(17.40 hodin)
(pokračuje Marek Výborný)

Chci také upozornit na to, že další obilné a mlýnské výrobky, suroviny z Ukrajiny, pokud jsou určeny pro potravinářské účely, jsou kontrolovány Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a u těch odebraných analýz 84 šarží potravin 53 šarží byly obiloviny a výrobky z obilovin, tak opět na základě laboratorních analýz - u 6 šarží ještě probíhají analýzy, 78 šarží bylo ukončeno, a to jako vzorky vyhovující. Čili opět i v této oblasti a ze strany SZPI je deklarována jasná bezpečnost. Tak prosím pěkně, říkejme ty věci skutečně, jak jsou, a nepodléhejme tomu, co se píše někde na sociálních sítích, nebo případně v některých sdělovacích prostředcích nebo rádoby sdělovacích prostředcích.

A snad ještě jedna poznámka, pokud jde o ty dovozy. Tak my jsme jako Česká republika, Ministerstvo zemědělství tento týden na Radě ministrů sdělili i společné stanovisko států V4, kde jsme deklarovali zájem na tom, aby ty koridory solidarity skutečně byly funkční, aby tady probíhala kontrola i ze strany Evropské komise vůči obchodníkům samotným. Je to náš společný zájem. Je potřeba ale také říci a tady sdělit, že situace v posledních dnech se výrazně zlepšila, i podle sdělení Evropské komise v tuto chvíli už třetina ukrajinské produkce jde černomořským koridorem. Jakkoliv se o tom veřejně nemluví, jsou tam doprovodné lodě, například turecké, které de facto znovu zprůchodňují tu nejlepší a nejrychlejší cestu, to znamená přes Černé moře, jakkoliv to není s garancí Moskvy a zločineckého režimu Vladimira Putina, přestože se podařilo i tento koridor zprůchodnit. Je to velmi důležité. Zbytek do značné míry jde po té cestě (Předsedající: Čas.) - poslední věta, ano? - jde po cestě přes Dunaj. Když tak potom ještě doplňující odpovědi. (Poslanec Koten nemá zájem o doplňující otázku.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pan poslanec už nepoloží doplňující otázku, a my tedy přistoupíme k další interpelaci, to je interpelace pana poslance Zdeňka Kettnera. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo. Interpelace bude velice krátká na pana ministra. Opět v mediálním prostoru ke mně přišla informace, že v letošním roce se nebude organizovat Pythagoriáda, což je vlastně podpora talentovaných nadaných žáků, která má 46letou tradici, a dostaly se ke mně dvě naprosto protichůdné informace. Jedna informace byla taková, že je to čistě z organizačních důvodů, druhá informace, že to nebude podporováno finančně z kapitoly Ministerstva školství, tak bych se rád zeptal, kde je ta pravda. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a nyní prostor pro pana ministra. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji za tu otázku. Já jsem si vědom mediálního zájmu o tu kauzu. Musím říct, že je to z mého pohledu nesmírně smutný příběh, kde bohužel chyba není na straně Ministerstva školství. Ministerstvo školství neruší tu soutěž, ono ji také nekoná. Ministerstvo historicky podporovalo tuto soutěž v rámci dotačních programů, které jsou každoročně vypisovány podle příslušných dotačních pravidel na základě podaných přihlášek a k nim doložených dokladů. Ta řízení o dotaci jsou vedena transparentně a soutěžním způsobem, takže Ministerstvo školství nemůže přidělit přímo vybrané organizaci nebo soutěži dotaci, ale musí se každoročně ta soutěž znovu vypisovat a subjekty, které konají ty soutěže, se o to ucházejí. Tedy ministerstvo v tomto případě nevyhlašuje tu soutěž, neorganizuje, jenom ji podporuje léta dotačním schématem.

A teď k letošnímu roku. Organizátorem této soutěže je Základní škola v Brně na Sirotkově ulici a ta bohužel udělala dvě chyby při žádání o dotaci. První chyba spočívá v tom, že ta žádost je sice generována informačním systémem, který se jmenuje ISPROM, ale pak je potřeba ji zaslat Ministerstvu školství, což se nestalo. A ještě se stalo to, že žadatel podal žádost v tom informačním systému, ale do jiné výzvy. Ony jsou totiž vedle sebe dvě výzvy, jedna z nich je určena vědomostním soutěžím, kam to patří, a druhá ta výzva je určena na podporu sportovních, řemeslných a uměleckých soutěží, a bohužel tedy v tom elektronickém systému byla zpracována žádost do nesprávné výzvy, a ještě ke všemu nebyla odeslána. To znamená, že Ministerstvo školství nemělo žádnou možnost tu dotaci přiznat. Pokud já vím, je ta soutěž podporována pak dále ještě kraji na úrovni jednotlivých regionů, ale tady došlo prostě z mého pohledu, a nakolik znám tu situaci, k omylu na straně žadatele, ale omylu, který my teď nemáme žádný vhodný nástroj napravit, byť jsme si vědomi významu té soutěže a její popularity a důležitosti pro podporu výuky matematiky. Takže mě to moc mrzí, ale je to bohužel omyl nebo nedopatření na straně toho žadatele. (Poslanec Kettner nemá zájem o doplňující otázku.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a my se posouváme k interpelaci pana poslance Huberta Langa. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Já se obracím na pana ministra vnitra jako na prvního místopředsedu této vlády a ministra vnitra, který má v gesci věc, na kterou já se chci zeptat. Máme tady jakousi kampaň vlády, za 40 až 42 milionů korun se říká, která by měla propagovat úspěchy této vlády. Ta kampaň již běží, a bohužel, což se mně silně nelíbí, a opozici se nám to silně nelíbí, by měla běžet i po celý příští rok, to znamená volební rok, kdy jsou volby do Evropského parlamentu, volby do krajů, volby do Senátu. Tato kampaň by měla - přestože tedy současná vládní garnitura říká, že tam nejsou loga jednotlivých stran, ale je tam propagace určitých úspěchů této vlády - lidem na venkově na těch takzvaných v uvozovkách dřevěných internetech propagovat určité věci. My se domníváme, že to je vlastně ve své podstatě skrytá kampaň současných vládních stran, že to je taková ta nedovolená podpora, která půjde úplně mimo finanční prostředky, a že vy jako vládní pětikoalice si zde platíte za veřejné peníze reklamu - v době, kdy příští rok, jak jsme se tady bavili o počtech policistů, průměrný počet policisty (plat hasiče?) klesne o 900 korun měsíčně, průměrný plat policisty klesne o 1 500 korun měsíčně (?).

Chci se vás zeptat, pane ministře, považujete tuto věc za fér hru vůči nám, vůči opozičním stranám, že takto za peníze daňových poplatníků ve své podstatě vy si děláte propagaci na venkově v různých tramvajích, v různých výlepových plochách o tom, jak to tato vláda dělá dobře a lépe než my, v době, kdy příští rok opravdu jsou volby, jak už jsem tady zmiňoval, v době, kdy tady budou probíhat volební kampaně? My to budeme platit zcela jistě. Samozřejmě, daňový poplatník ví, že to dělá skrytě vláda, přestože tam nebudou ty obličeje a nebudou tam loga politických stran, ale máte obrovskou propagaci této věci i ve spřátelených médiích, takže vlastně všichni ví, že si to platí tato vláda. Opakuji znovu, tato vláda si platí za peníze daňových poplatníků svoji předvolební kampaň proti nám a je to proti nám silně nefér!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času a nyní pan ministra vnitra a první vicepremiér Vít Rakušan. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: První obecná poznámka. Já jsem čekal, protože při pohledu na interpelace se nedostane na interpelaci 38 (Interpelace poslance Maška Pokles platů policistů a hasičů.), tak jsem čekal, jestli pan poslanec Lang nějakým způsobem vpraví do otázky na kampaň dotaz anebo poznámku k platům policistů a podobně.

Já tím začnu. Platy policistů a hasičů v příštím roce zůstanou na stejné výši, jako jsou letos. To je věc, kterou i vnitřním opatřením v rámci Ministerstva vnitra prostě docílíme. Ano, já jsem chtěl odpovídat na kampaň, ale omlouvám se, vy jste tam dal i tu věc, která s tím ne úplně souvisí. Tak v téhle chvíli objemy na platy v celé státní správě jsme skutečně snížili o 2 %. A je potom úkolem vnitřního opatření jednotlivých rezortů, aby k tomu poklesu jako takovému tam nedošlo. A to je věc, kterou tady odpovídám: neděste policisty, neděste hasiče. Pojďme se dívat na to, co budou mít v lednu na svých výplatních páskách. Pokud tady hovoříme, že máme společný zájem o to, aby neodcházeli policisté a hasiči, tak je přestaňme děsit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP