(13.30 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Já už pomalu budu se blížit do finále, ale ještě dotáhnu tu dopravu. Dlouhodobý výhled, tedy já tvrdím, na dopravě, rozpočtový, je v troskách a mrzí mě, že se vůbec neuvažuje o tom, z čeho se to bude z toho Státního fondu v příštích letech splácet. Můžete mi říct: Ale stát to taky musí splácet. No, s tím souhlasím. Stát to taky musí splácet, ale pak už jsme přesně v té situaci, že na někoho to přesouváme a na někoho to nepřesouváme ve smyslu rozpočtových kapitol.

Kdybych ještě měl zmínit, že hospodářství je samozřejmě spjato se školstvím, s vědou a tak dále, nebudu teď tady zasahovat svým kolegům do jejich detailu, tak opět. Možná jste si všimli, že víc než za schodky vás kritizuji za způsob komunikace a za to, jakým způsobem kolem toho mlžíte? Musíte říct férově tak, jak to je.

Proč si říkáme, že školství dostane 130 % na mzdy učitelů? Vždyť to nedostane! Vždyť to řekněme natvrdo - nebude to 130 %. Pan premiér stále chodí a říká: Je to 130 % - bude to 110 %. Oni by to snad i pochopili, ti učitelé, že mimořádná doba, že se jim něco naslibovalo - mimo jiné vy jste to měli ve svém programovém prohlášení, vy jste tam měli 130 %, vy jste tam měli průměr OECD. Ten jsme docílili v roce 2021 a vy jste si to tam dali. Tak řekněte: My to nesplníme z těch a z těch důvodů, omlouváme se, děkujeme a bude to 110 %. Nechápu, proč se to neřekne. Stejně tak věda. Ty tanečky kolem vědy, kterak se podporuje a tak dále. Když se podíváte na podíl vůči HDP, když se podíváte na to, kolik se dává na aplikovaný výzkum - vždyť to přece všichni z branže vědí, že se tam dává méně. Tak to řekněte natvrdo a je to, protože toto jsou oblasti, které nám částečně potom stabilizují budoucí příjem. A i když jste nás kritizovali v letech 2020, 2021 - já jsem tady vysvětlil, proč jsme měli velký rozpočtový schodek, a vysvětlil jsem i, jak jste to chtěli činit vy tehdy - nepochybně nám nemůžete nepřiznat dvě věci, a to, že jsme školství a vědu - a samozřejmě tedy i investice do dopravy - nepodceňovali a naopak že nám šly nahoru. A nedělali jsme to tak, že jsme to investovali na základě toho, že jsme si brali půjčky na Státní fond dopravní infrastruktury. Školství - dosáhli jsme průměru OECD v roce 2021. A co se týká vědy, tak jsme GERD ukazatel, ten klíčový, dotáhli na 2 % - to nikdy v historii nebylo. Ano, bylo to v krizové době, bylo to v době, kdy jsme si uvědomovali, že nemůžeme pohřbít stav budoucí.

Samozřejmě, vždycky mi můžete říct: Krásně to říkáte, ale řekněte mi, kde na to mám vzít? To uznávám, že není jednoduché. Já jsem se snažil vysvětlit, kde bychom šetřili, snažil jsem se vysvětlit, co bychom ponechali za ty dejme tomu daně z neřesti a tak dále, kdybychom se shodli. Snažil jsem se ukázat, že bychom byli důslednější ve výběru daní. Snažil jsem se ukázat, že bychom nepouštěli se na 90 až 140 miliard úspor ročně, protože já to nenazývám úsporami. Ano, jsme samozřejmě u rozpočtu obrany, plus 40 miliard korun, z mého pohledu je to velký skok. Rozumím všem problémům, chápu situaci, ve které jsme, a jenom si to pojďme technicky dohrát. My jsme zvýšili rozpočet na obraně, a to paní ministryně ví určitě, přibližně o 40 miliard korun - já to zaokrouhluji - za naši poslední vládu, šli jsme z nějakého 1 % tuším na 1,4 % a chtěli jsme se postupně dostávat k těm 2 %. Ano, šli bychom tam nepochybně pomaleji, než tam jdete vy, ale ten skok meziroční o 40 miliard korun, to je fakt velká darda. Není jednoduché to vůbec vysoutěžit, dát to dohromady tak, aby to bylo efektivně vynaložené, je to prostě velký skok, který tam je, takže vždycky můžeme zvažovat, jestli ten skok o 40 miliard byl nezbytně nutný, a i tady by se dala nějaká část uspořit - jakkoliv souhlasím s tím, že by to mělo růst.

Ano, můžete říct - a to říkal konečně i pan ministr financí, což se mi nelíbilo, pane ministře, protože vy jste zde říkal někdy minulý týden, když jsme se tady přeli o F-35: Co chcete? Vždyť jste odsouhlasili rozpočet na obranu, respektive podíl vůči HDP 2 %. My plníme 2 %, tak nás za to nepeskujte. Ale to, že jsme odsouhlasili 2 %, přece ještě neznamená, že budeme rezignovat na to, že to bude maximálně efektivně vynaložené. To je to, o co tady hrajeme. Ano, já osobně, ta 2 % se mi zdálo opravdu, že to je drsné takhle z roku na rok skočit, ale chápu to dobře, ale to ještě neznamená, že je musíme beze zbytku utratit a za každou cenu. Vždycky je to o efektivitě a o tom, jestli by za to třeba nemohlo být něco jiného. To už ale byla ta diskuse, jestli F-35, případně to nezmixovat s něčím jiným. Takže ano, na obraně já vnímám posun 40 miliard korun jako velmi, velmi ambiciózní.

Takže závěr a konec, už ať nezdržuji. S ohledem na priority, které jsem říkal - pilíř inflační, pilíř rozpočtový a pilíř dalšího hospodářského růstu - považuji tento rozpočet vytvořený zejména z úhlu pohledu krátkodobého účetního výsledku, který se asi částečně podaří splnit - neumím říct, jak přesně. Nesleduje faktické úspory, což mi na tom vadí. Hlavní rozpočtová úspora je přesun výdajů na spotřebitele. Není protiinflační a nereflektuje - a to mi na tom vadí úplně nejvíce - hospodářský růst. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Nyní tady mám zplnomocnění pro pana poslance Jana Hrnčíře k přednesení stanoviska poslaneckého klubu hnutí SPD, a jenom si dovoluji všechny upozornit, že ve 13.45 budeme přerušovat toto jednání, protože máme na programu volby. Prosím, prostor je váš.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já si dovolím svůj proslov zahájit citátem: "Vyčítal bych si, kdybychom z opatrnosti nevyužili příležitost na snížení daní. Za to jdu i na barikády. A jestli mám na něčem v politice padnout, tak méně státu, méně byrokracie, více svobody a menší daně. To za to stojí." Tohle pronesl Petr Fiala 22. listopadu 2020.

Přiznám se, že se mi jen těžko hledají slova. Kde jsou vaše předvolební sliby, pane nepřítomný premiére? Co řeknete voličům, kteří jim uvěřili a poslali vás ve volbách do čela tohoto státu, abyste je mohl naplnit? Kde je vaše volání po snižování daní, zeštíhlování státu, zmenšení byrokracie a větší svobodě? Proč jste prakticky hned po volbách změnil rétoriku? Kde jsou teď ty vaše barikády? A co na to lidé, které jste obelhal? Mluvíte s nimi? Víte vůbec, co je trápí?

Já s nimi mluvím, proto vám mohu dát krátký vhled do jejich problémů. Lidé se bojí, drtí je pád životní úrovně, propad reálných mezd, vysoká inflace, drahota a strach z budoucnosti. Sliboval jste, že je nenecháte padnout, přitom jste se na ně doslova vykašlal. Je tedy na mně, abych vám vaše vlastní sliby připomněl. Před volbami jste sliboval méně státu - po volbách zřídil nové ministerstvo, zvýšil počet politických náměstků a vytvořil stovky na to navázaných míst. Před volbami jste sliboval více svobody - po volbách si najal cenzora, který má bojovat s takzvanými dezinformacemi, za které ovšem považujete všechny názory, které si vám dovolují oponovat. Komunisté kdysi dávno brojili proti americkým agentům, vy nyní bojujete proti agentům ruským. Výsledek je ovšem stejný - nálepkování, dehonestování a potírání všech, jejichž názor se vám nehodí. Před volbami jste bojoval za snižování daní - po volbách jste daně plošně zvýšil. Před volbami jste sliboval vyrovnaný rozpočet - nyní budete rád, když letošní schodek nepřesáhne 300 miliard. Jen připomínám, že jsem vás loni při schvalování rozpočtu na tento rok varoval, že jsou předpokládané daňové příjmy nereálné a odhadovaný schodek bude ještě vyšší. Měl jsem pravdu, ale ani já jsem netušil, jak obrovský nakonec bude.

Na jednu stranu občany sdíráte z kůže, zvyšujete daně, které jste slíbil snižovat, likvidujete živnostníky a rodiny s dětmi, na druhou stranu vyhazujete stovky miliard na stíhačky, přemnožené úředníky a poradce. Tuzemským podnikatelům jste zvýšil daně z příjmů, daňoví nerezidenti si dál vesele vyplácí nezdaněné dividendy do zahraničí. Místo reformy sociálních dávek jste ponechal plošný systém vyplácení. (Hluk v sále.) Některé zdravotně postižené jste nechal doslova na holičkách, ale stále zde existují lidé, kteří celý život nepracovali, a stejně je o ně i nadále královsky postaráno. (Odmlčí se, otáčí se k předsedající.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP