže máte příslib - je to takový příslib, že nám bude někdo hledět na ukrajinské běžence a nebudeme potom platit ty poplatky v rámci povinného migračního paktu? Víme všichni, jaká je situace na odborech azylové migrační politiky, navalujeme na ně různýma lexama další povinnosti a ti lidé tam prostě nejsou. A pakliže ti lidé na konci roku odejdou, zůstane tam jenom nějaký kmenový stav, a z Evropy peníze nepřijdou nebo nepřijdou včas, tak kdo to bude dělat? To vznáším tuto otázku, na to se vás potom zeptám i na bezpečnostním výboru. Vy tady imaginárně hovoříte o nějakých penězích, které dostanete, a co když je nedostanete? Vy říkáte... Proč jste si je nedali do toho rozpočtu rovnou? A potom jste ty peníze mohli přesunout někam jinam. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další s faktickou poznámkou je připravena paní poslankyně Mračková Vildumetzová a připraví se pan ministr Rakušan. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní předsedající. No, pan ministr tady v tuto chvíli říká, že policistům a hasičům se neuberou finanční prostředky. Tak, pane ministře, znovu: 12. března roku 2023 jste řekl pro Českou televizi, že policistům se od příštího roku platy zvýší, protože v rámci standardního inflačního růstu je to legitimní požadavek. Takže v březnu jste říkal něco jiného a teď je to úplně jinak. Pro mě je to tak, že jste si nedokázal vybojovat finanční prostředky pro Ministerstvo vnitra, pro vnitřní bezpečnost, pro policisty a hasiče. A to nemluvím vůbec o tom, že nevím, jak jsme na tom v rámci finančních prostředků na transformaci České pošty, jak jsme na tom ohledně finančních prostředků u policistů a hasičů v rámci stabilizačních příspěvků, v rámci příspěvku na stravování, za který vás tady dlouhodobě kritizuji.

A nadále si stojím za tím a znovu vás vyzývám: ukončete strategickou komunikaci za 42 milionů a dejte finanční prostředky těm, kteří to potřebují, to znamená občanům prostřednictvím hasičů a policistů. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan ministr Rakušan a připraví se pan poslanec Pražák. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju, paní předsedající. Já už opravdu naposled dnes do diskuse. Myslím si, že bude dost času na bezpečnostním výboru se o tom bavit ve velké míře detailu, ale nechtěl jsem vyvolat pocit, že nebudu reagovat v rámci naší rozpočtové diskuse, která příliš už v některých aspektech o rozpočtu není. To je pravda, ale považuji za nutné reagovat.

Ještě jednou a na paní kolegyni Oulehlovou. Já vůbec nepopírám přece, že v některých regionech je podstav policistů. Ano, podstav máme, pokud platí vámi nadefinovaná tabulka, tak ho máme vysoký, protože jste říkali, že jich má být 46 000. Já tvrdím, funkční model je 40tisícový, a to vůbec nepopírám. Ale to přece není slučováním služeben. Nezaměňujme dvě věci dohromady. Pokud slučujeme služebny, tak tím pádem neubývají policisté. Policisté nedostávají výpověď na základě toho, že slučujeme služebny, to dáváme pod jedno organizační velení. To prostě není přímá souvislost, kterou tady říkáte.

Druhá věc, která tady teď byla zmíněná, je příspěvek na stravování. Příspěvek na stravování v letošním roce je zajištěn, příspěvek na stravování v letošním roce je vyplácen. Vyplácíme ho po dohodě s panem ministrem financí až do konce roku. Policisté o to nemusí mít strach, hasiči i policisté jsou o tom informováni. Já tady žádný reálný problém nevidím. Stalo se nějaký měsíc tohoto roku, že by policista nebo hasič nedostal příspěvek na stravování? Nestalo. To je prostě konstatování faktů, nestrašme. A pokud samozřejmě v celé státní správě poklesly prostředky na platy o 2 %, tak to má nějaký odraz v rozpočtu vnitra, ale já říkám, že reálné platy policistů a hasičů včetně stabilizačních příspěvků v příštím roce neklesnou. A to považuju za úspěch. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP