(9.50 hodin)
(pokračuje Jana Berkovcová)

Přitom z dat OECD vyplývá, že pokles počtu žáků na jednoho učitele je trendem i v jiných zemích. Dle jejich analýzy i v zahraničí rychleji stoupá počet pedagogů. V České republice vychází průměrně 13 žáků na jednoho učitele, podle dat Eurostatu tedy patříme mezi země s vyšším počtem žáků na jednoho učitele. Průměr Evropské unie je 12 žáků, nejvíce má Holandsko s 16 žáky a nejméně Řecko s 8 žáky na učitele. Takže našich průměrných 13 žáků na jednoho učitele se jeví jako naprosto adekvátní a není žádný důvod považovat toto číslo za nízké a příliš komfortní.

Jak už jsem řekla, podle ministra Beka je PHmax nastaven velkoryse a systém generuje dělení tříd, nová místa a nové úvazky. "Rychle tak narůstá počet úvazků pro učitele, pro které nemá Česká republika už kvalifikované učitele," tvrdí ministr. Takže místo toho, abychom se zaměřili na to, jak nové učitele získat, uděláme věc opačnou. Jejich úvazky na školách škrtneme. A to hned od ledna 2024, tedy ještě v tomto školním roce, tedy přesněji řečeno v polovině školního roku. Jak se mají ředitelé vypořádat s rozvrhy? V pololetí je budou měnit? Protože bude potřeba redukovat počet tříd a počty dělených tříd. Učitelům, kteří budou propouštěni za nadbytečnost, se bude vyplácet odstupné - ale z čeho? Z balíku peněz na mzdy? Tedy na úkor nadtarifních částí platů pro učitele? To je nehorázné!

Ministr školství chce dosáhnout zastavení personálního nárůstu kapacit v našem školství a to je naprosto nevídaný jev novodobé historii našeho školství. Každá předchozí vláda se naopak snažila personální kapacity školství posílit, motivovat zájemce o studium učitelství, zatraktivnit učitelskou profesi, přilákat do školství schopné lidi a adekvátně je zaplatit, což se konečně podařilo až předchozí vládě hnutí ANO. Tato vláda neví, co chce. Vědoma si nedostatku učitelů učinila kroky k jejich navýšení za cenu snížení kvalifikačních nároků, aby přilákala do školství více lidí z praxe, aby vzápětí oznámila, že učitelů přibývá moc a budou se jejich počty snižovat. Takové nesmyslné a nekoncepční kroky může provádět jen naprosto nekompetentní vláda, která si nezaslouží naši důvěru. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji, paní poslankyně. A mám tu faktickou poznámku paní poslankyně Peštové. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych jenom chtěla pár ctěným poslancům z vládnoucí koalice, kteří tady sedí, a nepřítomné vládě, teda kromě jednoho ministra, ministra kultury, který už musí mít taky mozol na zadní straně, protože ten to tady vždycky odsedí všechno, připomenout, že vláda je odpovědná parlamentu. Parlamentu. Tato schůze je o vyslovení nedůvěry vládě. Já bych docela byla ráda, kdyby ta vláda, které jsou teď zde namítány věci, proč s ní nesouhlasíme a proč jí nemůžeme dát svůj souhlas, tady seděla, poslechla si to a odpovídala. Jako to alibistický, co nám tady předvedli, to znamená, že si vzali přednostní práva předtím, než byla otevřena rozprava, a udělali to velice fikaně, protože moc dobře věděli, že když nám tady řeknou ty svoje krásné proklamační populistické projevy, tak my nemůžeme reagovat, a teď je ta doba, kdy můžeme reagovat právě proto, že ta rozprava je otevřená, tak tady sedí jeden ministr, ministr kultury. Je to výsměch. Říkám, vláda je odpovědná parlamentu. I když jsme opoziční poslanci, tak jsou nám odpovědní. To, že jste si je prohlasovali, udělali jste nějaký fígl na voliče, udělali jste si svoji pětikolku, to je váš problém. Ale jsou odpovědní i nám. Takže my bychom rádi, aby vláda aspoň nastoupila v polovině, když si rozšířili ministerstva o tři, tak aspoň kdyby půlka vlády tady seděla! Když už nic jiného. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Haas. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát slovo. Dobré ráno, vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já opravdu jenom úplně stručně a snad věcně zareaguju na ctěnou kolegyni, vaším prostřednictvím, paní kolegyni Peštovou. No, zaměnila jste ale, paní kolegyně, dva instituty. Žádost vlády o důvěru by byla úplně jiná situace než to, že opozice legitimně vyvolá - já s tím nemám nejmenší problém - hlasování o nedůvěře vládě. A to je v uvozovkách váš institut z vaší strany a vláda tento institut poslouchat nemusí, když to řeknu úplně jednoduše. Je opravdu velký rozdíl mezi žádostí vlády o důvěru, jeden institut, a opozičním vyvoláním nedůvěry vládě. Jenom chci upozornit na tyto dva rozdílné instituty, které podle mého názoru v tom předchozím příspěvku jste smísila dohromady. Děkuji mnohokrát. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A s faktickou paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající. Já v tom nemám žádný hokej, já vím, co říkáte. A když už jsme u toho, když vláda žádala o důvěru, tak žádala úplně s něčím jiným, než v současné době provádí. To se asi shodneme. Takže v momentě, když udělala změny v programovém prohlášení, tak si o tu důvěru měla požádat znovu. Takže když už to chceme narovnat, tak to narovnáme celé. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. A budeme pokračovat v rozpravě. Nyní je na řadě pan poslanec Lang. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dobré dopoledne. Tak já jsem tady včera vydržel do dvou hodin do rána, nedošlo na mě, takže jsem rád, že dneska relativně v krátkém čase jsem se dostal ke slovu.

Vyslovení nedůvěry. "Vyslovení nedůvěry vládě je akt, který používá parlament k odstavení vlády od moci. Při kladném výsledku hlasování vláda podává demisi. Parlament tak může určit například kvůli nedostatečné akceschopnosti vlády nebo kvůli vládním korupčním aférám." Použil jsem zdroj Wikipedie. Tady se domnívám, že vlastně proč jsme tady dnes, tak to naplňuje oba dva tyto parametry. Nedostatečná akceschopnost vlády, to tady vidíme v přímém přenosu, a vláda je zatížená korupční aférou hnutí STAN.

Položím takovou otázku: Najde se tady opravdu ne devět, jak jsem zmiňoval při interpelacích, protože máme jednoho zrádce z našich řad, ale najde se deset statečných koaličních poslanců, kteří budou mít, jak říká paní Černochová, koule na to, aby se přidali k nám, k opozici a podpořili naši výzvu? Výzvu k vyslovení nedůvěry této vládě? Potřebujeme při hlasování hlasy 101 zákonodárců v Poslanecké sněmovně. Hnutí ANO 2011 silou 71 svých poslanců - jsme nejsilnějším klubem v této Poslanecké sněmovně - tedy plnou silou všech našich poslanců svého poslaneckého klubu dnes toto jednání iniciujeme a dnes to tady probíráme.

Já se během svého vystoupení zastavím u dvou věcí, zastavím se u pana premiéra Fialy a zastavím se potom u jeho prvního místopředsedy vlády, předsedy hnutí STAN, pana Víta Rakušana, protože se pohybuju v oblasti bezpečnosti, a nebudu se vyjadřovat k dalším ministrům, nechám to na naše kolegy, kteří těmto jednotlivým tématům více rozumí.

Během dvou let vlády Petra Fialy se zde setkáváme bohužel již potřetí při pokusu o vyslovení nedůvěry této vládě. Již toto samo o sobě je z mého pohledu obrovskou ostudou a nepěknou vizitkou vlády Petra Fialy. Ano, tato vláda je vládou legální, ale již není vládou legitimní. Několikrát už jsme to tady zmiňovali. Za to, jakým způsobem vládne, co činí za kroky, by jí měla být vyslovena naše nedůvěra. Mělo by dojít tedy k pádu vlády a vypsání předčasných voleb, případně k silné a výrazné rekonstrukci této vlády a odchodu více neschopných, zcela nekompetentních či aférami často i za hranou kriminalizace dotčených ministrů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP