(10.00 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Já jsem vám chtěla říct, prostřednictvím paní místopředsedkyně, že dnes jste opět prokázala, že vy jste ta osoba, která rozděluje tuto Sněmovnu. (Potlesk poslanců hnutí ANO.) Vy, která máte být předsedkyní absolutně všech. Která máte spojovat tuto Sněmovnu, tyto strany znesvářené, a ne přilévat olej do ohně.

A ještě prosím, teď mi říkaly moje kolegyně, slíbila jsem, že to tady zopakuji, abyste chodila, prostřednictvím paní místopředsedkyně, za mými kolegyněmi tamhle do té sekce hnutí ANO, všech si nesmírně vážím, a říkala jim, že jsou stádečko, tak prosím, vy už jste se dotkla absolutního dna. (Výkřiky, potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A nyní je přihlášen ke změně schváleného pořadu schůze pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji. My se tady o tomto rodičovském příspěvku bavíme poměrně často. Já jenom navážu na svou ctěnou kolegyni Alenu Schillerovou i na svého ctěného kolegu Andreje Babiše. A jenom bych se chtěl zastat toho, který tady dnes není, a to je Adama Vojtěcha. Adam Vojtěch měl po dvou letech vládnutí ve vládě Andreje Babiše například, pokud chcete ta fakta, paní předsedkyně Sněmovny, vaším prostřednictvím, důvěru občanů 43 %. Vy máte důvěru občanů po dvou letech vládnutí 12 %. Adam Vojtěch tady byl v té nejkrizovější situaci, kterou české zdravotnictví potkalo, Českou republiku potkalo, Evropu a celý svět, a statisticky byl třetím nejdéle sloužícím ministrem vnitra (Poslanci upozorňují: Ministrem zdravotnictví.) v naší třicetileté historii České republiky. Zdravotnictví... třicetileté historii České republiky. Třetím nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví. A to je potřeba neustále připomínat. Protože to není pravda, že Adam Vojtěch by byl tím ministrem, který tady udělal nějaký chaos a další věci v rámci covidu. Naopak. My jsme tady všichni seděli v polovičním počtu, i vy jste hlasovali jako tehdejší opozice o všech opatřeních, která Adam Vojtěch navrhoval, a naopak mu patří velký dík, že Českou republiku tady touto krizí provedl se ctí, a já si za to velmi Adama Vojtěch vážím.

Předevčírem vyšla statistika evropské sítě proti chudobě a sociálnímu vyloučení, kdy bylo řečeno, že těsně nad hranicí chudoby jsou v České republice asi 2 miliony lidí, pod touto hranicí žije zhruba 1 milion lidí. A jsou v tom samozřejmě i rodiny s dětmi. A já moc prosím, a nechci to déle zdržovat, poněvadž těch emocí už tady byla celá řada, abychom předřadili sněmovní tisk státní sociální podpory 489 jako druhý bod po ústavě. A moc prosím Poslaneckou sněmovnu, aby tady toto přijala.

Je to jednoduché. Ty rodiny čekají na navýšení rodičovského příspěvku už přes rok a půl. Ty rodiny čekají na navýšení rodičovského příspěvku po celou dobu energetické krize, kdy se jim zvyšují náklady nejen na energie, na bydlení, na nájmech, ale samozřejmě i po konsolidačním balíčku to bude velmi, velmi sahat do jejich peněženek. Například kdy všichni vnímáme tu velmi ostřílenou debatu ohledně kojenecké vody, která pro rodiny byla zdražena, a to díky tomu, že tato vláda jí dala do 21procentní sazby DPH úplně nelogicky a nesmyslně. A i přesto, že tato vláda navrhuje navýšení rodičáku pouze o 50 000 korun, přičemž díky inflaci byla ta hodnota rodičáku snížena reálně o 75 až 100 000 korun podle expertů, tak my tady tento návrh určitě podpoříme. Takže moc prosím, abychom zařadili bod (správně sněmovní tisk) 489 jako druhý bod po ústavě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: To znamená, že dáváte to jako protinávrh k návrhu?

 

Poslanec Aleš Juchelka: Je to můj návrh a je to jako protinávrh k tomu asi, co pravděpodobně tady vyřkl pan předseda Benda se svým pořadím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Jde o to, jak budeme hlasovat, pro poslance, kteří na mě pokřikují. Pan předseda Benda navrhl jako desátý bod tento sněmovní tisk, proto se ptám pana poslance, zda to navrhuje jako protinávrh. Čili beru to jako protinávrh.

Táži se, zda se ještě někdo...? Nemám žádnou přihlášku. Všechny přihlášky k programu jsme vyčerpali. Nyní bychom tedy přistoupili k hlasování. Já zagonguji a přivolám všechny poslance a poslankyně z předsálí. Jenom se ujistím, že budeme ty body hlasovat, jak je navrhl pan předseda Benda, jedním hlasováním, nebo...? Ne. (Poslanci chtějí hlasovat jednotlivě.) Budeme hlasovat jednotlivě. Prosím o strpení.

Pan předseda Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Já myslím, tak jak jste to popisovala, paní místopředsedkyně, že jste konstatovala, že návrh pana poslance Juchelky je protinávrhem. Pak bychom mohli hlasovat o návrhu pana poslance Juchelky jako prvním a pak se může hlasovat o mém návrhu jako o celku. Nebo v případě, jestli je tam ještě nějaký protinávrh, ale myslím, že byl jenom návrh pana poslance Juchelky. Pak by se mohlo hlasovat jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, přesně tak jsem to měla na mysli. Prosím o chvilku strpení, zda je to takto přijatelné. Paní předsedkyně, je to možné takto, jak navrhl pan předseda Benda? (K poslankyni Schillerové.) To znamená, nejprve budeme hlasovat o protinávrhu pana poslance Juchelky k návrhu pana předsedy o zařazení sněmovního tisku 489 jako druhého bodu po ústavě, to je návrh pana poslance Juchelky, poté bychom hlasovali, pokud by tento návrh neprošel, o návrhu pana předsedy Bendy. Dále bychom hlasovali o zbývajících návrzích.

Ano, tak prosím... (Poslankyně Schillerová hovoří mimo mikrofon.) Jenom vyhlašuji pauzu na dvě minuty do 10.09, abychom se domluvili. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno od 10.07 do 10.09 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP