(13.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji panu poslanci, a pokud se již nikdo nehlásí, tak rozpravu končím. Ne? Ještě někdo je přihlášen? Pan ministr. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju, paní místopředsedkyně. Několik poznámek k tomu, jak probíhala debata. Za prvé, já už opravdu odhlédnu od toho, že se tady budeme častovat tím, jestli se někdo usmívá, neusmívá, to mně opravdu přijde ne úplně přiléhavé k atmosféře diskuse pátečního odpoledne. Zkusím se věnovat jenom těm věcným záležitostem.

Za prvé tady bylo řečeno, že nebylo jednáno s opozicí. Tak jednání s opozicí, se všemi kluby zastoupenými ve Sněmovně, probíhalo 20. dubna 2023. 20. dubna, za ANO jednal pan poslanec Okleštěk, bylo všem poslaneckým klubům oznámeno, že se bude zvyšovat limit o (na?) pětinásobek. Oznámil to vrchní ředitel sekce Sláma, v té době to ještě nebyl pan Koubek, a v té době byla všem poslaneckým klubům ve Sněmovně dána informace o tom, že limity po dohodě s Asociací krajů, SMOČRem i SMS se zvyšují o (?) pětinásobek. Vláda ten materiál projednala 12. 7., to znamená rozdíl mezi tímto jednáním a 12. 7. byl tři měsíce. Za tři měsíce na Ministerstvo vnitra nepřišla jediná připomínka od jediného poslaneckého klubu zastoupeného ve Sněmovně, že by nesouhlasil s limity, které už byly avizovány v dubnu, že jsou zvýšeny na pětinásobek. Tedy prosím neříkejme, že tady byl nějaký informační tlak, rychlost, připravováno pozdě... (Poslanec Nacher reaguje z pléna.) Já vím, já jenom říkám, že nebylo (?) jednáno s opozicí. Pane kolego Nachere, nebyl jste jediný, prostřednictvím paní předsedající, kdo hovořil. Já rekapituluji celou diskusi.

Takže ta informace tady byla, nezareagovalo se na ni, nikdo mi nedal informaci o tom, že s tím některý poslanecký klub nesouhlasí. Nicméně já nezpochybňuji legitimní právo dát pozměňovací návrh, a jak to tak chodí, k pozměňovacím návrhům se vyjadřujeme diskusí, tak jsem učinil, ať už v prvním, nebo ve druhém čtení. Vyjadřujeme se k nim i teď a vyjadřujeme se k nim především hlasováním. A není přece nic divného na tom, že mám rozdílný názor i než pan kolega Nacher, i než paní kolegyně Vildumetzová, že pětinásobek při tom, kdy ceny nám rostly téměř 3,5násobně od roku 2000, kdy byly limity určeny, je něco, co bylo komunikováno opravdu s tou lokální úrovní. A vy máte pravdu v jedné věci. Jsou volby, volby jsou dokonce velmi brzo, ty krajské, změní se obsazení určitě na mnohých krajích, politická mapa se přepíše a nikdo nemůže říkat, že my si nějaké limity tvoříme pro sebe. My je tvoříme pro budoucnost a tvoříme je tak, že od roku 2000 opravdu došlo k cenovému nárůstu.

A ještě jedna poznámka k tomu. Asociace krajů... (Ministr vnitra reaguje na poslance Nachera.) Já vím, že my muži příliš ten multitasking neumíme, ale jste asi výjimka. Asociace krajů České republiky dala, a tam jsou zastoupeni hejtmani i za vaše hnutí, souhlasné stanovisko k navýšení limitu na pětinásobek, stejně tak jako SMO ČR, tam jsou zastoupeni i vaši starostové. Tedy tohle bylo jednání zcela obvyklé v procesu přípravy zákona legislativců z Ministerstva vnitra mezi zástupci jednotlivých svazů a komor. Po tom, co se to s nimi dojednalo, jsme byli tak transparentní, že jsme o tom informovali na pracovním jednání zástupce všech poslaneckých klubů. Opět bez negativní reakce až do projednání vládou 12. 7. V té chvíli jsme tedy brali, že žádná věcná výhrada k tomuto návrhu neexistuje. Rozmysleli jste si to, objevila se teď, je to legitimní, já se s ní neztotožňuji a budu stát za tou dohodou, jak ji stanovila Asociace krajů, SMO ČR a SMS při tvorbě tohoto zákona. Cenová hladina narostla, ten limit je odpovídající současné době.

Další věc, na kterou bych chtěl upozornit, a jenom už stručně na kolegyni Ožanovou. Já vnímám ten požadavek řešit tuhle záležitost, vnímám ho. Názor našich legislativců ovšem respektuji a ten říká, že zánik mandátu je zásadním zásahem do pasivního volebního práva, jde zcela jistě o volební zákon. Návrh nebyl provázán na další ustanovení, legislativně technicky by dělal v daném zákoně jako celku problém. Ale vnímám a za ministerstvo garantuji, že se budeme věcnou otázkou, kterou paní kolegyně Ožanová nastolila ve svém pozměňovacím návrhu, zabývat.

Zatím asi to jsou ty nejdůležitější výhrady, které tady k tomu zákonu zazněly. Co se online diskuse týče, tak děkuji i kolegům, kteří se k tomu vyjádřili, nebudu opakovat. My naopak stanovujeme ta pravidla s důvěrou k obcím, že zastupitelstvo si pravidla podle svých daností, podle svých potřeb upravuje. Ale aby mohlo distanční jednání probíhat, musí být upravena usnesením zastupitelstva. A to si myslím, že je ta pozitivní změna, která tady je.

Ještě jednou nakonec bych chtěl říci, prosím, neříkejme, že nedošlo k žádnému jednání. K tomu jednání na pracovní úrovni poslaneckých klubů došlo, bohužel bez negativní reakce k tomu, co tady bylo řečeno.

A poslední, zcela technická poznámka: někdo si tu zapomněl brýle. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pan poslanec Nacher s faktickou. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Děkuji i za reakci pana ministra, že to řekl nikoliv v závěrečné řeči. Já teď budu... (Odevzdává brýle poslanci, který si je zapomněl u pultíku.) Ještě tady někdo zapomněl tužku v tom případě. (Smích v sále.) Brýle jsme udali, tužku ne.

Já jsem tady vůbec neměl komentář k tomu, jak se to vyvíjelo, ten návrh na pětinásobek. Jen říkám tu samotnou podstatu, že za mě to pětinásobné zvýšení toho limitu není obhajitelné vzhledem k vývoji cen a vzhledem k tomu, jak vlastně snadněji lze dneska organizovat jednání zastupitelstva. Ale především, že se tím sníží pravomoci zastupitelů a zastupitelstva právě bez ohledu na to, kdo je teď v koalici nebo v opozici. Na to já jsem směřoval a k tomu mi tam jednoznačně chybí, a my jsme se o to včera tak trošičku tam pokoušeli na hlavním městě Praze, co to udělá s těmi vlastně počty tisků. O kolik se tím teoreticky sníží, co vlastně rada bude muset a nebude muset posílat na zastupitelstvo, v tomhle případě hlavního města Prahy. A u těch dotací jsme zjistili, pan primátor kýve, že by to bylo pět. Pět dotací. Všechno ostatní by rozhodovala v té chvíli rada.

Poslední poznámka, která směřuje ke kolegům Pirátům, kteří se k tomu tady nevyjádřili. Vy víte, že já dost lpím na tom, abychom byli konzistentní. Oni vstupovali do politiky s tím, že chtějí více transparentnosti, že dokonce budou streamovat jednání rady. Mě by zajímalo, jak oni se staví k tomuto, kdy se vlastně ty pravomoci... (Upozornění na čas.) No, já měl čas, já jsem tady odevzdával brýle, tužku a tak dále...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Myslím, že je stále otevřená obecná rozprava, tak se dá klidně přihlásit do obecné rozpravy. Je ještě zájem o přihlášku, prosím, do obecné rozpravy? Není tomu tak? Patrik? Prosím, pan poslanec Patrik Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Takže mě by zajímalo, jakým způsobem se k tomu vyjádří Piráti, kteří v Praze říkali, že budou streamovat jednání rady a budou chtít jako více ztransparentnit to jednání. A teď včera to tam promlčeli víceméně a tady zatím k tomu nikdo z nich nevystoupil. To je za mě legitimní dotaz. A je mi opravdu v té chvíli jedno, jakým způsobem se k tomu pětinásobku dostalo v momentě, kdy tam zatím není vývoj cen. Vývoj cen, jak tady bylo řečeno, jestli je 3,5násobek, i tak bych to chtěl vidět, tak to zhojí ten návrh pozměňovací mojí kolegyně Vildumetzové, který je o trojnásobek. Děkuju.***




Přihlásit/registrovat se do ISP