(18.20 hodin)
(pokračuje Milan Feranec)

A teď, proč říkáme... Nepůjčuje si to SFDI? Půjčuje si to Ministerstvo financí. Proč? Má lepší podmínky, je to stát. To je jasné, v pohodě. A co udělá s tou, co si půjčil? Dá to SFDI, oni to spotřebují v tom roce. On to půjčí, on to nedá jako dotaci, on to půjčí, a já se ptám, SFDI to bude vracet z čeho? Když z kolika - ze 70 % závisí na dotacích? Tak to je přece ten proč: jestli to je, nebo to není výdaj. My si myslíme, že je, a skutečně ten deficit je 270 miliard, to nám nevymluvíte, protože půjčil si to stát, a jenom to, jako že dal - půjčil SFDI. No, kdyby ad absurdum - pokud vím, dotace bude 81 miliard, je to tak? Tak ať to půjčí všechno, 81 miliard tomu SFDI, a najednou bude rozpočet, schodek nižší o 80 miliard. V tom je ten princip. Takže je to výdajem státního rozpočtu 2024, a neříkejte, že ne. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. Nyní s reakcí pan ministr Martin Kupka, poté se připraví pan poslanec Bohuslav Svoboda. Prosím.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Krátká rekapitulace. Martin Kolovratník říká: vždyť ta půjčka EIB je výhodná, my bychom šli taky tou cestou, výborné řešení. Ale pak se zarazí na slově přepůjčka, ustrne na něm a opakuje ho donekonečna. Já vysvětlím, jak to ve skutečnosti je, jak se má taková půjčka z hlediska mechanismu přesunu peněz k Státnímu fondu dopravní infrastruktury, a vychází to úplně stejně jako v případě, že by stát emitoval prostřednictvím Ministerstva financí státní dluhopisy, ať už střednědobé, nebo dlouhodobé. V tomto panuje shoda, ale znovu se tady... Říká se tomu kritika pro kritiku. Když už není co vzít, tak honem zvedneme takové slovo.

Shodli jsme se ale i na tom, a to potvrdila paní předsedkyně, že to prostě je známé, že jsou ta fakta černá na bílém a že je nikdo nemůže skrývat, ani je neskrývá, a dokonce, a to chci podtrhnout taky dvakrát: my jsme v rámci informace pro rozpočtový výbor i pro hospodářský výbor zmínili, jak se vyvíjely úrokové sazby státních dluhopisů a jak se v průběhu celého roku, jak se vyvíjely nabídky úročení ze strany EIB, a ve všech těch konkrétních termínech vycházela půjčka EIB výhodněji. Co na to víc říct? A ano, školit asi nemusím ani vás v tom, že 4,5 procentního bodu jsou opravdu víc než 4,065, to platí. A řekl bych, že z toho by bylo dobré vycházet i pro další diskusi, protože bychom se pohnuli o kus dál.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Bohuslav Svoboda, připraví se paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Já bych byl velmi rád, kdybychom se s tou češtinou posunuli dál. Pane poslanče, nejde o to, kdo a jak si to půjčil, ostatně váš kolega také řekl slovo přepůjčit. Já to řeknu tedy jinak.

Já jsem vydělávající a vzal jsem si půjčku na to, abych si koupil třeba auto, a přijde za mnou kamarád a říká: Já jsem ve strašné situaci teď, potřeboval bych půjčit na zaplacení léků ze zahraničí a nemám na to. Potřeboval bych, abys mi půjčil na dobu dvou měsíců peníze. A já mu je dám. V češtině to znamená, že jsem mu je přepůjčil, protože jsem mu je dal z půjčených peněz. Vynechte z tohoto manželství, protože tam skutečně zůstává potom to, že já pořád dlužím 1 000 korun a někdo jiný dluží 500, a dluží přepůjčené peníze, ne ty, které jsem vydělal, ale ty, které jsem si půjčil. To je čeština.

A já bych byl hrozně rád, kdyby se tady mluvilo dobře česky. Ono už se tady mluví různě, jsou tady různé varianty češtiny, ale byl bych rád, kdybychom se drželi toho, co je faktografie v té češtině, a to je tohleto. Půjčit a přepůjčit, dát a zadat. Je to hrozně jednoduché. Čeština prostě má možnost pomocí předpon nebo přípon změnit význam slova. A já jsem mu to nepůjčil, já jsem mu to dal z půjčených peněz, čili jsem mu to správně přepůjčil. Že to neumí angličtina říct, to je pravda, ale my v češtině to umíme.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. Prosím vás, máme pořadí, pane poslanče, nejdřív paní předsedkyně Alena Schillerová, potom pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já jsem šla reagovat na ty daně, ale pan primátor mě tedy rozveselil, jste hrozně roztomilý, prostřednictvím paní místopředsedkyně, protože to je... Ten příklad by byl hezký, akorát ten rozdíl je ten, že to je jeden domeček veřejných financí, kde všichni bydlí v tom jednom domečku a v tom jednom domečku si vlastně to půjčují, takže to není tak, že by to byl kamarád a vy. To jsou dva subjekty, tady jsou prostě jedny velké veřejné finance, které dohromady dluží 270 miliard a hraje se o to, že prostě jestli ten úrok, který jde z toho EIB, bude vyšší nebo nižší. A já říkám, nikdo si nikdy nepůjčí výhodněji než český stát a tohle je přechodná doba.

Ale já jsem chtěla mluvit k těm daním. Pan ministr financí tady není, ale to ho nekritizuji, on mi to řekl, já vím, kde je a vím, že přijde zhruba do dvaceti minut, takže to nebyla kritika. Nicméně reaguji na něho a na ty daně. Jenom v rychlosti, mám ještě minutu. Výběr DPH, jak on říkal, jak se výborně vybírají, tak výběr DPH na konci září o 2,5 procentního bodu pod svým průměrem. Výběr byl 68,3 %, standardem průměr za dvacet let zpět je 70,7 % v tuhle dobu to je navíc věc, která trvá celý rok a příliš se nelepší. Indikuje to systémový problém a já chci vidět, jak to Finanční správa řeší. Neustále na to upozorňuji, je to velký problém i pro samosprávy, když uvážíme, že inkaso DPH na úrovni veřejných rozpočtů je 600 miliard korun ročně, 2,5 procentního bodu je 15 miliard korun. Já vůbec nemám nic proti Finanční správě, notabene pětadvacet let jsem tam pracovala, to bych si musela nalískat, kdybych měla do nich teď kopat. Ale mám proti politice Zbyňka Stanjury, která jí brání efektivně pracovat. A když už zmínil - no, já se ještě přihlásím, za 7 sekund to nedám. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní tedy pan poslanec Martin Kolovratník, připraví se Roman Kubíček.

 

Poslanec Martin Kolovratník: My už se točíme v kruhu, tak já aspoň za sebe to uzavřu. Víte, když kouzelník udělá nějaký trik a je průhledný, tak ten trik je trapný, a já tedy konstatuji, uzavírám tuto debatu. Několikrát během dnešního dne jsem se ptal, kde vznikl češtinský novotvar přepůjčka. Ono to v té češtině není, to je nové slovo. Přátelé, nevznikl nikde, objevil se ve vzduchoprázdnu. Vzpomínám, existoval kdysi krásný film Ztraceno v překladu, tak tady to možná nazveme - ztraceno v legislativním procesu. Prostě, kde se vzal, tu se vzal, češtinský novotvar přepůjčka. A naše pětikoalice ho bude obhajovat jako zcela normální a běžnou věc při tvorbě rozpočtu České republiky. A to je asi tak vše, co o kvalitě vašeho legislativního procesu potřebujeme vědět. Děkujeme.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času a nyní pan poslanec Roman Kubíček.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. No, mně už ta přepůjčka ani nevadí, protože jsme tady měli rozbrušování, vybrušování a zabrušování a už to ve slovníku je, tak tam můžeme dát i tu přepůjčku. Nicméně já pořád navazuji na to slovo půjčka. Půjčka je něco, co se vrací. Když tady pan docent říkal, že to bude vracet ten jeho přítel zpátky, tak to SFDI by tu půjčku muselo vrátit tomu Ministerstvu financí zpátky, a to je holý nesmysl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní s poslední faktickou je přihlášena paní předsedkyně Alena Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Už jenom, aby to bylo na stenozáznamu pro pana ministra, kdyby si to chtěl o dlouhých večerech přečíst.. On říkal, ať si přečteme rozhovor generální ředitelky Finanční správy z první poloviny října pro E15 a já jsem si ho přečetla. Budu citovat. Ona tam uvedla, že se radila s kolegy na V6 - V6, to je Vé čtyřka plus Slovinsko plus Rakousko - jak se jim podařilo snížit vysoký VAT gap v České republice. Kolegové jí poradili, že moderní forma evidence tržeb, kterou zavedli, tímto způsobem se Maďarsko dostalo na 5,8 %. To by bylo v případě ČR obrovské množství peněz, desítky miliard každý rok, a tak dále. To znamená, že ona sama přiznala - já možná poprosím kolegu, jestli by mi podal tamhleten graf. Děkuju za vstřícnost. (Ukazuje na grafu.) Na tom - ten zadní - a to jsou skutečně, 1 procentní bod toho VAT gapu je 10 miliard. Já jsem včera měla obrovskou radost z čísel Evropské komise, která jsou vždycky s dvouletým zpožděním. Takže k 31. 12. 2021 - 7 % VAT gapu bylo, je vlastně v České republice ke konci roku 2021. To znamená, a podívejte se, když jsme to přebírali v roce 2013: 20,2. Jeden procentní bod je 10 miliard. To znamená, že ona to tam říká: Evidence tržeb - to jí řekli Maďaři, to jí řekli prostě další kolegové, kteří mají ten vyjetý GAP ještě nižší. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP