(13.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, vnímám. Prosím všechny, kdo přichází do sálu, o zklidnění situace v sále, aby mohl pan kolega svůj projev přednést v klidu. Děkuji.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji. Nyní jste jako vláda představili rozpočet na příští rok, kde počítáte se schodkem ve výši 252 miliard, a ještě se plácáte po ramenou, jak odpovědný tento rozpočet je. Není! Není odpovědný už jen proto, že je stejně jako ten minulý doslova postavený na vodě. Počítáte s příjmy z plošného zvýšení daní způsobeného konsolidačním balíčkem. Zapomněli jste ovšem na to, že zvýšení daní nejvíce dopadne na samotné plátce daní z příjmů, ať už právnické osoby, fyzické osoby, nebo zaměstnance. Zapomínáte stejně jako na začátku roku, že zvýšení daní mění vzorce spotřebitelského chování a občané budou méně utrácet, protože jednoduše nebudou mít z čeho. Opět jste zapomněli na základní ekonomickou poučku, že v případě ekonomické stagnace nebo krize se daně nezvyšují, ale naopak snižují. Myslíte si, že naše ekonomicky činné občany vyždímáte z posledních peněz, abyste pak tyto peníze vesele vyhodili za další zbytné nákupy nebo na podporu cizích států. Zavřeli jste se do Strakovky, odtrhli od reality a nemáte nejmenší tušení, jak žijí obyčejní lidé, občané i vaši voliči. Na sílu a dle mého názoru protizákonně jste protlačili konsolidační balíček a již neřešíte, že je nejen pro občany likvidační, ale i špatně a zmatečně nastavený. Provedli jste změny, které se dotknou řady zákonů, a nikdo, ani odborníci, teď neví, jak na to občany, firmy, ale i samosprávy připravit. Jako vždy jste se rozhodli nejen špatně, ale i pozdě, a jako vždy to odnesou občané České republiky. Přitom stačilo přistoupit alespoň na některý z návrhů opozice, například zdanit nadnárodní korporace, nevyhazovat stovky miliard za zbytné nákupy vojenské techniky, zeštíhlit státní aparát, vypracovat koncepční řešení a pak tuto koncepci cíleně a cílevědomě naplňovat, zkrátka se chovat zodpovědně a s péčí řádného hospodáře. Zatím však ze všeho nejvíce připomínáte kuchaře, který rozklepl vejce, obsah vyhodil do koše a chce usmažit pouze skořápku, ovšem zapálil vedlejší hořák. Je to smutné, ale toto je realita vašeho vedení České republiky i vašeho návrhu státního rozpočtu na rok 2024, který za SPD nepodpoříme. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a ještě máme chviličku času. S faktickou poznámkou je přihlášen pan ministr Kupka. Pane ministře, prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, ta poznámka faktická se vztahuje ještě k vystoupení pana místopředsedy Havlíčka. Na hrubý pytel hrubá záplata, na konfrontační tón jasná odpověď. Nám se podařilo i v mnohem složitějších ekonomických časech zachovat investiční prostředky pro dopravní infrastrukturu jak v letošním roce, tak totéž se děje i v roce příštím, kdy jste napadal, že nemáme k dispozici... (Hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já se omlouvám, pane ministře, já vám natáhnu čas. Kolegové, prosím, zejména v pravé části sálu. Děkuju moc. Prosím, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Když jste zmiňoval a opíral se do nás, že nemáme jasný plán, jak bude vypadat další financování, tak odpověď je: jak v letošním roce, tak v příštím roce v kombinaci prostředků evropských, prostředků národního rozpočtu a také prostředků Evropské investiční banky. Řekli jsme, že dáme jasně na stůl, jak vypadá reálná nabídka reálné možnosti úvěru Evropské investiční banky a státních dluhopisů, což je nejobvyklejší forma financování takové výstavby v okamžiku, kdy se jiných peněz nedostává. Ukázalo se jednoznačně, že nabídka Evropské investiční banky je výhodnější a že to byla správná cesta jak pro letošní rok, a přesně tak to indikujeme i pro rok příští. V tomto směru to znamená úsporu oproti jinému řešení, které třeba přinášela předchozí vláda. To pokládám za důležité třikrát podtrhnout. Zároveň připravujeme a prověřujeme deset projektů pro financování formou PPP. Jako jasná odpověď to je další součást toho vějíře řešení pro to, jak financovat dopravní infrastrukturu.

A konečně zmíním věc, kterou jste rovněž napadal, jak to bude s financováním oprav regionálních tratí. I v této oblasti se podařilo udržet finanční prostředky, aby se dařilo udržovat provozuschopnou železniční infrastrukturu, například odstraňovat pomalé jízdy a zajistit, že železniční infrastruktura funguje stejně dobře nebo lépe než v předchozím období.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášený pan poslanec Benda. Jenom upozorňuju, že je 13.44. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, vzhledem k tomu, jak se nám to protahuje, tak abychom měli jasno, že chceme jednání o státním rozpočtu v prvním čtení dokončit ještě tento den, navrhuji, abychom si odhlasovali na návrh koaličních klubů podle § 53 jednacího řádu, že jednáme po 19. i 21. hodině. Pevně věřím, že to nebude nutné, ale zatím to dopoledne se nám nějak zaseklo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Já už zagongovávám pro kolegy.

Ano, je zájem o odhlášení, všechny jsem vás odhlásila. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. Ještě jednou zagonguji. Počkáme, až se nám ustálí počet přihlášených.

 

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 80, přihlášeno 149 poslankyň a poslanců, pro 98, proti 22. Návrh byl přijat.

 

A vzhledem k tomu, že máme 13.46, přerušuji projednávání tohoto bodu do dnešní 15. hodiny.

 

Dostáváme se k bodu 124 Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. Volby budou do dvou, pak je hodinová přestávka pro pana ministra, takže v 15 hodin bychom se tady měli znovu potkat.

 

124.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise, pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Dobré odpoledne. Jenom pro záznam, měl jsem také faktickou poznámku, ty tedy budou až po 15. hodině vypořádány.

Teď tedy k volebním bodům, které jsou řádně zařazeny. Volební body jsou dva, moje vystoupení bude velmi krátké.

V prvním bodu vás požádám o hlasování aklamací o navržených změnách ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. Volební komise už v září, do 22. září do 10 hodin, vyhlásila lhůtu, ve které jsme obdrželi pouze jeden návrh, a byl to návrh poslaneckého klubu Piráti a Starostové. Ten návrh je rezignace z rozpočtového výboru - kolegyně Barbora Urbanová - a nominace do rozpočtového výboru - pan kolega Lukáš Vlček. Volební komise tento návrh přijala do usnesení per rollam číslo 108 ze dne 22. září tak, jak jsem vám ho přednesl.

Nyní prosím, paní předsedající, o otevření případné rozpravy k tomuto bodu a poté jedno hlasování o rezignaci a jedno hlasování o nominaci tak, jak jsem vám je přečetl.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane předsedo.

Otevírám rozpravu. Nikoho přihlášeného nevidím ani z místa, rozpravu tedy končím.

A předávám opět slovo panu předsedovi volební komise. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: (Odešel od řečniště ke svému místu a zpět.) Já se omlouvám, já jsem se byl ze svého místa odhlásit. Takže nyní prosím, jak jsem avizoval, hlasování o navržené rezignaci. Je to kolegyně Barbora Urbanová z rozpočtového výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji.

 

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 81, přihlášeno 156 poslankyň a poslanců, pro 147, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

A jenom pro pořádek, s náhradní kartou 35 hlasoval a hlasovat bude pan ministr Jurečka.

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. A nyní prosím hlasování do rozpočtového výboru - Lukáš Valenta.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji.

 

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? (Námitky z pléna: Lukáš Vlček!)

 

Poslanec Martin Kolovratník: Pardon, Lukáš Vlček. Opravuji pro stenozáznam, přeřekl jsem se.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Hlasování 82...

 

Tak to se omlouvám, to budeme muset opakovat hlasování, pane předsedo, takhle by to asi nešlo. Takže prohlašuji hlasování (číslo 82) za zmatečné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP