(12.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí pan ministr Baxa.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já už určitě naposledy. Jenom k panu předsedovi podvýboru Svobodovi. Já budu velice rád, když podvýbor, několik členů tady zavítá do našich příspěvkových organizací, zřizujeme jich přes třicet. Nabízejí opravdu různorodou činnost a spoustu toho, co je vlastně trápí a co řeší, lze poznat nejlépe tím, že je osobně navštívíte.

A druhá věc. Jenom k tomu statusu umělce, protože k němu ta diskuse asi poběží až později. Ten zákon je ještě v přípravách. U třeba velkých mediálních novel nebo u audiovize slovo složitá problematika znamená, že se jedná o technicky komplikovanou věc. Koncesionářské poplatky, jak mají být konstruovány, parafiskální poplatky, jak mají být konstruovány, to všechno jsou věci, které jsou složité, ale řešitelné, když se sezvou ke stolu experti a když jednotlivé strany vyjádří své názory na to. U statusu umělce je to prostě složité proto, že se vlastně do kulturního prostředí vnáší témata, která tady nebyla, na která vlastně nejsou úplně shodné názory. Existují modely statusu umělce, kdy třeba to je experiment, který v současné době probíhá v Irsku, kdy umělci, kteří splní nějaké podmínky, dostávají nepodmíněný příjem. Nemyslím si, že je to třeba téma, které v Česku obecně samo o sobě by mohlo nějak fungovat, natož potom v kultuře. Nebo jestli mají umělci na volné noze dostávat nějaké speciální daňové úlevy. To jsou všechno modely, které existují. Jsou i vyspělé státy s velmi vyspělou, mezinárodně uznávanou kulturou, typově jako dánskou, kde žádný status umělce není. Prostě se málo v té diskusi, řekl bych, odpracovalo nebo oddiskutovalo k tomu, aby se ten návrh dal nějak dobře zpracovat. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Brož, připraví se pan poslanec Svoboda. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem přihlášen k rozpravě, ale vynechám tam tu část o kultuře, protože... myslím si, že paní kolegyně, stínová ministryně kultury, řekla všechno velmi dobře. Takže já bych ji tímto chtěl podpořit, tímhle způsobem. A jenom z toho vypíchnu ty dvě věci. A chápu, že je to složitý, ten status umělce, ale právě že je to složitý, a to také padlo, teď po covidu se ukázala a při covidu jeho opravdu důležitost, takže na to bych také položil důraz. A potom samozřejmě na investice, na ochranu památek našeho kulturního dědictví.

A dovolím si připomenout, tady padaly nějaké věci, já nevím, jestli pan ministr i neříkal, podle mě je důležitá třeba rekonstrukce Veletržního paláce, kde sídlí Národní galerie. Takže jenom tyhlety věci. Já už o kultuře potom nebudu mluvit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí pan poslanec Svoboda.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Dámy a pánové, já skutečně nechci zdržovat, jenom velmi stručně k panu kolegovi Patriku Nacherovi, prostřednictvím pana místopředsedy. Když už mě citujete, prosím, doslovně. Já jsem rozhodně neřekl, že tady jsme v kuse 24 hodin, ale že schůze začala před více než 24 hodinami. (Poslanec Nacher reaguje z lavice.) No to není jedno, to je rozdíl. To je rozdíl.

Ad dvě. Co se týče práce podvýboru, k paní kolegyni Pokorné Jermanové. Pochopitelně budeme pracovat i na VKI, jakmile nám bude určen sněmovní tisk, budeme se tím velmi podrobně zabývat a osobně jsem připraven uspořádat, podobně jako vy a další kolegové, seminář, ale skutečně na odborné úrovni a nikoliv anti-, jak to říct?, protivládně laděný, ale skutečně na odborné úrovni, včetně zastoupení odborových organizací a tvůrců zákona. Děkuju za pochopení.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní další dvě faktické poznámky. První je přihlášen pan poslanec Nacher, z místa se hlásí paní poslankyně Jermanová Pokorná. Prosím, dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Já to už nebudu natahovat. Ale ono je to úplně jedno, pane kolego. Je to o tom, že vy prostě pak vyvoláváte tím dojem, že to trvá jako hrozně dlouho. A já tady chci prostě přesně popsat, jak se ty věci mají, protože ti lidé zvenku nemají šanci to sledovat důkladně.

To znamená, poslance řadové bez přednostního práva vy jste milosrdně pustili k mikrofonu někdy ve 23 hodin. Skončilo se ve dvě, to jsou tři hodiny. Dneska se začalo v devět, to je tři, takže debatujeme jakoby šest hodin ve skutečnosti. Takhle se ty věci mají. Jinak by to bylo samozřejmě v momentě, kdybyste vy spustili rozpravu, otevřeli ten bod a umožnili jste, aby ostatní poslanci mohli, ne nemohli, ale mohli reagovat na ta přednostní práva, na ministry. To je ten... A je to drobnost. Jenom že otevřete rozpravu. To je fakt jakoby drobnost. A to jste prostě neudělali. Takže místo dialogu jste tady vedli monolog. A můžete se na mě koukat, kývat, jak chcete. Vedli jste tady monolog, nedalo se na to reagovat ani teoreticky. Teprve po otevření rozpravy můžeme tady navzájem, jak to teď předvádíme, reagovat. Když už jste tak transparentní, otevření, komunikativní, lepší, než byly všechny ty předchozí vlády, tak jste to mohli otevřít. A já bych pak ani nepípl. Ale já vždycky se tady přihlásím s faktickou, abych na to upozornil, protože lidé mají pak krátkou paměť a oni řeknou: Ta opozice zase dva dny tady zdržovala, místo toho, aby se tady probíraly zákony. Tak za prvé tenhle týden žádná schůze naplánovaná nebyla, tak jsme nic projednávat nemuseli. A za druhé je to tak, že celý ten první den jste zabrali vy a vaši ministři.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Jermanová Pokorná.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji. Já ve své faktické budu reagovat na pana kolegu Svobodu. Pane kolego Svobodo, prostřednictvím pana předsedajícího, já nevím, kde jste přišel na to, že seminář na téma veřejné kulturní instituce je nějaké anti-, protože na tom semináři se účastnil třeba ředitel Národní divadla, který stojí za návrhem tohoto zákona. Byli tam pozvaní ředitelé divadel, byli tam zástupci samospráv, byl tam zástupce... paní zástupkyně z Ministerstva kultury. Ta diskuse tam probíhala velmi věcná. Já politiku na tato odborná témata, já opravdu netahám, proto vždycky zvu pana ministra, buď za sebe někoho pošle, a já doufám, že tentokrát přijde. A možná tam, pane ministře, zjistíte, že ta komunikace s těmi odboráři není úplně tak špatná, když s nimi budete mluvit na té půdě a vyslechnete si ty informace někde jinde, v nenapjaté atmosféře, a uvidíte, že třeba to začne fungovat lépe. Takže to jenom jsem chtěla dodat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji. Nyní se k faktické poznámce hlásí paní místopředsedkyně Richterová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji moc za slovo. Když tady už je debata o těch zákrutech parlamentní debaty, tak si myslím, že je potřeba, aby se taky píplo o tom, jak reálně ta debata včera probíhala. A sice když tady zaznělo, můj předřečník říkal, že prostě to byli ministři, tak už jako se nedodalo, že samozřejmě tam bylo střídání, bylo to prostě pan Babiš, ale potom už řada těch vyjádření vyznívala, jako kdyby to byli pouze ministři. Tak já jenom chci zdůraznit, bylo to opravdu na střídačku. Samozřejmě ta přednostní práva nejsou rozložena rovnoměrně, takže to bylo zhruba v poměru tři koaliční, jeden opoziční. Ale to byl právě ten princip toho reagování.

A potom, když pan kolega Nacher říká, jako kdyby nebylo možné reagovat, tak já rozumím, že to říká z pozice toho řadového poslance. Ale jediná věc - to je volba těch stran, koho si dají na místa, která mají tu možnost přednostního práva. A prostě tady v parlamentu roky ty debaty probíhají. Já říkám, že my za Piráty jsme připraveni měnit jednací řád. My jsme připraveni tady to upravovat. Ale tak jak to tady probíhá roky, tak prosím, ať to není jako zavádějící, prostě ta přednostní práva reagovat mohla, takhle tady ta debata koalice-opozice normálně probíhala. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP