(19.50 hodin)
(pokračuje Petr Hladík)

Česká republika je také lídrem v oblasti světelného znečištění. Světelný smog, světelné znečištění, chcete-li, je velký problém. Světlo je všude, přesahuje hranice a roste světelné znečištění rychlostí asi 10 % nárůstu objemu světla celosvětově každý rok. Je to dáno rozvojem, rozvojem části naší planety, ale zároveň už vlastně ani nejsou pořádně místa, která by nebyla dotčena činností člověka, kde bychom v noci nesvítili, a tím neztěžovali celé řadě rostlin, živočichů jejich přirozenou adaptaci a jejich přirozený rytmus života, který je navázaný na změnu a střídání tmy a světla jako takového. Samozřejmě dopad na lidské zdraví lidského člověka je velmi významný, je to jasně prokázáno. Každý, kdo spí u zapnuté počítačové obrazovky, usíná u mobilu, svítí tam lampa veřejného osvětlení, má to negativní dopady na jeho biorytmus, a proto Ministerstvo životního prostředí dělá celou řadu aktivit včetně výměny a podpory výměny veřejných osvětlení se zacílením veřejného osvětlení takovým způsobem, abychom nesvítili, jak se říká, pánubohu do oken.

To, že jsme dokázali jako lidstvo, jako planeta vyřešit i velké globální problémy, dokazují některé výstupy. Každý z nás si možná pamatuje, jak před dvaceti třiceti lety byl velký problém ozónová vrstva, jakým způsobem se toto projevovalo na konkrétních životech lidí. A právě díky silné dohodě na celosvětové úrovni došlo k přestání využívání freonů a dalších látek především na prochlazení a vidíme výstup: ozónová vrstva se výrazným způsobem zacelila. Je to jasný důkaz toho, že silná dohoda na mezinárodní úrovni může vést k vyřešení i globálních problémů.

Co se týká chráněných území a toho, jakým způsobem ochrana přírody a krajiny v České republice probíhá, my máme čtyři národní parky a několik desítek chráněných území. Jsme v tom unikátní. Unikátní v tom, jakým způsobem dokážeme monitorovat druhovou pestrost, druhovou rozmanitost, biotopy, jednotlivé biotopy v detailním měřítku na území České republiky. Chci vám jasně říct, že žádná země na západ od nás tak detailní monitoring stavu přírody a krajiny nemá, jako má Česká republika. Je to jedno z našich velkých bohatství, které musíme vyvážet do ostatních zemí.

My aktuálně připravujeme rozšíření celé řady chráněných území. Letos jsme rozšířili evropsky významnou lokalitu Svatá a Prostřední vrch, která byla zároveň přejmenována na evropsky významnou lokalitu Dambořický les. Připravujeme také jeden nový národní park Křivoklátsko, aktuálně jsme v procesu vyhlašování tohoto národního parku, který následně bude předložen jako změna legislativy do Parlamentu České republiky. A také se zabýváme dvěma chráněnými krajinnými oblastmi. První je soutok Moravy a Dyje, je to asi nejvýznamnější lužní les v České republice, biotop, jehož rozsah a komplexitu zatím nemáme velkoplošně chráněnou. Určitě si tuto ochranu zaslouží. Proto jsme již v srpnu započali proces vyhlašování chráněné krajinné oblasti a já pevně doufám, že v příštím roce se nám podaří ustanovit tuto chráněnou krajinnou oblast.

Stejným způsobem teď předjednáváme další chráněnou krajinnou oblast a to jsou Krušné hory. Krušné hory mnoho z nás má zafixované z období osmdesátých, devadesátých let, období kyselých dešťů. To už se ale dávno změnilo. Krušné hory jsou unikátním biotopem, svým rozsahem především bukových lesů největším v Čechách. Zároveň ty náhorní plošiny, ta potěžební krajina dokázala koncentrovat celou řadu rostlin a živočichů, unikátní biotopy, které jsou právě navázány na tuto oblast. Proto chceme také Krušné hory chránit. Pokud se nám to podaří, byla by to největší chráněná krajinná oblast v České republice, která bude přesahovat dva kraje, jak Karlovarský, tak Ústecký. A musím říct, že i tady inspirujeme naše západní sousedy. Německá ministryně se mnou opakovaně o tomto tématu hovořila a jsme i inspirací pro zvýšenou míru ochrany na německé straně hranic.

Musím říct, že také velmi úspěšně bojujeme s invazivními druhy. Přijali jsme akční plán na invazivní druhy, které se do České republiky šíří nebo se šířit mohou, a díky tomu akčnímu plánu jsme nedávno také poprvé v České republice zlikvidovali hnízdo sršně asijské, invazivního druhu, který dokáže nebo má potenciál dokázat vymýtit naše české včely. Proto takovým způsobem k tomu musíme přistupovat. Bohužel západní státy tuto invazi nezvládly, proto my se teď velmi silně soustředíme na jakýkoli výskyt tohoto druhu takovým způsobem, abychom ho v řádu dnů nebo hodin dokázali eliminovat.

Rád bych se také vyjádřil k situaci v rámci požáru v Národním parku České Švýcarsko. Tento požár, který zasáhl asi desetinu území národního parku, byl největším požárem lesního ekosystému v České republice. Ale klima se mění a vidíme, že lesní požáry velkého rozsahu mohou být velkým problémem do budoucna v České republice. Už to není jenom o Chorvatsku, Španělsku nebo o Francii, ale i v České republice letos hořel les v desítkách počtů každý týden, zatím ne velkého rozsahu. Ale i proto vláda ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství, s Ministerstvem vnitra, jasně pojala strategii. Pronajali jsme vrtulníky, které mnohokrát za letní sezónu byly použity takovým způsobem, abychom ochránili naše lesy. Dále připravujeme dlouhodobé řešení prevence lesů a lesních ekosystémů na lesní požáry velkého rozsahu.

Když přejdu do oblasti ochrany klimatu, tak jenom velmi krátce. Česká republika je velmi aktivní na poli ochrany klimatu. S panem ministrem Síkelou jsme připravili národní klimaticko-energetický plán, který teď bude procházet vládou, takovým způsobem, abychom jasně dali vizi, jakým způsobem se bude pohybovat naše energetika a jakým způsobem dojdeme k závazkům v oblasti ochrany klimatu, ke kterým se Česká republika zavázala. Je to velmi důležité, protože takto konkrétní plán s jasně definovanými výstupy tady zatím v České republice nebyl. Byla to bohužel minulá vláda a minulí ministři, kteří nedokázali tyto strategické dokumenty jak v oblasti klimatu, tak v oblasti energetiky aktualizovat. Proto jsme měli i trochu těžší výchozí pozici jako takovou.

Mohu už dnes hrdě říct, že obnovitelné zdroje energie, ať už se to týká fotovoltaiky, větru, nebo tepelných čerpadel, tak jejich instalovaný výkon dokážeme do roku 2030 zpětinásobit vůči aktuální situaci. A to je vlastně velký úspěch vlády Petra Fialy. Právě oblast odšpuntování a instalace obnovitelných zdrojů je to, co nám tady dlouhodobě chybělo. Právě fotovoltaika na střechy, k rodinným domům. My jsme se jako vláda zavázali, že uděláme fotovoltaiku na 100 000 střech. Tohoto závazku jsme dosáhli už v polovině naší vlády, to už je za námi, to už máme splněno. Těch střech bude určitě více než 200 000. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP