(9.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Jakob. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, pane předsedo Babiši, prostřednictvím paní předsedající. Já jsem to teď sledoval. Upřímnost se pozná i tím, že se dokážete člověku podívat do očí. Já to dokážu, ale viděl jsem, že vy ne. Osočil jste tady paní předsedkyni z toho, že někoho napadá. Jediný - no, možná jste tady dva. Ale dneska vy tady napadáte, vy tady urážíte lidi jak na běžícím páse. Veřejnost si to přehodnotí. Vyhodnotí velmi dobře.

Vy tady říkáte něco, že někdo ukradl TOP 09. Asi podle sebe soudím tebe. My jsme zavedená demokratická strana, kterou nejde ukrást. (Smích z lavic poslanců ANO.) Já chápu, že pro vás je to k smíchu, protože hnutí ANO evidentně není úplně demokratickou stranou. (Poslanci ANO bouchají do lavic.) U vás to asi funguje jinak. Mžná se tam nikdo chystá - ale to by si asi nedovolil - panu Babišovi krást stranu nebo hnutí pod rukama. Ne, u nás v TOP 09 stranu ukrást opravdu nejde. Paní předsedkyně byla opakovaně zvolena v řádné tajné volbě a stejně tak byli zvoleni všichni ostatní.

My jsme tady byli svědky, a jsme dlouhodobě a nepochybně minimálně dva roky ještě budeme, že soudem usvědčený lhář se nám tady snaží kázat nějakou pravdu. Moc prosím, nechme toho, ukončeme tuhle zcela nesmyslnou přestřelku a pojďme se věnovat práci. Je před námi celá řada třetích čtení. To jsou věci, které je potřeba, abychom tady projednali. Pojďme se tomu věnovat. Prosím, vraťme se k programu dnešní schůze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní pan předseda Babiš s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Paní předsedkyně mi říkala, že dává na charitu. Tak to můžete zveřejnit, ne, abychom to věděli. Já zatím jenom vnímám, že tady stále - (Předsedající žádá o klid v sále.) - organizujete nějaké sbírky, tak můžete říct, kolik dáváte. To je v pohodě.

K panu Jakobovi. Nevím vůbec, o čem jste mluvil tedy. Pokud vím, tak TOP 09 vznikla v roce 2006. A kde jste tehdy byl? Takže já o tom něco vím, jak to vznikalo. Jako béčko ODS, ne? Topol s Kaldou tady v hotelu Aria, ne? Tak to vznikalo. A super projekt, no. Akorát chudák už tam nemá na to vliv, no. Tak ale to se stává. Takže nevím, myslím, že tahle debata je úplně zbytečná.

My vám říkáme jenom to, že máme absolutně neschopného ministra zdravotnictví, který zničil všechny naše projekty. Zdravotnictví pro vás není priorita. Vzali jste tam 14 miliard okamžitě, v žádných projektech nepokračujete. My jsme vás vyzývali, abyste nám řekli, jak to půjde dál. Jste neschopni sehnat léky. Pan premiér to všechno deleguje.

Pan Rakušan tady vystoupil. Prosím vás, tak se podívejte na to video. To nebyla tiskovka, kde se čte z papíru, to byly small talks, to bylo první přivítání, nic o tom nevíte. Já jsem tam seděl čtyři roky, jo, takže něco o tom vím. Bohužel my máme premiéra, který není schopen si vytvoří ty pozice, nevystupuje tam, ano, dostane nějaké instrukce a tak dále. Takže já to jenom konstatuji, to je všechno.

A já jsem vůbec nechtěl dneska vystupovat jako. Ale nenechám na sebe zase útočit a opakovat tu sprostou lež, co tady byla řečena i z úst pana premiéra, že co jsem já udělal pro Českou republiku. Tak vám to znovu zopakuji. Založil jsem firmu, která za posledních 17 let odvedla 52 miliard do veřejných rozpočtů a nadace rozdala 700 milionů. A já jsem přivedl z Evropy 1 600 miliard a pro zdravotnictví 55 miliard, z toho 15 na projekt boje proti rakovině. Takže můžete si říkat, co chcete. Občané to vidí, no, a uvidíme, komu dají tu důvěru, nebo nedají.

ODS, pokud by pan premiér nechtěl zničit ODS, tak v životě se stranami TOP 09 a KDU-ČSL nepůjde do voleb. Ale my se těšíme, že tam máte skvělou kandidátku, kde budou kandidovat kandidáti, kde TOP 09 by ráda zrušila veto, chtěla by euro, jo? STAN, ten tam není. Odéeska má zase jiné předpoklady. Ale je to vaše, já chápu, že jste spolu, protože samostatně se nás zkrátka bojíte. Proto jste se museli spojit dvě koalice, pět stran, abyste se zbavili Babiše.

Ale Babiš, pokud bude žít, a i když nebudu v politice, tak zkrátka se budu vyjadřovat k tomu, jak se vyjadřuje váš hlavní oligarcha, ne?, který říká, že máte skvělé hodnoty. Ten, který vydělal 120 miliard na elektřině, kterou my jsme všichni zaplatili. Tak to je vaše. My vám držíme palce. Pokud samozřejmě chcete pokračovat v této debatě, já jsem připraven, můžu tady zase mluvit pět šest hodin. Není to problém. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní mám zde přihlášenou paní předsedkyni Schillerovou s přednostním právem.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, co tady po té debatě říct? My jsme sem dneska přišli, abychom schvalovali ve třetím čtení důležité zákony pro lidi této země. Je tady dohoda na ústavě, dohodli jsme se. My tu dohodu samozřejmě budeme ctít. Je tady důležitý zákon o státní sociální podpoře, který navyšuje rodičovský příspěvek, a byť neprojdou pravděpodobně naše pozměňovací návrhy, tak my jsme rádi i za to navýšení, které obsahuje ten návrh, který se dnes bude hlasovat, protože rodiče na to čekají, píší nám. Věřím, že píší i vám. Je tam dorovnávací daň. Něco, co začala naše vláda, to dokončila tato vláda, má to naši podporu. Je tam celá řada dalších věcí, z nichž ani jedna není odsouzena z naší strany k nějakému bojkotu. Dokonce většinu těch návrhů my podpoříme. Tak jsme se dohodli, tak jsme si to odprezentovali na klubu. Bylo by velmi smutné, kdybychom tu dnešní schůzi zbourali, protože by zůstali obětí právě tito všichni, kteří čekají na tyto zákony, zejména rodiče malých dětí. Ještě včera mi telefonovala celá řada z nich.

My cítíme tu zodpovědnost, kterou máme, proto navrhuji - za chvíli vystoupí můj ctěný kolega Aleš Juchelka, který navrhne, aby se zákon o státní sociální podpoře projednával výš, on navrhne pořadí, myslím, že to má jako druhé, nechám to na něm, odůvodní svůj návrh. Já vás moc prosím, podpořte to, ať ti rodiče už konečně po tom tři čtvrtě roce mají jistotu, že ten zákon projde. To je jeden ze základních důvodů, proč já teď, byť ta situace by si to vyžadovala, to uklidnění, zklidnění, nějakou debatu, nebudu sahat k tomu, abych brala pauzu. Nebudeme si brát jako rukojmí lidi, kteří čekají na schválení důležitých zákonů.

Přesto si neodpustím jednu poznámku. Paní předsedkyně, prostřednictvím paní předsedající, vy jste nebyla v té exekutivě v době, vy v ní nejste ani teď, kdy se projednával covid, kdy jsme řešili složité situace, já to tady nechci otevírat zpátky, kdy jsme tam seděli od rána do večera - to vůbec nevyčítám, to byla naše povinnost - a řešili jsme mnohdy neřešitelné. Vy jste se naopak řadila, prostřednictvím paní předsedající, k těm, kteří nám dost často okopávali kotníky. No budiž, je to za námi, je to politika. Bohužel jsou situace, kdy by to o politice nemělo být, a to byl třeba právě ten covid a ta covidová doba. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP