(0.10 hodin)
(pokračuje Ladislav Okleštěk)

Na úplný závěr bych zmínil, že tato vláda lidem lhala a lže. Vzpomeňme si prosím na předvolební sliby pana premiéra Fialy, že ODS nebude zvedat daně. Daně zvyšujete všude a všem. Lhali jste. Tak to prostě je a tohle - tohle neokecáte! Takto to dopadne, když pět malých, často nevýznamných stran obejde vítěze voleb a vytvoří se slepenec pěti nesourodých partají, které myslí jen na svá koryta, nikoliv na zájmy občanů České republiky.

Páni ministři, máte jediné štěstí, že o vašich přešlapech většina médií mlčí. Zatímco za předchozí vlády se jakýkoliv problém zveličoval a dramatizoval, nyní je vše v pořádku, vše se v tichosti přechází. To je vaše štěstí. No, štěstí. Médiím jste rozdali čtvrt miliardy korun z veřejných prostředků za to, že budou pozitivně informovat o činnosti vaší vlády. Takže to není ani tak štěstí, ale prosté a sprosté uplácení novinářů.

Vám všem, co jste v tomto sále zbyli, děkuji za pozornost a prosím koaliční poslance: otevřete oči, přestaňte dělat svým stranickým šéfům užitečné... tak dál, vy si domyslíte. Nehlasujte tak, jak vám nařídí partaj, začněte prosím hlasovat pro lepší život občanů České republiky. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Omlouvá se pan ministr Martin Dvořák od půlnoci z osobních důvodů a s faktickou poznámkou chce vystoupit pan poslanec Radek Vondráček a poté se připraví také s faktickou pan poslanec Berki. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já jsem nestihl reagovat na kolegu Strýčka před chviličkou. Promluvil v řádné rozpravě kolega Okleštěk, nicméně reaguji na rozpravu, takže v souladu s jednacím řádem bych chtěl doplnit to, co říkal on a jak citoval ten článek. Jestliže si Pirátská strana bude hlasovat nebo uvažovat o tom, že by byli poškození v té kauze, protože část výnosů z trestné činnosti šla na kampaň hnutí STAN, tak přijmu-li tuhle logiku, tak hnutí STAN bylo financováno výnosy z trestné činnosti, a pak podle platného právního řádu České republiky by hnutí STAN jako právnická osoba mělo být stíháno, protože politické hnutí je stejná právnická osoba jako kterákoliv jiná. A je normální, aby předseda právnické osoby, která může být stíhána, byl ministr vnitra, šéfoval policii, vybral si vlastního policejního prezidenta? Jak se k tomu postavíte? A jak se k tomu postaví Pirátská strana? Až tady budeme hlasovat o důvěře nebo nedůvěře, tak vy si stoupnete a řeknete, že jste proti návrhu. A vy tím svým stoupnutím budete hlasovat o tom, že vám to nevadí, že je to naprosto v pořádku. Uvědomujete si, o čem budete hlasovat? Tak vy zároveň do médií a na sociální sítě píšete, jak se vám nelíbí, že z výnosů z trestné činnosti byla zřejmě financována volební kampaň hnutí STAN, ale zároveň si tady stoupnete a řeknete, že vám to nevadí, stejně tak, jako jste to udělali na pražském magistrátu, když jste podrželi Jiřího Pospíšila, který byl také tou kauzou Dozimetr zasažen. (Předsedající: Čas!) To jen abychom si tady řekli na rovinu (Předsedající: Čas prosím!), jak to tady bude. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní pan poslanec Jan Berki se svou faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Jan Berki: Vážená paní místopředsedkyně, vaším prostřednictvím bych reagoval na kolegu Oklešťka, byť tedy teď ho nevidím, tak doufám, že si to poslechne. Jsem rád, že jako bývalý hejtman tady zrovna zmínil střední školy a i problematiku jejich naplněnosti, protože dozajista on ví, že zřizovatelem těch středních škol jsou zrovna kraje, které mají nezastupitelnou úlohu právě v budování těch kapacit a jejich řízení, a že to není otázka dvou let, že by se to dalo vyřešit, a že ten problém nenastal rozhodně až teď. Takže bych jenom tady byl být jím trošku opatrný v tom, na koho házím tu vinu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. A nyní přistupujeme k dalšímu přihlášenému. Tím je pan poslanec Radek Koten, připravit se může pan poslanec Zdeněk Kettner. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, když se dívám tady do koaličních lavic, tak vidím vás tady. No, spočítal bych vás skutečně na prstech, včetně ministrů, do deseti bych napočítal, ale si myslím, že je důležité, abychom tady zmínili některé věci, jakým způsobem vlastně tu svou práci děláte.

Tady je 13 slibů, které jste dali svým voličům, a já se tady teď budu zabývat vlastně tím, jakým způsobem to teď plníte a jakým způsobem plníte vaše programové prohlášení vlády. Tedy 13 důvodů, proč volit SPOLU. Jedině spolu porazíme Andreje Babiše. - To je krásný slib. Postavíme kompetentní vládu. Dokážeme hájit zájmy České republiky v Evropě. My vám daně nezvýšíme. Zabráníme bankrotu státu. Jsme jedinou pravicovou volbou. Podporujeme zemědělce ve vztahu k půdě. Zajistíme dostupné bydlení. Nepůjdeme do vlády s ANO. Ochráníme životní prostředí. Neprodáme Česko do Ruska. Pro nás je rodina základ státu. A poslední bod: Svoboda není zadarmo a budeme ji chránit. Já bych se ještě vrátil k jedné věci, která tady není napsána, ale ventiloval ji tehdy současný pan premiér Fiala: Nebudeme omezovat svobodu slova. To je tedy jeden z dalších bodů.

Pak jednotliví aktéři tohoto příběhu a této vlády, jako například nynější ministr vnitra (správně financí), pan Zbyněk Stanjura, na svých předvolebních letácích píše: Nenasytný stát potřebuje dietu, ne vyšší daně. - Tak to dodržování slibů, to nám opravdu jde!

Další. Mít kde bydlet není luxus. - Vzhledem k tomu, že se zvyšuje daň z nemovitostí, tak opravdu dodržení předvolebních slibů!

A nyní přichází ten bonus: Zajistíme seniorům důstojný život. - Proto se tedy za této vlády seniorům sebraly valorizace důchodů. To je pecka! Ty valorizace byly samozřejmě jednak tedy povinné a jednak si musíme říci, že byly z toho důvodu, že tato vláda díky své politice způsobila obrovskou hyperinflaci, protože neřešila energie, neřešila paliva a tak dále.

Co bych k tomu dodal? Dodržování slibů této vládě nejde, ale jak jsem tady poslouchal pana premiéra Fialu, tak on tady také prohlásil, že opoziční strany potřebují migraci, abychom ji mohli kritizovat, abychom mohli kritizovat vládu. Mně to tak úplně nepřipadá. A ještě jsem tady zachytil takový zvláštní výraz, jako že máme plastickou představivost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP