(16.50 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Mně toto přijde skutečně neuvěřitelné v kontextu toho, i když se bavíme o Národním plánu obnovy, tak Ministerstvo pro místní rozvoj bude čerpat tedy půjčku 8 miliard korun, zároveň z Národního plánu obnovy bude financovat digitalizaci, doufejme. A znovu se ptám, kde v těch penězích je tedy na předfinancování Národního plánu obnovy? Kde v těch penězích má ministerstvo schované to předfinancování úvěru, které samozřejmě bude nějakým způsobem proporcionálně v letech? Takže mě ta čísla tady nesedí a v kontextu toho se musím samozřejmě i pobavit o tom, že Ministerstvo pro místní rozvoj je takové dotační ministerstvo pro obce, zejména pro malé obce, ale tak, jak jsem si přečetla přílohu B, tam je prostě plánováno na ten národní program 1 miliarda, ale tam tedy mám velký otazník, protože když se podívám na to, co pan ministr už zazávazkoval v letošním roce, tak vzhledem k tomu, že měl v letošním roce k dispozici 1,1 miliardy na program rozvoje regionů, kde jsou právě ty místní komunikace, veřejné budovy a tak dále, tak on vlastně vyhlásil dvě výzvy, jednu za 1,7756 miliardy a druhou za 600 milionů, to znamená, v součtu je za 2,356 miliardy, ale v rozpočtu na rok 2024 má pan ministr jenom 1 miliardu na ten národní program, a když sečtu 1,1 a 1, tak je to 2,1, a ne 2,356 miliardy. To znamená, že pan ministr v té výzvě letošního roku využil peníze pravděpodobně tedy z výhledu na rok 2024, všechny ty další zdroje, a rovná se to tedy pravděpodobně, že nebude vyhlášen žádný dotační titul v oblasti podpory rozvoje regionů.

Další, co mě opravdu děsí, je, když se podívám, že zároveň pan ministr slíbil, že ušetří 1,267 miliardy na národních dotačních titulech. No tak se ptám, kde? Když těch 2,3 už je zazávazkováno, aby vlastně se využilo i toho výhledu, a pak tady samozřejmě se má ušetřit dalších 1,2 miliardy. Prostě ty zdroje tak, jak to je naplánováno v rozpočtu, tam chybí. My se tady můžeme dočíst v návrhu rozpočtu, že v tom jsou například - na podporu bydlení je 907 milionů korun, ale v tom je dotace státnímu fondu podpory investic 890 milionů, což je pravděpodobně na ten dotační program Dostupné bydlení. Ale pak nám tam zbývá, jestli dobře počítám, 17 milionů na ten zbytek, ale ten zbytek, to je komunitní bydlení pro seniory, pečovatelské domy, výtahy do domů, kde prostě výtahy nejsou a senioři hledají jiné bydlení, protože holt už do těch vyšších pater po schodech se jim to nedaří, technická infrastruktura pro rozvoj obcí a tak dále.

Takže já se obávám, že tak, jak je nastaven rozpočet pro Ministerstvo pro místní rozvoj, je zcela nereálný, a prostě musíme si přiznat, že pravděpodobně je tedy kalkulováno s tím, že budou ty peníze natékat i v průběhu roku 2024 a že rozpočet Ministerstva pro místní rozvoj je v podstatě takový cár papíru, protože tam tomu vůbec neodpovídají alokace toho, co pan ministr by měl proplatit ještě, a to mluvím jenom o IROPu jako takovém, nemluvím vůbec o přeshraničních programech, česko-polský a tak dále, co samozřejmě také musí předfinancovávat státní rozpočet. Takže tam nám ty částky velmi nesedí a znovu tedy bych asi apelovala jak na pana ministra financí, tak na pana ministra Bartoše, aby nějakým způsobem vysvětlili, jak chtějí tedy předfinancovávat 8 miliard z úvěru, když nemají ani na ty základní dotační programy, které jsou dány na ministerstvo, jako je IROP, operační program, technická pomoc, to je samozřejmě administrace všech těch kohezních fondů jako takových.

Druhá věc, která mě nemile překvapila, když jsem se podívala na ty srovnávací tabulky. zase ze sešitu B v návrhu státního rozpočtu na rok 2024, ohledně personálního obsazení. My neustále apelujeme na to, že skutečně se nám sbíhají dvě období, protože příští rok, když ti žadatelé, co se jim podaří faktury dát do konce roku, tak se to bude muset samozřejmě celé profinancovat, certifikovat a tak dále, tak v roce 2023 Ministerstvo pro místní rozvoj přišlo o 35 míst placených z evropských fondů a na příští rok je navrženo minus 2. No, já si myslím, že toto jsou lidé, kteří jsou placeni z evropských peněz, a že skutečně tady by tedy ke snižování stavu docházet nemělo. Možná mi to pan ministr vysvětlí, ale skutečně v té tabulce má minus 2, dokonce pokles prostředků z rozpočtu Evropské unie a finančních mechanismů o minus 37 milionů. Ale znovu upozorňuji, to jsou peníze, které jsou určeny na tu administraci, a vzhledem k tomu, v jaké situaci se nyní nachází Ministerstvo pro místní rozvoj, kde čeká na faktury od příjemců za 23 miliard, nedaří se mu čerpat ani nové programovací období, byť má už pod smlouvami zhruba 20 miliard, tak ale je profinancováno 440 milionů a certifikace samozřejmě nula, takže já bych se tady moc přimlouvala za to, aby se tyto věci změnily.

Ministerstvo pro místní rozvoj je skutečně takovým páteřním ministerstvem pro čerpání evropských fondů, IROP je jeden z největších programů, a pokud pan ministr nebude mít vlastně dostatečné personální krytí, a znovu říkám, tady v tom ještě určitě se musí připočítat Národní plán obnovy, kde jsou také potřeba lidi na administraci, a bohužel ty lidi mezi sebou nejde půjčovat, mezi evropskými fondy, protože to byl i požadavek, pokud se to tedy nezměnilo, Evropské komise, že jsou to dvě jiné party lidí, tak se obávám, že Ministerstvo pro místní rozvoj bude mít velké problémy.

Musím říci, že jsem si nevšimla, až když jsem to detailně studovala, že mě nemile překvapilo, že se krátí prostředky i pro Horskou službu. Myslím si, že Horská služba je pro nás pro všechny takovou výkladní skříní toho, a máme to opravdu na velmi vysoké úrovni, jak pomáhat našim všem turistům, kteří jsou na horách, a tady musím říci, že na rozpočet na rok 2023, a to jsem velmi pozitivně kvitovala, byla jak investice, tak provoz pro Horskou službu zhruba ve výši 460 milionů. Dnes v návrhu rozpočtu čtu 398, což je docela dost, protože to je 62 milionů propad, a zajímalo by mě tedy, kde bude šetřit Horská služba, zda na investicích, nebo na provozu?

Já si opravdu nemyslím, že toto je dobře připraveno, ale jak říkám, velmi by mě zajímala odpověď na otázku, zda se dá anebo zda pan ministr na férovku přizná, že prostě žádný dotační program na rozvoj regionu, ať už jsou to místní komunikace, veřejné budovy, ale koneckonců výtahy, technická infrastruktura, komunitní bydlení seniorů, pečovatelské domy, v podstatě nebude, protože si tu alokaci vybral už v letošním roce i na příští rok. A jak říkám, ty součty jsou jasné, pokud tedy ta čísla, která jsou napsána v sešitu B, nelžou.

Takže možná to působí tak, že tady bojuji za pana ministra pro místní rozvoj. Ano, na rovinu říkám, je to tak, protože si neumím představit, jak s těmi finančními prostředky, které má k dispozici, zajistí plynulé čerpání evropských fondů, řádné čerpání Národního plánu obnovy. A jestli si tady někdo neuvědomuje, že bydlení je opravdu v krizi, tak vás ubezpečuju, že opravdu v krizi je, a je dobře, že se to bude nějakým způsobem financovat, byť já úplně nesouhlasím s tou půjčkou, protože to je samozřejmě zadlužení a stejně nám to do toho státního dluhu půjde, ale když už to tak je, tak aby aspoň Ministerstvo pro místní rozvoj mělo ty zdroje na to, že ty projekty profinancuje. Pokud to tedy není míněno tak, že se bude financovat těmi 800 miliony ročně Národní plán obnovy, ale pak to zase znamená, že ten dotační titul na Dostupné bydlení, který pan ministr v podstatě spustil loni, že se realizovat už v té podobě nebude a bude ho nahrazovat pouze ten úvěrový program.

Tolik asi ode mne. Ale znovu říkám, takovýto obří propad na Ministerstvu pro místní rozvoj, protože když se podívám na tu časovou řadu, tak si myslím, že ani pana ministra to nemůže moc těšit. A mrzí mě, že skutečně ty lokty nebyly trošku ostřejší. Já jenom pro srovnání: rok 2019 - 27,4 miliardy, rok 2020 - 31,5 miliardy, skutečnost roku 2021 - 32,1 miliardy, skutečnost 2022 - 27,8, skutečnost 2023 - 22,5 a skutečnost roku 2024 - 15,1. Já jenom doufám, že se pan ministr nehodlá postavit do role hrobaře MMR. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. S přednostním právem pan ministr. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já budu reagovat jenom krátce, i když ten konec byl takový dramatický. Čerpání předchozího období: v tuhletu chvíli dočerpáváme, a já jsem o tom hovořil i na rozpočtovém výboru, kde byla paní místopředsedkyně Sněmovny přítomna, a ta ambice je dočerpat. V tuto chvíli jsou ohroženy projekty asi za 5 miliard a věříme, že ve finále, a máme na to - do konce roku je jedna fáze a pak to proplacení bude trvat ještě další rok. Ale my jsme i teď v žádostech do Evropské komise daleko před predikcí, kolik v daném momentě žádáme. Takže staré programy kohezní a fondy máme ambice dočerpat úplně. Minulé období čerpání nakonec bylo nedočerpáno asi 5 %, my míříme, pokud něco se nepodaří, tak k 0,5 %, což by byl významně lepší výsledek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP