(22.50 hodin)
(pokračuje Karel Rais)

Spočítal jsem to. V podstatě to znamená asi 1 430 milionů korun, a dal jsem tedy návrh na úpravu státního rozpočtu pro rok 2023 a tento návrh nebyl samozřejmě vládní koalicí schválen. Dneska proběhla ta stávka, myslím si, že by na to mělo ministerstvo a zejména vláda nějakým adekvátním způsobem reagovat. Paní rektorka Karlovy univerzity k situaci na vysokém školství pro média uvedla: Odliv mozků v rámci Karlovy univerzity je bohužel reálná věc, a to nejenom z Filozofické fakulty. Podfinancována je celá sféra vysokých škol. Odlivy se dějí ze všech našich fakult, lidé odcházejí do zahraničí, ale i na střední školy, neboť naše mzdy přestávají být v některých oblastech konkurenceschopné.

Podle vládou schváleného rozpočtu mají univerzity v roce 2024 hospodařit s 30,9 miliardy korun, což je stejné v podstatě jako letos, a vidím to jako problém najít někde prostředky na navýšení platů akademických pracovníků a přitom splnit programové prohlášení, které si sama vláda tady schválila.

Co se týká legislativy, navážu na to, co říkal pan ministr Bek, jenom bych zdůraznil, že existuje nějaký schválený plán legislativních prací vlády na rok 2022, a tehdy mělo Ministerstvo školství uloženo do srpna 2022, čili před rokem měli předložit návrh zákona, kterým se mění vysokoškolský zákon, když to prostě zkrátím. A ten tady není dodnes, my ho nemáme ani ve výboru, čili to zpoždění rok a ještě něco si myslím, že je tedy jako poměrně dost značné, a tak jak hovořil, cílem legislativních úprav má být zejména organizace, průběh doktorského studia a to si myslím, že je samozřejmě nutná záležitost, ale do výboru jsme to ještě nedostali.

Jestliže se budu odkazovat na nějaké autority, tak Česká konference rektorů 12. září. upozornila na dlouhodobé podfinancování vysokých škol, které dosahuje 10 až 11 miliard korun. Na tuto velmi vážnou připomínku vláda prakticky zareagovala jenom navýšením rozpočtu asi o miliardu neinvestičních korun do mzdových prostředků.

Dále reprezentace vysokých škol dlouhodobě poukazuje na neuspokojivý stav financování českého vysokého školství a opakovaně zdůrazňuje nutnost zvýšit podíl financování vysokého školství zpět na úroveň 0,60 % HDP, neboť aktuální podíl je v České republice nižší než v ostatních zemích OECD a další snižování finančních prostředků v oblasti vysokého školství považuje Česká konference rektorů, což je jedna ze dvou reprezentací na vysokých školách, za zcela nepřijatelné.

Domnívám se, že jsem zde uvedl řadu selhání vlády při řízení nejenom vysokých, ale i středních, základních škol. A mám-li říct nějaký závěr svého projevu, tak ten je jednoduchý. Veřejné sliby dané v oblasti řízení rezortu školství a oblasti vědy a výzkumu vláda prostě neplní. Je proto zřejmé, že vyjádření nedůvěry této velmi chaotické vlády je namístě. Děkuji za pozornost. (Potlesk některých poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vystoupení pana poslance vyvolalo čtyři faktické poznámky. Nyní tedy vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Vomáčka. Prosím.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím o ztišení, kolegové a kolegyně v levé části sálu.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážení páni ministři, dámy a pánové, přiznám se, že nevystupuji, abych reagoval na svého ctěného pana kolegu, ale vystupuji kvůli tomu, že jsem tady napočítal, že je nás tady teď čtyřicet. To znamená, je tady jedna pětina Poslanecké sněmovny. A my naše občany vyzýváme, aby šetřili. Co kdybychom se shodli, že to, jak je tady dneska rozsvíceno, je naprosto zbytečné. (Smích několika poslanců.) A já bych chtěl vyzvat paní Pekarovou Adamovou, prostřednictvím předsedající, jestli by zajistila úsporná opatření, protože považuji opravdu takhle tady svítit, a ještě tady budeme několik hodin, za naprosto zbytečné. Není to o tom, že Vomáčka odejde a zhasne, ale aby tedy, paní předsedající, abychom se chovali opravdu vůči našim spoluobčanům, abychom kázali vodu a pili vodu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Některé výzvy jsou lákavé, nicméně můžeme pokračovat dále. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Brabec. Pan poslanec Brabec. Máme tady přihlášené, pane poslanče. Standardní postup, elektronická přihláška s faktickou poznámkou má přednost. Pokračujeme tedy dále. Prosím, pan poslanec.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za to, já jsem pro, určitě se rozpočítejme a řekněme si, kdo si osvojí jakou žárovku. Já myslím, že na některé hámotiny, které tady zazněly, by bylo lepší vypnout zvuk, nejenom obraz. (Pobavení v sále.) Ale já jenom, jestli můžu, krátce zareaguju na pana ministra Síkelu, protože teď je vlastně poprvé možnost, abychom zareagovali i na ty projevy, které tady zazněly. Proto jsem se také dovolil - a teď zhasnou přesně. Pan ministr Síkela by opravdu se svým vystoupením mohl z fleku vystoupit v cirkusu, pokud mu nevyjde ta Evropská komise případně. Protože to bylo neuvěřitelné, standardně. On má přezdívku, slyšel jsem v kuloárech, taky kníže Ignor, a ono to tak jako hezky vystihuje ten přístup k tomu.

Ale já bych chtěl říct, že si nejsem úplně jistý, že občan, i když myslím, že pan ministr Síkela tomu věří, že občan ocení tu míru ostrovtipu, kterou má ministr průmyslu a obchodu, a jaksi zapomene, že tentýž ministr průmyslu a obchodu způsobil, že ten samý občan má nejdražší cenu energie v Evropě. Tak by asi bylo dobré, nebo určitě bylo dobré, aby možná ubral na té míře ostrovtipu, byť je to zábavné, to říkám bez ironie. Myslím, že vždycky se člověk vzpamatuje, má nějakého důstojného soupeře na to, aby na to reagovat. Ale že by to opravdu chtělo se spíš zamyslet nad tím, co tedy on sám konkrétně udělal pro to, abychom se z té situace, ve které stále ještě jsme, energetické, dostali. A tam toho bylo učiněno pramálo. Takže určitě se budu rád těšit na nějaké další zásadní dokumenty, například Národní energeticko-klimatický plán, ze kterého by mělo vyjít, čím budeme topit a čím budeme svítit mezi lety 2027 a 2035. Na to jsem fakt zvědav. (Předsedající: Váš čas.) Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Berki s faktickou poznámkou, následuje pan poslanec Tureček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Berki: Vážená paní předsedající, milé kolegyně, milí kolegové, já zkusím zase místo urážení a ostrovtipů se vrátit k tomu, že budu slušně reagovat na kolegu Raise a zkusím mu ve dvou věcech odpovědět, vaším prostřednictvím. Jednou věcí je financování vysokých škol. Sám jste naznačil a víte, že ten problém není jednoduchý, a není jenom finanční, on je i systémový. A jeden z problémů, proč některé věci trvají, je, že na nich není shoda ani v tom terénu. Na některých věcech se nedomluví ani rektoři mezi sebou, na některých věcech je trošku jiná představa rektorů, děkanů, akademických senátů a tak dále.

A jenom jsem chtěl opravit jednu věc. Vy víte, že i ten záměr třeba novely vysokoškolského zákona již byl diskutován v podvýboru pro vědu a vysoké školy, tak není úplně pravda, že bychom ty informace nedostávali.

A k přijímačkám si dovolím dvě věci. Jednak ten záměr jako takový. Vy jste naznačil, že to je experiment. Ten záměr jako takový byl představen už i na konventu, a pod tím zákonem, respektive návrhem, jsou podepsáni zástupci všech politických stran ve Sněmovně. Je na něm shoda.

A co se týká Cermatu, tak ten v tuto chvíli spouští záložní plán, protože my jsme od začátku věděli, že je tam riziko toho, že pokud někdo bude střílet do veřejné soutěže, kterou se šlo, tak bude muset ten záložní plán udělat Cermat. Takže z mého pohledu tam není v tuto chvíli nic, co by bylo neočekávaného.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy ne avizovaný pan poslanec Tureček, ale pan poslanec Lang, protože ten se vzdal své faktické. Pak následuje pan poslanec Hendrych. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Já taky, protože potom budeme asi diskutovat vážně, tak trošku pro odlehčení. Kolega Vomáčka, prostřednictvím paní předsedající, vždycky když vystoupí, tak nás tady moralizuje. Já jsem zase čekal, co z něj jako vypadne. On tady něco hovořil o těch žárovkách, že na chviličku zhasneme. Známá to stará česká komedie Hoří, má panenko. Vidím pana ministra Dvořáka pro věci zbytné a nadbytečné. Kdybychom na chvíli zhasli, rozsvítili a pan Dvořák kdyby už tu nebyl, tak třeba by to šlo, jo? Tak to mě tak napadlo v souvislostí s tím šetřením žárovek. No a jinak se samozřejmě vrátíme do nějaké rozumné debaty. Aspoň jsme se trošku probudili, probrali jsme se po jedenácté hodině. A opravdu se těším i na svoje vystoupení. Snad na něj dneska dojde. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP