(14.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vnímám, že narostl hluk v sále, nicméně myslím, že to je i trošku dané vaší kolegyní stranickou. Takže poprosím, aby se rozpustil hlouček vpravo vytvořený bokem od pultíku. A prosím, pane poslanče, myslím, že můžete pokračovat.

 

Poslanec Patrik Nacher: Jestli můžu poprosit kolegu Fleka i svou kolegyni Bereniku, jestli můžete se... je vás tam pět a děláte hluk, jako by tam bylo...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Dobré. Myslím, že můžeme pokračovat. Děkuji.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Takže tolik, pokud jde o ta teplá místečka. A já si pamatuji, že ti náměstci tady byli vaším tématem, když jste byli v opozici. Je to téma Pirátů. I teď na pražském magistrátu. Vy jste s tím šli do politiky, že to budete dělat jinak, že děláte výběrová řízení na ty pozice. Jak my můžeme věřit, jak jste dělali výběrová řízení, že shodou náhod ti, kteří byli překroužkováni, tak mnozí z nich se stali náměstci? To jste dělali výběrová řízení? Ale je to vaše věc, nominujte si tam, koho chcete. Ale zase naše věc - a nám to neberte - že my to legitimně kritizujeme.

Dozimetr. Tak to je úplně zásadní záležitost, částečně kvůli tomu tady vlastně dneska jsme. No tak já připomenu, když už jsme u té zodpovědnosti. Vy to, za mě, rozmělňujete, relativizujete, je to vaše legitimní obrana, bohužel vám na to naskakují novináři. Takže já to řeknu znovu a pak už to nebudu opakovat ve svém projevu klasickém. Dozimetr byl spojen s hnutím STAN. Ale není vyloučené, že s jednotlivými osobami, které tam byly, se znají i osoby z jiných subjektů. Ale to jsou úplně odlišné kategorie a vy to furt směšujete do jednoho. To není jedna k jedné. To není Vít Rakušan nebo Stanislav Polčák versus Jana Mračková Vildumetzová. Takhle to opravdu není.

My se tady bavíme o Dozimetru, o jakési skupině, která chtěla ovlivňovat veřejné zakázky, obsazovat lidi v dozorčích radách městských firem. A tam já férově musím říct, že třeba Piráti v Dopravním podniku hlasovali proti, ale jejich koaliční partneři ne, aby se tam jeden z podezřelých z Dozimetru dostal do dozorčí rady. A vy směšujete to, že někdo je známý manžela, dobře, řeknu rodiny Mračkových, tam samozřejmě zapomenete zdůraznit, že manžel Jany Mračkové byl ve své době ve výkonné radě ODS, protože nechcete naštvat koaličního partnera, tak to hodíte jenom na moji kolegyni a dáváte to jako jedna k jedné. A to tedy zdaleka není.

Jana Mračková je pražská zastupitelka, pražská politička, ona mohla ovlivnit v Dopravním podniku veřejné zakázky? Opravdu mohla? Tak dejte mi důkaz, ukažte mi to a já se omluvím. Ale víte, že to takhle nebylo. A vy to právě dáváte jako jedna k jedné, relativizujete celý Dozimetr díky tomu. Ten vznikl - aspoň se tím takhle chlubí bývalý náměstek Scheinherr za Praha sobě - jeho údajným trestním oznámením v roce 2020. Všechno, co se stalo předtím, různé svatby a tak dále, je úplně irelevantní. Je úplně irelevantní. Protože pak z toho děláte, že se má koukat člověk do budoucnosti. Jak můžete ovlivnit - ani já, ani Jakub Michálek určitě nemůžeme zaručit, že se nestýkáme dneska s lidmi, kteří za dva, za tři roky můžou být z něčeho obviněni. To jako, to pardon. Takže v roce 2020.

V únoru 2022 vyšel článek v Deníku N, který už naznačoval něco kolem Petra Hlubučka. V březnu 2022 vystoupila ze STANu, ze STANu odešla, Hana Kordová Marvanová na protest proti tomu, že se tam děje něco divného. Když už jsme u té odpovědnosti, hlavou v Praze je primátor - byl tehdy - Zdeněk Hřib. Chce kolega Michálek stejnou zodpovědnost po Zdeňkovi Hřibovi, kterou teď chce po Janě Mračkové Vildumetzové? Já jsem si nevšiml. On byl hlavou. On ještě v dubnu a v květnu seděl v radě s Petrem Hlubučkem, jakkoliv už v únoru vyšly články, že tam se kolem toho pohybuje policie, a v březnu na ten popud odešla Hana Kordová Marvanová ze STANu. Ještě v květnu byla schválená kandidátka, kandidátka hnutí STAN, a to na pražském sněmu, nebo jak si oni říkají, kde byl přítomen i Vít Rakušan. A na třetím místě byl Petr Hlubuček. Takže vaši partneři koaliční schválili kandidátku, kde na třetím místě byl Petr Hlubuček. A stále jste byli koaliční partneři a stále byl primátor Zdeněk Hřib.

Váš obrat o 180 stupňů byl teprve poté, co zasáhla policie. A to, že se o tom vědělo, šuškalo, bylo víceméně jasné, vždyť se to vědělo. Vědělo se to do té míry, že se to dostalo i do médií. Takže mě zajímá, kde tedy je to převzetí zodpovědnosti, aby to tedy bylo fér?

Jana Mračková Vildumetzová odešla z pozice místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, jinak prý byste udělali silové řešení, takže byste ji asi odvolali. Dobře. Já, když jsem s tímto konfrontoval na mimořádném zastupitelstvu Jiřího Pospíšila, proč tedy ve stejném duchu, abyste neměli dvojí metr, neodejde on, tak tam na mikrofon řekl, že by se rozhodl jinak než ona a že ona se rozhodla špatně, že neměla podlehnout tomu tlaku, že není možné odstupovat z funkce jenom proto, že se někdo s někým vídá, že je na fotce nebo něco takového. Ta podstata je, jestli politik umožnil někomu jinému dělat byznys. To je ta podstata, ne, s kým se zná. To je ta relativizace tohohletoho, co vy tady v Dozimetru děláte. A já díky tomu, že jsem v Praze, tak jsem docela v detailu. Já to tady nečtu, jak vidíte, protože toho mám, toho Dozimetru a těch informací, plnou hlavu.

No a posledních pár poznámek. Kolega Michálek mluvil o interních kontrolních mechanismech Pirátů. No, ty moc právě nezafungovaly, evidentně, protože Zdeněk Hřib jako primátor se vůči Petrovi Hlubučkovi vymezil až teprve po zásahu policie, jakkoliv ty indicie tam předtím byly. Celou svoji kampaň postavil na tom, že Jiří Pospíšil nemá být a má rezignovat na všechny funkce - kdo mi nebude věřit, tak mám celý monitoring k tomuto - aby v této chvíli s Jiřím Pospíšilem seděl v radě. Předtím po něm chtěl, aby se vzdal i byť funkce řadového zastupitele, teď jsou oba dva náměstci. Kde je ta změna? Kde je ten interní kontrolní mechanismus, tedy Pirátů v tom případě? To bych se chtěl zeptat, když už jsme u toho.

Tady už nebudu asi reagovat, že strašíme gangy v západní Evropě. No, pane kolego, prostřednictvím paní místopředsedkyně, tady nikdo nestraší. Tady se jenom upozorňuje, že v západní Evropě - já se omlouvám, že takhle skáču z toho Dozimetru, ale já reaguji na to, co říkal pan předseda Michálek, z těch poznámek, co tu mám. My tady jenom říkáme, že jsou v západní Evropě, a jestli cestujete, tak to víte, určité no-go zóny v některých metropolích. A my jenom před tím varujeme, aby se to nestalo i u nás. Toť vše. Já doufám, že se shodneme, že je lepší prevence, že je lepší prevence, než potom říkat, mohli jsme něco udělat, ale už je pozdě. To mi připomíná seriál Jistě, pane ministře a sira Humphreyho. Teď nic dělat nebudeme, to je první fáze. Druhá fáze, myslíme si, že by nebylo vhodné v této chvíli něco dělat, počkáme, jak se to vyvine. A pak je třetí fáze, no, něco jsme udělat mohli, ale už je pozdě. Tak to já si myslím, že tady zase nám nasazujete psí hlavu, že my strašíme. My říkáme to, co se tam děje, a to, co všichni z nás, kteří cestují, tak nějakým způsobem zažívají. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP