(17.30 hodin)

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za reakci panu ministrovi. Ale pane ministře, ta výzva v rámci Just Transition Fund je v tuto chvíli otevřenou výzvou a všechny strategické projekty se musí odevzdat do 31. 12. letošního roku. U nás například Sokolovská uhelná, která je také ve strategických projektech, dávno už ten projekt odevzdala. A jak mně bylo řečeno, tak se čeká na ten termín a poté se pak ty projekty teprve budou hodnotit. Takto mně to bylo řečeno. Ale velmi mě znepokojuje, když se podívám do té tabulky, že tam vidím pouze Moravskoslezský kraj. Ano, může to být z důvodu připravenosti těch projektů, o tom hovoříte, ale například v rámci podnikatelského subjektu Sokolovská uhelná, tam vím, že už ten projekt byl odevzdán před několika měsíci, ale podle mého názoru zatím ještě asi nebyl ze strany Státního fondu životního prostředí vyhodnocen. Ale opravdu když se na tu tabulku podíváte, v té tabulce jsou pouze projekty Moravskoslezského kraje. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Prosím, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Není tomu tak. Hodnocení probíhá průběžně, v průběhu zřejmě příštího týdne padnou dokonce první rozhodnutí o přidělení dotace. To znamená, tady to neposuzuje jenom Státní fond a Ministerstvo životního prostředí, taky EIB a DG ENER v tomto případě. To znamená, padnou první rozhodnutí, začne se čerpat, začnou čerpat evropské finance, pokud budou připraveni, budou čerpat i kofinanc ze strany státního rozpočtu. Takže ta položka tam je, je dostatečná pro příští rozpočet 2024. Říkám znovu, budou čerpat i z rozpočtu 2025 a z rozpočtu 2026. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Faktická poznámka pana poslance Ondřeje Babky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážený pane ministře, vy jste tady, když se kolega Brabec zmiňoval o těch 50 miliardách, které se objevily úplně čirou náhodou v rozpočtu v minulém roce, kde jste si sami vylepšili bilanci státního rozpočtu tak, že jste si na příjmech právě z Modernizačního fondu převedli 50 miliard, tak já jsem se jenom k tomu chtěl zeptat, protože i dneska na podvýboru pro financování padlo, že bylo od začátku jasné, že ty peníze do státního rozpočtu nepřitečou. Vy jste tady zmiňoval, že rozpočet to žádným způsobem neovlivní. Chápu, že nějakým způsobem se situace vyvinula, že státní rozpočet pravděpodobně ty peníze nějakým způsobem nahradí, nicméně mě zajímá, jakým způsobem jste se popasovali právě v rámci rozpočtu kapitoly 315 Ministerstvo životního prostředí, protože ty peníze nebo těch 50 miliard, které byly rozpočtovány, už tam nejsou, v té kapitole. Ty byly odstraněny, nebo jakým způsobem toto probíhá? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. S přednostním právem se hlásí pan ministr financí. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já jsem k tomu vystupoval opakovaně, myslím, že to ví i pan poslanec Babka, já to klidně zopakuju. Když se podíváte zpětně do veřejných vystoupení komisařů, například i bývalého vicepředsedy Evropské komise Timmermanse, tak ten na začátku energetické krize říkal, že jedním z možných využití těch peněz může být tlumení sociálních dopadů pro občany a pro firmy. Já jsem říkal, že jsme z tohohle vycházeli, to se pak nepovedlo. Ale v té své otázce jste zmínil přímý výdaj, ale těch 50 miliard nebylo na výdajích v kapitole životního prostředí. To znamená, v příjmech to zůstane nenaplněno. Nic jiného tam není. To znamená, až budeme mít státní závěrečný účet, ta položka prostě bude nenaplněná ve státním rozpočtu a pak to bude vidět ve státním závěrečném účtu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Žádná faktická poznámka není v současné době přihlášená. Půjdeme tedy dál. Poprosím pana poslance Martina Kolovratníka, připraví se pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím. (Poslanec Kolovratník ukazuje, že dle tabule má před ním vystoupit poslanec Juchelka.) Jedná se o to, vy jste zde nebyl, pane poslanče, že se obrátilo pořadí mezi panem poslancem Richardem Brabcem a Alešem Juchelkou. Každopádně vaše pořadí zůstalo nezměněno. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobře, v pořádku. Děkuji, respektuji dohodu kolegů s vámi, a přistoupím teď tedy ke svému vystoupení.

No, pro mě, kolegyně a kolegové, leitmotivem toho dnešního jednání bude ono bájné slovo přepůjčka. Už jsme o něm mluvili dnes několikrát, vracel se k němu pan ministr financí Stanjura, pan předseda Bernard, já jsem o něm mluvil, pan ministr Kupka, věřím, že - nebo prosím na dálku pro asistentské týmy, aby mu daly vzkaz, a budu rád, když pan ministr dorazí se té debaty také zúčastnit.

Já jsem zjistil, že slovo přepůjčka, přátelé, má neznámého autora. Pan předseda Bernard se k němu nehlásí, říkal tady veřejně, že není jeho autorem, a pan ministr financí se k tomu slovu taky nehlásí. Tak já bych se rád kolegů z koalice zeptal, kde to slovo přepůjčka vzniklo - možná na Ministerstvu dopravy a Martin Kupka nám to za chvíli celé osvětlí, ať je mezi námi jasno a ať se zbytečně v debatě nezdržujeme.

My za opozici, za hnutí ANO, jasně říkáme, že ta technika, to, co jste domluvili a připravili s Evropskou investiční bankou, je správně. Je to dobrý krok, podporujeme ho, a pokud by vládní odpovědnost byla na nás, jako že věřím, že v dohledné době, nejpozději do dvou let bude, budeme stejným způsobem postupovat. To zde říkám s plným vědomím, že tato slova budou ve stenozáznamu, jsou nahrána na videozáznamu a mají svou váhu. Je to zkrátka dobrý krok. A pokud vy jako představitelé vlády, státu, ať už za Ministerstvo dopravy, nebo Ministerstvo financí, najdete metodu, jak získat finanční prostředky, v tomto případě na rozvoj dopravní infrastruktury za nižší úrok, za nižší částku, než kdyby to bylo dluhopisy, jakoukoliv jinou formou, tak je to samozřejmě správně. A opakuji sám svá slova: víme všichni moc dobře, že právě nástroje Evropské investiční banky i z titulu jejího zaměření, založení, smyslu její existence právě do veřejné dopravy, do ekologické dopravy prostě jsou správné, jsou logické a je to ten důvod, proč jsou právě takhle levné a takhle výhodné. O tom tady, prosím, nemusíme vést debatu.

Ale přátelé, znovu, to slovo přepůjčka - když k tomu dojdu ad absurdum, tak pane ministře Stanjuro, prostřednictvím pana předsedajícího, proč bychom nemohli udělat přepůjčku na školství, třeba na školskou infrastrukturu? Nebo přepůjčku panu ministru Výbornému na suché poldery, na obnovu lesů a kdoví co dalšího? Přepůjčku do zdravotnictví na vybavení nemocnic, na Thomayerovu nemocnici, například na budovy a infrastrukturu a další a další? Tak když takhle přepůjčíte všem - já to jen pro diváky a občany vysvětlím, je to vlastně ten jednoduchý účetní trik, že si vytvoříte na bilanci Má dáti - Dal vlastně závazek, pohledávku u jiné státní instituce, a zkrátka se vám to nepromítá do státního deficitu, tedy do výkazu, který je tím bájným slovem, tím bájným číslem, které pak je v médiích a které prezentujete a které my kritizujeme. Přece takhle byste mohl teoreticky přepůjčovat všem rezortům a vaše bilance by třeba mohla skončit jako nulová. Tak to je základní problém, na který chci upozornit a budu upozorňovat a budeme upozorňovat, že v té konstrukci státního rozpočtu na příští rok, podobně jako to bylo u toho letošního, zkrátka mlžíte, lžete a tu částku zakrýváte.

Já budu i konkrétnější, podívám se řekněme do většího detailu rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. Připomínám, že to je sněmovní dokument, tisk, který schvalujeme po třetím čtení následně, po finálním státním rozpočtu. V tom manažerském shrnutí je celkem jasně - a to uznávám férově - napsáno, že tady z těch dodatečných zdrojů bude čerpáno 28,5 miliardy korun, z toho určitá část, mělo by to být něco přes 11 miliard, bude kryto nedočerpáním a využitím letošního roku nebo zdrojů nevyčerpaných z letošního roku včetně převodu určité částky té půjčky. A opravdu se tedy bavíme, v tom sněmovním tisku - dokumentu je to takto napsáno, otevřeně, férově - o částce 18 miliard korun, která zkrátka vykryta není a kterou tedy vy schováváte pod to slovo pře-půjč-ka. Tak prosím, postavte se k tomu čelem, pane ministře nebo páni ministři, neodvádějte pozornost znovu v těch debatách. Je to výhodné, je to lepší, to všechno víme, ale je to přepůjčka, je to češtinský novotvar, který jsme zatím neznali a neznáme. To je první moje kritika návrhu rozpočtu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP