(20.00 hodin)
(pokračuje Petr Hladík)

Také ve spolupráci s panem vicepremiérem Bartošem, Ministerstvem pro místní rozvoj, jsme výrazným způsobem zjednodušili stavební legislativu, legislativu povolovací. Z osmi razítek v oblasti životního prostředí jsme udělali jedno. Od 1. ledna začne platil jednotné environmentální stanovisko pro to, abychom zefektivnili přístup ke stavebnímu povolení, také zjednodušili a ztransparentnili.

Na závěr se nemohu vyjádřit (nevyjádřit) ještě k jedné záležitosti a to je vzdělávání v oblasti klimatu, vzdělávání v oblasti ochrany životního prostředí. To je velmi důležitá záležitost. My potřebujeme jasně odpovídat, a odpovídáme, formou vzdělávání, ať už formální vzdělávání ve školách, ve vzdělávacích zařízeních, tak také neformálním vzděláváním, a právě podporou vzdělávacích institucí pro vzdělávání širší veřejnosti, dětí, studentů, zapojování mladé generace do rozhodovacích procesů, do zpětné vazby vůči státní správě, na to se soustředíme. A tady, ať už se to týká environmentálních záchranných center, ať už se to týká celé řady podpor do ekologické výchovy, tak tady nebrzdíme, tady naopak přidáváme plyn. Protože priorita vzdělávání té nejmladší generace je pro naši vládu naprosto zásadní. Dámy a pánové, díky moc za pozornost. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vám děkuji. A nyní po dohodě s panem předsedou Bendou prosím o jeho návrh. Já mezitím zagonguji, protože budeme hlasovat.

 

Poslanec Marek Benda: Došlo k takové dohodě už v poledne na tom grémiu, které probíhalo, že budeme jednat dnes do těch dvou hodin, jak máte všichni avizováno. Ale protože mě tady přesvědčuje náš organizační odbor, že o tom musíme hlasovat, tak jménem všech poslaneckých klubů dávám návrh, abychom rozhodli, že jednáme i po 21. hodině, a to až do druhé hodiny ranní, tak jak bylo ráno domluveno.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A chviličku počkáme. Ano, je zde zájem o odhlášení, takže já jsem vás v tuto chvíli odhlásil. A ještě korektně počkáme na kolegy. (Poslanci přicházejí do sálu.)

Já jenom zopakuji, že budeme hlasovat o tom, že dnes budeme jednat po 21., po 24. hodině, a to do druhé hodiny ranní. Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Pardon, ještě zde byl zájem o odhlášení. My jsme před chvílí odhlašovali, ale to nevadí. Považuji hlasování (číslo 2) za zmatečné a poprosím vás, zda byste se ještě jednou mohli přihlásit. Je to v pořádku? Můžeme hlasovat, ano? Dobře.

 

Takže ještě jednou, hlasujeme o tom, že budeme pokračovat dneska po 21., po 24. hodině, a to až do druhé hodiny ranní.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 3, přihlášeno bylo 118, pro bylo 116, proti nikdo. Přijato.

 

Můžeme pokračovat. A já prosím v tuto chvíli paní místopředsedkyni Dostálovou o její vystoupení.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak já děkuji za slovo. Já si s dovolením chvilku počkám, protože chápu, že kolegové opouští sál. Já tomu rozumím, takže ráda chvilku počkám. Klidně.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já bych poprosil, jestli by se kolegyně, kolegové, mohli ztišit, případně aby si vše vyřídili mimo jednací sál. Máte slovo, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Moc děkuju za slovo, pane místopředsedo. Dobrý večer, milé kolegyně, kolegové. Máme tady dneska bod vyslovení nedůvěry vládě. Já musím říci, že kdybychom měli férovou vládu, tak o vyslovení důvěry požádá ona sama. Protože si musí být vědoma toho, že pětikoalice vyhrála volby na slibech, které neplní. Prostě neplní sliby, které dala voličům. Připomeňme si pár z nich.

Nebudeme zvyšovat daně. Daň z nemovitosti zvyšovat zásadně nebudeme, protože by to byl zásah pro obce a starosty - slova pana premiéra Fialy a pana ministra Stanjury. A skutečnost je jaká? No, zvýšili daně nám všem o 73 miliard.

Další slib. Valorizace důchodů necháme tak, jak je, bylo by to retroaktivní - pan ministr Jurečka, leden, před volbou prezidenta. Jak to dopadlo, víme všichni. Máme falešné položky v rozpočtu, 50 miliard, které pan ministr Stanjura moc dobře věděl, že nikdy v rozpočtu v příjmech nebudou, a o to zkreslil státní rozpočet.

Zatočíme s dotačním byznysem, to je jedna z posledních hlášek. Pan ministr Stanjura ještě před měsícem - abyste věděli, jak je to čerstvé - na přímý dotaz redaktorky v jednom televizním pořadu řekl, že v žádném případě se to nedotkne peněženek občanů. A jaký je výsledek, přátelé? No samozřejmě jak platby za obnovitelné zdroje, tak za distribuce zaplatíme příští rok všichni.

No a poslední, co mě samozřejmě trápilo, je - nikdy jsme neodsouhlasili kvóty. Ale v tom návrhu migračního paktu je natvrdo vzoreček na přerozdělování uprchlíků nebo na vyplacení se z toho.

Takže já bych očekávala, že vláda řekne ano, všechno je jinak, museli jsme toto, toto, to, proto žádáme znovu o důvěru Poslanecké sněmovny, a ne čekat na to, že v podstatě toto zrcadlo musí nastavit opoziční hnutí ANO.

Ale abych se věnovala konkrétním tématům. Já se dneska budu věnovat plnění programového prohlášení vlády za Ministerstvo pro místní rozvoj. Není to veselé čtení. Nebudu se snažit tady jít do úplných detailů, protože bych tady byla strašně dlouho a skutečně nechci zdržovat i další kolegy, kteří chtějí vystupovat. Ale opravdu pár věcí... projdu to celé, abychom viděli, co se skutečně plní a co se neplní. U některých se zastavím trošičku podrobněji, některé takzvaně, jak se říká, přelétnu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP