(17.50 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Stejně jako tady kolega Mašek jednou na interpelacích řekl, teď ho oslovuji, že nebude na přesčasy. Zeptal se tady na to, oslovovaly mě odborové organizace, na přesčasy ty peníze byly definovány v rozpočtu, na přesčasy tady vždycky bylo a bylo to jenom vyděšení, takže politika nad klid policistů a hasičů. Politika je důležitější pro některé poslance než to, abychom společně do těch sborů vysílali nějakou klidnou reakci.

A teď k té kampani. Je přece nefér říkat, pane poslanče, to vnitro je veliký rezort a že tyhle peníze jste přece mohli lépe poslat sem. Vnitro má komunikovat s občany a má poskytovat informace. To, že stát pomáhá s vysokými cenami energií, to, že lidem dáme na plakátovací plochu na vesnici informaci, kde si mohou požádat o příspěvek na bydlení, je kampaň politické strany, to, že lidem dáme informaci o tom, jakým způsobem mohou přijít k nějaké konkrétní dávce? Vidíte tam někde logo politické strany? Vidíte tam nějaký obličej politika? 37 % našich obyvatel nečerpá žádné informace ze zpravodajských serverů. Máme 20% on-line negramotnost našich občanů, jsme zemí, která patří k těm největším v Evropské unii. Tradiční konzervativní metody komunikace právě pro starší občany, aby věděli, kde si zažádat o nějakou dávku a podobně, to přece není něco, co je nelegitimní. Tohle je strategická komunikace vlády. V jedné větě nás vyzýváte: Komunikujte, komunikujte s občany, vysvětlujte jim svoje kroky. (Poslanec Lang něco vykřikuje ze sálu.) My to začneme dělat, ano, tady ve Sněmovně, každý se na nás dívá, pane poslanče, určitě, nebuďme tak sebestřední. My vysvětlujeme občanům informace do jejich regionů, na jejich vývěsní nástěnky, my to dáváme na nádraží, my to dáváme do vlaků, není to žádná politická kampaň, ale je to něco, co se začalo budovat historicky za vás, systém strategické komunikace. Dokonce to usnesení vlády existuje z vaší doby, systém strategické komunikace, komunikovat s občany. 501 % lidí u nás nemá dostatek informací o aktuálních tématech a službách státu. To není vládní výzkum, to je objektivní výzkum výzkumných agentur tady v České republice. Tak co má stát dělat? Má si říct: To je škoda, dívejte se na Poslaneckou sněmovnu, my vám to tam vysvětlíme? Ne, my jsme zvolili metody, které osloví i starší ročníky, protože stále, ať se vám to líbí nebo přijde pochopitelné nebo ne, tak lidé se dívají na plakátovací plochy ve své vesnici. Dělají to, já s těmi starostkami a starosty mluvím. Pilotovalo se to v Libereckém kraji a pilotovalo se to s obrovským úspěchem a s velkým zájmem lidí.

Takže každá metoda, jak dostat k občanům seriózní ověřenou informaci, je správná. A už nešiřte, že je to vládní kampaň za 42 milionů. Je tady rámcová smlouva, kterou můžete využívat i vy, pokud budete vládnout, nebo ji můžete zrušit, ale žádných 42 milionů nikdo nezaplatil. Ministerstvo vnitra má smlouvu na 15 milionů. A je tady nějaká rámcová smlouva, pokud se nepletu, do roku 2050, na nějakých 42 milionů, ale ty nikdo nezaplatil. Nelžete. Zaplatilo se 15 milionů korun, žádných 42 milionů korun. Za to, abychom k občanům dostali objektivní informace, jak si pomoci v nouzi, jak eliminovat jejich strach, jak eliminovat vliv nejrůznějších dezinformací, které ve veřejném prostoru jsou, ale nikoliv oponentních názorů. To, když se ptáme (Předsedající: Čas, prosím.), jakým způsobem zažádat o příspěvek (Předsedající: Čas.), to je politický názor?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Doplňující otázka.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Já vím, že to vyvolalo u vás vášně. Prosím vás, lidé nejsou hloupí. Lidé si informace dokážou dneska sdílet, dokážou si je najít. Prostě my říkáme tady, že to je skrytá propagace pětikoaliční vlády, která má nízké preferenční věci. Ono vy říkáte - já vím, že to je za 15 milionů, je to zatím za 15 milionů korun, ale vy máte ten rámec schválený od vlády až na 42 milionů korun, takhle aspoň to bylo řečeno. Tak mi neříkejte, že to je zatím jenom 15 milionů korun. Já s tímhle nemůžu souhlasit. My tam v tom vidíme nějaký skrytý... skrytou proti nám výhodu, vy budete tam těm lidem říkáte nějaké narativy, tady říkáte o nějaké komunikaci.

Je faktem, že klesají počty u policistů peněz, u hasičů výrazně víc a já v tomto vidím to, co v tom vidím. Prostě je vidět, že jak jste se na to rozčílil, tak že pravděpodobně asi na tom něco pravdy bude. My říkáme, že si tady za peníze daňových poplatníků děláte svoje píár. To mi nevymluvíte, pane ministře.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Pane poslanče, trochu sebereflexe, prostřednictvím paní předsedající. Kdo se tady rozčílil? Já jsem určitě nebyl první, ta vaše emoce byla silná téměř v každé interpelaci. Já jsem si to nechal až na tu poslední, tak mi to dovolte, přece to odpoledne je dlouhé, těch interpelací bylo asi dvanáct, u jedné jsem si dovolil trochu emocí pustit.

No, my říkáme, že je to kampaň, my říkáme, že lidé si umějí vyhledat informace, my máme tenhle názor... Já vám říkám data, 50 % občanů si stěžuje, že se nedostává k informacím ze státu, které mají relevanci a mohou jim pomoci, 37 % obyvatel téhle země nemá přístup nebo nepoužívá klasické zpravodajské zdroje. Stát na to má rezignovat? A má si říct: Nechme třeba tu starší generaci jenom pod vlivem nějakých řetězových mailů, ve kterých mimochodem byla informace typu, že v zimě nebude čím topit, ať si radši posekají les okolo svého domu. Tak pokud dá vláda informaci, že zásobníky plynu jsou plné a není se čeho obávat, v té chvíli přece dáváme klid, který občané mají mít. Vy se stále bavíte o pocitu bezpečí v té společnosti. Ano, a k pocitu bezpečí patří i to, že se lidé nebojí. Nebojí se o svůj život, umí si zažádat o pomoc a za tím my si stojíme. To je přece styl strategické komunikace.

Policie jako taková v téhle zemi naštěstí funguje skvěle, pane poslanče. Kdyby někdo nevěděl, pan poslanec na mě pokřikuje ještě mimo mikrofon. A strategická kampaň, která přináší relevantní informace občanům, i těm starším a nejohroženějším, kteří si nečerpají informace z internetu, téměř 20% internetová negramotnost v České republice je snad jasným důkazem, tak donést lidem informace o tom, že se nemusí bát, kde si mohou zažádat o pomoc, je zcela správná a stojíme si za tím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Také bych chtěla požádat o to, abychom tady nepokřikovali, a současně, protože uplynulo to datum 17.55 hodin, kdy může být podána poslední interpelace, tak tímto konstatuji, že pro dnešní den jsme ukončili projednávání ústních interpelací. Vím, že to je všem velmi líto, kteří tady byli až do konce.

Ještě načtu došlou omluvu, a sice pana poslance Jana Síly od 17.30 hodin z pracovních důvodů.

Konstatuji, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení páni ministři, že tato 78. schůze je přerušena do pátku 27. října do 9 hodin. Všem přeji klidný zbytek dne.

 

(Jednání skončilo v 17.57 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP