(10.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Neměl jsem problém kdykoliv s kýmkoliv se setkat, fungoval jsem na mobilu od rána do noci, neutíkal jsem před lidmi. Takhle jsem vždy fungoval a dělám to samozřejmě i teď, bez ohledu na to, jestli jsem ve vládě, nebo v opozici. Prostě vždy pomůžu, jak umím, v rámci mých kompetencí a možností. Troufám si tvrdit, že kdybych tak vehementně nekritizoval neschopnost vlády a hlavně pana Lipavského hned po útoku Hamásu ohledně organizace repatriačních letů z Izraele, tak by to trvalo ještě déle.

Na rozdíl ode mě pan Fiala vládu neřídí. Neřídí vládu a neřídí ani jednotlivé ministry. Vládu řídí ministr Stanjura systémem, že nejsou peníze, takže ministři, máte smůlu a občané taky samozřejmě. Pan premiér to jenom nanejvýš moderuje, pokud ho tedy někdo poslouchá, viz takový přesun ambasády do Jeruzaléma. Chce to vláda, když to říká premiér, nebo nic z toho nebude, jak zase říká pan Lipavský? Pan Fiala nejen že neřídí vládu, ale když se s ním někdo chce setkat, tak je to pro toho člověka nadlidský úkol. Stačí se zeptat zaměstnavatelských svazů, odborářů a podnikatelů a ti potvrdí, že je téměř nemožné získat u pana premiéra termín. Mluví jen se servilní tripartitou, která jen formálně proběhne, nebo se spřízněnými firmami. Proto snad opravdu věří všem těm nesmyslům a lžím, které z něho padají a kvůli kterým je lidem pro smích. Ta videa, jak lhal, jsou nekonečná.

Hodně se psalo, a média to dneska od rána vysílají, že nedůvěru vládě chceme vyslovit kvůli Dozimetru. Není to tak. Dozimetr byla poslední kapka, když ministra vnitra dělá předseda hnutí STAN, které vzniklo jako organizovaný zločin s cílem rozkrádat veřejné finance. Porušování slibů, zvyšování daní, osekávání důchodů, neřešení migrace, a to je obrovský problém, málo dostupná zdravotní péče pro občany, bobtnající státní správa, rozdělování trafik kamarádíčkům, uplácení médií státními penězi. Důvodů pro vyslovení nedůvěry této vládě je mraky.

Ale tím hlavním a nejdůležitějším důvodem je fakt, že premiér Fiala a celá vláda podvedli a zradili nejenom své voliče, ale i všechny občany České republiky, že ničí jejich život a že tato přehlídka arogance, papalášství, neschopnosti, nás čeká ještě další dva roky. Další dva roky budou ničit naši zemi a život našich lidí. To my nechceme dopustit, proto tato vláda musí skončit co nejdříve. Všechny sliby, na základě kterých pětikoalice vyhrála volby, sliby o tom, že nebudou zvyšovat daně, že budou řešit zadlužení, že budou hájit české zájmy v Bruselu, že nedopustí zákaz spalovacích motorů, že budou bojovat proti ilegální migraci a tak dále, vzaly za své. Hlavně to vypadá, jako by pro vládu byla ze všeho nejdůležitější Ukrajina. Tam jste schopni se rozhodovat rychle a dávat spoustu peněz. Ale jakmile jde o naše občany, tak jste absolutně neakceschopní, nechcete pomáhat našim lidem, nemáte pro ně peníze, naopak je oškubáváte a škodíte jim.

Říká to i zakladatel ODS, prezident Klaus. Co říká o této příšerné vládě? No, pan Klaus říká, že neděláte politiku pro Českou republiku, děláte politiku pro a za Evropskou unii, servilita, děláte politiku pro a za Ukrajinu, ale neděláte nic pro vlastní zemi a naši ekonomiku. Bezmocnost naší vlády považuji za něco mimořádného, říká pan bývalý prezident Klaus a zakladatel konzervativní, kdysi dávno konzervativní, ODS.

Vy si stále jedete svou přihlouplou mantru o deficitu a velkém zadlužení. Nic z toho není pravda. Říkají to i ratingové agentury. Je to pro vás jen výmluva, abyste lidi zdanili, jako to vždycky ODS a další tradiční strany dělaly. Prý nejsou peníze, říká pan Fiala. Dva roky se vymlouvá na Ukrajinu. Prosím vás, ta Ukrajina pravděpodobně přišla náš rozpočet na zhruba 90 miliard za dva roky. Polovina za uprchlickou krizi, polovina na zbraně. To je s covidem nesrovnatelné. Tam byly výdaje 460 miliard! Takže minimálně pětkrát víc. A skutečně šlo o záchranu životů našich lidí. Naštěstí my neválčíme na Ukrajině. Naši lidi neválčí. Válka na Ukrajině se s covidem nedá vůbec srovnat. A samozřejmě ta další lež je o covidu. Žádný jste neměli. To je neuvěřitelné, jak to vůbec někdo může říct.

A když jsme u té Ukrajiny, tak by mě, pane premiére, zajímalo, jestli jste už požádal o peníze z Evropské unie na ukrajinské uprchlíky, jak jste tvrdil před pár měsíci. Několika měsíci. Tak se ptám: požádal jste o ty peníze a o kolik jste požádal a kdy jste požádal? Vy se sice chlubíte, jak jste zvládl tu uprchlickou krizi, ale vždyť ani nevíte, jací Ukrajinci u nás jsou, jaké mají profese, kolik je tu třeba lékařů a učitelů. A proč je třeba víc nezapojíte do našeho systému, když lékaři chybí? Proč nepomáhají při poskytování péče ukrajinským uprchlíkům? Ten macešský přístup k vlastní zemi snad cítí úplně všichni.

Ale pojďme na fakta. Víte, proč je mám rád? Protože pan premiér bude mluvit po mně a zase bude přesvědčivě lhát a bude to vypadat, že každý z nás žije v jiné zemi. Přitom oba žijeme v České republice. Takže si budu dělat čárky za každou lež a manipulaci, co pronese, a doufám, že mi bude stačit papír.

Takže fakta. 17. prosince 2021 ve 12.30 jsme předali naši zemi, Českou republiku, nové vládě. Na to si pan Fiala určitě vzpomene, jak jsem ho vítal před Úřadem vlády. Možná si přečetl dopis, který jsem mu v pracovně zanechal. Chtěl jsem začít novou tradici, aby ho na moje místo premiéra... Když já jsem se stal premiérem, tak mě čekal jenom flipchart s anglickými slovíčky. Nikdo mě nevítal.

V jakém stavu byla Česká republika před dvěma lety? Před tím úřadem jsem mu předal zemi, která byla devátou nejvíce prosperující zemí v Evropské unii. Tvrdě jsme na tom pracovali. Předběhli jsme Itálii a Španělsko, předběhli jsme je v HDP na hlavu poprvé od listopadu 1989 a myslím, že lidi cítili, že se jim a celé naší zemi dařilo. Tato vláda nastupovala s tím - a založila si na tom kampaň - že všechno je špatně a všechno může zvládnout a dělat líp než my. Prý se na to osm let připravovali. No, tak víte, kam jsme se dopracovali? V prosperitě a životní úrovni jsme klesli o tři místa na místo dvanácté. Španělsko a Itálie jsou opět před námi. Ale co je horší, že ten trend bude pokračovat. Vždyť reálné mzdy, a to je naprosto zásadní ukazatel, klesly nejvíce ze všech vyspělých zemí. Ano, slyšíte dobře - v žádné zemi OECD neklesly reálné mzdy tolik jako v České republice.

Tohle dokonce musel psát i ten provládní aktivistický iRozhlas. Cituji: "Česko nyní prochází nejprudším propadem reálných mezd nejen v rámci zemí OECD, ale i v dosavadní samostatné historii."

Další, provládní Novinky z 5. září letošního roku. Cituji: "Kupní síla obyvatel se vrátila minimálně o pět let zpátky. Může za to nejdelší propad reálných mezd v novodobé české historii. Průměrná hrubá měsíční mzda sice v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 3 100 korun na 43 193 korun, ale zdražování bylo podstatně větší." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP