(14.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji pěkně za dodržení času. Nyní je přihlášena paní poslankyně Berenika Peštová. Připraví se pan poslanec Patrik Nacher. A my se vystřídáme v řízení schůze. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Chtěla bych zareagovat na pana poslance Exnera prostřednictvím vás. Jako mně je úplně jedno, kdo ty billboardy platil. Mně je to úplně jedno. A jestli si myslíte, že jsem nějaký sběratel fotek billboardů, opravdu nejsem. Já jsem pouze říkala, že jsem na vlastní oči viděla tři billboardy v rozmezí Most, Teplice, Ústí, kde byly zakroužkovaný... STAN vlastně, a ne Piráti. Já jsem tohleto stejné, co jsem tady řekla, sdělila panu Bartošovi. A co si s tím uděláte dál, s tou informací, je mi ukradené. Já opravdu nejezdím a nefotím si každý billboard. Mně ty billboardy jsou opravdu jedno. Já si myslím, že důležitější je to, co lidi v tom kraji předvádí, anebo to, co vůbec předvádí, jestli opravdu pracujou pro ten kraj, nebo nepracujou. Já jsem říkala, řekla jsem to tady, a to je pro mě uzavřená záležitost, opravdu nejsem sběratel žádných fotek.

A vůbec nechápu, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, proč do toho zase zatahujete ANO? Já jsem vám to tady řekla jako občan Peštová, která viděla tři billboardy, kde byli zakroužkovaní staňáci, a ne Piráti. Jestli se s touto informací poperete, nebo nepoperete, váš problém. Ale věřte mi, že tady nejsem žádná detektivní kancelář, abych zjišťovala, jestli jste si to udělali vy, nebo jestli to udělali Piráti vám natruc, aby potom po vás mohli jít. Já fakt tady od toho nejsem! Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Hezké odpoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Nyní tedy poprosím o vystoupení s faktickou poznámkou pana poslance Nachera. Následuje paní místopředsedkyně Richterová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní předsedkyně. Reakce pana ministra Dvořáka, který mezitím odešel, je přesně právě to rozřeďování té odpovědnosti, kde on na roveň dává půjčení auta v nějaké době s tím, že někdo má kryptovací nebo šifrovaný, nevím, telefon, který funguje ale leda za předpokladu, že jsou dotyčné osoby propojené, jinak je vám na nic. A vy to tímhletím jako relativizujete. Proč má někdo šifrovaný telefon za 70, 80, 90 tisíc, aniž by byl propojen s těmi, s kterými si vyměnil dotyčné šifrovací klíče? Tak asi proto, aby s nimi komunikoval. A proč? Proč má mít tedy šifrovaný telefon? Proč? Co je tam tak tajného? A to jsou prostě legitimní otázky a je to v době a stalo se to v době, kdy právě docházelo a došlo k vyšetřování toho Dozimetru. Jak jsem vám tady řekl, to je od nějakého dubna 2020. A vy to spojujete s půjčením auta nebo se svatbou a tak dále. To jsou úplně dvě rozdílné věci. Já tomu jako rozumím, že to takhle relativizujete. Ale fakt to není jedna k jedné. Já už nevím, jakým způsobem vám to mám vysvětlit. A škoda, pan ministr tady není, takže on to pak zase zopakuje, protože to teď tady neslyšel. Podstata je, kdyby pan ministr navíc ještě k tomu nelhal a neřekl, že takový telefon nemá, a aby jeho místopředseda ho rozšlapal, a teď se zjistí po dvou letech, že ho má. To je ta podstata.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní paní místopředsedkyně Richterová. Následuje pan ministr Výborný. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuju pěkně za slovo. Chci reagovat tady na to, co tu padlo, protože tady byl vlastně docela opakovaně napadán pan předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek za to, jaký přednesl projev. Ale já jsem chtěla upozornit, ona fakt není povinnost poslanců hnutí ANO reagovat na pana předsedu Michálka. Jenom z nějakého důvodu k tomu vždycky dojde. Asi že on trefí hřebík na hlavičku. A ten hřebík na hlavičku, to je přesně ta otázka, co tady zazněla. Proč do toho zatahujete hnutí ANO? No protože ono do toho zatažené je. Ono se do toho zatáhlo samo.

Zase připomenu tu věc, která by tady mohla zapadnout, a byla by to velká škoda, že prostě další obviněný v kauze Dozimetr Luděk Šteffel za milion korun radil paní ministryni Kláře Dostálové, když byla ministryní, ohledně digitalizace stavebního řízení. Co je podstatné? Radil takovým způsobem, tak efektivně, že tu zakázku tehdy nacenili, předražili o 1,2 miliardy. To bylo navíc, ta 1,2 miliardy z celkového odhadu 1,6. A my jsme to za Piráty zastavili. Přišli jsme s funkčním a levnějším řešením. A proč? No právě proto, že na ty klíčové pozice jsme samozřejmě chtěli mít své lidi. Lidi, co umí tyhle věci odhalit. Chceme samozřejmě, abychom zastavili takovéhle šmeliny. A já jako asi si umím představit, proč to panu Babišovi a jeho hnutí nejde pod nos. Ale zdůrazňuju, naše práce je takovéhle věci zastavovat.

A stejně tak když vidíme články na Neovlivní, když vidíme články o bydlení, které je spjaté s aktérem Dozimetru Zakaríou Nemrahem, když vidíme konkrétní souvislosti s pražským pravomocně odsouzeným podnikatelem a to, kdo kde bydlí, tak když si člověk přečte ten článek Sabiny Slonkové... (Předsedající: Čas.) Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí pan ministr Výborný. Následuje pan poslanec Michálek. Jsme ve faktických. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji, paní předsedkyně. Dobré odpoledne kolegyně, kolegové. Mám dvě poznámky. Jednu, vaším prostřednictvím, k panu poslanci Králíčkovi. Úplně jsem nepochopil tu poznámku na margo pana poslance Jurečky a pana ministra, kterou jste tady zmiňoval. Ono je snad špatně, že šel pomáhat po tornádu? Vy jste tady uváděl jako nějaký příklad. Neporozuměl jsem jako, proč nebo z jakého důvodu. Tak bych poprosil, abychom toto nechali stranou.

A pak prosba ke všem. Pojďme se posunout trochu dál. Máme tady pořád 48 přihlášených. Jestli chceme dospět... (Poslanec Nacher mává rukou na protilehlou tabuli.) Pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, neukazujte na druhou stranu. (Poslanec Králíček: Ukazuje na tabuli.) Já to říkám ke všem. Jestli jste mě poslouchal dobře, tak já jsem nejmenoval ani vás, nechci tady používat, že se potrefená ozvala, jako fakt ne, já jsem nejmenoval, ani slovo tady nepadlo s iniciálami PN. (Poslanec Nacher: PN je pozměňovací návrh.) Fakt ne. Já jsem to říkal ke všem obecně. Pojďme se posunout dál.

Paní poslankyně Válková tady netrpělivě čeká už desítky minut na to, aby nám přednesla svoji zprávu o stavu rezortu spravedlnosti z pohledu opoziční poslankyně. Já se na to těším. Tak pojďme se posunout v debatě. Děkuju. Jakkoliv je legitimní. A já vím, že tady může každý přednášet cokoliv. Možná že některé projevy by si pan poslanec Nacher, prostřednictvím paní předsedající, mohl nechat na své podcasty, nebo jak tomu říká, takové ty vtipné pořady, a tam to můžete rozvádět dál. Ale pojďme se tady posunout dál. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan předseda Michálek. Následuje paní poslankyně Malá. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, tu výzvu si beru k srdci a už vystupovat dále nebudu.

Chtěl jsem tedy navrhnout, abychom dneska projednávali vedle návrhu na nedůvěru vládě České republiky i návrh na nedůvěru stínové vládě hnutí ANO. Ale bohužel jednací řád mi v tom brání, protože se projednává pouze ten bod nedůvěry vládě. Budu respektovat tedy to, že to dneska zařadit nejde. Ale považoval jsem za vhodné, aby tady zazněla jasná odpověď na ty dotazy ve vztahu ke stínové ministryni vnitra, protože i pro mě jako poslance, který se bude rozhodovat, je důležité vědět, jaká je ta alternativa pro řízení Ministerstva vnitra, abyste nám to vysvětlili. Ale respektuji, že na tuto věc reagovat nebudete.

Pokud jde o náš přístup k Hlubučkovi, Hřib, když zjistil, že Hlubuček má problém, tak ho vyhodil a Hlubuček tam skončil. Já bych tady mohl mluvit o tom, že samozřejmě my jsme kandidovali ve volbách s tím, že chceme udržitelné financování veřejnoprávních médií právě, aby to neovládla média, která jsou komerční, která mají leckdy za sebou skupiny a která nemají na prvním místě svého žebříčku zajistit objektivní informování. A myslím si, že to plníme.

A pokud jde o dozorčí rady a náměstky a tak dále, tak je potřeba rozlišovat, jestli určitá funkce je politická, nebo jestli je to apolitická funkce. Apolitické funkce jsou třeba, bych řekl, management velkých firem, které jsou vlastněny státem. Politické funkce jsou funkce náměstků ve výborech, v zastupitelstvu a adekvátně tomu se musí přizpůsobit i výběr. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP