(19.30 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Potom, co se týká toho dotačního titulu, kdy ten dotační titul je pouze pro sociální služby, není vůbec pro samotné neformální pečující, a ti, kteří, když zvednou telefon, že je tady nějaký dotační titul, a zavolají nějaké sociální službě, ta jim řekne, že buď nemá kapacitu, nebo neví, jak to čerpat, nebo vlastně co se tam děje, ty neformálně pečující takhle prostě vůbec nepodporujeme a ti padají na pusu. My jsme se o tom bavili v Hradci Králové na konferenci. Ale vy pořád se vším lavírujete a váháte, ceny rostou a vy pomáháte těm nejzranitelnějším pozdě anebo vůbec. A když my to tady kritizujeme, tak vaší mantrou je: My digitalizujeme na Úřadu práce a tím pomáháme, že si můžou lidi z domu zažádat třeba o příspěvek na bydlení, jako by to byl nějaký e-shop Úřadu práce. (Předsedající: Děkuji. Čas, prosím!) Ne, budeme se ještě o tom bavit. Děkuji moc.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A nyní paní poslankyně Jana Pastuchová, poté opět s reakcí pan ministr Jurečka a já předám řízení schůze. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Já jsem nestačila jenom ještě zareagovat na to, že pan ministr tady říkal, že odbory chtějí, aby se zvyšovaly tarify. Já bych s tím samozřejmě souhlasila, ale jenom bych chtěla pana ministra poprosit, kdyby mě poslouchal, protože to je docela důležité, aby přemýšlel také o tom, jestli by neměl u tarifů zvýšit i ten věk postupu, protože je to dlouhodobě nastaveno na 32 let a po 32 letech vlastně ti lidé už nedostanou každé ty tři nebo čtyři roky vůbec nic. Takže když si vezmete, že se prodlužuje věk do důchodu, tak když někdo začal pracovat v 18 letech, po 32 letech v práci mu bude 50 a od té doby on nedostane už nikdy postup v tarifu, protože to máme na 32 let. Takže zamyslete se prosím i nad tím, že by se i toto - protože naše babi nebo moje maminka šla do důchodu v 57, tak OK, ale dneska ti lidé chodí třeba zatím v 64, 65 a opravdu od těch 50 let, když pracují od 18, když to je vysokoškolák, tak mu to vychází na 58 let po těch 32 letech. Já si myslím, že i tohle by stálo za úvahu tím, že se prodlužuje věk odchodu do důchodu, postoupit i v těch platových tarifech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuju, paní poslankyně. Přeji všem hezký večer a poprosím pana místopředsedu vlády Jurečku o reakci v rámci faktické poznámky.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji, dovolím si ještě krátce zareagovat na kolegu poslance Juchelku. Chci říct k těm tématům, která tady byla zmíněna, o kterých on hovořil - já netvrdím, že tady všechno je vyřešitelné za jeden měsíc, za půl rok nebo za rok. Trošku ale mně přijde ne úplně fér, když tady zaznívá vaše kritika, tak já si říkám, že škoda, že jste tak vlastně nehovořil a netepal úplně stejně mé předchůdkyně, své koaliční partnerky, dokonce jedna byla vyloženě vaše kolegyně nominovaná za ANO na pozici ministryně práce a sociálních věcí, a měli jste tehdy v té vládě možnost všechny ty věci vyřešit, mohli jste nastavit jiné valorizace. Já bych tady připomněl, jak to probíhalo s tím příspěvkem na péči. Až na návrh našich kolegyň v Senátu a díky většině v Senátu se to vrátilo do Sněmovny a byl prosazen příspěvek na péči, který ani vaše koaliční hlasy tady ve Sněmovně napoprvé nebyly ochotny podpořit na návrh kolegy Vítka Kaňkovského.

Víte moc dobře, že to je vždycky náročnější věc, když se vládne, když se mají najít ty zdroje, a v tento okamžik v posledních dvou letech je to ještě náročnější než třeba v roce 2019, kdy byl přebytkový rozpočet.

A když se podíváme na tu záležitost, když jste zmínil ty aktuální články, na jiném webu teď je úplně aktuální článek Jurečka chystá reformu dávkového systému. Tak já si myslím, že zase děláme něco, co třicet let nikdo neměl odvahu udělat, kdy jasně říkám, že princip, kdy - když někdo může pracovat, nepracuje, ať nejí, a když někdo má zdravé ruce, nohy a hlavu, tak aby pracoval. Takto děláme změnu, která opravdu toto má přinést. Já prostě chci udělat velkou revizi dávkového systému, chci, aby tady opravdu bylo jasno a abychom u některých lidí tu výplatu snížili nebo zastavili, a naopak u jiných lidí, kteří tu potřebu objektivně mají pomoci větší, abychom jim dokázali pomoci lépe.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní místopředsedkyně Richterová s faktickou a připraví se pan poslanec Aleš Juchelka.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, kolegyně kolegové, že tady ta debata probíhá, protože to téma je důležité, ale přece jenom nějaké věci, které zaznívají, jsou trošku zkreslené. Tak jenom velice stručně bych velice ráda zdůraznila, že to, že tady máme problémy, že tady existuje bytová nouze, že jsou lidé v problémech, to je něco, o čem si myslím, že je dobře, že se ví, a my jsme právě byli ti, a už to říkal pan ministr Jurečka, kteří jsme pracovali na návrhu, jak systematicky řešit bytovou nouzi. Nyní je připravený legislativní návrh, běží o něm debata. A protože to je něco, co tady roky chybělo, dvacet let tady chybělo, tak si i troufnu říct, že to je něco, na co nikdo neměl odvahu systematicky nabídnout téhle zemi řešení pro komplexní složitou oblast podpory v bydlení. A samozřejmě je smutné, že se to týká v nějaké podobě mírnější nebo někdy i velmi tvrdé a velmi existenčně ohrožující až 1,3 milionu lidí. A to je právě to, před čím my nezavíráme oči a na co jsem upozorňovala minulou vládu a kde jsem prosila, ať to řešení je hledáno. Stejně tak jsem s minulou vládou a například s paní tehdejší generální ředitelkou Úřadu práce komunikovala právě o digitalizaci. Ta rezortní digitalizace, kterou představuje například možnost přehlásit si rodičovský příspěvek, přenastavit si ho elektronicky, je něco, co jsem před mnoha lety debatovala, žádala o to, nestalo se to tehdy.

A ještě poslední poznámka. Částečné úvazky, ty jsme zavedli z vlastní vůle, to je rozhodnutí této vlády, protože si myslíme, že to je správné a je správné podpořit nejenom rodiny s dětmi do devíti let včetně, ale také pečující. A to je něco, co si myslím, že je potřeba zdůrazňovat. Takováto politická rozhodnutí tady předtím také nebyla. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a dalším je pan poslanec Juchelka, připraví se pan poslanec Mašek, poté pan vicepremiér Jurečka. Máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já už za chvilku asi odejdu ze sálu. Já prostě koukám. Takže paní poslankyně Richterová, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, já koukám, jak vy všichni tady hovoříte, včetně vás, o nějaké odvaze, že vlastně nikdo neměl tu odvahu něco řešit. Takže vaše odvaha řešení je, že vezmeme důchodcům 7 000, to je odvážný krok. Odvaha řešit to, že příspěvek na péči nezvedneme, i když všem handicapovaným rostou náklady kolem nás, to je odvážný krok. Další odvážný krok je, že zvýšíme příspěvek na mobilitu, ale až po roce, kdy máme benzin za 40 korun a něco za litr, takže jsme se vlastně na ty lidi odvážně, ale řeknu to na rovinu, tak trošičku vykašlali. A potom tady mluvíte o tom, že všichni si můžou koupit chleba, jako zdravotně handicapovaní, ti neformálně pečující, některým se nic nenavýší, naopak jim náklady stoupají, za co? Za digitalizaci. No, tak to je úplně úžasné. Takovou odvahu já skutečně od této vlády neočekávám.

To, že jsme v těch minulých vládách - já si pamatuju jenom za vlády Andreje Babiše, kdy tady byla Jana Maláčová jako ministryně práce a sociálních věcí, kterou já jsem kritizoval horem dolem a měli jsme v rámci koalice opravdu velké třenice, tak v tuto chvíli chci říct všem občanům: Jana Maláčová byla skvělá ministryně práce a sociálních věcí, tisíckrát lepší než Marian Jurečka, protože myslela na lidi, a my jsme spolu udělali spoustu věcí, o kterých určitě v tuto chvíli víte. Navýšili jsme rodičák, doplatek rodičáku, navýšili jsme dávky v pěstounské péči, udělali jsme celou revizi sociálně-právní ochrany dětí a tak dále, takže to není pravda. A dělali jsme to opravdu pro občany, nedělali jsme to proto, že jsme byli odvážní, ale protože děláme politiku pro občany. A už mám konec a už nebudu mluvit. (Předsedající: Čas!) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP