(14.20 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Poslední poznámka. Musím zásadně odmítnout, že my trváme na přítomnosti ministrů. Jakub Michálek si určitě pamatuje, že když se tady probíral, teď nevím, co to bylo, rozpočet nebo nedůvěra vlády, tak tady Alena Schillerová musela sedět, a když šla na toaletu, tak to musela nahlásit předsedajícímu. Je to tak, pamatuju si to správně? Předsedajícímu. A všichni tady seděli. My jsme tolerance sama. Teď tady sedí jenom jeden ministr a my ani nepípneme. My jsme taková vyměklá opozice v tomhletom. Kdybyste tady byli vy, tak si teď berete různě pauzy, dokud tady nebude aspoň půlka ministrů. Takže tady v tomhletom prosím, a já to budu sledovat potom, až se to někdy vymění, abyste se chovali takhle velkoryse jako my. Jak říkám znovu, sedí tady jeden ministr, za chvilku pravděpodobně odejde, vymění se, zase si tam sedne kolega Baxa, vy to takhle děláte. My na to jenom můžeme upozornit, nechť si diváci udělají obrázek sami. My s tím asi nic tady neuděláme a nebudeme se chovat jako vy, abychom vám dávali povolenky jít na toalety.

Tolik asi v kuse reakce na kolegu Michálka, která mě mrzí v tom, že tam doposud fungovalo, a tam já souhlasím se slovy Jany Černochové, že vystupovali opoziční poslanci k bodu projednání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě a někteří ministři, co tu byli, to hájili. V pořádku. Nebo i poslanci koaliční. No a pak to přeruší Jakub Michálek, který tady přednesl projev, kde mu bylo jasné, že my na to budeme reagovat, protože celý ten projev byl postaven na tom, jak hnutí ANO je špatné. Ale dneska to není o hnutí ANO. Dneska je to o vás, my vám dáváme jenom zrcadlo. Až budete v opozici, tak na ten projev budete mít právo. Takže vy jste věděl, že tím rozpoutáte spoustu faktických, případně přednostní právo, takže jste to dělal s tím, nevím, jestli jste si vytáhl sirku, nebo ne, nevím proč, protože tam z hlediska obsahu, na který by se dalo reagovat, jestli jste včas zastropovali nebo jste zvýšili daně nebo něco, tam se nedalo moc s čím polemizovat. Takže mě to vystoupení mrzí, ale nedalo mi to, abych já na to nereagoval, aby některé ty polopravdy nezůstaly ve vzduchu. Já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Pouze zrekapituluji, že to byl pan poslanec Nacher s přednostním právem za hnutí ANO předneseným, a nyní se dostáváme k faktickým, které projev vyvolal, a sice jako první se s faktickou hlásí pan ministr Martin Dvořák, poté pan poslanec Martin Exner a paní poslankyně Helena Válková. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já bych chtěl pana poslance Nachera požádat o chvilku pozornosti, prostřednictvím paní předsedající. Vy máte jedno velké téma a to je dvojí metr. Já bych k tomu přidal jiné téma, biblické rčení - nevidí břevno v oku svém. Vy jste tady velmi plamenně mluvil o tom, jak jsou na vás zlá některá média a jak vám vyčítáme, že jsou některá na vás hodná. Vy jste zapomněl jednu ne úplně nedůležitou věc, a sice to, že třetinu mediálního trhu v tuto chvíli ovládá člen vašeho poslaneckého klubu, zatímco Deník N ani Novinky ani žádný jiný mediální produkt, pokud vím, není vlastněn ani ovlivňován nikým z vlády nebo z poslanců, členů koalice. Takže to je první drobný rozdíl, který by bylo dobře zdůraznit. Prostě to, co jste popsal, není objektivní popis.

Druhá věc. Tady byla už taková poněkud dětinská debata o tom, kdo si začal s tím rozdmýcháváním nenávisti nebo neuspokojováním, zneklidňováním a tak dál. Troufnu si říct, že když tady šest hodin někdo piští o tom, že poslanci nebo členové vlády jsou paraziti, nuly a mají chodit kanálama, tak to úplně k přátelské atmosféře debaty nepřispívá. Nemá cenu si nalhávat, kdo tady začal. Je tady prostě atmosféra, která není úplně přátelská. A já vím o jednom představiteli vašeho hnutí, který ji opravdu velmi brutálně a hloupě rozdmýchává.

No a poslední věc. Vy jste říkal, že vůbec není důležité, kdo s kým se v kauze Dozimetr zná. Já s tím můžu souhlasit. Ale pak taky vůbec není důležité, jestli někdo má, nebo nemá šifrovaný telefon. A nic jiného, nic jiného v té kauze ohledně ministra Rakušana zatím na stole není. Měl šifrovaný telefon a tvrdí, že se s nikým tímto šifrovaným telefonem na temných kšeftech nedomlouval, a já nemám žádný důvod mu to nevěřit. Děkuju za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Martin Exner, poté paní poslankyně Helena Válková, připraví se poté pan poslanec Králíček. Prosím.

 

Poslanec Martin Exner: Dobré odpoledne. Já jsem chtěl reagovat na paní Bereniku Peštovou, na paní poslankyni. Já si myslím, že žádný billboard, který by STAN dělal na to kroužkování Pirátů, neexistuje. Paní poslankyně nám tam teď ukazovala nějakou fotku jakéhosi billboardu, kde se obecně popisovalo kroužkování. Já myslím, že to řešilo několik nevládek a ty nevládky samozřejmě vysvětlovaly lidem, kteří třeba nechtěli ODS, chtěli topku, nebo opačně. Zrovna tak to samozřejmě bylo u Pirátů, nebylo to jenom, že lidé chtěli STAN. Samozřejmě někdo kroužkoval i Piráty, no tak jim to tam prostě vysvětlovali, ale žádný takový billboard STANu není. Pokud bych takový viděl, vy jste říkala, prostřednictvím paní předsedající, že to byl staňácký billboard, kde byl pan Bartoš a byli tam zakroužkováni Starostové, tak to si myslím, že opravdu být vámi, kdybych něco takového viděl, tak bych si to zcela jistě vyfotil. Dnes máme v mobilu fotoaparát každý. A určitě by si to vyfotil i každý Pirát z Ústeckého kraje a omlátil by nám to o hlavu. Nebyli to Starostové, kdo poškodili Piráty. Byly to řetězové maily, které - já jsem si to vzal s sebou - rozesílali různí lidé mezi seniory, a bylo tady třeba: "Pirátka posílá pozdrav pro důchodce. A teď tam právě byly, já nevím, hromadné hroby a uprchlíci v bytech seniorů a podobné blbosti. Erik Best tady psal, co všecko se stane v případě, že vyhrají Piráti, a podobně. Takže to byla tahleta kampaň. A jak tady už padlo několikrát, i za to byl pan Babiš odsouzený, že musel smazat svůj lživý tweet, který přesně vycházel z těchto dezinformací. Takže nebyl to STAN, bylo to ANO. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já opět děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Helena Válková, poté pan poslanec Králíček. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. No, já si nechci zaplevelit svůj projev tím, že tady budu hovořit o něčem, co vlastně nesouvisí bezprostředně s tou agendou, o které chci hovořit, o legislativě, a jak se plní-neplní a kdo ji neplní, a v podstatě tu kritiku, proč vládu kritizujeme v té oblasti, která mně přísluší a ke které myslím, že mám co říct, tak nechci odvádět pozornost na jiná témata. Proto jsem se přihlásila k faktické poznámce.

No, milý Jakube Michálku, když mě oslovujete, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, také velmi mile, přátelsky a nemáme špatné vztahy, lidsky. Vy jste tady otevřel téma jiné než věcné. Paní poslankyně Pokorná Jermanová mluvila velmi věcně s panem ministrem Baxou a myslím si, že vůbec tady nezazněla žádná taková politická narážka, která by mohla vyvolat smršť faktických poznámek a vystoupení jako po vašem projevu. Takže vy jste využil toho, že jste začal velmi hezky, to jsem poslouchala, k té legislativě, pak digitalizaci, které tak moc nerozumím, ale rozumím tomu, co jste říkal třeba o těch justičních systémech, co jste udělali, můžu nesouhlasit, můžu věcně argumentovat. A pak jste začal do toho vnášet ta politická témata. A já, protože mám teď jenom dvě minuty, chci říct jednu věc: My oba dva jako právníci, jako advokáti víme, že i média by měla ctít princip presumpce neviny. Ale pokud to nedělají, na vlastní kůži jsem si to zažila, tak se potom, byť třeba za 3,5 roku, musí omluvit, uhradit náklady sporu na řízení, na ochranu osobnosti, případně nějaké zadostiučinění a tak dále. Ale my tady jako (Předsedající: Čas prosím.) poslanci, advokáti (Předsedající: Čas!) přece nebudeme (Předsedající: Čas prosím!) tímhle - (Nesrozumitelné, mluví poslankyně Válková a předsedající současně.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opravdu žádám o ukončení té poznámky. Děkuju. A nyní pan poslanec Robert Králíček, připraví se paní poslankyně Berenika Peštová.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní místopředsedkyně, pane ministře, já bych chtěl reagovat na pana ministra Dvořáka, který hrdinsky odešel. Já bych ho spíš chtěl vyzvat, aby nešířil dezinformace. Jestli myslí médium, nebo jestli myslí média, kde například pan ministr Jurečka byl na titulní stránce tři dny o tom, jak pomáhá při pracích po tornádu, nebo ta média, která byla například vyhodnocena jako nejvíc protibabišovská při prezidentské kampani, tak pane ministře Dvořáku, tato média opravdu v tuto chvíli již nevlastní nikdo z našeho klubu, tak tu nešiřte dezinformace.

A druhá reakce. Ono je opravdu jedno, že pan ministr měl šifrovaný telefon, ale ono není jedno, od koho ho měl! On ho měl od skupiny lidí, kteří jsou obviněni z korupce, jedné největší korupcí za poslední roky. Od té skupiny měl ten šifrovaný telefon. Takže není problém v tom, že ho měl, ale od koho ho měl! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP