(17.00 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

Ohledně programů nových, většina programů byla vyhlášena. V momentě, kdy jsme toto probírali na rozpočtovém výboru, myslím, že už jsme tam měli v objemu za 3 miliardy, a programové období se rozjíždí. Vždyť my jsme byli jedna z prvních zemí, které měly - myslím, že v prvních pěti - podepsanou dohodu o partnerství, pak se ještě dodělávaly ty jednotlivé programy, a já bych neměl obavy o podíl ze státního rozpočtu k plánovaným evropským dotacím. Ať už je to program IROP, či jiný, ty peníze budou.

Ohledně dotazu na podporu bydlení: my ten program, který jsme spustili, kde se postavilo nebo během tří měsíců v podstatě ten titul v testovací alokaci, kterou jsme nakonec navýšili na 1 miliardu, tak se přihlásily obce z celé republiky, i tedy ty subjekty, které také mohly využít ten program. Za 1 miliardu vznikne zhruba 500 bytů po celé České republice a 65 % v rámci těch žádostí už bylo na ty finanční nástroje, tedy na úvěrové financování. Stejně tak žádost, respektive půjčka na 8 miliard, kterou máme v rámci Národního plánu obnovy, je převážně na finanční nástroje, tedy na nástroje, které umožní obcím vzít si výhodný dlouhodobý úvěr a ty peníze se do toho systému vrací, když se podíváme na standard, jak fungují jiné země v Evropské unii, aby to nebyl pouze dotační doping, kdy všechno je stoprocentně hrazeno, tak vlastně celá ta koncepce investice do dostupného obecního nájemného bydlení je lehce dotační, ale většinově skrze finanční nástroje, tedy specifické úvěry na delší dobu, kdy ty peníze se do systému vrací. Takže asi bych reagoval k tomuto. Já tady nemám ta čísla, byť asi ty přípravy - mohl bych reagovat.

Když se podívám na předchozí volební období, kdy byla paní místopředsedkyně Sněmovny Dostálová ministryní místního rozvoje, tak si pojďme říct, jaká byla ta výchozí čísla, s kterými jste vždycky vstupovali na MMR do toho roku v momentě, kdy byl ve Sněmovně předkládán rozpočet, a jak se potom ta situace vyvíjela. Ať již byla potřeba nebo v danou chvíli bylo nějaké jednání o úpravě rozpočtu, ty peníze samozřejmě, třeba na podíl v rámci evropských dotací či na přezávazkování, se do toho systému nakonec dostávají, takže já bych to neviděl tak dramaticky. Když jsem měl vlastně možnost přijít na úřad, tak v tom navrženém rozpočtu, který jste předložili pro ten poslední rok, tedy již pro novou vládu, tak v těch národních titulech, pokud se nepletu, byly samé nuly, protože jste měli věci v nespotřebovaných výdajích. My taky v některých případech disponujeme samozřejmě takzvanými enenvéčky, a tak my jsme třeba tu výzvu - a já jsem o tom informoval snad minulý týden - na místní komunikace, ta byla vypsána teď, byla tam miliarda, já jsem i tam říkal to číslo úspěšných žadatelů a prostě ty věci týkající se rozpočtu i v rámci toho, jakým způsobem byl koncipován rozpočet jako celek, tedy míra úspor vůči předchozímu roku, tak Ministerstvo místního rozvoje je na 96,5 % loňského roku, a já jsem zvědavý, jak se bude třeba vyvíjet i debata tady v rámci Sněmovny. Já za každé peníze, které můžeme poslat do regionů, jsem rád, ale nerad bych, aby se tady kreslily nějaké scénáře o pohřbení Ministerstva pro místní rozvoj, zejména s ohledem na to, že by Česká republika, naše ministerstvo nebo další ministerstva, se kterými spolupracujeme v rámci evropských fondů, nedodala to, co slíbila či by nesplnila závazky s těmi subjekty, tedy s obcemi a příjemci dotací, se kterými jsou uzavřeny smlouvy. Prosím vás, tento scénář není možný, vy to víte, tak pojďme se bavit o tom, které programy budou, zda HSO (?) je v danou chvíli podpořeno dostatečně, co dokážou obce proinvestovat, které věci se dají řešit právě z výzev, které se vypisují nejen v IROPu. A když se podíváte na další fondy a na jejich strukturu, tak prostě ty evropské dotace se nějakým způsobem doplňují s národními dotacemi a já bych to neviděl tak, jak vy jste to zde vykreslila. Tolik jenom moje krátká reakce.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Paní místopředsedkyně s faktickou poznámkou, prosím. (Místopředsedkyně Dostálová: S přednostním právem.) Mám tady faktickou poznámku, v tom případě ji mažu a máte slovo s přednostním právem.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, já bych to asi za dvě minuty nestihla. Děkuji panu ministrovi, že vystoupil, ale ta skutečnost - já jsem to tady četla v závěru - je trošičku jiná. Ty propady vlastně po nástupu vás jsou opravdu razantní a já bych to ještě brala, kdyby se to pohybovalo někde kolem 27, 25 miliard, protože samozřejmě vím, že máte nespotřebované výdaje, stejně tak jsem s nimi hospodařila i já, ale abychom se dostali, když si vezmu třeba skutečnost roku 2020, 2021, kdy to je kolem - z 30 miliard na 15, to jsme na polovině. A já znova jenom apeluji na to, že si prostě myslím, že nemáte pokryté kofinancování těch evropských programů, protože když se podívám, že teď ještě nemáte faktury od příjemců za 23 miliard, oni je doufejme - a budu držet všechny palce, aby se to povedlo do konce roku. To znamená, vy jim to budete muset profinancovat v příštím roce, a já se ptám z čeho, když prostě v návrhu státního rozpočtu je na kofinancování IROP zhruba 1,6 miliardy na období 2014 až 2020? Tak kde vezmete tedy, 23 minus 1,6, tak kde vezmete 21 miliard? Prostě mně tohleto přijde opravdu neuvěřitelné.

Když se tady bavíme o národním programu, tak ano, pane ministře, vy jste vyhlásili výzvu od 6. dubna do 5. června s tím, že sběr žádostí je od 2. května do 5. června na místní komunikace a přestavbu veřejných budov za 1,756 miliardy ,a pak jste dali podpora, dotační titul A, od 3 do 10 tisíc na 600 milionů, zhruba v celku 2,356 miliardy. A já znova říkám - v rozpočtu na rok 2023 máte na tyhle dotační tituly 1,1, v rozpočtu na rok 2024 1, to je dohromady 2,1, a vy už jste přezávazkoval, to znamená, vy tam máte zhruba o 300 milionů více, než máte vůbec reálných peněz. Tam souhlasím, že to můžete dofinancovat z enenvéček, že určitě nějaké zdroje tam jsou, ale pak je to ale. To znamená, že žádné nové dotační tituly prostě nemohou být vyhlášeny v příštím roce.

A ještě by mě zajímalo, vůči čemu je tedy ta úspora 1,2 miliardy, kde vy říkáte: Škrtneme z Dostupného bydlení, škrtneme z programu rozvoje regionů 800 milionů, ale z jakých peněz, když už tam žádné nejsou, když jste si je zazávazkoval už v letošním roce?

A ještě poslední věc, kterou bych chtěla zmínit. Proto jsem ještě požádala pana místopředsedu o přednostní právo. Mě by hrozně zajímalo, protože víme, že součást daňového balíčku bylo i krácení kofinancování státním rozpočtem pro obce a kraje, a to ne v malé míře, protože například kraj Vysočina, Jihomoravský, Plzeňský, Jihočeský a Středočeský nedostanou na vyšší podporu než 70 % pro všechny - to je úplně jedno, jestli bude žádat škola, obec a tak dále. To znamená, že tam je ta úspora, že pravděpodobně Ministerstvo financí vám nedalo na to kofinancování. Jenže ve výhledu vy jste měli jakoby úsporu jednou 600 milionů a 600 milionů, to znamená 1,2 miliardy. Takže když to všechno načtu, tak se ani náznakem nedohrabu na těch 7,4 miliardy. Proto já furt nerozumím tomu, kde se vám ty peníze vlastně jakoby škrtly nebo kde vy vlastně hodláte takto uspořit.

A co je pro mě zcela zásadní otázka, na kterou ještě nikdy nebylo odpovězeno: Komu vlastně budete krátit ty smlouvy? Bude to novým žadatelům, to znamená novým právním aktům, nebo si opravdu myslíte, že to teď poškrtáte zpětně všem, kteří mají uzavřeny smlouvy? Protože pak bychom se tam asi k takovým větším číslům dostali, ale pokud toto uděláte, tak si myslím, že opravdu skončíte u soudu, protože to je samozřejmě retroaktivita, zásah do smluv a tak dále, byť už jsme to tady jednou zažili za pana Kalouska, takže ty věci asi možné jsou, ale podle mě je to zcela mimo. A pokud je to jenom pro ty nové smlouvy, tak ta úspora je v podstatě v kontextu toho, jak jste to měli ve výhledu, tak to samozřejmě nemůže dosahovat těch částek 7,4 miliardy.

Takže já mám strašně otazníků. Chápu, že vy teď před sebou nemáte ta čísla, že to je taková těžší debata, můžeme se k tomu sejít i samostatně, ale hlavně mi odpovězte na to, protože se na to všichni ptají: Bude se to týkat, to krácení státního rozpočtu, jenom nových smluv, nebo i už těch, které máte podepsané? A jestli se to týká už i těch podepsaných, tak jenom z nového období 2021 až 2027, nebo půjdete i do 2014 až 2020? Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP