(17.20 hodin)
(pokračuje Richard Brabec)

Já jsem rád, že pokračujete v programech, jako je Nová zelená úsporám, jako jsou Kotlíkové dotace, možná v budoucnu Nové kotlíkové dotace, jako je Dešťovka, jako jsou programy na zajištění zdrojů pitné vody pro další stovky tisíc obyvatel, jako je výstavba třeba i přehrad, i když vím, že tomu nová vláda moc nefandí, respektive ty úplně nové projekty, ty, co už jsme rozjeli společně, ty budou pokračovat, jako je sázení stovek milionů stromů, jako je zadržení vody v krajině všemi možnými způsoby, a mohl bych pokračovat dál, nechci s tím zdržovat. Tady si myslím, že se shodneme. Těch peněz tam opravdu budete mít nejenom pro příští rok z Modernizačního fondu opravdu hodně. A teď jde o to, maximálně čerpat, maximálně vypisovat výzvy, maximálně motivovat žadatele, aby byly výzvy šity na jejich míru. Víte, že já jsem měl problém s programem Oprav dům po babičce, který podle mého názoru byl příliš široce zaměřen, ale po těch změnách už si myslím, že míří správným směrem.

Takže peněz byste měl mít dost, byť určitě žádný ministr nikdy neřekne, že má peněz dost na všechno. Nepodléhejte tedy, prosím, ideologiím, nepodléhejte radám aktivistů. Držme se zdravého rozumu, přizpůsobujme dál naší zemi klimatické změně, protože ta reálně probíhá, ať už jejím důvodem je cokoliv, a v tom určitě budete mít i moji podporu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. S přednostním právem se hlásí pan ministr Hladík. Prosím, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, krásné dobré odpoledne. Já možná jenom krátce se vyjádřím k tomu příspěvku.

Musím trošku na začátku odmítnout a tady naopak podržet pana ministra financí, protože přes veškerou vaši kritiku letošní rozpočet bude dodržen. To je zásadní a tak to bude. Co se týká rozpočtu a návrhu na letošní rok, vyjádřím se k pár záležitostem.

Co se týká personálních nákladů, my tu redukci tak, jak jsme ji slíbili, naše vláda, děláme poměrně velkou. Celkově dojde ke snížení v mém rezortu k 1. lednu o 80 zaměstnanců, přičemž se to týká ČHMÚ, ČIŽP, ČGS a CENIA. Co ale chci zdůraznit, dojde k navýšení platů. Dojde k navýšení platů, a to výraznému, u České inspekce životního prostředí, protože dlouhodobě vnímám, že není možné, aby inspektoři, kteří mají velmi zodpovědnou práci, jednají s právnickými osobami, které mají úplně jiné možnosti, a kteří udělují nebo mohou udělovat velké pokuty, tak musí být adekvátně ohodnoceni. To znamená nejenom, že panu řediteli zůstane celá ta částka v rozpočtu, ale bude navýšena o dalších 10 milionů. To znamená, celá kapitola nebo to, co má ČIŽP na platy, zůstane letošní situace a ještě bude o 10 milionů navýšena. Co je ale zásadní, my ale ubíráme agendu ČIŽPu. Máme tady dva pozměňováky konkrétní, ubíráme agendu, to znamená, reálně to zaměření bude především zaměření na nejdůležitější problémy, na problémy ve vodách, v odpadech, v chemických látkách, já si to teď dovolím parafrázovat - fakt si nemyslím, že má řešit ČIŽP pokácenou hrušku sousedovi na zahradě. Takže to je tato záležitost.

Co se týká některých dotačních titulů, tam je potřeba vnímat, že my je pokrýváme z Národního plánu obnovy, to znamená, některé dotační tituly, které jste tady jmenoval, budou pokračovat, ale z jiných zdrojů. Co se týká některých dotačních titulů, teď zmíním to zoo, tam ještě dojde k předložení pozměňovacího návrhu a přiznám se, že v rámci kapitoly tak bude ještě trošičku upraven rozpočet a počítám s nějakým - ale v rámci kapitoly, to znamená, ne na úkor jiných kapitol a jiných ministerstev. Co se týká končícího OPŽP, já vám garantuji, že bude dočerpán do koruny, to zvládneme. Na PPK se shodneme, to určitě je, ale myslím si, že zachování 200 milionů pro Program péče o krajinu je dobrý výsledek v době, kdy musíme konsolidovat veřejné finance.

A co se týká operačního programu Životní prostředí, toho současného - my jsme asi nejrychleji čerpajícím operačním programem. Myslím si, že množství výzev a těch projektů a to, kolik jsme už dokázali vyadministrovat, jde velmi rychle a tady se shodneme, je to díky výborné práci Státního fondu životního prostředí. Tedy na ty adaptace, to se domnívám, že dál bude vzájemná priorita i priorita naší vlády, tady se na tom nic nemění. Takže tolik asi ode mě komentář k tomu vašemu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Nyní by měl v pořadí vystoupit pan poslanec Martin Kolovratník a s faktickou poznámkou se přihlásila paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych měla dotaz na pana ministra životního prostředí, protože pod něj spadá i Fond spravedlivé transformace, na který minulá vláda - nebo respektive podařilo se jí získat 42 miliard korun, a já jsem v tom návrhu rozpočtu, nevím, jestli to s tím nějakým způsobem souvisí, ale je tady napsáno, že jsou tady nějaké akce na zlepšování kvality ovzduší a omezování emisí a že jsou to takzvané strategické projekty a největší plánované akce na rok 2024 jsou zobrazeny v následující tabulce. A když se do té tabulky podívám, tak jsou to všechno akce, které budou v Moravskoslezském kraji, například Ostravská univerzita, pak je tady nějaká Černá kostka, Centrum digitalizace a tak dále, Inovační centrum pro transformaci vzdělání. Já bych se chtěla zeptat, proč tam není Karlovarský a Ústecký kraj, jestli mi na to dokážete nějakým způsobem odpovědět, protože myslím si, že částky, které by tam měly jít, jsou opravdu vysoké, a já si myslím, že naopak Karlovarský a Ústecký kraj by si tu pomoc i v rámci všech těch ukazatelů v tuto chvíli zasloužily nejvíce. Ale třeba mi na to odpovíte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Reakce pana ministra s přednostním právem, prosím.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Chci zdůraznit, že Operační fond spravedlivé transformace Česká republika čerpá nejlépe a nejrychleji ze všech uhelných regionů. To nám potvrdila komise při naší minulé návštěvě. Co se týká financování, je to děleno zhruba půl napůl, každý kraj má svoji alokaci - půlka je do strategických projektů, půlka do otevřených výzev, to všechno víte. A teď my tam nad rámec, protože čerpání evropských peněz není přímo v kapitole, to také víte, ale my kofinancujeme z národních zdrojů, kofinancujeme infrastrukturu a bude to v letech 2024, 2025, 2026. To znamená, my jsme oslovili všechny kraje a všechny strategické projekty, kdy předpokládají čerpání zdrojů, to znamená kofinanc národní, a všichni nositelé strategických projektů nám sdělili, kdy budou předpokládaně čerpat. V Karlovarském a v Ústeckém kraji je to v roce 2025 a 2026. To znamená, proto tam jsou vyjmenované projekty jenom z Moravskoslezského kraje, protože ty jsou objektivně nejdále. Moravskoslezský kraj má podané všechny žádosti, dokonce teď padnou první rozhodnutí a oni plánují, že - já předpokládám a doufám - že i v Karlovarském a v Ústeckém kraji se začne realizovat už v příštím roce, ale ti nositelé plánují čerpat národní kofinanc až později, to znamená, to je jediný důvod, celý národní kofinanc, a je to úplně jedno. To znamená, pokud budou chtít čerpat národní kofinanc, budou moci i tyto projekty, pokud samozřejmě už budou ve fázi realizace a budou připraveny čerpat finanční prostředky. To je úplně jednoduchá věc.

Tady objektivně musím říct, že projekty v Moravskoslezském kraji jsou připravené, v Karlovarském a Ústeckém kraji ne všechny strategické projekty ještě vůbec byly podány k administraci. To je jediný důvod, to znamená ty finanční prostředky, a já děkuji panu ministrovi financí, protože tam zajistil opravdu finanční prostředky na státní kofinancování, které budou v letošním, příštím a přespříštím roce. To je celé, jo? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Ještě faktická poznámka paní poslankyně Mračkové Vildumetzové. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP