(23.20 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Berki s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Jan Berki: Já jenom drobnost. Vím, že to trošku k tomu svádí, my tu zaměňujeme slovo plat a mzda. Na vysoké škole není plat, ale je tam mzda, což je mimo jiné spojeno právě s tím, že je stanovena vnitřním mzdovým předpisem, a tím pádem není dána platovými tabulkami státem. A teď jenom já chci říct, že pokud bychom diskusi vedli dál, jestli tam skutečně nezavést plat, což je v některých západních zemích, že to je vlastně úřednické místo, tak pak se ale musíme bavit o systemizaci míst, protože v tuto chvíli není to stát, kdo ovlivňuje, kolik vyučujících kde bude.

A druhá věc, na kterou chci upozornit, ona v té debatě tu sice zaznívá, ale občas nám zapadá. Velký problém je struktura mzdy, protože tarifní část vlastně tvoří relativně malou část z toho, ale zase je to vnitřní politikou univerzity, jak si to nastaví. Takže tu diskusi můžeme vést, jen je potřeba si uvědomit, že budeme zasahovat zřejmě do samosprávnosti univerzit. A to není úplně jednoduché řešení, a vracím se ke svému původnímu vystoupení, že to je to, na čem teď nepanuje shoda ani uvnitř samotného terénu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy v obecné rozpravě paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Následuje pan poslanec Okleštěk. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády - vidím, že jsou tady dva, tři. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ráda bych se také vyjádřila k dnešní mimořádné schůzi k vyslovení nedůvěry této vládě. Vyslovení nedůvěry této vládě, kterou lidé vůbec nezajímají. Vládě, která je arogantní, přezíravá a lže. Vládě, která se k moci dostala švindlem a švindluje dál, protože kandidovala jako dva politické subjekty, jako PirSTAN a SPOLU, ale ve Sněmovně si nárokuje placené pozice za pět politických subjektů. Vládě, která chce po lidech, aby šetřili, sama ale rozhazuje ostošest a vůbec se jí to netýká. Rozjela si takovou menší větší party, při které postupně dostává na rezorty a všechna možná místa všechny své kamarády.

Co udělala tato vláda jako první? Schválila si nový služební zákon a přivedla si na jednotlivé rezorty 40 politických náměstků, nespočet poradců a vládních zmocněnců. Nejvíce jich mají samozřejmě Piráti. Takovým bonbonkem, protože to, že máme i nejvíce ministrů, že se ani do těch lavic nevejdou, a máme tři ministry bez portfeje, například ministra pro evropské záležitosti, a předsednictví už dávno nemáme, tak například u ministra pro legislativu je například náměstkem pan Profant, který byl s námi ve výboru pro veřejnou správu. Já nevím, jestli má nějaké právnické vzdělání, ale je prostě náměstek u tohoto ministra.

Čísla hovoří jasně. Od Nového roku si tato vláda navýšila už počet míst o více než 350. Hrozné je to, že když schvalovala konsolidační balíček, který zvedá daně všem lidem, vodné, stočné, odebírá školkovné a dalších x věcí, které budou mít obrovský dopad na občany, tak při té příležitosti, když to schvalovali na té vládě, tak si zároveň přinesli materiál, kde si navýšili počty úřednických míst o dalších 160 míst. Je absolutně neskutečné, že například Úřad vlády si nově vybavil svoje fitness centrum, nakoupil si stroj na mytí aut, nové kávovary, utrácí se statisíce za květiny. Přímo ve Strakově akademii přibylo s příchodem Fialovy vlády 70 pracovních míst a zhruba cca 350 míst v rámci dohod o provedení práce a pracovní činnosti, což má samozřejmě dopad do rozpočtu. To jsou ty úspory toho státu, o kterých jsme tady dnes slyšeli.

No a teď Ministerstvo vnitra rozjelo kampaň za 42 milionů korun na sebechválu vlády. Mohu ukázat názorně, za co se bude platit 42 milionů. Budou to plakáty, které budou na plakátovacích plochách, popřípadě v MHD, a občané se dozvědí, že příspěvek na bydlení pomůže s životními náklady nebo že zbavili jsme se závislosti na ruském plynu. 42 milionů korun! Kolegové, já jsem tady stála a předkládala jsem se svými kolegy, například Drahoslavem Rybou, pozměňovací návrh a prosili jsme ministra vnitra, že potřebují finanční prostředky dobrovolní hasiči, protože se jim odebraly finanční prostředky na tento rok, aby tam dostali 100 milionů korun, protože hasiči nám pomáhají při každodenních nejenom požárech, ale při každodenních strastech a životních událostech, a na to 100 milionů nebylo. Ale na tuto kampaň 42 milionů vláda má! Je to neskutečné, ale bohužel je to pravda. No a pak k tomu můžeme přidat, že ministr zdravotnictví si za 2 miliony korun nechá analyzovat, jestli jeho příspěvky na sociálních sítích mají patřičný dosah. Jak říkám, po obyčejných lidech chcete, aby se uskromnili, moralizujete, spínáte ruce, jak je situace zlá a generace našich dětí už nebudou mít z čeho žít, ale sami si užíváte vládní diskotéku. To je prostě fakt.

Dneska tady vystupoval ministr vnitra, a já v tuto chvíli musím říct, že jeho vystoupení bych v tuto chvíli nazvala více věcným, myslím si, že bylo i slušné, nepotýkám se mnohokrát s takovým chováním pana ministra vnitra, spíše vnímám kolikrát jeho útočný tón, aroganci. Já ale v tuto chvíli musím se vyjádřit k Ministerstvu vnitra. Jsem prostě přesvědčena o tom, že rezort Ministerstva vnitra není dobře veden Vítem Rakušanem. Myslím si, že to, že za Českou republiku podepsal a schválil migrační pakt, čímž prakticky vzkázal migrantům, že cesta do Evropy je pro ně otevřená... Vy víte, že jsme apelovali na ministra vnitra, aby došlo ke zpřísnění trestů pro pašerácké gangy. Pan ministr vnitra to nedokázal prosadit prostřednictvím ministra spravedlnosti, my jsme mu pomohli, předložili jsme tady pozměňovací návrh, přesto ho nepodpořil. A já když teď poslouchám, že je znovuzavedení kontrol na hranicích, protože musíme zatočit s těmi pašeráckými gangy, ano, ale proč jste, pane ministře vnitra, nepodpořil ten pozměňovací návrh? Vždyť ten pozměňovací návrh vzešel z toho, že jsme měli výjezdní zasedání bezpečnostního výboru na NCOZ a jasně ta sekce nám řekla, a my jsme tam prakticky zjistili, že pan ministr vnitra zase nemluví pravdu. My jsme se přímo tam od těch lidí dozvěděli, že to, že nám říká, že k tomu zpřísnění dochází, tak že pan ministr vnitra to do toho zákona neprosadil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP