(13.00 hodin)
(pokračuje Vladimír Balaš)

Mám pocit, že problém ale je třeba chápat v celém kontextu, kromě toho, že je dobré, aby ten, jehož se to týká, měl možnost taky nějakého soudního přezkumu, a tímhletím bychom ho to připravili, tak je asi dobře zamyslet se nad tím, jak to upravit tak a provázat třeba i s obecním zákonem (zákonem o obcích), stanovit povinnost pro toho, kdo je odsouzen, aby buď rezignoval, nebo to oznámil, a eventuálně stanovit nějakou sankci v trestním zákoníku v případě, že tomu tak nebude.

Takže já z tohoto důvodu nemůžu pro ten pozměňovací návrh hlasovat, jakkoliv chápu, že ta úvaha je správná a že je dobře se tím nějak zabývat. Možná bychom mohli poprosit legislativu Ministerstva vnitra, aby se na to podívala i s námi, a zkusit to doladit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě načtu v mezičase došlé omluvy. Omlouvá se od 14 hodin paní poslankyně Lucie Potůčková a nyní, před chvílí, se zde ústně omluvil pan poslanec Aleš Juchelka a ten se omlouvá do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Nyní přistupujeme k přihlášce pana poslance Patrika Nachera, dále se hlásí paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, jediný, já bych se rád vyjádřil k té části nikoliv těch odměn, ale k té části, kde se zvyšují ty finanční limity pro rozhodování, co bude řešit zastupitelstvo a ne rada. My jsme to včera probírali, já jsem rád, že na můj opoziční návrh to Zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo na program, takže jsme to včera probírali na Zastupitelstvu hlavního města Prahy. Které skončilo mimochodem dneska ve čtyři ráno. Ve čtyři ráno. A byť tam to návrh usnesení, že pražské zastupitelstvo nesouhlasí s tou změnou, s tím pětinásobným zvýšením, tak i přesto tady ten svůj názor zopakuji. V tom návrhu se totiž pětinásobně zvyšují ty finanční limity. Zvyšují se i pro obce, tam to neřeším, protože ten zákon, jak bylo řečeno, je rozdělen na zákon o obcích a v tomto případě zákon o hlavním městě Praze. A když se potom podíváte v té části Praha, co to všechno udělá, tak najednou zjistíte, že do toho zastupitelstva se limitně budou blížit počty tisků k nule. My to zastupitelstvo v zásadě tímhle výrazně oslabujeme. Opravdu, ještě jednou: tím zvýšením limitu na pětinásobek omezujeme pravomoci zastupitelstev. A v tomhle případě já budu mluvit Zastupitelstva hlavního města Prahy.

Paragraf 59 zákona o městě Praze: O majetkové účasti hlavního města Prahy na podnikání jiných osob s výjimkou právnických osob založených nebo zřízených přímo hlavním městem Prahou v hodnotě výše než 5 milionů se zvýší na 25 milionů. Přijetí, poskytnutí úvěrů nebo zápůjčky o uzavření smlouvy o společnosti. Jde-li o závazek větší než 10 milionů zvýšený na 50 milionů. A tak dále, a tak dále. Podívejte se na § 59. I taková věc jako poskytnutí dotace a návratných finančních výpomocí, které jsou dneska nad 200 000, a pan primátor určitě potvrdí, že jich je drtivá menšina, tak tím pětinásobkem se to zvýší nad milion. To už takových dotací, a doufám, že to pan primátor potvrdí, když jsme včera zkoumali, tak jich bude pár. Všechno ostatní bude rozhodovat rada. Zastupitelstvo nikoliv.

Dámy a pánové, já vás v tomhle prosím, abychom ten pětinásobek v tomhle prostě neschvalovali, protože tohle nejde ve prospěch transparentnosti. Zastupitelstva jsou veřejná, chodí tam novináři, chodí tam občané, streamuje se to. Jednání rady jsou neveřejná. Více než pětinásobek těch částek zvýšení toho finančního limitu, co tedy půjde na zastupitelstvo a nepůjde, neodpovídá tomu zdůvodnění, kde se tam mluví o inflaci, mluví se tam o covidu, mluví se tam dokonce, to mě zaujalo, ale to se týká právě těch obcí, nikoliv hlavního města Prahy. Jde-li o navýšení finančních limitů pro rozhodování, neřešení problémů bude znamenat zatížení zastupitelstva rozhodováním o bagatelních majetkových úkonech. Tak nezlobte se na mě, zvýšení z 10 milionů na 50 u úvěru nebo zápůjčky, to fakt není bagatelní částka. To tedy není. Možná u menších obcí je to jinak, tam já to nezpochybňuji, nejsem na to expert, já teď tady vystupuju jako pražský poslanec a pražský zastupitel.

My jsme včera při té debatě, která byla rozsáhlá, narazili na to, že by to mohlo při mimořádných situacích pomoci zefektivnit to rozhodování. Ale i tam jsme ukázali příklady, že to takhle není, protože to se těch změn netýká. Typicky covid, pomoc Ukrajině, to ta rada mohla rozhodovat a nikdo ani nepíp. Nikdo ani nepíp. To tam vůbec nespadá. Takže já bych se chtěl zeptat v tomhle případě jako předkladatel pana ministra, jak se tam ten pětinásobek dostal? A jestli opravdu trvá na tom, že se to zpětinásobí? Já vím, že vy můžete odpovědět, že zastupitelstvo si může snížit ten limit, ale samozřejmě to žádné zastupitelstvo neudělá, že jo, co si budeme povídat. No neudělá, máte to v zákoně. Takže mě fakt zajímá, proč se to zpětinásobuje. To je jednoduchý věcný dotaz. Prostě my tímhle rozhodnutím oslabujeme zastupitelstva. Očividně, jednoznačně, měřitelně.

Já jenom říkám, a to tady říkám jako člověk zase z Prahy, v Praze jsme na magistrátu v opozici, ale na městských částech jsme v koalici. Takže to jakoby ve většině statutárních měst jsme v koalici, takže to neberte jako koalice, opozice. Právě. Já vždycky říkám, současná koalice je budoucí opozice a opačně. Ale tady se na to přece takhle dívat nemůžeme. Takže já bych bral, kdyby to kopírovalo inflaci, tomu já jako rozumím. Pokud vím, tak je tam pozměňovací návrh mojí kolegyně Jany Mračkové Vildumetzové na trojnásobek. I to by bylo za mě moc třeba v té Praze. Ale je to furt lepší než pětinásobek. Ale já bych to opravdu chtěl pochopit. Chtěl bych to pochopit dvojnásobně, když my tady jsme řešili a řešíme, a vycházelo to z Prahy, i ten Dozimetr a tyhle všechny věci, které se často mohly týkat rozhodování v radě. Protože v tom zastupitelstvu tam přece jenom na to je fakt jakoby víc vidět.

Takže jestli mi pan ministr nebo někdo může vysvětlit, proč je tam ten pětinásobek globálně. A když se podíváte - vzdání se práva prominutí dluhu. Dneska víc než 5 milionů, do budoucna víc než 25 milionů. Já to spatra nevím, jestli pan primátor, pojďme si říct, kolik takových případů pak bude a co vůbec v tom případě se na to zastupitelstvo dostane.

My jsme tam včera v kontrastu s tím řešili převod jednoho metru čtverečního. Jo, tak tohle řešit máme, a částky se zpětinásobí. Takže tohle je za mě vlastně jediný problém, jakoby znatelný. A já bych potřeboval opravdu vědět ten důvod, protože z té důvodové zprávy, zhodnocení rizik a podobně, jsem to tady nenašel. To odůvodnění tady neobstojí za mě. Takže jestli můžu poprosit pana... ano, děkuju, pana ministra. Jak říkám, za mě, když to zestručním, je to prostě výrazné oslabení pozice zastupitelstev. Ale já budu mluvit za Zastupitelstvo hlavního města Prahy bez ohledu na to, kde v této chvíli ten který poslanec, který bude hlasovat, stojí. Jestli na straně koalice nebo opozice. Protože to víme, že se to může velmi snadno změnit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já také děkuji. Jako další je přihlášena paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Následně se připraví paní poslankyně Marie Pošarová. Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP