(0.20 hodin)
(pokračuje Radek Koten)

Já se tady ještě budu zabývat dalšími věcmi. My jsme tady předsedali, nebo tato vláda předsedala a zastupovala Českou republiku při předsednictví v Evropské unii, kdy tedy Česká republika měla předsednictví, a jak tedy hájila zájmy České republiky, jak je to psáno v tom programovém prohlášení, a jak to tam tedy vedli? Tak podporou Green Dealu, zákazem spalovacích motorů. Co se týká energií, tak to se můžeme dívat teď. My tedy nenakupujeme tady, my jsme se odstřihli od ruských energií. Maďarsko je za to kritizováno a další země, jako například Rakousko, ale tam to není tak markantní, touto vládou. Nicméně tato vláda zajistila do zásobníků na tuto zimu poměrně bohatou zásobu plynu. A jak jsme zjistili z Eurostatu, tak dovoz zkapalněného LNG plynu z Ruské federace trhá rekordy v Evropské unii. Takže my se můžeme jenom ptát, nebo občan, já bych spíš řekl, že občan by se měl ptát, kdo je tedy v té Evropské unii největším debilem?

Co se týká sankcí, které tady Evropská unie, a česká vláda to samozřejmě podporuje, tak sankcí vůči Ruské federaci. Tady poškozujeme hlavně odbyt a exportní politiku českých firem, které měly spoustu zakázek na východ od nás, a jak jsme zjistili, tak to místo na trhu přes různé prostředníky a firmy, které mají sídlo na Kypru, vyplnili naši západní sousedé - Němci. Tak já tedy nevím, jakým způsobem tato vláda podporuje podnikatele.

Ještě se tady krátce zmíním o lécích, protože léky, to je v posledním zhruba roce nebo roce a půl poměrně frekventovaná záležitost. Nejsou zde antibiotika. A já si ještě pamatuji na záběry na Facebooku partaje TOP 09, kde tedy se chválili, jakým způsobem pomohli Ukrajině a že tam vyvezli devět nebo deset kamionů léků. Takže tady bych viděl úplně ten začátek lékové krize. A samozřejmě když někde probíhá vojenský konflikt, tak automaticky antibiotika typu penicilin jsou nejvhodnější pro použití těch zraněných vojáků. Takže tady máme vysvětlení, proč v České republice se nedostává antibiotik a dalších léků. To tady tedy nepamatuju skutečně ani za celý svůj život, a to si myslím, že už nějaký křížek na zádech mám, a bohužel nyní je to realita. A pan ministr Válek nás tady upozorňuje, že některé léky ani být nemusejí nebo že si za ně budeme muset připlatit. Tak já si myslím, že pro českého občana je to naprosto nepřijatelné, i pro naše zdravotníky, kteří nemají kde co předepisovat.

Co se týká výběru daní, tak tady na jedné straně se berou peníze našim důchodcům, rodinám s dětmi. V tom takzvaném konsolidačním balíčku ty peníze, které se takzvaně ušetří, ale ony se vyberou od těch obyvatel v České republice a od firem v České republice, tak ty výběry jsou enormní i díky inflaci. Ty výběry daní do rozpočtu České republiky se zvýšily z 1,25 bilionu korun českých na 1,92 bilionu korun českých, a přesto tato vláda je schopna k tomuto enormnímu výběru daní ještě přidat dalších 300 miliard sekery v loňském roce. Občan České republiky se ptá - proč, jak je to možné, jak ten stát hospodaří, když to tady v těch důvodech sliboval, jak bude krásně hospodařit a jak konečně tu Českou republiku dá dohromady? Tady se odklánějí poměrně velké finanční prostředky z českého rozpočtu a peníze českých daňových poplatníků jsou směrovány směrem na Ukrajinu, tedy pomoc ukrajinským uprchlíkům, kteří jsou zde, a lidé už pochybují, zda tedy potřebují tu naši pomoc, protože pokud žijí nočním životem a páchají tady různé přestupky, popřípadě trestné činy, tak český občan se ptá právem, proč je tady Fialova vláda takovým způsobem podporuje.

Co se týká konsolidačního balíčku, který jste tady na sílu protlačili minulý týden. Například statistiku, kterou zpracovala televizní stanice CNN Prima News se svými daňovými poradci, tak tam byl modelový případ rodiny, která má dvě děti ve věku tři a pět let, a jeden z rodičů má příjem 50 000 tisíc hrubého, tedy nějakých zhruba 41-42 000 čistého. A tato rodina bude připravena v příštím roce ve svém ročním příjmu celkem o 62 000 korun. Takže to je bod další z těch 13 bodů - budeme podporovat české rodiny. Takže české rodiny tato vláda podporuje tak, že jim sebere 62 000 v příštím roce.

Bylo tady mnohokrát zmiňováno, nebo zmiňována kauza Dozimetr. O šifrovaném telefonu tady už asi nemá smysl mluvit, to tady jsou kompetentnější lidé, kteří mají nějaký přesah, protože jsou bývalí policisté, tak to tady asi řeknou daleko lépe než já, ale já se zmíním právě o Ministerstvu vnitra a jeho vedení Rakušanem. Protože tato vláda, aby těm lidem sdělila, jak to dělá dobře, oni to asi na vlastní kůži necítí, tak použije 40 milionů z peněz daňových poplatníků na reklamu, aby jim sdělila, jak to dělá dobře. A tato kampaň vlády pojede a bude financována z kapitoly Ministerstva vnitra až do příštího podzimu, tedy celý rok, abyste se skutečně dozvěděli, že se tuto vládní pětikoalici vyplatí volit. Takže se to dozvíte v podstatě za vlastní peníze.

Dále bych se tady zmínil o nákupu F-35. My jsme se dozvěděli z nějakých interních dokumentů, které tedy vydává americká vláda nebo americké Ministerstvo obrany, že ty letouny jsou tak dobré a výborné, že je tedy možné je použít například pro spolupráci s loďstvem, pro spolupráci s dalšími složkami. A já si pořád říkám, jestli my máme loďstvo, nebo jestli ty letouny tedy, když jsou tak chytré, jestli budou někde operovat směrem do Hamburku tady po našich řekách, anebo jakým způsobem my ty jejich schopnosti využijeme. Ale hlavně podle té statistiky, kterou zveřejnilo Ministerstvo obrany Spojených států, tak letová připravenost těchto letounů je 37 %. To znamená, když to odečteme, tak 63 % těch letounů je na servisu. Já si tady kladu otázku tedy, jestli tato vláda podepsala kontrakt na létající šrot, anebo jakým způsobem to tedy budeme používat při počtu 24 letadel? To, že to letadlo sem tam spadne a není možné ho najít, protože je neviditelné, tak spolupráce amerických občanů je velmi příkladná, protože to letadlo se většinou najde dvou dnů, kam spadlo. Takže za poslední měsíc to jsou minimálně dva případy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP