(13.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Načtu v mezičase došlou omluvu. Omlouvá se pan ministr Michal Šalomoun od 17.00 do půlnoci z pracovních důvodů.

A s faktickými přečtu pořadí, ať každý ví, kdy přijde na řadu. Nejprve s faktickou paní poslankyně Berenika Peštová, poté pan poslanec Patrik Nacher, Radek Vondráček, Igor Hendrych, Jiří Strýček. Paní poslankyně, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já nebudu reagovat na pana poslance ve smyslu jeho obsese k Babišovi, ale zaujala mě tam jedna věc. Vy jste řekl "do Ruska na vodku, zachlastat". To jsem si tady napsala, že tam jezdili. Tak já jenom abyste věděl, kdo tam do toho Ruska jezdil. Byl to pan Topolánek, pan Nečas. Babiš tam v životě nebyl. Jenom tak, jenom proto, abychom si řekli, kdo tam vlastně byl.

Další věc. V roce 2009 byla plynová krize. Nevím, kolik vám bylo, ale určitě si na to možná vzpomenete. V každém případě v té době začal být tlak Německa na to, aby se udělal Nord Stream. Motivací pro tu výstavbu toho Nord Streamu bylo, aby bylo umožnění dodávek zemního plynu bez tranzitního rizika. To bylo vlastně, proč ten Nord Stream vznikl. A kdo byl proti tomu Nord Streamu? No, byla to Ukrajina, Amerika, Pobaltí a Polsko, ale každý měl jiné důvody. Ukrajina měla ten důvod, že přijde o tranzitní poplatky, takže křičela, že tedy jako ne, ti to nechtěli. Amerika, co si budeme povídat, ti tam začali rozjíždět ten svůj zkapalněný plyn. Pobaltí a Polsko, ty měly jiný důvod, protože budou obejity a měly strach, že by na ně na ten... nebo že by se k tomu plynu nedostaly. Takže ty důvody byly u každého jiné. Takže když už tady něco chceme říkat, tak říkejte tu pravdu celou. Vy vždycky něco vyštěknete, ale tu historii, tu důležitou historii, nám neřeknete. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Patrik Nacher. Připraví se pan poslanec Radek Vondráček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Nejdřív řeknu, jak to bude probíhat, jestli můžu. Já mám teď faktickou a pak bych si dovolil jako místopředseda, až proběhnou ty faktické, vystoupit s přednostním právem po dobu, kdy naše paní předsedkyně je na rozpočtovém výboru dole, prokazatelně. Tak to nahlašuji dopředu.

A pokud jde o tu faktickou poznámku, no, já jsem čekal, že kolega Michálek bude prezentovat, jak říkal, ty úspěchy té vlády a přitom dvě třetiny, možná tři čtvrtiny jeho projevu byly o ANO, o Babišovi, o opozici. Skoro jsem měl někdy pocit, že dneska tady hlasujeme o nedůvěře vlády Andreje Babiše. Takže vystupoval Jakub Michálek jako koaliční poslanec, nebo jako opoziční? Za mě dneska vystupoval jako opoziční. Kromě malého okénka, kde představoval náměstky za Pirátskou stranu, zapomněl tam Lukáše Koláříka, tak bych se ho zeptal... Už není? Ale také ho mohl představit, například. Ale tak za koho tedy tady kolega mluvil?

To byl za mě typický opoziční výstup, kde on vlastně říkal, co všechno dělá ANO špatně, co všechno dělal Andrej Babiš špatně. Ale to už jsme dva roky někde jinde. Vy už jste převzali zodpovědnost, tak se tady za ten mikrofon postavte, jako se postavili někteří ministři, kteří tady hájili ty své věci a odpustili si ty útoky na opozici. Až budete v opozici, budete zase v jiné pozici. A vlastně není možné sedět jedním zadkem jako na dvou místech. Když se mi to hodí, tak mám výhody z koalice, to znamená, mám spoustu politických náměstků, kteří převyšují násobně počet poslanců Pirátského klubu. A když se mi to zároveň hodí, tak tady vystupuju jako opoziční politik, který připomíná všechno, co dělala někdy vláda předchozí. Takhle to fakt nefunguje.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Poznamenala jsem to přednostní právo, jak jste se přihlásil. Je to tady i zkonzultované. A nyní pan poslanec Radek Vondráček. Připraví se pan poslanec Hendrych. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Tak děkuji za slovo. I já považuji to vystoupení pana kolegy Michálka za obstrukčně opoziční. Nicméně toto jsou schůze o nedůvěře vládě, takže ono to tady docela dává smysl, ono to dělali v minulosti i jiní. Já přeskočím tu demagogii, která tvrdě tvořila zbylé dvě třetiny projevu. Já jsem se přihlásil v úvodu, když jste mluvil tak pěkně o tom, jak jste byl v Estonsku a jak ta Digitální agentura to krásně zvládá. Mně totiž mezitím přišla esemeska, není to můj šálek kávy, ale chci to přečíst: Piráti s velkou slávou od Ministerstva vnitra a NAKITu sebrali digitalizaci a vytvořili si pro kamarády DIA, aby teď vicepremiér Jurečka ohlásil, že přes DIA dělat digitalizaci rezortu nebude, sám vyhodí desítky milionů za poradce a advokáty pro MPSV a pojede si vlastní digitalizaci. Řídí to tady vůbec někdo? Vy evidentně ne. Potom ještě dodává, že - jestli víte, pane Michálku, prostřednictvím předsedající, že v pondělí TOP 09 pan Válek měl tiskovku a ohlásil, že digitalizaci rezortu si udělá přes Tečku, že si udělá také sám. Víte o tom vůbec? Řídí to někdo? Co ta DIA vlastně, jak tam bude participovat tady na tomto procesu? To bych od vás na tomto místě rád slyšel.

A těch posledních pár vteřin věnuji tomu migračnímu příspěvku. Prosím vás, už to nedělejte, už to nepoužívejte. Pořád, jak strašíme lidi. Nechte tady té, a že nám to říkají nějací markeťáci, my to říkáme pořád dokola, protože je to civilizační ohrožení Evropy. Je to obrovský problém, a dokud budete vy a Brusel a všichni takoví strkat hlavu do písku, tak se neposuneme. Dokud si nepojmenujeme ten problém, že je ohrožena vůbec evropská a naše středoevropská civilizace a že individuální migrace je něco úplně jiného, než když se dají do pohybu celé národy a miliony... A podle statistiky 100 milionů lidí bylo bez domova letos na světě a my se k tomu musíme takto stavět systémově... (Upozornění na čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuju. Nyní pan poslanec Igor Hendrych, nejprve, poté pan poslanec Jiří Strýček, následně bude pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, já mám stručný dotaz na pana poslance Michálka, prostřednictvím paní předsedající. Ten váš památeční výrok, zhruba 14 dnů starý, kdy jste byl v České televizi tady s mým kolegou a předřečníkem, panem poslancem Vondráčkem, o tom, že jste zjistili, že peníze z Dozimetru byly použity na černou kampaň, díky které vás potom STAN překroužkoval. Jestli jste už byl vypovídat na policii tady v této věci, respektive jestli jste už podal trestní oznámení v této věci? Protože si myslím, že to je poměrně silný výrok ve veřejnoprávním médiu, celému národu, sdělení. Anebo případně, pokud ne, jestli se nebojíte, že budete čelit trestnímu oznámení, řekněme, někomu z hnutí STAN nebo i nějakému občanovi, z takzvaného křivého obvinění v tomhle tom případě? Tak to mám celkem konkrétní dotaz.

A potom tedy ještě jednu poznámku k tomu, co jste tady říkal, že snad jakoby se týká nějaké situace ohledně migrace, která nebyla úplně dobře zvládnuta. V některých zemích čerpáme pouze z novinových titulků a tak dále. A že to nám stačí a že ta situace je v těch zemích kolikrát úplně jiná, tak víceméně jste to bagatelizoval tady, tak bych vám chtěl říct, že já se svými kolegy, a dokonce i s kolegy z koalice jsme byli loni v listopadu ve Švédsku osobně tady na výborové služební cestě a tam jsme s těmi lidmi z toho Švédska konkrétně o té situaci mluvili. To znamená, že to není pravda a ty naše informace nevycházejí z novinových titulků z České republiky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuju pěkně za dodržení času. Nyní pan poslanec Jiří Strýček, připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Jiří Strýček: Takže dobré odpoledne, paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já musím tedy opravdu zareagovat znovu na pana předsedu Michálka, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně. Vy jste tady zmínil ve své řeči, že někdo z nás tady zmínil nějaká teplá místečka a tak dále a tak dále. Ale to nezmínil někdo z nás, pane poslanče Michálku, předsedo Michálku, prostřednictvím paní předsedající. Ten, kdo to zmínil, byl člen předsednictva STANu, vašeho koaličního partnera, Matěj Hlaváček, který do slova a do písmene uvedl: "Dva roky řeší kroužkování a prachy jim tam tečou úplnými kýbly. Ale co je pro ně ještě důležitější, najít každému Pirátovi teplé místečko a zaměstnat ve státu všechny jejich členy a členky." Takže ne my, ale váš koaliční partner! A proběhlo to normálně v tisku.

A co se týče ještě tady těch debat kolem toho Ruska, tak všichni, kteří tady byli (kašle), pardon, co se týká toho Ruska, tak všichni, kteří tady byli v minulém volebním období, tak si velmi dobře pamatují tu slavnou fotku vašeho europoslance pana Peksy a paní bývalé poslankyně Dany Balcarové - slavíme, pelmeně, ruská ambasáda! Děkuju. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji pěkně za dodržení času. Jenom shrnu - bude teď pan poslanec Aleš Juchelka, poté paní poslankyně Peštová, Mádlová a poté pan poslanec Michálek. Prosím, vaše dvě minuty.***




Přihlásit/registrovat se do ISP