(18.10 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Druhá věc. Vy si vždycky oblíbíte nějakou pohádku a pak ji tady všichni říkáte. Tak jsem tady stokrát slyšel asi od třiceti členů poslaneckého klubu hnutí ANO za posledních devět měsíců, že deficit bude 400 miliard a že budeme muset novelizovat státní rozpočet, a byla to pohádka, není to realita. Teď máte novou pohádku: vybíráte málo daní. Je rekordní výběr daní. Jděte na Finanční správu a řekněte těm lidem, že málo vybírají daně, z očí do očí, takovouhle pohádku, takovouhle lež! Podívejte se, vy jste, myslím, krajský nebo městský zastupitel, pane poslanče, pokud se nepletu, podívejte se, jak jdou daňové příjmy, sdílené daně pro město nebo kraj. Co to tady říkáte? Co to je za lež? Přečtěte si rozhovor s paní ředitelkou Finanční správy. Doporučuju! A pak teprve... Važte slova! Opravdu, važte slova. Šedá ekonomika, málo vybíráme daně - tak to doložte. Čím? Jediné, co máte, je vaše slavné EET a z 3 miliard už je 20 nebo 30 ročně. Tak se podívejte, jaká realita! Nikdy jste nebyli schopni ty výnosy kvantifikovat věrohodně, aby je takhle podepsala nějaká nezávislá instituce. Jasně, opozice a vláda se bude přít o svých politických krocích.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas, prosím! Děkuji. A nyní pan ministr Martin Kupka, připraví se pan poslanec Bohuslav Svoboda. Prosím.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Vysvětlím ještě rychle ten mechanismus, jak se dostávají peníze z EIB přes Ministerstvo financí na Státní fond dopravní infrastruktury, a tady ta cesta je úplně totožná, jako kdyby si Ministerstvo financí v tomto směru bralo, respektive emitovalo státní dluhopisy. I v tomto případě by následně ty finanční prostředky poskytlo Státnímu fondu dopravní infrastruktury, žádná změna by v tom nebyla. My když jsme čelili tomu problému, jak zajistit výstavbu dopravní infrastruktury ještě ve větším rozsahu tak, aby se dál mohlo pokračovat nejenom v rozběhnutých projektech, ale abychom mohli začít stavět věci přichystané a zároveň rozběhnout ty, na kterých intenzivně pracujeme, v ten okamžik jsme dávali na stůl porovnání konkrétních nástrojů. Prověřili jsme i možnost vlastních dluhopisů Státního fondu dopravní infrastruktury. Ukázalo se, že emise samostatných dluhopisů Státního fondu dopravní infrastruktury by měla významně vyšší úročení, než je úrok EIB, případně běžné státní dluhopisy. Dávalo by pak smysl, abychom si v tom okamžiku brali státní dluhopisy a emitovali je třeba na základě změny speciálního zákona o Státním fondu dopravní infrastruktury ze samotné úrovně státního fondu? Nedávalo by to smysl. Tady jsme se zavázali, že budeme postupovat způsobem ekonomicky smysluplným, a přesně to děláme. Naplňuje se to v těch konkrétních krocích a znamená to mimochodem také pozitivní kroky i ve smyslu vlivu na inflaci a dalších podstatných makroekonomických ukazatelů.

Tak tohle jsou konkrétní kroky, které za námi stojí, a navíc prosím opusťte zbytečný rezortismus. Tady stojíme před úkolem, jak zafinancovat z úrovně Ministerstva financí, z úrovně státu nezbytné infrastrukturní stavby, a přesně na to odpovídá jednak úvěr EIB a návrh rozpočtu na příští rok.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas prosím! Děkuji. Pan poslanec Bohuslav Svoboda, připraví se paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Jistě nerozumím ekonomice tak jako vy všichni, kteří tady teď hovoříte, ale mě zcela fascinuje to, že bojujete s tím, co to je přepůjčka. Já sice nerozumím ekonomice, ale velmi rozumím češtině, velmi ji umím a i celý můj život to ukazoval. Je to velmi jednoduché. Já si půjčím peníze, protože nevycházím se svým platem. Přijde moje žena domů a řekne: Já bych potřebovala nějaké peníze. Když já jí z těch peněz, co jsem získal půjčkou, poskytnu peníze, je to přepůjčka. Čeština je hrozně zajímavý jazyk, který dovede se vším pracovat, a přepůjčka je z tohoto češtinského pohledu velmi jednoduchý pojem, a když si to rozanalyzujete, dostanete to i na tu ekonomii. Půjčil jsem si, někdo si půjčil ode mě, je to přepůjčka. Není to půjčka, protože jsem půjčil z půjčených peněz, a čeština pro to má pojem, kterému se říká přepůjčka.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová, připraví se pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já mám dvě minuty, musím v rychlosti. Pan ministr tady něco řešil, tak mě asi neposlouchal úplně - to nemyslím ve zlém. Prostě mně jde o jedinou věc: i ten Kalousek, otec zakladatel, když tedy nevěříte mně, tak vám ho tady připomenu, dnes na Twitteru vám říká: Měl si to půjčit státní rozpočet, bylo by to transparentnější. A to je přesně o tom! Protože vy schodek máte ne 252 miliard, ale plus 18, takže 270. Víc mít nemůžete, vy byste potřebovali víc do toho SFDI, to řekl Martin Kolovratník perfektně, ale vy víc nemůžete, protože 270 miliard jsou rámce, které vám umožňuje takzvaná dluhová brzda. Zaplaťpánbůh, poděkujte mně, že jsem prosadila ještě za minulé vlády, aby byly rozvolněny, abyste mohli jít na ty vyšší rámce. Ale to jsem teď odbočila někam, kam jsem nechtěla.

To znamená, já se ptám na jinou věc. Ty úroky půjdou dolů. Česká národní banka už rok takhle jede po trajektorii a nepůjde nahoru, půjde prostě dolů. To znamená, že to nebude výhodnější - a EIB, já jsem to řešila jako ministryně financí x-krát, nám nabízeli půjčku, nikdy ale samozřejmě jsem neuvažovala, že bychom to dělali takhle tou přepůjčkou, jak říká Martin Kolovratník, my jsme vždycky uvažovali, že by si půjčil státní rozpočet. Nikdy jsem do nešla, vždycky mně to experti Ministerstva financí rozmluvili. Takže vy v momentě, kdy bude ta tranše a vy každou tranši budete posuzovat zvlášť, a v momentě, kdy ten úrok nebude už tak výhodný, tak tu tranši nevezmete, protože se nebudete chtít vystavit riziku trestního stíhání - z čehož vás vůbec nepodezírám, že byste do toho rizika šli, to by nešel nikdo, to by šel jenom sebevrah. To znamená, o tom to je. A já se ptám - a nedostala jsem odpověď ani od pana ministra, spíš bych potřebovala pana ministra financí - co budete dělat v momentě, kdy ten úrok se zlomí tak, že to nebude výhodnější a vám tam vznikne díra v rozpočtu. Proto vám i ten otec zakladatel TOP 09, guru Kalousek, říká prostě, že by bylo transparentnější, kdyby si to půjčoval státní rozpočet. (Předsedající: Čas!) O tom celém to je. Škoda...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Martin Kolovratník jistě naváže. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: No, nějak to zalepí a nějak to dopadne, mohu odpovědět místo pana ministra Stanjury sám své kolegyni Aleně Schillerové.

Tak rychlá reakce. Pane primátore, pane doktore Svobodo, mám vás hrozně rád a obávám se, že tahle debata bude někde v médiích. Tak Svobodovi si půjčí tisícovku - rodina. Manžel Svoboda pětistovku přepůjčí manželce Svobodové. Všechno v pohodě. Ten problém, na který ukazujeme, je, že Svobodovi pořád dluží tisícovku. Vy jste to půjčil manželce, ale jako rodina pořád dlužíte tisícovku. Ale jiní manželé Svobodovi, Stanjura s Kupkou, už nedluží tisícovku. Říkají, že my jsme si to přepůjčili, Má dáti - Dal, a že to vlastně dluží někdo jiný, takže my dlužíme jen pětistovku,- jestli jsem to vysvětlil trochu jednoduše. Je to zkrátka účetní trik, nic jiného.

A znovu tedy zopakuji: prosím, slovo přepůjčka, odpoví mi někdo, kde to v té koalici vzniklo? V ODS, na dopravě, na financích, ve STANu, nebo snad u Pirátů? Já nevím. Slovo přepůjčka není v českém slovníku, neexistuje, a poprvé na světě se, přátelé, objevilo v důvodové zprávě k návrhu rozpočtu na příští rok ve sněmovním dokumentu - přepůjčka. Zatím mi nikdo neodpověděl. Fakt je to účetní trik? A pane primátore, ve vší úctě, když tu pětistovku půjčíte své ženě, jako rodina ji pořád dlužíte. Vaši kolegové z vlády tvrdí, že už ji nedluží, že najednou ta bilance je v pohodě. To za prvé.

A je škoda, že pan ministr Stanjura odešel, když se mě ptá na šedou ekonomiku. Tak si prosím náhodně na Googlu otevřete jeden ze článků - tady provládní Seznam: Bylo to před covidem 14,2 %, po covidu opět 14 %, dosahuje to a překoná to hranici bilionu korun. Bilion korun, přátelé! Šedá ekonomika v České republice! Tady to čtete v médiích. To jsou ta jasná fakta. To jsou ty prachy, které vám utíkají a které nejste schopni dát do veřejné dopravy na studenty a na seniory. Taková je realita! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas! Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Milan Feranec se svou faktickou, připraví se pan ministr Martin Kupka. Prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Vážení ministři, dámy a pánové, já se také vrátím k tomu k té půjčce EIB. Ten spor je přece o to, jestli těch 18 miliard je, nebo není výdajem státního rozpočtu 2024. To je spor, jestli je to 252 miliard, nebo 270. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP