(23.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Hendrych a následuje pan poslanec Rais, faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, já jsem chtěl reagovat zčásti na pana poslance Raise a zčásti na odcházejícího pana ministra Beka. Budu stručný, je to faktická poznámka. Já bych chtěl možná doplnit, ten problém na vysokých školách a uvést to v podstatě na nějakou takovou hutnou pravou míru. V případě, že se nebude nic dít s těmi platy vysokoškolských pedagogů, tak jsou do budoucna ohroženy akreditace některých oborů, které se budou velice těžko v budoucnu získávat, a některé obory už tady nemusíme ani do budoucna vzkřísit, na to bych chtěl upozornit. A jsou důležité myslím si pro Českou republiku jako takovou.

Pan ministr tady opakovaně říkal, že si to musí vyříkat akademické senáty, jednotlivé vysoké školy, protože tady máme nějakou vnitřní demokracii nebo jakousi samosprávnou demokracii vycházející z nějakých středověkých tradic na univerzitách. S tím naprosto souhlasím, ale zároveň říkám, že vysokoškolské vzdělání je veřejný statek, veřejný statek za veřejné peníze, a ve chvíli, kdy to hapruje, nefunguje, tak v tu chvíli do toho musí vstoupit stát, protože ty veřejné peníze by měl být schopen ohlídat. A v téhle situaci jsem přesvědčený o tom, že v této chvíli jsme.

A ještě krátce k tomu, jak tady pan ministr, když mluvil o tom, že mimo jiné tady byl realizován projekt ukrajinský asistent, ano, ten na základních školách, ten se rozjel, ale bohužel až v polovině září podle informací, které mám, protože jsem mluvil s několika řediteli základních škol. Volali mi první týden a ptali se mě, jestli náhodou nevím, jestli to spustí nebo nespustí a kdy se to spustí a že s nimi na Ministerstvu školství v té době až do toho zhruba 15., 16. září nikdo nekomunikuje, a pak najednou tedy ty peníze přišly. A oni samozřejmě potřebují plánovat, domlouvat se s těmi lidmi, jestli je zaměstnají nebo nezaměstnají, a tenhleten velmi důležitý institut byl - možná - v ohrožení, nebo nevěděli tedy, jak s ním naložit, jestli bude pokračovat nebo ne. A to si myslím, že bylo určité selhání Ministerstva školství v začátku září. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Rais, následuje pan poslanec Kubíček. Prosím.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji. Já směrem ke kolegovi. Co se týká Cermatu, tak já pouze jako relativně starý člověk, který skutečně strávil život ve výpočetní technice, to považuji za velké riziko. A mně je jedno, jestli to ty politické strany podepsaly nebo nepodepsaly, mně jde o to, aby to dopadlo dobře. Tak jenom poukazuji na to riziko, které tam je, a vidím, že je poměrně značné. Ale třeba tam máte nějaké autistické programátory, kteří to udělají. To je - všecko je možné.

Co se týká materiálu ve výboru, samozřejmě že vím o vysokoškolském zákonu, co která část reprezentací chce nebo nechce, ale do jisté míry to je jak s tím státním rozpočtem. Slyším deset variant. A v podstatě mě zajímá kapitola 333 Ministerstvo školství. A to dobře víte, dneska to zrovna probíhalo mailem. Mám to tady, mám to na stole, nebo to nemám na stole? Nemám to na stole. Čili to stejné je s tím vysokoškolským zákonem. Já budu velmi rád, až když ten návrh tady bude, abychom se skutečně o tom mohli se všemi bavit, s některými už se i bavíme.

A třetí věc je - souhlasím plně s tím, že platy jsou veřejný statek a že to je veřejná záležitost a v jakémsi okamžiku do toho musí vstoupit veřejné instituce, včetně ministerstva, možná se musí upravit třeba ty zákony, protože holt když není akademická sféra schopna se s tím nějakým způsobem vypořádat, protože to třeba nemá řešení, to nevím, to je spíš jejich názor, tak se to musí řešit možná tady. To je vše. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní pan poslanec Kubíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já se vrátím k rozpravě pana ministra Síkely. Já se dotknu jedné věci, která tady probíhala, a to je centrální vytápění teplem, kde byla přislíbena podpora z Evropské unie a notifikace na podporu 17 miliard korun, která měla jít spotřebitelům. Vláda řekla, 17 miliard nemáme, nedáme je do rozpočtu, nebudeme fungovat, to znamená, že centrální vytápění teplem je postavené na zvyšování cen, a byla tady řečena věc, že je to pro nás velmi důležité, týká se to 4,5 milionu lidí, 1,5 milionu domácností. No a to není úplně veselé pro spotřebitele, protože předpokládám, že s tím se nějakým způsobem potýkali, a ke konci roku se dostaneme k tomu, že budou výtopny, centrální výtopny, promítat inflaci, promítat náklady a budou zvyšovat lidem cenu.

A vláda říká, pomůžeme lidem, bude to nějak fungovat. Ale mně to prostě dneska připadá, že jsme zkoušeli těch 17 milionů a čekali jsme na to, že Evropská unie řekne ne, my to neschválíme. No, ona to schválila. A vláda říká no, to je fajn, že jste to schválili, ale my těch 17 miliard nemáme. Tak co s tím budeme dělat? Takže já těm kulturním vložkám rozumím, na druhé straně tohleto je dopad na občany České republiky a týká se to 4,5 milionu lidí, tak bych docela rád slyšel, jakým způsobem se k tomu vláda postaví. Protože ona to není sranda. Máme tady zvýšení dépéháčka, voda, teplo, energie, máme tady náklady, které fungují, máme jednu z nejdražších energií. Já si to nechám na své velké vystoupení, ale v každém případě si myslím, že ten signál pro lidi by měl fungovat - my na vás myslíme. A mně to tak nepřijde.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Mašek, následuje paní poslankyně Berkovcová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, já využiji přítomnost pana ministra školství a zareagoval bych na tu věc, že teď projednáváme lex Ukrajina VI, a v podstatě tam se školství taky některé pasáže věnují. A pan ministr tady sám zmínil, že poměrně dost investujeme do ukrajinských asistentů pedagogů, zhruba 300 milionů korun myslím ve dvou letech po sobě v součtu. A chtěl jsem se zeptat - jsou tam pasáže také o tom, pane ministře, jak probíhá jazyková výuka, tuším, že tam je někde číslovka, že máme 52 500 žáků ve školách ukrajinských, ale přitom ti, kteří prošli jazykovou výukou, jsou někde v jednotkách tisíc za poměrně vysoké náklady. Chtěl jsem se zeptat, jestli uvažujeme o tom, třeba ne asi v lex Ukrajina VI, ale v sedmičce nebo v osmičce, které jistě budou následovat, o tom, že bychom výuku nějakým způsobem třeba podpořili i jazykovou zkouškou z hlediska třeba zařazování dětí potom, protože se dostáváme na maximum počtu dětí ve třídách, protože je nedostatek pedagogů, nejsou na to úplně peníze. A zatížit si potom třídu, která má třeba 38 žáků, pěti ukrajinskými dětmi, které neumí mluvit, tak jestli opravdu nelze uvažovat třeba o tom dánském modelu, protože to je i pro migraci ilegální použitelné, aby děti třeba v předškolním věku už měly nějakou zkoušku předtím, než jdou do školy, eventuálně potom i ti, co nastupují třeba na střední školy a podobně, tak jestli touto cestou se ubírají myšlenky i Ministerstva školství, aby to nebyly jenom peníze, které do toho relativně ve velkém jdou, ale není to nějakým způsobem potom řekněme úplně využito, protože zdaleka ten počet dětí, které prošly jazykovou výukou češtiny, neodpovídá počtu těch žáků. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Berkovcová s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Děkuji za slovo. Já bych se tady chtěla vrátit k tomu, co říkal pan kolega Rais, a chtěla bych ho podpořit, co se týká digitalizace přijímacích zkoušek. Já už jsem tady dříve několikrát deklarovala podporu, naši podporu hnutí ANO návrhu digitalizace přijímacích zkoušek a jsem ráda, že došlo ke shodě napříč celým politickým spektrem. Nicméně také jsem jasně deklarovala obavu z toho, aby vše neztroskotalo na neschopnosti Cermatu připravit informační systém pro přijímací zkoušku, elektronickou přijímací zkoušku. A nyní se ukazuje, že nejsme daleko od pravdy, neboť pan ředitel Krejčí svými řekněme nestandardními zásahy do průběhu veřejné zakázky způsobil to, že nakonec zakázka byla zrušena, protože jeden z uchazečů podal stížnost, a nyní tedy Cermat připravuje celou technickou stránku, ten systém, řekněme na koleni a panuje i obava mezi experty v IT technologiích, že to nemůžou ani stihnout. Takže jenom tady panuje ta obava, jinak ten návrh digitalizace podporujeme. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S přednostním právem se hlásí pan ministr Bek. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP