(19.50 hodin)
(pokračuje Jana Berkovcová)

Ve své prezentaci k rozpočtu na jednání tripartity Ministerstva školství jste uvedli informaci: nárůst pro regionální školství plus 1,47 miliardy, včetně 6,3 miliardy na navýšení platů učitelů. Já se ptám, zda mi toto prosím můžete vysvětlit, jakých 6,3 miliardy, kde přesně chcete vzít oněch 6,3 miliardy? Že učitelé nebudou mít slibovaných 130 % průměrné mzdy, už dávno všichni vědí. Díky výpočtu z roku 2022 se v příštím roce dostanou s bídou na pouhých 111 až 113 % průměru v České republice. Neustálým medializováním a zveřejňováním částek průměrných učitelských platů, které nikdy učitel na svých páskách neviděl a zřejmě ani neuvidí, se vám podařilo ve společnosti rozdmýchat zášť občanů vůči učitelům coby privilegované skupině lidí. Je zřejmé, že učitelé nebudou mít ani oněch 113 % průměrné mzdy, neboť - tak jako tomu bylo doposud - ředitelé škol z objemu platů pro učitele dotují platy ostatních pedagogických a nepedagogických pracovníků, aby jim ze škol neodešli. Pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům nejenom že mzdy neporostou, ale ještě jim je snížíte o 2 %, takže navýšení platů učitelů je vlastně na úkor na nepedagogů a ostatních pedagogů.

Ostatní pedagogické pracovníky jste hodili přes palubu už dávno, když jste je vyjmuli ze svého vládního prohlášení ohledně garance růstu platů. Připomínám, že se nejedná jenom o asistenty pedagoga, ale jedná se o vychovatele školních družin, školní psychology, speciální pedagogy. Ale tito jmenovaní mají alespoň ve školách šanci, že jim ředitel navýší mzdy, byť na úkor učitelů. Ale co další skupina pedagogických pracovníků, na které se úplně zapomíná? Jsou to vychovatelé v dětských domovech, ve výchovných ústavech, a tam nejdou žádné peníze z platů učitelů, z nichž by ředitelé mohli těmto vychovatelům platy dorovnávat. Přitom tito vychovatelé jsou často vysokoškolsky vzdělaní pedagogové, pracují s náročnou klientelou, s dětmi s výchovnými problémy, často i s kriminální minulostí, pracují s nimi 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce. Adekvátního ohodnocení se nedočkají.

A co je naprosto nepochopitelné, že v návrhu rozpočtu je snížení v oblasti nepedagogické práce ve školách a školských zařízeních o 6 miliard, což představuje snížení počtu zaměstnanců o 17 000. Takže ptám se: ty avizované škrty nepedagogických pozic se netýkají jen oněch 8 000 pracovníků, ale nově už 17 000. Můžete mi prosím vysvětlit, jak si to představujete, jak mají ředitelé a zřizovatelé zabezpečit chod škol, a předpokládám, že neuvažujete o dofinancování nepedagogických pozic zřizovatelem, protože kraje mají na školství dostat v příštím roce o 14,6 miliardy korun méně. Ve školách momentálně působí 78 000 nepedagogických pracovníků, tedy kuchařek, uklízeček, školníků, účetních, hospodářek, IT správců - 17 000 škrtnutých pozic představuje zhruba čtvrtinu z nich. Školy dosud dostávaly peníze i na neobsazené pozice, z čehož dorovnávaly platy ostatních pracovníků za práci navíc. A co je na tom špatně? Škola, když má například nárok na pět kuchařek, pátou nesežene, tak plat té páté se rozdělí těm čtyřem v rámci osobního ohodnocení za jejich práci navíc, kterou provádějí. Tito nepedagogičtí pracovníci pracují často na hranici minimální mzdy. Ředitel je těžko shání a za takové mzdy nechce ve školách nikdo pracovat, a přesto jsou pro chod školy tito pracovníci nepostradatelní. Měli bychom si vážit práce takových lidí, kteří i za tak nízké ohodnocení ve škole pracují, a neměli bychom jim házet klacky pod nohy.

Jen poslední věta ještě závěrem. Rozpočet školství nerespektuje vládní programové prohlášení a oblast školství není dostatečně rozpočtově zabezpečena. Zastropování počtu učitelů, škrtání nepedagogických pozic, nízká podpora vědy a výzkumu jsou naprosto nekoncepčními kroky této vlády, která šetří na tom nesprávném místě - na vzdělávání našich dětí. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. Máme zde jednu faktickou poznámku a potom s přednostním právem pan ministr. S faktickou pan poslanec Karel Rais. Máte slovo.

 

Poslanec Karel Rais: Přeji dobrý večer. Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, ministři, já bych měl jenom několik poznámek z hlediska formy, protože tady jsem hodně dlouho, tak myslím poprvé za deset roků, co jsme dostali ten kapitolní list, kapitolu 333, dneska dopoledne, což považuji za absurdní. Vždycky tam byl nějaký čas dopředu, abychom mohli reagovat.

Takže budu vycházet z toho, co jsem měl dřív, tedy ten materiál, ten není vždycky identický s tímto z veřejných zdrojů, a samozřejmě tady z té zprávy. Na tomto materiálu mě zaujaly některé věci, které kolegyně už také zmiňovala. Já to řeknu po řadě, co se týká regionálního školství, tak tady je psáno, že dojde ke snížení 17 020 úvazků regionálního školství, snížení míst nepedagogických pracovníků a zvýší se o 6 768. Čili ten problém už byl prezentován i v novinách, v podstatě je to ten dotaz vlastně, kde těch 10 000 úvazků ministr nebo Ministerstvo školství sežene a kde sežene tedy samozřejmě na to finance. To si myslím, že to je první záležitost, tady úplně zásadní.

Pak jinak tady ty hrátky se 130 % nárůstu mezd - dneska je naprosto jasné, že vlastně otázka, kde je ta základna, ke které se vztahuje těch 130 % toho nárůstu - pominu-li to, že se to netýká nepedagogických pracovníků, to už jsme si tady s prominutím několikrát odzpívali - tak to je jedna věc, na kterou bych docela rád slyšel když ne tady, tak potom na výboru jednoznačnou odpověď, protože těch 10 000 je nekrytých.

Co se týká vysokých škol, tam mě zaujalo samozřejmě víc problémů, protože v tom funguji. Jednak tedy to nevyslyšení České konference rektorů o tom, že v podstatě... (Předsedající: Pane poslanče, čas!) Ježíšmarjá! Aha! Tak já jsem zapomněl... Pardon. Tak já se přihlásím ještě jednou. Můžu zrovna?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Teď musíme férově. Jestli chcete ještě dvě minuty tedy, pan ministr vám dává...

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji. Já jsem si neuvědomil, že jsem limitován časem.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak ještě dvě minuty dávám.

 

Poslanec Karel Rais: Velmi stručně. Česká konference rektorů - podfinancovanost 10 až 11 miliard korun. Tady přes noviny jsme slyšeli samozřejmě miliardu - navýšení příspěvku vysokých škol, to tady je napsáno, čili všichni byli happy. Na druhou stranu je samozřejmě tady snížení energií - 800 000, čili fakticky to, co oni dostanou, budou rádi, když pokryjí zvýšené poplatky na POZE, což je příspěvek na obnovitelné zdroje. To si myslím, že zase tady v těch financích by bylo potřeba se o tom bavit šířeji.

Říkám, omlouvám se, že jsem zapomněl, že jsem limitován. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A nyní pan ministr. Máte slovo, pane ministře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP