(12.30 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

To, že tak jako já jsem v minulosti, v minulém období, byla poslankyní bez přednostních práv, i teď se myslím velmi snažím je nějak nenadužívat. Tak na tom je myslím vidět, že prostě to je v každém období jinak a je pak na těch stranách, koho si vyberou na ty funkce, které umožňují s tím přednostním právem vystupovat: To mně přijde důležité zdůraznit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Haas. Paní poslankyně Válková si musí ještě počkat.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych tady chtěla zareagovat na paní poslankyni Richterovou, nebo místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Richterovou, prostřednictvím vás. Ono když tedy říkáte tu pravdu, tak ji říkejte celou. Vy jste utvořili nějaké slepence, a kdyby ty slepence zůstaly slepenci i poté, co jste se dostali do Poslanecké sněmovny, tak nemáte tolik těch přednostních práv. To za prvé.

Za druhé, pan Nacher - a já jsem to říkala půl hodiny před ním, možná tři čtvrtě hodiny před ním - řekl jednu věc, že nebyla otevřená rozprava. Tudíž ti, co vystupovali s přednostním právem - a ano, byl tady nějaký zip, že tři vaši, jeden náš. Tak my jako poslanci jsme nemohli reagovat na dané ministry. To je celá message. Kdyby si to přednostní právo vzali poté, co bude otevřená rozprava, tak my jsme mohli reagovat. To je zbytek toho, co vám vlastně chtěl pan Nacher, prostřednictvím pana předsedajícího, říct.

Ještě bych chtěla zareagovat na paní poslankyni Jermanovou. On pan ministr tady nečekal na vaše vystoupení, paní ministryně. On si totiž vždycky vytáhne černého Péťu a je tady vlastně celou dobu. Takže jste měla štěstí, že jste se ho dočkala vy. My jsme se těch ministrů nedočkali.

Ještě bych chtěla doplnit pana poslance Nachera v tom, jak jsou všichni, jak bych to řekla?, transparentní. Česká televize včera vysílala v ČT 24 v přímém přenosu, když jste vystupovali s těmi přednostními právy a my jsme na ně nemohli reagovat. Bavím se o ministrech. Vy jste určitě přednostní právo neměl. Ale dneska Česká televize mlčí, jo. Takže vy jste si krásně dali ty jedinečné, úžasné, báječné, proslovy a my tady seděli a museli jsme mlčet a teď, když můžeme reagovat, tak Česká televize mlčí.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Karel Haas, připraví se pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo, vážený pane místopředsedo. Budu reagovat na slova Patrika Nachera, vaším prostřednictvím, kterého si jinak velmi vážím pro věcnost, v naprosté většině případů používá i pravdivé argumenty. Ale teď jdu reagovat na jeho větu, kterou on si určitě sám zkontroluje ve stenozáznamu: "Celý ten první den jste zabrali vy a vaši ministři." Doslova každé písmenko, každé slovo z této věty.

Já jsem se vlastně přihlásil z podobného důvodu jako paní místopředsedkyně. Včerejší stav pro veřejnost. Tuto schůzi otevíral - zdůrazňuji, to není kritika té délky, ta délka mně připadá k jednání o nedůvěře vládě přiměřená a není to ani kritika obsahu - zhruba dvouhodinovým projevem lídr opozice Andrej Babiš. Tak to si myslím, že je v rozporu s tou nepravdivou větou, kterou Patrik Nacher mimořádně pronesl, prostřednictvím pana předsedajícího.

Čtvrtý v pořadí vystupoval druhý z lídrů opozice Tomio Okamura. Osmá v pořadí vystupovala předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. Takže já tím chci jenom uvést na pravou míru tu opravdu nepravdivou větu, která mě mimořádně u Patrika Nachera zamrzela, prostřednictvím pana předsedajícího: "Celý ten první den jste zabrali vy a vaši ministři." Ta věta prokazatelně nebyla pravdivá, viz ta fakta, která jsem teď uvedl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Nacher s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Pane kolego Haasi, já si vás také vážím, prostřednictvím pana předsedy (předsedajícího). Já si vás vážím napřímo, ne prostřednictvím pana předsedy. Je to reakce na vás i na paní místopředsedkyni. Vy jste mě neposlouchali. Tak se podívejte na ten stenozáznam. Já jsem tady o tom mluvil dvakrát. Jednou jsem řekl, že tady byl použit zip jedna ku třem. Vyjeďte si to. To nemění ale nic na tom, co je ta podstata. To, že to zahajuje lídr opozice, je logické, když je to námi svolaná schůze. Kdo by to měl zahajovat?

To, že ten zip jedna ku třem byl zvolen až teprve ex post, proto tam byla nějaká ta přestávka, jak jsem pochopil, jinak by nebyl. Ta podstata je ale někde jinde. Vy jste svojí většinou neumožnili, aby se otevřela rozprava už při tom zipu. O tom my se bavíme. To znamená, aby mezi těmi přednostními právy mohli vystupovat třeba s faktickými poznámkami obyčejní poslanci a doptávat se těch ministrů. To je ten dialog, jinak je to monolog. To se nestalo. To, že byl ten zip jedna ku třem, ukazuje jenom jednu věc. A to je počet přednostních práv a to, o čem mluvila moje kolegyně Berenika Peštová. Vy totiž když vám to vyhovuje, tak v době volební kampaně vystupujete jako dva subjekty, dvě koalice. Ale když jste potom v Poslanecké sněmovně, tak tady vystupujete jako pět samostatných klubů. Proto i v minulém volebním období vás tady bylo stejně jako nás je teď opozice, ale měli jste tuším 12 nebo 13 přednostních práv. My jich máme, jestli dobře počítám, 6. Proto tehdy, když byl někdy zip, když vy jste vyslovovali nedůvěru, tak to bylo jedna ku jedné, střídali jsme se. To je spravedlivé střídání, to je zip. Zip je, že pustím auto, ne že tři auta projedou a pak projede jedno. Takhle vy to máte nastavené.

Takže se podívejte na ten stenozáznam. Řekl jsem to jednou, pak už jsem zbytek opakoval, že jste to tady uzmuli vy, ale o tom zipu jsem mluvil. (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Pokorná Jermanová.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já vám gratuluju ke zvolení. Nevím tedy, čeho jste se stal předsedou, ale to nevadí. To tady pan Patrik, můj předřečník, trošku popletl, ale to je jedno.

Nicméně já bych chtěla reagovat na paní Richterovou a následnou debatu. Za mě, my jsme svolali schůzi, kde chceme vyslovit nedůvěru vládě České republiky. Neupírám přednostní práva nikomu, ani ministrům, ale myslím si, že neotevřít rozpravu a neumožnit poslancům reagovat na jejich vystoupení po celou tu dobu, je ukázkou - promiňte mi ten výraz, já najdu úplně slušnou větu - je to výraz nedostatečné odvahy. O tom se právě tady bavíme. Já si myslím, že se měla otevřít rozprava, všichni měli využít svých přednostních práv, ale my jako řadoví poslanci bychom měli mít právo reagovat na jejich vystoupení. Vážím si těch ministrů, kteří tady jsou, a i když využili svého přednostního práva, čekají na otevření rozpravy a případně budou reagovat na naše poznámky. To je vše. Děkuji.

Jinak, Patriku, máme čtyři přednostní práva. (Poslanec Nacher poznamenává, že měl na mysli celou opozici.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To už si vyřešte mezi sebou. Děkuji pěkně za dodržení času.

Nyní poprosím paní poslankyni Válkovou. Pardon, s přednostním právem se hlásil pan poslanec Michálek. Zapsal jsem si ho do bloku a teď jsem se díval na monitor. Tak ještě musíte vydržet. Pan předseda Michálek s přednostním právem.

 

Poslanec Jakub Michálek: Já začnu omluvou. Omlouvám se své vážené kolegyni Helence Válkové, že už byla nadšená a připravená vystupovat, ale opravdu jsem byl přihlášen s přednostním právem, takže děkuji za vstřícnost.

Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, vážení občané, kteří sledujete naše dnešní jednání, my tady dneska máme stav, ve kterém je válka na hranicích Evropské unie, máme tady teroristický útok v Izraeli a hrozící válku na Blízkém východě, a opozice nemá lepší program než svrhnout vládu a čtyři hodiny si tady stěžovat, že nemohou mluvit, přičemž ty čtyři hodiny mluví. Považuji to za zcela nepochopitelné.

Rád bych využil ten čas, který tady mám, k tomu, abych vypíchl ty věci, které se nám ve vládě podařily, abych vás seznámil se sedmi divy naší babišistické opozice a abych odpověděl na námitky, které tady zazněly vůči práci našich kolegů ve vládě a na ministerstvech. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP