(Schůze zahájena v 10.00 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 79. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, tak vás nejprve odhlásím a prosím, abyste se přihlásili všichni svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Schůzi jsem svolala podle § 84 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Pozvánka vám byla rozeslána ve čtvrtek 12. října tohoto roku elektronickou poštou.

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslankyni Renátu Zajíčkovou a poslance Stanislava Berkovce. Má někdo jiný návrh? Nikoho nevidím. Poprosím ještě jednou, kolegyně a kolegové, o ztišení.

 

Zahajuji hlasování o ověřovatelích této schůze. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 1 je přihlášeno 105 přítomných, pro 103, proti nikdo, návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme ověřovateli 79. schůze Poslanecké sněmovny určili Renátu Zajíčkovou a Stanislava Berkovce.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci a poslankyně: Bačíková Jana do 16 hodin ze zdravotních důvodů, Bašta Jaroslav z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Beitl Petr z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Bělobrádek Pavel z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Dvořák Jaroslav z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Flek Josef od 10 do 15 hodin z pracovních důvodů, Fridrich Stanislav od 10 do 14 hodin ze zdravotních důvodů, Hanzlíková Jana z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Hrnčíř Jan z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jílková Marie do 18 hodin z pracovních důvodů, Kaňkovský Vít od 10.00 do 16.30 z osobních důvodů, Klíma Pavel od 10 do 17 hodin z pracovních důvodů, Kohoutek Tomáš do 16 hodin ze zdravotních důvodů, Kolář Ondřej do 13 hodin bez udání důvodu, Kovářová Věra z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Lacina Jan do 12 hodin z pracovních důvodů, Lesenská Vladimíra do 23 hodin z pracovních důvodů, Olšáková Eliška do 16.30 z pracovních důvodů, Pastuchová Jana do 18 hodin z pracovních důvodů, Pražák David do 15 hodin ze zdravotních důvodů, Stržínek Robert do 20 hodin ze zdravotních důvodů, Šebelová Michaela od 14 do 17 hodin z pracovních důvodů, Teleky Róbert od 10 do 12 hodin z pracovních důvodů, Tureček Karel do 20 hodin z důvodu zahraniční cesty, Volný Jan z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Vondrák Ivo z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Zajíčková Renáta od 11 do 18 hodin z pracovních důvodů, Zborovský Miroslav do 18 hodin ze zdravotních důvodů, Ženíšek Marek z celého jednacího dne bez udání důvodu.

Z členů vlády se omlouvají: Bek Mikuláš od 10.30 do 14 hodin a od 16 do 21 hodin a od 23 hodin z pracovních důvodů, Dvořák Martin do 14 hodin z osobních důvodů, Kupka Martin od 10 hodin do půlnoci z důvodu zahraniční cesty, Stanjura Zbyněk do 13 hodin z důvodu zahraniční cesty, Válek Vlastimil od 10 do 15 hodin z pracovních důvodů a Výborný Marek od 10.15 do 11.30 a od 14 do 16.30 z pracovních důvodů.

Ještě jedna omluva poslance, Okleštěk Ladislav od 9 do 16 hodin z rodinných důvodů.

V souladu s čl. 72 odst. 2 Ústavy České republiky můžeme nyní přistoupit k projednání jediného bodu pořadu 79. schůze.

 

1.
Projednání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

Skupina 71 poslanců využila svého práva a podle § 84 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, podala návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Prosím, aby se jako první ujal slova zástupce navrhovatelů, pan poslanec Andrej Babiš. Vás, kolegyně a kolegové, prosím, abyste se ztišili, případně přesuňte své rozhovory do předsálí.

Prosím, máte slovo. A kolegyně a kolegové, ještě jednou prosím, ztište se, ať vyslechneme předkladatele. Prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, dámy a pánové, vážení spoluobčané. Před pár dny jsme měli jedno zajímavé výročí. Zajímavé proto, že zatímco pan premiér, vláda a všichni političtí náměstci a trafikanti, které si tam všude nastrkali, tak ti všichni ho oslavili, ale většina lidí v naší zemi si jen nevěřícně připomněla, kolik škod za pouhé dva roky Fialova vláda stihla napáchat. 9. října to totiž byly přesně dva roky od voleb. Pan premiér se nechal slyšet, že do druhé poloviny vstupuje s dobrým skóre. Asi chtěl zase navázat na sportovní terminologii, jako když před pár měsíci mluvil o tom, že je jako trenér Liverpoolu, tedy trénuje průměrný tým. No pane premiére, nejste ani trenér Liverpoolu, ani nemáte průměrný tým. Ten váš tým je opravdu špatný. A kdybyste shodou náhod skutečně trenérem byl, tak ne na dlouho, protože by vás vedení klubu velmi rychle vyměnilo za to, co předvádíte. Vaše skóre fakt není dobré. Ne že není dobré, ono je úplně katastrofální. (V sále je hlučno.)

Ono se říká, že budovat je složité, ale boří se snadno, ale to jsem netušil, jak moc. Netušil jsem, jak moc jste schopni zničit život našich občanů, ničit naši zemi a ničit práci naší vlády. Ale musím uznat, že pan Fiala rád a pěkně mluví. Umí se vylhat snad úplně ze všeho. A to nemyslím zle, to je pochvala, protože to je asi pro politika důležitá vlastnost, která mně vždycky chyběla. Pan premiér umí přesvědčivě lhát o všem možném.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vás přeruším a poprosím, kolegyně a kolegové, opravdu, ztište se, anebo odejděte ze sálu. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pan premiér umí přesvědčivě lhát o všem možném. O zadlužení, covidu, inflaci, investicích, Green Dealu, jádru, cenách energií, o migraci, dotacích, vlastně téměř o všem.

Já jsem spíš vždycky víc jednal než mluvil. Rozhodoval, dával úkoly. Vždy mě zajímala čísla, fakta. Vyžadoval jsem osobní odpovědnost a konkrétní výsledky. Když byl projekt nebo problém, tak jsem ho řešil, na věci dohlížel a řídil, a je jedno, jestli šlo o Národní investiční plán, Státní operu, obchvat Přerova nebo teplické nádraží nebo národní boj proti rakovině, reformu psychiatrické péče, evakuaci našich lidí z Afghánistánu, pomoc postiženým obcím po tornádu, dohled nad sportem, digitalizaci státní správy, protidrogovou problematiku nebo peníze pro investice jednotlivých rezortů, když v rozpočtu ty peníze nebyly. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP