(11.20 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

Připomenu problematiku okamžitého odvolání nebo vystrnadění poctivého policejního prezidenta. Připomenu problematiku financování strany cestou pana Michalika, neobjasněnou, díky úmrtí pana Michalika se to skrečovalo, konec vyšetřování, zapomeňte. Aféru Dozimetr. To všechno se tady děje, a pořád je tam ministr na svém místě. Redl - jednání s Knapem na Poště, vývoj Pošty. Redl ve vztahu k Mlejnkovi a obsazení ředitele ÚZSI, nejvyššího špiona. Tam se ukázalo, že pan ministr dokonce lhal vládě, lhal o tom, že pan Mlejnek poskytoval spolupráci, a to popřela státní zástupkyně Bradáčová. Je tady toho strašně moc. Registrace Ukrajinců nezvládnutá na začátku, proto ty lexy. Pošta, její likvidace bez komunikace s regiony. Migrační plán, přihlášení se k němu s malým jásáním, teď trošku odstupujeme. Reorganizace NCOZ, která zbrzďuje vyšetřování. Je tady ta aféra kolem dezinformací. KRIT. Je tady stand up na střeše, který tady zmiňoval můj kolega. Je tady Putin ve fusaku. Je toho mnoho, proč pan ministr (Předsedající: Váš čas.) nemá sedět tam, kde dosud sedí. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Martin Exner, připraví se pan poslanec Vít Vomáčka. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Martin Exner: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, já si myslím, že ten projev pana Langa jistě vstoupí do dějin, i když určitě jiným způsobem, než by si přál, protože taková bych řekl trapná snůška lží s humorem páté cenové skupiny se jen tak neslyší. Jedna z těch lží je právě to, že straší důchodce tím, že by jim někdo snad chtěl sebrat volební právo. Já nevím, že by někdo takový byl, a považuji to za opravdu velmi drzou lež a samozřejmě to není pravda. A to, co se teď děje, je to, že podobně jako na Piráty byla vedena předvolební kampaň ze strany ANO - a třeba pan předseda Babiš byl odsouzen za svůj tweet, že Piráti dají seniorům do bytu uprchlíky - tak v podobném duchu se nese řeč pana kolegy Langa. Takže já si myslím, že je potřeba se na to podívat z téhle strany, a myslím si, že ta řeč se stane slavnou, ale myslím si, že pan kolega Lang na to potom hrdý nebude. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní faktická poznámka a vystoupí s ní pan poslanec Vít Vomáčka. Prosím.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážený pane ministře, dámy a pánové, i já bych chtěl, vaším prostřednictvím, pane předsedající, zareagovat na one man show pana kolegy Langa, kterou tady předvedl. Když jsem vás tady, pane kolego, poslouchal, opravdu to vaše vystoupení, a je tady ministr kultury, tak mě napadlo, jestli by nebylo vhodné vás navrhnout na cenu Františka Filipovského, protože to vaše divadlo, které vy jste tady zažil s tím hlasem od fistulky až teda po mužný baryton, tak to by si ocenění určitě zasloužilo.

Vy jste tady mluvil o tom, že tento pultík by si zasloužil důstojnost. A mockrát jste řekl výraz, že nevíte, že vám není jasné. No, já bych vám doporučil, zase prostřednictvím pana předsedajícího, je tady internet, je tady Wikipedie, tak si to nastudujte. Možná by pak ta vystoupení nebyla tak dlouhá, když neustále říkáte: já nevím, já tomu nerozumím. Ten internet opravdu je studnice informací nebetyčná.

Poslední, co jsem si připravil. Tak vy jste nás vyzval a ptal jste se nás, koaličních partnerů, jestli nám není hanba. A já se přiznám, že od včerejška mi jednou hanba byla, a to při - a já teď cituji: "Vláda nevyužila peníze na boj s rakovinou, které jsme jí zařídili, a proto umírají lidé na rakovinu. Ano, i ta mladá zpěvačka." Tak za tento výrok - a najděte si, kdo to řekl - za tento výrok mi velká hanba je! Děkuju. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Faktická poznámka poslance Radka Vondráčka. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuju za slovo. Poprosil bych kolegy, aby možná lépe vybírali tu část, na kterou chtějí reagovat. Vy byste v první řadě měli reagovat na tu část projevu mého kolegy, který se týkal toho: Tak vydá pan Rakušan ten telefon? Je připravený a ochotný vydat ten zašifrovaný telefon orgánům činným v trestním řízení, když nic neudělal? A nikdo včera nereagoval na to, když jsem vám říkal: Uvědomujete si, že je to ministr vnitra? Že má pod sebou policii? Že i koaliční partner, Pirátská strana, říká, že zřejmě kampaň byla částečně financována výnosem z trestné činnosti a že Pirátská strana bude debatovat, zda se připojí jako poškozená k trestnímu stíhání? A jestliže přijmete tuto tezi, tak potom STAN jako právnická osoba přijala výnos trestné činnosti a bude možná stíhána jako právnická osoba. A přijde vám normální, že předseda právnické osoby, která je stíhána, je ministrem vnitra a má pod sebou policejního prezidenta? Nikdo nám doteď na tohle nereagoval. Už konečně začněte vnímat, že to je systémová chyba. Ten člověk nemůže vykonávat funkci ministra vnitra. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní faktická poznámka paní poslankyně Bereniky Peštové. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, pane předsedající. No, mně se ten projev líbil. Byl humorný, ale ve své podstatě ten obsah byl dost vážný. Jestli si tady někdo z nás dělal opravdu velkou srandu, tak to byl pan ministr vnitra Rakušan včera při svém projevu, kdy vystoupil ještě před otevřenou rozpravou a my jsme na to nemohli reagovat, kdy ve své podstatě tady napadl paní Mračkovou Vildumetzovou, taky se nemohla bránit. Já jsem v tom projevu mého kolegy Huberta Langa, prostřednictvím pana předsedajícího, neviděla nic, co by bylo zavádějící. Naopak ty otazníky, které tady lítají v tom éteru pouze, tady zazněly, ale že by byl nějakým způsobem útočný ten projev, to nebyl. Spíš se člověk měl zamyslet nad tím, co on opravdu říkal. On sám byl policistou třicet let. Takže on tady nemluvil do větru. Každý tady jsme v nějakém oboru a ten obor jsme dělali. A asi si myslím, že jsme v něčem byli dobří, jinak bychom tady asi nebyli. Ale v každém případě on mluvil z vlastní zkušenosti, jak to ti policisté vnímají. No ne, vy se smějete, pane poslanče (k poslanci Exnerovi), prostřednictvím pana předsedajícího? Mně to moc směšné nepřipadá. Jak může být ministr vnitra někdo, nad kým jsou takové otazníky, a dělat si s nás srandu tím, že šifrovaný telefon, který slouží opravdu jenom mezi určitými uživateli, dá svým dětem jako hračku? To už je opravdu do nebe volající.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. A přečtu dvě omluvy. Na celý jednací den ze zdravotních důvodů se omlouvá paní poslankyně Michaela Opltová a od 9 do 10 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Vlastimil Válek.

Budeme pokračovat v obecné rozpravě. Žádná další faktická poznámka není přihlášená. Nyní vystoupí paní poslankyně Pokorná Jermanová, potom paní poslankyně Helena Válková a další. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji. Dobrý den, pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já bych chtěla na úvod projevu, který asi není úplně pozitivní směrem k vládě, poděkovat panu ministrovi kultury, který tady pravidelně čeká na mé vystoupení. Já si toho velmi vážím a považuji to za správný přístup, protože komunikace je základ.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, tato vláda za dva roky svého fungování už se několikrát dokázala zapsat do novodobé české historie. Bohužel nebyly to pozitivní zápisy. Jednoznačně patří k nejhorším kabinetům po listopadu 1989. Svědčí o tom jak tvrdá data, tak i průzkumy veřejného mínění. Ještě žádný premiér nebyl hodnocený veřejností tak špatně jako Petr Fiala, a dokonce i v mezinárodním měřítku má náš premiér nejmenší podporu lidí napříč světovými lídry.

Navzdory všem slibům tato vláda prohlubuje rozpočtový schodek, snižuje daně a porušuje snad všechny předvolební sliby svého programového prohlášení, které dala. Bouří se zdravotníci, učitelé, pracovníci bezpečnostních sborů, ale také pracovníci v kultuře, a nejen oni. A asi se není čemu divit. Realita zůstává na hony vzdálená očekáváním. Místo boje s inflací, s drahými energiemi a řešení dalších problémů, které tíží domácnosti, tu máme kauzy, kde se vládní ministři zaplétají do mafiánských sítí. Média i policie řeší Dozimetr. Dozvídáme se o kauzách Pirátů, o zaměstnávání stranických kamarádů a vytváření politických trafik. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP