(14.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A já děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou nyní vystoupí paní poslankyně Malá a následuje pan poslanec Králíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Malá: Dobré odpoledne. Já jsem tuhle debatu teď sledovala mimo sál a málem jsem si zlomila nohu, jak jsem sem pospíchala, abych dostihla ještě pana ministra Dvořáka, leč marně, protože skutečně jako hrdina utekl ze sálu. Ale já jsem pořád ještě nedostala odpověď na svoji noční otázku, na to téma toho šifrovaného telefonu, jestli ho pan ministr vnitra odevzdal NCOZ i s tím šifrovacím klíčem. Případně jestli to neudělal, což tedy doufám, že už dávno tak učinil, tak kdy tu hračku těm dětem sebere a tomu NCOZ ji tedy předá. No a potom ještě pan ministr tady fňukal, že ho někdo nazval parazitem, tak já myslím, že pan ministr Síkela to včera panu předsedovi Babišovi vrátil, když ho tady nazval parazitem demokracie, takže si myslím, že jsou si kvit, takže tohle už by jako mohli shodit konečně ze stolu.

Takže znovu moje otázka prostě, jestli pan ministr ten telefon odevzdal, pokud neodevzdal, kdy. Jo, a ještě jedna. Jestli když vlastně ten telefon neplatil a dostal ho jako dar, tak jestli ho uvedl do majetkového přiznání. To by mě taky moc zajímalo. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuju. Nyní tedy vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Králíček, následuje paní poslankyně Peštová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní předsedkyně, já si dovolím reagovat na pana ministra Výborného a pak následně na paní místopředsedkyní Richterovou.

Pane ministře, já jsem to říkal v dobrém, to nebylo nic proti panu ministru Jurečkovi, naopak. Jen jsem uváděl, reagoval jsem na pana ministra Dvořáka, který toto médium, což bylo iDNES, nazval neobjektivním, že ho vlastní někdo z našeho klubu. A já jsem právě uváděl příklady, kdy toto nekorektní médium, slovy pana Dvořáka, nechalo tři dny na titulce viset portrét pana Jurečky s tím, jak pomáhá po tom tornádu. To bylo celé. A pak jsem akorát uváděl, že toto médium není ve vlastnictví žádného našeho poslance. To za prvé.

A za druhé bych chtěl reagovat na paní místopředsedkyni Richterovou. Ona tu není. Ale paní místopředsedkyně, vy tu nepokrytě lžete. Lžete, není to pravda! Paní exministryně Dostálová už včera vysvětlovala panu vicepremiéru Bartošovi ty souvislosti, že pan Šteffel nebyl v jejím v poradním týmu. Byl v poradním týmu tuším že vrchního ředitele a v době, kdy vznikaly ty soutěžní dialogy, kdy se připravovaly, tak už na Ministerstvu pro místní rozvoj nebyl. Takže se na tom nemohl podílet, nesedí to ani časově a vy tu prostě lžete. A jestli něco ušetří... (Předsedající: Prostřednictvím. Já vím, ale...) Prostřednictvím? Pardon, prostřednictvím paní předsedkyně. (Oba se smějí.) Ona lže sama, ne vaším prostřednictvím. (Předsedající: Oslovujte prostřednictvím.) Ale pardon, chápu, omlouvám se. Ale jestli něco ušetříte, to ještě nikdo z nás neví. Jestli vůbec budete schopni dostát tomu slibu a tu digitalizaci stavebního řízení vůbec dokončit. A já bych se nedivil, kdybyste přišli s tím, že posunete platnost stavebního zákona. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Paní poslankyně Peštová s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Chtěla jsem reagovat na pana poslance Michálka, prostřednictvím vás, ale bohužel už ho tady nevidím. V každém případě já si furt stále říkám, že tato schůze má úplně jiné téma, ne? To je nedůvěra vládě. A ne stínové vládě. Stínová vláda nemá žádné kompetence. Ten, kdo má kompetence a má ministerstva a má tu výkonnou moc, tak je vláda, která je podřízená parlamentu. Ta vláda, která tady nesedí. Je tady jeden ministr. Tentokrát dostal černého Petra ministr zdravotnictví a pan ministr Šalomoun, ano, pardon, ministr zemědělství - já se omlouvám, tam se to tak rychle mění, tak já než to vždycky všechno, omlouvám se, omlouvám se. V každém případě kritizujeme tady, nebo respektive se snažíme dobrat spíš k té vládě, která tady není, že jo, a snažíme se z ní dostat ty informace, a ne abychom tady grilovali stínovou vládu, která nemá žádné kompetence. Ona dělá pouze opozit té vládě, ne? Vláda něco udělá a stínová vláda řekne, jak si myslí, že by to měla udělat, nebo jak by to udělala ona. Ale ty kompetence ona nemá. Ona nemá tu moc výkonnou. Takže jenom abychom se zase zpátky vrátili na koleje a jeli tam, kam máme jet. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A vracíme se. Tentokrát vystoupí paní poslankyně Válková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Já vám moc děkuji. Úplně mám trému, abych vás nezklamala. Ale v každém případě, paní předsedkyně, já si myslím, že se pokusím vrátit zase k té věcnější povaze naší diskuse a začnu tím, že bohužel to, jak to teď vypadá s obsazeností ministrů, reprezentuje velmi přiléhavě právě rezort spravedlnosti. A já bych byla hrozně ráda, kdyby pan ministr Blažek tady seděl a mohl si vyslechnout některé moje připomínky. Dokonce i ten, který ho nepřímo zastupuje a který tady byl několikrát velmi kladně citován, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně, pan poslanec Haas, tady není. Není tady ale ani můj milý kolega, jak on vždycky zdůrazňuje milá Helenko Válková, tak milý kolega Jakub Michálek, který nás všechny zvedá ze židle, a potom ta diskuse už vůbec není věcná. A to je taky právník. Takže jsem moc ráda, že tady sedí pan ministr Šalomoun, který si jistě vyslechne některé připomínky a bude je, věřím, jak už v minulosti ve spolupráci na zákoně o dětském ochránci práv neboli dětském ombudsmanovi prokázal, přesně tlumočit panu ministru Blažkovi.

Začnu tedy, když už jsem začala jím, tak tady mám jednu kritickou připomínku, že my pochopitelně jsme už dávno chtěli poslat na projednání náš návrh, kterým byl návrh nového zákona o dětském ombudsmanovi. Do Poslanecké sněmovny jsme ho tedy poslali, abych byla přesná, ale doufali jsme, že bude posunut do dalšího čtení. Nestalo se tak i s ohledem na všechny krize, které tady byly do hloubky zmíněny, od ekonomických počínaje zahraničněpolitickými konče. Tak nakonec jsme se shodli na tom, že uděláme raději novelu zákona o veřejném ochránci práv, kde by se stal dětský ombudsman jedním z jeho zástupců, ale se samostatnými kompetencemi. A já to tady říkám jako příklad dobré spolupráce. A kdyby ta spolupráce vypadala i v jiných oblastech tak, jak vypadala s panem ministrem Šalomounem, a doufám, že nebude mít nějaký personální problém, když ho tady takhle pochválím, ve své koalici, no tak bych měla velmi obtížnou situaci a možná, že bych si říkala, ta nedůvěra opravdu v té mé oblasti je podložená? Protože tam se prokázalo, že když se chce, tak se opoziční známá kritická poslankyně, která si podala svůj samostatný návrh, dá do pracovní skupiny, tak to nemusí dopadnout dobře. Ale dopadlo to dobře, protože ta poslankyně věcně, argumentačně souhlasila s některými připomínkami a nakonec podpoří tady ve Sněmovně ten návrh, který přijde, doufejme, co nejdříve právě z pera pana ministra Šalomouna, respektive jeho týmu.

Ale abych nebyla taková příliš pozitivní, pomalinku se i jeho, i ve vztahu k němu teď pomalu přecházím ke kritice, protože to trvá moc dlouho, on to velmi dobře ví. Má problémy se vypořádat v rámci připomínkového řízení s některými připomínkami. No a chce to trošku odvahy. Vždycky ten, který dělá legislativu, tak má těžkou situaci, protože je v podstatě, je to takový zvláštní rezort, a když už dá samostatný zákon nebo návrh novely určitého zákona, který už tady existuje, tak samozřejmě čelí i připomínkám mnohem lépe legislativně vybavených rezortů. Na jedné straně to chápu, jako opoziční poslankyně kritizuji, že to trvá tak dlouho, že i přes ty různé kompromisy zatím děti dětského ombudsmana nemají a že na něj čekáme marně už několik let.

A k tomu bych jenom řekla ještě poslední poznámku. Doufám, že svůj slib tedy splní a že do konce roku budeme mít návrh novely zákona o veřejném ochránci práv, který zavádí tu instituci dětského ombudsmana, tady ve Sněmovně a budeme moci o ní diskutovat. Ale jak říkám, tady bych byla ve vztahu ke své agendě trošku na pochybách, jestli je to na nedůvěru, nebo nikoliv, pokud jde o legislativu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP