(17.20 hodin)
(pokračuje Milan Wenzl)

Do vedoucích pozic vybereme poctivé, kompetentní a důvěryhodné osobnosti, které budou hájit zájmy České republiky a nebudou ve střetu zájmů. - Máte pravdu, premiér, ministr, poslanec má být příkladem. Je to respektovaná osobnost, která respektuje i své okolí, byť zastává jiné názory, a argumentuje poctivě a nezneužívá důvěry lidí ve svůj prospěch a nelže. Pokud máte mezi sebou nedůvěryhodné a zkorumpované ministry, tak je vyměňte a bude klid. A nemusíme zde kvůli tomu trávit tolik zbytečných hodin. A pokud je nemáte, nemáte takové mezi sebou, myslím, poctivé a nezkorumpované, tak to zde řekněte. My vám je rádi dodáme na ministerské posty, my jsme totiž nejsilnější poslanecký klub, hnutí ANO, se 71 poslanci, tak určitě bude z čeho vybírat.

Proto chci zde říct, že budu hlasovat pro nedůvěru této vládě. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Nyní řádně přihlášený do obecné rozpravy pan poslanec Lubomír Metnar, potom paní poslankyně Karla Maříková, Vladimír Zlínský a další. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte i mně, abych se vyjádřil, proč jsme se tady včera a dnes sešli. Průzkumy a zejména výsledky hovoří jasně. Máme zde rekordní nedůvěru ve vládu. Premiérovi Fialovi už nevěří ani vlastní voliči. A důvod? Nekompetentnost, nekoncepčnost, chaotičnost a arogance. Vládě jednoznačně věří pouze 3 % občanů. Podíl Čechů, kteří nedůvěřují vládě, je překvapující, a to i v historickém srovnání. Takto vás hodnotí občané České republiky, nikoliv jen my, a toto je důvod, proč jsme včera a dnes zde. Protože ničíte českou ekonomiku, české firmy, pracující lidi a důchodce. A co na to pan premiér? Ten se vyjádřil, že ho průzkumy nijak netrápí, stejně asi jako občané České republiky.

Dovolte mi, abych se teď vyjádřil ke čtyřem oblastem. Začnu rozpočtem Ministerstva obrany. Po období škrtů v obranném rozpočtu jsme konečně začali masivně investovat do své obranyschopnosti. Za vlády hnutí ANO rostly výdaje na obranu konstantně, aby na tento růst nedoplácela ostatní ministerstva a zároveň aby finance vynaložené na obranu byly efektivně investovány do modernizace Armády České republiky.

Jen pro připomenutí, protože během těch dvou dnů zde zazněla celá řada věcí zkreslených. Výdaje na obranu za naší vlády rostly historicky nejvyšším tempem. Ve srovnání s rokem 2013 stoupl rozpočet obrany ze 41,5 miliardy korun na 85,4 miliardy korun v roce 2021, tedy o více než 100 %. Když shrnu pouze mé působení, tak bylo uzavřeno na rezortu obrany 42 000 smluv. Strategické a významné akvizice zahrnovaly americké vrtulníky Venom a Viper, letouny CASA, vozidla Hilux, do systému protivzdušné obrany jsme nakoupili protiletadlové a protiraketové systémy SHORAD, radary MADR, raketové systémy RBS-70NG, děla ráže NATO, byla podepsána rámcová smlouva na ruční zbraně, doplněny pandury o další verze nebo pořízena vozidla Titus a mnoho dalšího.

Je s podivem, že nejenom na Dnech NATO, ale i při včerejším vystoupení pan premiér Fiala třikrát, když budu počítat i ty Dny NATO, neříkal pravdu, přímo lhal. Lhal ve věci, že za jejich vlády byly pořízeny víceúčelové vrtulníky. Tak jenom abychom si to vyjasnili. Ne, pane premiére Fialo, víceúčelové vrtulníky Viper a Venom byly podepsány za vlády hnutí ANO. Já chápu, že se teď u nich rádi fotíte a prezentujete to jako svoji práci, ale skutečnost je jednoznačná.

V letošním roce jsme podpořili zákon, který zavazuje vládu vynakládat 2 % hrubého domácího produktu na obranu, to vše v souladu s ohledem na globální bezpečnostní situaci a zejména z důvodu potřeby modernizace naší armády. Tento zákon jsme podpořili, ale nikdo tehdy neřekl, že tyto peníze budou navýšeny na obranu na úkor ostatních rezortů, kde došlo k masivním škrtům u rezortu zdravotnictví, školství, Ministerstva vnitra. Přesně takto to totiž, pane premiére, vypadá. Zatímco obraně 40 miliard přidáváte, tak Ministerstvu vnitra 2 miliardy berete. Je potřeba naopak posilovat naši vnitřní bezpečnost a bojovat s migrací, která představuje dnes obrovské nebezpečí. Udělat škrt u rezortu Ministerstva vnitra ve výši 2 miliardy se dotkne nejenom policistů, nejenom hasičů, ale i dobrovolných hasičů. A to jsou příslušníci, to jsou naši kolegové, kteří občanům pomáhají dnes a denně. Stejně tak veřejné zdraví, vzdělání, doprava, vše se snažíte destruovat vaší nezodpovědnou rozpočtovou politikou. Nemohu slepě podporovat tyto škrty, když vidím, jaké dopady budou mít na občany České republiky.

Teď mi dovolte se vyjádřit k tématu, které je teď aktuální, a to pořízení letounů páté generace F-35. Očekával jsem, že v době, kdy děláte škrty a zvyšujete daně, budete velmi pečlivě zvažovat investice tak, aby byly skutečně ekonomicky výhodné a efektivní. Ani to se neděje. Příkladem je vládou schválený nákup nadzvukových letounů F-35, který vypovídá o neskutečné aroganci moci. V den, kdy vláda schválí rozpočet, který obsahuje nekoncepční a pro Českou republiku destruktivní opatření, jehož následkem se sníží HDP a občané zchudnou, vláda bez problémů oznámí nejdražší armádní projekt v historii naší armády.

Problémem je, že od počátku se rezort obrany ani nesnažil jednat s jinými potenciálními dodavateli podobných letadel, a ve veřejném prostoru tak vyvstala řada otázek a spekulací. Já od počátku tento postup kritizuji. Mělo se vyjednávat minimálně se dvěma dodavateli, a pokud by tomu tak bylo, mohli jsme mít k dispozici jasné srovnání, srovnatelná data a mohli jsme jen slyšet, proč se vláda právě takto rozhodla. Rozhodnutí vlády o nákupu letounů F-35 považujeme za hazard, protože představuje vysoké nároky na státní rozpočet, které jsou v současné situaci neobhajitelné, tím spíše, že máme a v blízké budoucnosti budeme používat letouny Gripen, a to snad do roku 2035. Z tohoto důvodu jsme jej doporučovali odložit o dva roky a získat tak relevantní obraz o možnostech nejefektivnějšího zabezpečení vzdušného prostoru České republiky. Jen pro upřesnění, kritizuji postup, nekritizuji samotné letadlo, které považuji za špičku ve své oblasti, toto letadlo je určitě skvělým letadlem.

Jako hlavní argument pro nákup považuje rezort obrany zapojení do obranné války s Ruskem. V tomto případě by tato situace ale musela nastat až po roce 2035, dokdy (odkdy?) by mohla armáda tyto letouny používat. Navíc dnes nemáme vyjednané prodloužení nájmu gripenů tak, aby nedošlo k situaci, kdy nebudeme mít žádné nadzvukové letectvo po roce 2029, což nám reálně hrozí. Já doufám, že k tomu nedojde. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP