(11.10 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Slibovaná stabilizace Policie České republiky, platy pro rok 2024. Tady asi před půlrokem pan ministr říkal: Budu chtít 120 % průměrné hrubé mzdy pro platy policistů. Dneska jsme kde? Policisté opět, jak déjà vu. Já jsem v roce 2010 sám ještě aktivně sloužil, a když jsem tehdy dostal rozhodnutí, taky od pravicového kabinetu, že se mi snížil plat funkční o 45 000 korun, měl jsem syna na střední škole, hypotéku. (Zvýšeným hlasem.) Ten policista si nemůže přivydělat nebo hasič nebo celník nebo vězeňský dozorce! Ti lidé jsou vázáni na plat od státu, mají na to postavené hypotéky, dneska máme obrovskou inflaci, refinancování hypoték - a co ti lidé mají dělat, řekněte mi? Takhle se chováme k bezpečnostním složkám? Něco slíbíme, a pak to porušíme za dva měsíce, za čtvrt roku? Propouštíme občanské zaměstnance policie, budou to dělat aktivní policajti, nebo je převádíme do tabulek, které máme, ty policejní? To je samo o sobě kapitola, o které bych mohl tady hovořit. O nekompetentnosti pana ministra vnitra v této personální politice! A je to těžká problematika. Musíme s těmi personáliemi u té státní správy a zejména u těch ozbrojených složek velice opravdu vyvažovat.

Vízový migrační pakt. Pardon, povinný migrační pakt. Kapitola sama pro sebe. Nebudu už tady zdržovat, protože nechci tady hovořit dlouho. To je další majstrštyk pana ministra vnitra Rakušana. To je obrovský problém, který nemá jednoduché řešení, a musíme se o něm bavit. Jaké jsou ty úžasné výsledky v oblasti bezpečnosti v rámci našeho předsednictví, v rámci předsednictví EU? Nevidím tam prakticky nic.

Současná migrační krize. Stacionární hraniční kontroly na německé a ode dneška na rakouské státní hranici. To znamená pevné stanoviště na prvních 10 dnů! Pak to budou prodlužovat! Takhle jsme to dopracovali! My dneska hlídáme česko-slovenskou hranici selektivně. Když je do 24 hodin chytíme, ty migranty, vracíme je na Slovensko, teď se nám na Slovensku hromadí. To samé se stane přesně teď na česko-německé hranici. Němci tam nasadí síly a prostředky, protože ty lidi mají, ty lidi si nepropustili, útvary si zachovali. Oni to tam zavřou, to Sasko, Bavorsko a dole to Rakousko, a do 24 hodin nám ty Syřany budou vracet. A my budeme mít obrovský problém v celém západním pásmu příhraničí, protože to je neřešitelný problém! Musíme se na to připravit! Nemáme na to síly, nemáme na to prostředky, nemáme na to ani v rozpočtu na příští rok prostředky!

Jsou omezovány i prostředky na odbor azylové a migrační politiky. Máme tři záchyty, (pro?) kterých... máme pár míst prostě. Nemáme liniovou službu cizinecké policie, na kterou jsem několikrát tady upozorňoval, že by bylo dobré ji opět zřídit, abychom čelili těmto výzvám. Migrační krize prostě bude. Bude! To bude obrovský problém, který do Evropy teď dopadne! To ukrajinská krize na vízum dočasné ochrany, to je slabý odvar proti tomu, co se stane teď v rámci migrace, která je připravená v Africe a která sem přijde do Evropy. Upozorňujeme na to neustále, trošku se občas potkáme tam zase, abych úplně křivdil panu ministrovi vnitra, ale máme určitá připravená řešení, na která zatím pan ministr nechce slyšet, viz třeba liniová služba cizinecké policie.

Je toho opravdu mnoho. Je toho opravdu mnoho, kde bych mohl tady pokračovat. Z toho a z řady jiných důvodů nemá tato vláda vedená Petrem Fialou moji důvěru, stejně jako v předchozích dvou vyslovováních nedůvěry. Já nemohu zvednout a nikdy nezvednu ruku pro vyslovení jakoby pro podporu této vlády. Budu hlasovat opět tedy pro vyslovení nedůvěry, pokud možno pádu celé této vlády! A nejlepší by bylo, aby byly vypsány předčasné parlamentní volby. Nebo aby případně byla silná rekonstrukce této vlády a ti ministři, které se tady jmenoval, jako je toxický pan ministr vnitra Rakušan, zcela nekompetentní ministr Válek, zcela nekompetentní z mého pohledu ministr financí pan Stanjura, aby odstoupili a byli nahrazeni panem premiérem kompetentními lidmi z vašeho portfolia lidí, jak jste měli připravený ten zásobník specialistů. Dejte tam lidi, kteří tomu rozumí, a můžeme se o tom dále pobavit. Naše země si zaslouží lepší a kompetentnější vládu a i lepší budoucnost a naději pro své občany. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Následuje série faktických poznámek. První, pan poslanec Stanislav Berkovec, potom pan poslanec Rudolf Salvetr a další. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené dámy poslankyně, vážení páni kolegové, přeji vám hezký den. Dovolte, abych reagoval na vystoupení svého váženého kolegy Huberta Langa, a to na téma cenzura a svoboda slova, kdy mi Hubert tady vysvětlil nový význam a nové pojetí slova "mediální zkratka", tak jak ho pojímá pan premiér Fiala. Víte, já se celý svůj profesní život pohybuji v oblasti žurnalistiky, takzvaných opérations spéciales, reklamy, propagace. A tam existuje takový zvláštní pojem, říká se tomu "jednota věcných opatření". Je to v podstatě to, že když si objednáte a zakoupíte nějaký výrobek nebo službu a ten neodpovídá tomu, co třeba bylo na fotografii, co bylo deklarováno, tak tomu se říká nesoulad v té jednotě věcných opatření. No a teď jsem se dozvěděl, že to může být mediální zkratka.

Tak já mám taky takový příklad z oblasti svobody slova a cenzury. Takže předvolební sliby - dejme tomu: budeme bránit omezování svobody projevu ve veřejném i digitálním prostoru. Podpis vlastnoruční, pan Petr Fiala, tedy prostřednictvím předsedajícího, a sdružení SPOLU. No, ovšem potom ta jednota věcných opatření, v roce 2022 řekl pan premiér vlády Petr Fiala: My musíme chránit za každou cenu - a na tom záleží i mně - svobodu slova, projevu, všechny atributy, které ke svobodné společnosti patří, na druhé straně lidé mají právo na to, aby informace byly korigovány. - Což je vlastně v přímém rozporu s ústavou. A ještě citace z oficiálního webu pana premiéra branmecesko.cz. Nahlásit dezinformace není práskačství. (Předsedající: Váš čas.) Možná ti není příjemné nikoho nahlašovat. Uvědom si ale, že lži ve veřejném prostoru jsou nebezpečné. (Předsedající: Váš čas vypršel, omlouvám se. Faktická poznámka má dvě minuty.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Rudolf Salvetr, připraví se pan poslanec Jiří Mašek, potom pan poslanec Martin Exner a další. Prosím.

 

Poslanec Rudolf Salvetr: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobrý den, kolegyně, kolegové. Já si dovolím, vaším prostřednictvím, zareagovat na to dlouhé vystoupení pana poslance Huberta Langa, které zejména v první části věnoval odéesce, jako kdyby v naší šatně byl, a bylo to trošku do takové zábavné formy. Klobouk dolů, jak jste to měl připravené.

Zmínil jste, že u vás to má paní předsedkyně složité, že ten klub je velký. U nás to kapitán, který odešel, také nemá úplně jednoduché. A jenom chci zareagovat na dvě věci. První se týká toho, že by někdo řekl, že ho nezajímá to, co si veřejnost myslí, pan premiér, vašimi slovy. Na tom klubu v té šatně nikdy nic takového nezaznělo. A pokud by to tam zaznělo, tak vám garantuji, že celá řada poslanců ODS okamžitě na to reaguje, protože to není pravda, a osobně se mě toto vaše vyjádření dotýká, protože myslím si, že všichni nasloucháme tomu, co kdo říká.

A to souvisí s tím druhým, to je to pohrdání důchodci, sebrání volebního práva a podobně. Někdy před 30 lety jako tehdy mladý ředitel školy jsem svým kolegům řekl, že věk není zásluha, A že po té sametové revoluci byla také řada progresivních názorů a ti padesátiletí už neměli skoro právo mluvit. Ten věk není zásluha ani ve 20, ani v 60, ani v 80. To právo volební máme rovné všichni a jednoznačně říkám, že ODS stojí za tím, že všichni to právo mají mít a je rovné!

A snad poslední poznámka. Vy jste říkal, že byste potřeboval některé věci přeložit. Přiznám se, že poslouchám velmi často dlouhá - a podrobně poslouchám - vystoupení. Některá také zaznívají jazykem, který bych občas potřeboval přeložit. Ale k tomu nebudeme přece klesat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jenom pro pořádek. V případě, že oslovujete pana poslance napřímo, tak prostřednictvím pana předsedajícího, teď na závěr. Nyní poprosím, pan poslanec Jiří Mašek, dvě minuty faktické poznámky, pan poslanec Martin Exner potom. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já zareaguji na to, (proč jsme) se tady sešli a co bylo spouštěčem. Spouštěčem byla problematika používání šifrovaného telefonu ministrem vnitra. Byla to skutečně třešnička na dortu. A já chci říct jediné - orgány v činném (činné v trestním?) řízení z veřejných zdrojů o tom vědí, vědí o tom tady ze Sněmovny, věřím, že to šetří a že se prokáže, kdo ty telefony koupil, kdo je používal, a že se dostanou i na ten server. Ale bude to nějakou dobu trvat a do té doby pořád je tady brutální střet zájmů pana ministra ve vztahu k možné korupční problematice, mafiánskému jednání jeho hnutí STAN při financování tohoto hnutí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP