(21.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Jsme v závěrečných slovech, paní předsedkyně Schillerová se ale hlásí s přednostním právem.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně, za vstřícnost, že jste mně umožnila vystoupit.

No, pane ministře Stanjuro, ještě chybělo vaše pověstné: budoucnost nás rozsoudí. Tentokrát to použiju, byť je to vaše okřídlené přísloví a heslo - budoucnost nás opravdu rozsoudí.

Já si vzpomínám, jak jste stál v lednu letošního roku na Ministerstvu financí, nebo seděl, to je jedno a komentoval pokladní plnění za rok 2022. A tehdy se tam s vámi - zeptal se vás redaktor České televize a otevřel problematiku důchodů a 20 miliard chybějících na mimořádnou valorizaci. A vy jste tam tehdy odpověděl úplně stejně jako teď mně: To je 1 %, s tím si rozpočet poradí. A viděli jsme za měsíc po prezidentské volbě, jak si s tím rozpočet poradil, jak jste tady prosadili ten hanebný zákon. Nebyla vám hanba, prosadit ho ve stavu legislativní nouze, porušit jednací řád a obrat důchodce o 7 000 korun v průměru? Tak to byla ta vaše politika, ta vaše politika, to 1 %, rozpočet si s tím poradí. (Potlesk poslanců ANO.) No, a já jsem se vás dneska třeba ptala, já jsem se vás ptala, co když ten Ústavní soud - to není jisté, že to vyhrajete - co když ten Ústavní soud rozhodne v náš prospěch, má začít projednávat tu ústavní stížnost teď v říjnu, tak kde vezmete ty peníze? Máte tam nějakou rezervu? No, žádnou tam nemáte.

Já jsem tady s vámi vedla naprosto jasnou polemiku a chtěla jsem jasné odpovědi. Ty odpovědi jsem nedostala. Místo toho - samozřejmě, vy jste skvělý rétor - jste odešel ze Šumavy do Tater a začal jste tady řešit úplně jiné věci. Já jsem se vás ptala na jasné věci - jestli to, že jste se dohodli, že přenesete částku 51,5 miliardy na domácnosti a firmy, jestli to bude mít dopad na HDP a na příjmovou stranu. Když jste uvedli ve vaší predikci, že dopad daňového balíčku, který pro (rok) 2024 je 35 miliard, je minus 0,3 %, samozřejmě s dopadem na příjmovou stranu, takže jsem se logicky ptala, když je to 51 a půl, tak to musí být minimálně ta částka, kterou jste predikovali pro daňový balíček. Nedostala jsem jasnou odpověď, nedostala jsem. Místo toho jste změnil během několika dnů - začalo to rozpočtovým výborem a dneska dokonce dvakrát - svůj názor. Takže prosím, nekoučujte mě tady a laskavě odpovězte na otázku. Ptám se vás jako poslankyně této Poslanecké sněmovny: Bude to mít dopad na HDP? Bude to mít dopad na příjmy? A pokud ano, kde to je kvantifikováno? Protože jste řekl, že v makroekonomické predikci to být nemůže, i když jste dneska připustil v pořadu Interview (ČT)24, že to tam je.

No, když už mluvíte o těch - o tom snižování těch deficitů, tak jste možná také pominul to - a nebudu se tady vracet k tomu, že byl covid, že jsme tady společně zrušili superhrubou mzdu, protože vy máte velmi krátkou paměť, to už je minulost - tak určitě jste si povšiml i toho, že sice máte letos, a vy to všude vykazujete od roku 2023, 3,6 % HDP, ale měli jste v roce 2022 3,2 % HDP. Můžete to vysvětlovat právnickými osobami a tím, že je tam posun a tak dále. Je to jasné a každý váš graf na všech vašich sociálních sítích začíná rokem 2023. Tak já říkám - budoucnost nás rozsoudí.

A ty dividendy - já jsem nezpochybňovala dividendy. Já jsem nezpochybňovala, že to je odhad, že ta částka třeba může být reálná, to uvidíme. Budoucnost nás rozsoudí, jak říkáte rád, pane ministře. Já jsem zpochybňovala jedinou věc: proč jste to nevěděl na konci srpna? Co se změnilo tak zásadního, že rozpočet poslaný na vládu 31. srpna to neobsahuje a za čtrnáct dní to obsahuje? Já jsem nezaznamenala žádnou skutečnost, která by podmínila zvýšení toho odhadu. Tomu nerozumím. A to se nikdy historicky nestalo. Stejně tak jsem se vás ptala, omlouvám se za tu chybu v těch 40 000, dobře, bylo to 20 000. Stejně jsem se vás tam ptala: Vy jste nevěděli na konci srpna, že tady bude 20 000 zaměstnanců, kteří přinesou daně a odvody? Vy jste to zjistili až za čtrnáct dnů, až v půlce září? To jsou jasné technické otázky, na které jsem chtěla odpověď.

A teď k té půjčce od EIB. Já jsem se ptala a zase jsem nedostala odpověď. Co se stane, když ten úrok se začne snižovat? A on se začne snižovat, Česká národní banka má úroky teď takhle lineární a nepůjde to nahoru, půjde to dolů. Co se stane? Ano, odpověď zní, vždy se rozhodneme až při té tranši. To je správná odpověď, protože v opačném případě, kdybyste uzavřeli nevýhodnou smlouvu, vystavujete se riziku trestního stíhání, a to určitě nikdo z vás neudělá, to vám věřím. Tak co se stane, když ten úrok nebude výhodný a vy si nebudete tu půjčku brát? No, prohloubí se deficit! A prosím, podívejte se na váš twitterový účet, kde to vysvětlujete. A znovu opakuji, reaguje tam bývalý ministr financí, když nevěříte mně, zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, který říká, je to na Twitteru, reaguje pod vaším twitterovým účtem, a říká: Transparentní by bylo, kdyby si ten úvěr vzal státní rozpočet, protože si ho vzít také může. Možná jsem tu větu jinak poskládala, ale toto tam říká. No, a že tam reaguje ještě pirátský europoslanec Peksa úplně stejně, to už tady ani poznamenávat nebudu.

Takže prosím, tohle byly moje dotazy. A říkám, že to je netransparentní, že tam neodpovídá skutečnosti a realitě 47 miliard a že prostě ten rozpočet by měl být vrácen k přepracování. A provozní výdaje - ty zvyšujete, ne snižujete. Děkuju. (Potlesk od poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Jsme stále tedy už u závěrečného slova. Pan ministr už nebude reagovat, protože by rozpravu znovu otevřel, ale závěrečné slovo zpravodaje bude následovat, takže pan zpravodaj je další, kdo vystoupí.

A pan ministr Kupka ruší svoji omluvu.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Bernard: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, budu maximálně stručný. V průběhu dnešní debaty se nám sešly dva návrhy kromě návrhu rozpočtového výboru. Jeden návrh byl od pana předsedy Okamury a jeden návrh byl od paní předsedkyně Schillerové. Já tedy navrhnu jednoduchou proceduru, abychom o pozměňovacích návrzích, které byly vzneseny, hlasovali v pořadí tak, jak byly vzneseny. Každý ten návrh má jiné znění, já tedy budu muset načíst každý zvlášť. Jestli souhlasíte, paní předsedkyně, můžeme přistoupit k hlasování a na závěr bychom hlasovali o návrhu rozpočtového výboru.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, děkuji, já tedy přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, protože budeme hlasovat. A jak zaznělo od pana zpravodaje, nejdříve budeme hlasovat o protinávrhu, který předložil pan předseda Tomio Okamura, a následovat bude hlasování o návrhu paní předsedkyně Schillerové.

Všechny jsem vás odhlásila, takže prosím, abyste se opětovně přihlásili svými identifikačními kartami, a zároveň prosím, abyste se ztišili, protože pan zpravodaj nejdříve přečte vždy návrh, o kterém budeme hlasovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP