(13.40 hodin)

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já jsem pečlivě poslouchal ten projev mého ctěného kolegy pana Michálka. Ten nám tady představil řekl bych takový hezky pirátský manifest. Ukázal nám, kdo je třídním nepřítelem. To je jasné, to je samozřejmě Andrej Babiš. Vychválil tady kádrové profily všech svých kolegů náměstků na ministerstvech. Každopádně jsme třeba neviděli od začátku výboru pro sociální politiku paní náměstkyni Freitas Lopesovou, tak bychom ji možná někdy na výboru pro sociální politiky mohli přivítat.

Taktéž nám ukázal, kdo je protistátní živel. A protože jsme ve 21. století, tak vyměnil slovo buržoust za oligarcha, takže jsou to všichni samozřejmě energetičtí oligarchové, kterým tato vláda díky špatnému zastropování cen energií hodila miliardy, desítky miliard korun. No a samozřejmě je to bych řekl takový soudruh této Poslanecké sněmovny. Já jsem si našel tu definici. Takže v bolševické propagaci byli vzorem soudruha a soudružky zásadně mladí, ztepilí a rozesmátí lidé. Takže vítejte ve světě, pokud chcete, Karla Michálka Marxe, nebo chcete-li Bedřicha Michálka Engelse.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Peštová, poté se připraví paní poslankyně Ivana Mádlová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já jsem ještě nestačila zareagovat, protože jste mě citoval v tom vašem projevu, že jsem byla odborný náměstek ministra životního prostředí. Ano, byla jsem odborným náměstkem. A pokud vás zajímá tedy má aprobace, tak mám vystudované České vysoké učení technické, specializace čištění odpadních vod, úprava pitné vody nebo speciální čištění odpadních vod. Doktorát jsem dělala z odpadů. Takže si myslím, že jsem byla asi na tom místě, kde jsem měla být. Kdežto když jste tady zmiňoval pana Pavlovice, náměstka, kde jste ho tedy krásně tady vychválil, opomenu to, že byl nějakým asistentem pana Třešňáka, shodou okolností jsou teď náměstci a oba dva, ale že se od 19. do 21. prosince 2021 nějak změnil jeho životopis, jo? Z toho životopisu nám nějak vyprchalo, že byl recepční ve Františkových Lázních, že to je možná dobrý fotograf, možná že vám dělal nějaký marketing nebo něco, já nevím. V každém případě asi s tím neměl nic společného. Já jsem si ty školy aspoň vystudovala.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Ivana Mádlová, poté pan poslanec Jakub Michálek a poté paní ministryně Jana Černochová. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Dobré odpoledne. Také bych chtěla také reagovat prostřednictvím vás na pana kolegu Michálka. Vy jste zmiňoval a zdůrazňoval, že vaši političtí náměstci, pochopila jsem, že jsou to pirátští, protože jste nám je tady představoval medailonky, jsou důležití pro prosazování vašich volebních slibů, abyste se mohli voličům podívat do očí. Tak já bych si dovolila, jenom připomenout, že na vašich stránkách Pirátské strany je, že Piráti prosazují nižší zdanění menstruačních pomůcek. Jak dopadlo hlasování, víme. Protože vy s vaším kolegou jste se zdrželi, jediná vaše kolegyně Kocmanová hlasovala pro, aby dostála slibu svým voličkám. No a kolegyně Richterová, paní místopředsedkyně, tak ta se pro jistotu odhlásila, aby nemusela hlasovat, přestože ve Sněmovně byla. To je plnění těch vašich slibů?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Jakub Michálek a poté paní ministryně Jana Černochová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Pro mě bude strašně těžké reagovat na tolik podnětných příspěvků. Začnu asi tím, že Pepa Pavlovic, když byl mladý, pracoval jako recepční v hotelu. No, já myslím, že to je skvělý, protože se tam naučil něco, co se opravdu hodí v životě, a to jednat s lidmi. To jenom na paní Peštovou. Přemýšlejme o tom. A dokonce se k tomu hlásil v novinách, když s ním byl rozhovor, a popsal tam, myslím si, že se mu to v životě hodí a každému člověku se hodí, aby během školy nebo potom dělal nějakou brigádu, pracoval někde, kde je v kontaktu s lidmi.

Pokud jde o tu digitalizaci - na pana Vondráčka, prostřednictvím paní předsedající. Vždyť jsem to vysvětloval. Jde o to, aby rezorty dělaly taky svoji digitalizaci. To mají přesně v tom Estonsku. V Estonsku nemají centralizovanou digitalizaci, tam mají jejich ekvivalent MPO, to dodává základní infrastrukturu a jinak si to dělá každý rezort sám. To nejde dělat všechno pro všechny. Vždyť jenom v justici je 53 informačních systémů, tak si to představte, kolik by to bylo na 14 rezortů, to prostě nejde takhle uřídit. Je to tak správně, že to mají ty rezorty. A to, že pan ministr Jurečka a pan Válek si dělají vlastní digitalizaci, je dobře. Oni nebudou dostávat, že to za ně bude dělat Bartoš, oni si to musí sami udělat v tom rezortu a je to tak správně, dělají to taky v tom Estonsku.

A takové to povídání o komunismu, nová totalita. Já vím, že jste tím trošku posedlí, že tam máte nějakou bolístku s tím, že ten šéf byl v komunistické straně a nikdo mu to neodpáře. Má tam diskutabilní Státní bezpečnost, tak se k tomu pořád vracíte. Nevím, jako vyznívá to, jako kdybyste nenáviděli mladé lidi. Nevím, proč vlastně takovýmhle způsobem mluvíte, nás urážíte a jestli, proč jsem to tady říkal, nedůvěra stínové vládě Andreje Babiše. (Předsedající: Čas, prosím.) To je to, co tady můžeme projednávat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní paní ministryně Jana Černochová, poté paní poslankyně Berenika Peštová, pan poslanec Robert Králíček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji, paní předsedající. Chtěla bych poprosit kolegy, aby se uklidnili. Myslím, že ta debata tady doteď probíhala relativně slušně, relativně věcně. Urážet tady pana Michálka nějakým podobenstvím se soudruhy, pane kolego poslanče Juchelko, prostřednictvím paní předsedající, asi cítíte, že to je trošku za čárou.

Stejně tak tady kritizovat někoho, že v průběhu svého studia pracuje? Paní kolegyně Peštová, prostřednictvím paní předsedající, já jsem o letních prázdninách prodávala tady před Poslaneckou sněmovnou zmrzlinu. Na náměstí Malostranském byly stánky se zmrzlinou. Neměla jsem moc peněz ani moc velké kapesné a vůbec jsem se za to nestyděla. Stejně tak jsem rozdávala noviny v rámci Poštovní novinové služby anebo jsem chodila do restaurace mýt černé nádobí proto, abych si na ty prázdniny vydělala. Takže prosím, zklidněte se, važte si práce lidí, kteří tu práci dělají dobře. Dělat recepčního na hotelu, vůbec na tom nevidím nic špatného a něco, co by si tady zasloužilo vaši dehonestaci. (Potlesk poslanců zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pokusím se taky takovým slušným monotónním hlasem... Paní ministryně Černochová. Opomenu to, že jste tady celou dobu neseděla, takže nevíte, jaká debata tady probíhala nebo neprobíhala. Jestli jste to sledovala na televizi, nevím, to nedokážu posoudit. V každém případě jsem nikoho nedehonestovala. Já jsem si od druháku na vysoké škole taky vydělávala peníze. Můj tatínek byl v důchodu, takže já jsem od druháku chodidla taky do práce. Ale já jsem chodila i přes týden, já jsem nechodila o prázdninách. Takže já vím, co to je. Tady o tom to vůbec není. Já jenom říkám, že se z toho životopisu tak nějak všechno vytratilo a že to, co tady nastalo, a to, co tady bylo řečeno, že prostě jste se dostali do Poslanecké sněmovny, máte pouze čtyři poslance, to je fakt.

Že vás vykroužkovali staňáci, to je taky fakt. V Ústeckém kraji byly nádherné billboardy, jak kdo má hlasovat. Kroužkujte STAN, ne Piráty, ale STAN tam bylo takhle zakroužkováno. Říkala jsem to i vašemu předsedovi, panu ministrovi pro místní rozvoj. Takže jsem mu to vysvětlovala, jak to probíhalo v Ústeckém kraji. Já jsem se divila, že vůbec o tom nevíte jako. Že prostě ta kampaň tam byla masivní, opravdu masivní. Tam byly billboardy, jak mají hlasovat na kandidátce STAN, Pirát-STAN, jo? Tak to prostě je. Stalo se to, bohužel, vy jste z toho vyvodili nějaké závěry. Já osobně si myslím, že ty závěry byly slabé, měli jste asi vyhodnotit větší, nějaký silnější závěr, protože to byl neskutečný podraz, co na vás udělali. Proto jste tady jenom čtyři. A ten zbytek, co se sem nedostal, se bohužel musel dostat na ta teplá místečka, jak tady bylo řečeno. Protože opravdu ty lidi tu aprobaci nemají! Nemají a jsou tam, kde by být neměli!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Robert Králíček a poté Aleš Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní předsedající, vážená paní ministryně, páni ministři, já bych jenom krátce zareagoval nejdřív na paní ministryni a pak na pana Michálka. On ten koncept je stále stejný. Pokud koalice uráží v každém svém projevu opoziční poslance, předsedu našeho hnutí, tak to nikomu nevadí. Pokud my se začneme ohrazovat, tak jsme hned vyzýváni k nějakému lepšímu chování, k něčemu lepšímu. Já použiju to klišé. Nejdřív si prosím zameťte před vlastními prahy, a pak peskujte nás. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP