(19.00 hodin)
(pokračuje Martin Baxa)

Vedle této klíčové legislativy si samozřejmě také chceme připomenout významné události. Čeká nás v příštím roce 200. výročí narození Bedřicha Smetany. Vláda schválila samostatný program Smetana 200.

Určitě bych ale chtěl zmínit také jeden velký mezinárodní úspěch české kultury, který ukazuje to, že byť jsme země - a já jako učitel geografie nechci říkat malá, malá země nejsme, ale pořád jsme země střední oproti některým velkým zemím v rámci Evropské unie, tak máme kulturu v pozici, která je rozhodně mezinárodně porovnatelná, nechci přímo použít to slovo konkurenceschopná, ale určitě porovnatelná, a výrazem toho je opravdu veliký úspěch, kdy jsme zvítězili v nejednoduchém výběrovém řízení na to, aby Česko bylo takzvanou hlavní hostující zemí, nebo čestným hostem, na knižním veletrhu ve Frankfurtu v roce 2026, což nám oznámil počátkem října přímo generální ředitel veletrhu Jürgen Boos. Frankfurtský knižní veletrh je světově nejvýznamnější událost, která zasahuje nejenom knižní trh, byť se jmenuje knižní veletrh, ale jedná se o kulturní, ale i společenskou a intelektuální událost prvního řádu. Zdaleka se tam neprezentují v uvozovkách jen autoři, jen spisovatelé, básníci, překladatelé, ale jedná se o opravdu příležitost k prezentaci té dané země v tom nejširším slova smyslu kulturním i intelektuálním. My jsme přichystali a uspěli jsme bych řekl s velmi odvážnou přihláškou, která se jmenuje Česká republika - země na pobřeží. Česká republika - země na pobřeží, což zní nelogicky, ale odkazem na citát v jedné ze Shakespearových her při bližším ponoření se do té přihlášky zjistíte, v čem je ten vtip. Vláda na tento účel schválila téměř 200 milionů korun.

Nezanedbáváme ani oblast kulturních památek. Jsou vyhlášeny další národní kulturní památky a byli jsme a také jsme tradičně úspěšní v soutěži, pomyslné soutěži, o zápis do seznamu UNESCO. Nejčerstvějším úspěchem je zápis na seznam světového dědictví UNESCO Žatce a krajiny žateckého chmele. Je to již sedmnáctý úspěšný zápis a jde také o první chmelařskou krajinu na světě, která získala tento prestižní status.

Velikým úspěchem bylo na sklonku loňského roku zapsání programu Nositelé tradice lidových řemesel do prestižního mezinárodního registru osvědčených postupů pro zachování nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. Je to vůbec první úspěch a také zapsání tradice vorařství na reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO. Jedná se o velmi úspěšný mezinárodní projekt.

Vedle těchto skutečně do historie obrácených událostí připomenu ještě jednu důležitou věc. Chceme vyjít vstříc aktuální poptávce, která je důležitá v současné době energetické krize na poli fotovoltaiky. Chceme sladit snahy o energetickou úspornost a snižování nákladů na energie se snahou o ochranu našeho nemovitého kulturního dědictví. Připravili jsme tedy metodiku k fotovoltaickým systémům v rámci památkové péče a budeme v tom dál pokračovat. Pan kolega, ministr životního prostředí Petr Hladík je nám tomu velkým partnerem. Bylo vyhlášeno bezprecedentní opatření na podporu energeticky úsporných aktivit u památkově chráněných budov, určitě o tom pan kolega bude hovořit, a my jsme připraveni dál na tom spolupracovat.

Také jsme připraveni dále pomáhat Ukrajině. (Poznámka poslankyně Schillerové.) Ano. Paní kolegyně - pro zápis. Paní kolegyně Schillerová tady uváděla...

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, prosím, prosím, nepokřikujte na sebe. Děkuji.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Paní kolegyně Schillerová nepokřikovala, jenom uváděla konkrétní příklady.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak nekomentujte se vzájemně do lavic, ano? Děkuji.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Já jsem na diskusi potom připraven.

Dámy a pánové, chystáme také jeden z konkrétních kroků na pomoc ukrajinské kultuře, který budeme nyní prezentovat. A mohl bych určitě dále pokračovat. Chci jenom upozornit tedy výčtem těchto zdaleka ne všech aktivit uplynulých dvou let na to, že kultura má pevné místo v prioritách naší vlády a že je jí věnována adekvátní podpora. Děkuji vám za pozornost a jsem připraven vést k této věci dál diskusi. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji, pane ministře. Nyní je na řadě pan ministr Stanjura. Toho tady ale nevidím, takže jeho přihlášku dávám dozadu. A nyní je na řadě pan ministr Dvořák. Pane ministře, prosím.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Vážená paní předsedající, děkuju za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, musím začít tím, že namísto toho, aby vláda vládla a řešila aktuální a koncepční problémy naší země, namísto toho, aby Poslanecká sněmovna přijímala zákony, které Česko naléhavě potřebuje, trávíme tu opět desítky hodin dalšími řečnickými projevy v rámci oblíbeného divadelního kusu se jménem vyslovení nedůvěry vládě. Je to disciplína, která nepochybně k demokracii patří. Patří do země, kde jsou zaručena a chráněna práva a svobody občanů. Rozhodně by se nemohla odehrávat v zemi, kde by vládla nějaká totalita, ať už stará, nebo nová. Přesto jsou mezi námi tací, kteří se systematicky snaží podkopávat důvěru občanů ve stát výkřiky o tom, jak totalitním způsobem se tu dnes vládne, a řeční o tom hodiny a hodiny v demokraticky zvoleném parlamentu, točí a prezentují o tom videa na sítích, vydávají o tom články v médiích, zejména pak v těch, která sami vlastní.

Musím konstatovat, že nepovažuji za náhodné, že praporečníkem téhle programové a zákeřné lži o údajné nové totalitě u nás je člověk, který je soudně uznaným lhářem a má silné estébácké návyky, ke kterým přišel zřejmě v době, kdy sám skutečné totalitě sloužil a v jejím jménu škodil lidem ve svém okolí. Ten člověk totiž prakticky kdykoliv, když otevře ústa v přítomnosti kamer, lže. Nehodlám už znovu reagovat na jeho ubohou a podlou lež o mém synovi. Já svoje děti na Krym neposílám.

Jen přidám osobní zkušenost. Před 35 lety StB šířila mezi mými přáteli, kolegy v práci a příbuznými lživou informaci o tom, že za účast na tehdejších protivládních demonstracích dostávám od ideodiverzních centrál výplatu v devizách. Byla to samozřejmě lež, ale spousta lidí tomu zřejmě docela ráda uvěřila. A hle, stejnou pomluvu zkusil před pár lety pan poslanec Babiš o paní Filipové a šířil ji do té doby, než byl soudem donucen se paní Filipové omluvit. Náhodná shoda použitých metod? Nezdá se mi. Stejnými metodami totiž dodnes pracuje člověk, který se je možná naučil v rámci nějakého speciálního výcviku, kterým musel projít každý, komu tehdy strana s velkým S a vláda daly důvěru, aby sloužil v devizové cizině, zatímco my jsme tak mohli leda k Balatonu nebo na Rujánu. Pan poslanec a předseda hnutí ANO zkrátka používá lži a pomluvy k pošpinění těch, kdo se mu postaví. Ví dobře, že pár lidí mu to nejspíš uvěří, tak jako to dělala StB vždy. Mám bohužel důvod si myslet, že i tahle dnešní epizoda parlamentní opozice je jen formálně nazývána hlasováním o nedůvěře vládě, protože ve skutečnosti by tomu mnohem lépe slušel název hurá před kamery, budeme hodiny lhát a křičet o tom, jak nesmíme veřejně vystupovat a říkat pravdu.

Ale budiž, pojďme si povídat o tom, jestli si naše vláda zaslouží důvěru a proč.

Za prvé, je to po osmi letech vláda, která ve svých řadách, natožpak ve svém čele nemá žádného trestně stíhaného ministra ani žádného člověka, který figuruje v seznamech spolupracovníků StB. A to je podle mě velmi zásadní posun směrem k politice slušné, korektní a hlavně skutečně demokratické, s respektem k základním lidským svobodám, k ochraně menšin, k vládě práva a s fungováním nezávislých pojistek demokracie, ať už je to justice, nezávislá média, nebo dostatečný prostor pro opozici a její svobodné vyjádření názorů, a to i těch, které se vládě jistě nemusí líbit.

Za druhé, je to vláda, která se zodpovědně a za cenu nemalých politických ztrát snaží napravit chyby a dopady nekompetence vlád předešlých, nezodpovědných a populistických, jejichž nejvyšším cílem bylo koupit si co nejvíce hlasů současných voličů, a to zcela bez ohledu na potřeby a zájmy generací voličů budoucích, našich dětí a vnuků, a na dlouhodobé zájmy celé země. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP